Manager
Čeh ima 'poln kufer' davkov, omislil si je lastno državo 1
15.04.2015 16:21
Češki politik Vid Jedlička je na zahodnem bregu Donave med Hrvaško in Srbijo razglasil suvereno državo Svobodna republika Liberland. Na spletni strani Liberland.org je s tem oklical najmanjšo ...
Več ▼

Češki politik Vid Jedlička je na zahodnem bregu Donave med Hrvaško in Srbijo razglasil suvereno državo Svobodna republika Liberland. Na spletni strani Liberland.org je s tem oklical najmanjšo državo na Balkanu, ki po njegovem mnenju leži na nikogaršnji zemlji. Gre za sedem kvadratnih kilometrov površine na skrajnem severovzhodu Hrvaške ob Donavi.Jedlička, samooklicani predsednik Liberlanda, je novo državo v hrvaški Baranji, na območju, ki je na nekaterih zemljevidih označeno kot Gornja Siga, razglasil v ponedeljek. Najbližje hrvaško naselje je Zmajevac, kjer večinoma živijo Madžari, na nasprotnem levem bregu Donave pa je srbsko mesto Bački Monoštor, kjer je večinsko hrvaško prebivalstvo.Kot je pojasnil Jedlička, je njegova država nastala v skladu z mednarodnim pravom, ker je ustanovljena na nikogaršnji zemlji, ki je med razmejitvijo nista zahtevali ne Hrvaška ne Srbija. Tako je po njegovih besedah nastala država, ki je po površini ozemlja tretja najmanjša suverena država v Evropi, za Vatikanom in Monakom. Pričakuje, da bosta Liberland prva priznala Zagreb in Beograd.Oblikoval jo je po vzoru Hongkonga in Liechtensteina, moto državice pa je "Živi in pusti drugim živeti". Želi si, da bi v Liberlandu živela družba poštenih ljudi, ki jim državna administracija ne bo grenila življenja z različnimi prepovedmi in nepotrebnimi davki. (STA)

Bruselj želi dati članicam več prožnosti pri določanju višine DDV
4 min
Same bi lahko izbirale, za katere izdelke in storitve bi lahko v državi obračunavali znižani DDV – paziti bi morale le, da bi dosegle neki določen prag, tudi za zaščito svojih javnih financ
Na članek...
Bruselj želi dati članicam več prožnosti pri določanju višine DDV
Evropske borze pridobile, evro dražji
11 min
Potem ko so se v sredo znižali, so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes večinoma zvišali. Predvsem pa so k današnji rasti v Evropi vplivali ugodni podatki, ki so dopoldne ...
Več ▼

Potem ko so se v sredo znižali, so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes večinoma zvišali. Predvsem pa so k današnji rasti v Evropi vplivali ugodni podatki, ki so dopoldne prišli iz kitajskega gospodarstva. Kitajska je namreč pomembna trgovinska partnerica za vrsto evropskih podjetij, med drugim nemška.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,23 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3620,91 točke. V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,74 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,02 odstotka. Znižal pa se je indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,32 odstotka.

Tečaj evra se je danes zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2240 dolarja, kar je dobrega pol centa več kot zjutraj. Evropska centralna banka (ECB) je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2235 dolarja oz. 0,32 centa višje kot v sredo. Analitiki pravijo, da gre za odboj tečaja skupne evropske valute, potem ko so ga v sredo obremenile izjave bankirjev v ECB o morebitnih posledicah premočnega evra.

Nove napovedi Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) o ponudbi surove nafte na svetovnem trgu niso bistveno vplivale na cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 64,07 dolarja, kar je deset centov več kot v sredo. V Londonu so se marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za en cent na 69,39 dolarja. (STA)

Na Hrvaškem letos na voljo 200 milijonov evrov subvencij. Tako jih lahko črpajo slovenska podjetja
19 min
Podjetja lahko pri naših južnih sosedih še vedno dobijo subvencije za investicije, kar je denimo v Sloveniji mogoče dobiti le na problemskih območjih
Na članek...
Na Hrvaškem letos na voljo 200 milijonov evrov subvencij. Tako jih lahko črpajo slovenska podjetja
Februar v Ljubljani s čudežnim dečkom violine in opernimi arijami
48 min
Za vstopnice bo treba odšteti od 29 do 119 evrov
Na članek...
Februar v Ljubljani s čudežnim dečkom violine in opernimi arijami
Za direktorja Vinakopra imenovali Boruta Fakina
1 ura
Nadzorni svet družbe Vinakoper je danes za direktorja imenoval Boruta Fakina, so sporočili iz družbe. Vinakoper je od konca marca lani kot začasni predsednik uprave oz., po spremembi statuta, kot ...
Več ▼

