Manager
Čeh ima 'poln kufer' davkov, omislil si je lastno državo
15.04.2015 16:21