Nadzorni svet družbe Vinakoper je danes za direktorja imenoval Boruta Fakina, so sporočili iz družbe. Vinakoper je od konca marca lani kot začasni predsednik uprave oz., po spremembi statuta, kot direktor vodil član nadzornega sveta Robert Fakin, potem ko so razrešili prejšnjega predsednika uprave Nevija Pucerja.

Nadzorni svet je z današnjim soglasnim imenovanjem Boruta Fakina zaključil kadrovski postopek, ki je trajal štiri mesece. Novega direktorja so imenovali na osnovi predloga zunanje mednarodne kadrovske agencije ter predstavitev in opravljenih razgovorov, so zapisali.

Nadzorni svet Vinakopra je konec marca lani odpoklical predsednico nadzornega sveta Mojco Černe Pucer in predsednika uprave Nevija Pucerja, kateremu bi se mandat iztekel maja, ter za začasnega predsednika uprave imenoval Roberta Fakina. Fakin je bil imenovan za največ šest mesecev, z oktobrom pa še za šest mesecev oz. do imenovanja novega direktorja.

Pucer je februarja lani, ko so se nadzorniki odločili, da mu ne podaljšajo mandata, ki bi se mu iztekel maja, omenjal pritiske in interese, ki da "gredo v negativno smer za Vinakoper". Ocenil je, da gre v ozadju za interese Istrabenza v povezavi s Sava Group, ki da že leta igra negativno vlogo za Vinakoper.

Poslovanje Vinakopra naj bi oteževali odnosi med Istrabenzom in Luko Koper, polovičnima lastnikoma družbe Adriafin, ki obvladuje 77 odstotkov Vinakopra. Istrabenz, ki je v prisilni poravnavi, je svoj 50-odstotni delež Adriafina dlje časa prodajal, a do prodaje kljub interesu morebitnih kupcev, ki naj bi ponudbo pogojevali s pridobitvijo 100-odstotnega deleža, nato ni prišlo. (STA)

Zahtevana donosnost obveznic letos krepko navzgor 1
1 ura
Zahtevana donosnost obveznic letos krepko navzgor
Evropski poslanci podprli resolucijo o pobudi za zaposlovanje mladih 1
2 uri
Evropski parlament je sprejel nezakonodajno resolucijo slovenske poslanke Romane Tomc (EPP/SDS) o pobudi za zaposlovanje mladih. Kot je dejala Tomčeva, je pobuda eden najpomembnejših programov za ...
Več ▼

Evropski parlament je sprejel nezakonodajno resolucijo slovenske poslanke Romane Tomc (EPP/SDS) o pobudi za zaposlovanje mladih. Kot je dejala Tomčeva, je pobuda eden najpomembnejših programov za zmanjševanje brezposelnosti mladih v EU, kljub nekaterim pomanjkljivostim pa so njegovi rezultati pozitivni.

Poslanci so države članice danes pozvali k boljšemu nadzoru in poročanju, saj je zaradi nezadostnih podatkov trenutno težko oceniti, v kolikšni meri sta pobuda za zaposlovanje mladih in jamstvo za mlade pomagala mladim najti trajno in kakovostno zaposlitev.

Med priporočili so še učinkovitejša strategija za vključitev nedejavnih in ranljivih mladih, izboljšanje kakovosti delovnih mest, dodatnega izobraževanja in pripravništva v okviru jamstva za mlade ter boljše ozaveščanje podjetij o programih zaposlovanja, ki so na voljo, so sporočili iz Strasbourga.

Tomčeva je izpostavila, da je pobuda za zaposlovanje mladih eden najpomembnejših programov za zmanjševanje brezposelnosti mladih v EU, čaka pa jih še veliko dela, da bo program v prihodnosti postal še bolj učinkovit.

Delegacija poslancev odbora evropskega parlamenta za zaposlovanje je sicer lansko jesen obiskala Ljubljano, da bi preverila učinke pobude za zaposlovanje mladih v Sloveniji. Slovenija je v okviru pobude prejela 9,2 milijona evrov za zmanjševanje brezposelnosti v kohezijski regiji vzhodna Slovenija. Večina sredstev je bila namenjena programu Prvi izziv 2015.

Stopnja nezaposlenosti mladih v Sloveniji se od leta 2013, ko je bilo brezposelnih 21,3 odstotka mladih, stalno zmanjšuje. Septembra lani je bila stopnja brezposelnosti 11,9-odstotna, kar je nižje od povprečja v državah območja z evrom (18,6 odstotka), pa tudi od povprečja EU (16,6 odstotka).

Nezakonodajno resolucijo je evropski parlament sprejel s 512 glasovi za, 50 proti in 63 vzdržanimi glasovi. (STA)

Policija: Žrtve kaznivih dejanj trgovine z ljudmi izvrševale goljufije
2 uri
Danes je po Sloveniji potekalo več hišnih preiskav, v katerih so kriminalisti preverjali sume kaznivih dejanj finančnih goljufij. O tem je prvi poročal Radio Slovenija. Iz generalne policijske ...
Več ▼

Danes je po Sloveniji potekalo več hišnih preiskav, v katerih so kriminalisti preverjali sume kaznivih dejanj finančnih goljufij. O tem je prvi poročal Radio Slovenija. Iz generalne policijske uprave so v zvezi s tem posredovali naslednje sporočilo za javnost:

Mariborski  kriminalisti  skupaj  s  kriminalisti  in policisti policijskih uprav  Ljubljana, Celje in Kranj ter ob koordinaciji Uprave kriminalistične policije  in sodelovanju Specialne enote in Posebne policijske enote danes, 18.  januarja  2018,  izvajajo  preiskovalne  aktivnosti  v povezavi s sumi kaznivega  dejanja  Trgovine  z  ljudmi  po 113. členu Kazenskega zakonika.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

Kriminalisti   so   v   preiskavi  ugotovili,  da  so  osumljeni  slovenski državljani,  skupaj  s  tujimi  sostorilci  azijskega  porekla,  na območju Slovenije  od  leta  2015  najemali  večje  stanovanjske  hiše, v katere so nastanili  tuje  državljane  azijskega  porekla  in  jim v tej hiši omejili gibanje.  V hiši so nato vzpostavili računalniški sistem, preko katerega te osebe,  žrtve  kaznivih  dejanj,  izvršujejo  kazniva  dejanja  goljufij  v mednarodnem telefonskem prometu na škodo tujih državljanov.

Preiskovalci  na  območjih  mariborske,  kranjske,  ljubljanske  in celjske policijske  uprave  izvajajo  11  hišnih preiskav v različnih stanovanjskih objektih in 5 preiskav osebnih vozil. Kriminalisti so v tej zvezi pridržali 5 slovenskih državljanov in 3 tuje državljane.

V  aktivnostih  sodeluje  150  policistov in kriminalistov, v predkazenskem postopku  pa  slovenska policija zaradi učinkovitejše izvedbe preiskovalnih aktivnosti sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi in Europolom.

Zvočni posnetek in več informacij tudi na straneh Policije.

 

Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite
2 uri
Če vam v mladosti ni uspelo, lahko najboljše šele prihaja
Na članek...
Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite
Newyorške borze nadaljujejo z rekordi
2 uri
Indeksi na newyorških borzah so se v začetku trgovanja dvignili nad gladino. Industrijski Dow Jones se je tako obdržal nad psihološko mejo 26.000 točk, ki jo je prvič presegel v sredo. ...
Več ▼

Indeksi na newyorških borzah so se v začetku trgovanja dvignili nad gladino. Industrijski Dow Jones se je tako obdržal nad psihološko mejo 26.000 točk, ki jo je prvič presegel v sredo. Vlagatelji so pozdravili poročilo ministrstva za delo o zahtevkih za nadomestilo za primer brezposelnosti v ZDA.

V prvih 15 minutah trgovanja je industrijski indeks Dow Jones pridobil 0,01 odstotka. Širši indeks S&P 500 je pridobil 0,94 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,01 odstotka vrednosti.

Vlagatelje je danes razveselilo poročilo ameriškega ministrstva za delo, ki je objavilo, da se je število novih zahtevkov za nadomestila za primer brezposelnosti v ZDA v tednu, ki se je končal 13. januarja, znižalo na najnižjo raven v 45 letih.

V primerjavi s tednom prej je število novih zahtevkov padlo za 41.000 na 222.000, medtem ko so analitiki napovedovali, da bo število padlo le za 10.000. Štiritedensko povprečje števila novih zahtevkov je padlo za 6250 na 244.500. (STA)

Newyorške borze nadaljujejo z rekordi
Banka Slovenije svari: To morate vedeti o kriptovalutah. Te so se danes vnovič podražile 2
2 uri
»Preden se odločite za nakup, si odgovorite na ta vprašanja ...«
Na članek...
Banka Slovenije svari: To morate vedeti o kriptovalutah. Te so se danes vnovič podražile
Emirates z naročilom 20 letal rešuje proizvodnjo airbusov A380
3 ure
Letalska družba Emirates Airlines iz Združenih arabskih emiratov in evropski proizvajalec letal Airbus sta podpisala memorandum, v skladu s katerim bo letalski prevoznik od Airbusa kupil vsaj 20 ...
Več ▼

Letalska družba Emirates Airlines iz Združenih arabskih emiratov in evropski proizvajalec letal Airbus sta podpisala memorandum, v skladu s katerim bo letalski prevoznik od Airbusa kupil vsaj 20 letal modela A380. V proizvajalcu so pred časom napovedali, da bodo brez novih naročil ustavili proizvodnjo največjega potniškega letala.

Iz Airbusa so sporočili, da bi brez naročila družbe Emirates, ki je sicer največja naročnica letal A380, lahko ustavili njihovo proizvodnjo. John Leahy, ki je v evropskem proizvajalcu letal zadolžen za odnose s strankami, je pojasnil, da bo Airbus v luči novega naročila model A380 proizvajal vsaj še 10 let.

Memorandum, ki sta ga danes podpisali družbi, sicer določa, da bo Emirates kupili vsaj 20 letal z možnostjo nakupa dodatnih 16. Airbus bo dostavo začel leta 2020. V evropskem proizvajalcu so lani kot povprečno ceno modela navedli 436,9 milijona dolarjev, a v praski cene določene na tajnih pogajanjih. Posel naj bi bil vreden 16 milijard dolarjev.

V Airbusu so pojasnili, da mora družba proizvesti vsaj šest letal A380 letno, da je proizvodnja izplača. Lani niso prejeli nobenih novih naročil za model A380, so jim pa odpovedali že dve obstoječi naročili.

Model, ki v teoriji lahko sprejme največ 853 potnikov, so sicer za komercialne namene začeli uporabljati 2008. Emirates ima v floti 101 od skupaj 222 modelov A380, ki jih uporabljajo svetovne letalske družbe. (STA)

Dean Žigon odstopil iz nadzornega sveta Telekoma
3 ure
Dean Žigon  je danes nadzorni svet Telekoma Slovenije obvestil, da odstopa z mesta člana nadzornega sveta. Dean Žigon kot predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu odstopa s ponedeljkom, 22. ...
Več ▼

Dean Žigon  je danes nadzorni svet Telekoma Slovenije obvestil, da odstopa z mesta člana nadzornega sveta. Dean Žigon kot predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu odstopa s ponedeljkom, 22. januarja 2018. Svet delavcev Telekoma Slovenije bo nadomestnega predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu imenoval v februarju 2018, so zapisali v objavi za seonet.

Ljubljanska borza: največ pridobile delnice Pozavarovalnice Save
3 ure
Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP današnje trgovanje končal pri 831,33 točke, kar je 1,85 točke oz. 0,22 odstotka več kot v sredo. Najbolj prometne so bile delnice Krke, katerih ...
Več ▼

Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP današnje trgovanje končal pri 831,33 točke, kar je 1,85 točke oz. 0,22 odstotka več kot v sredo. Najbolj prometne so bile delnice Krke, katerih tečaj je obstal na izhodiščni ravni.

Borzniki so z delnicami Krke sklenili za 1,07 milijona evrov prometa. Njihov tečaj je obstal pri vrednosti 57,80 evra.

Navzgor so šle delnice Pozavarovalnice Sava, ki so pridobile 1,75 odstotka, delnice Zavarovalnice Triglav, ki so pridobile 1,64 odstotka, in delnice Gorenje, ki so zrasle za 1,56 odstotka. V zelenem so dan sklenile še delnice Telekoma Slovenije (+0,23 odstotka) in delnice Mercatorja, ki ne oblikujejo indeksa, zrasle pa so za 8,70 odstotka.

Navzdol so se obrnile delnice Luke Koper, ki so izgubile 1,25 odstotka, in Petrola, ki so zdrsnile za 0,28 odstotka. (STA)

Pohlep zajel Wall Street, slovensko borzo pa obšel v velikem loku 1
3 ure
Odsotnost vročega denarja na naši borzi se dolgoročno lahko izkaže za dobro, saj gre pričakovati manjšo nihajnost tečajev
Na članek...
Pohlep zajel Wall Street, slovensko borzo pa obšel v velikem loku
Kakšen je SUV starih časov in zadnji Oplovih genov
3 ure
Mokka X torej sodi v zgornji del Oplove ponudbe B SUV, poleg tega je zadnji SUV Oplove zasnove s karoserijo, motorji in drugimi deli vred. Različica 1.4 turbo innovation s samodejnim menjalnikom tekmece išče razred višje.
Na članek...
Kakšen je SUV starih časov in zadnji Oplovih genov
To je hiša v Piranu, za katero se je steplo 26 dražiteljev in ceno poslalo v nebo 2
4 ure
Za nakup apartmajske stavbe s tremi apartmaji in dvema sobama se je potegoval tudi nepremičninar Gašpar Gašpar Mišič, vendar mu nakup ni uspel. Cena na dražbi je sicer skočila z začetnih 187 tisoč evrov na 370 tisoč evrov.
Na članek...
To je hiša v Piranu, za katero se je steplo 26 dražiteljev in ceno poslalo v nebo
Ljubljanski grad v 2017 z rekordnim obiskom
4 ure
Lani so na Ljubljanskem gradu zabeležili rekordnih 1.373.319 obiskovalcev, kar je 126.496 obiskovalcev več kot leto prej, so sporočili iz javnega zavoda. Tirna vzpenjača je na letni ravni prvič ...
Več ▼

Lani so na Ljubljanskem gradu zabeležili rekordnih 1.373.319 obiskovalcev, kar je 126.496 obiskovalcev več kot leto prej, so sporočili iz javnega zavoda. Tirna vzpenjača je na letni ravni prvič presegla 500.000 potnikov, v grajskih prostorih se je lani odvilo 530 različnih dogodkov, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Izpeljali smo 1.271 vodstev, izdali 40.003 avdiovodnike, turistično ponudbo pa konec leta obogatili z izvirno igro grajski pobeg. Dokončali smo obnovo Hribarjeve dvorane in odprli novo prizorišče, Jazz Club Ljubljanski grad," so med ključnimi poudarki preteklega leta izpostavili v Ljubljanskem gradu.

Tirna vzpenjača, ki je maja na grad prepeljala že trimilijontega potnika, jih je lani skupno prepeljala 501.571, kar je 21,4 odstotka več kot leta 2016. Nov dnevni rekord so zabeležili 9. decembra, ko se je z vzpenjačo na grad povzpelo 3428 potnikov.

Med obiskovalci, ki jih zajamejo v statistiki prodanih turističnih vstopnic, so lani zabeležili 29,8 odstotka domačih in 70,2 odstotka tujih obiskovalcev. Med tujci prevladujejo obiskovalci iz Italije, Velike Britanije, Nemčije, ZDA, Španije, Francije, Koreje, Nizozemske in Hrvaške. (STA)

Ljubljanski grad v 2017 z rekordnim obiskom
Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi
4 ure
Nacionalni inštitut za biologijo sodeluje pri štiriletnem projektu GoJelly, v katerem bodo raziskali uporabno vrednost meduz kot gnojilo, filter za mikroplastiko in hrano ribam
Na članek...
Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi
Vsi baloni letijo v nebo 1
4 ure
Od slovenskih nepremičnin, prek ameriških delnic do trga kriptovalut
Na članek...
Vsi baloni letijo v nebo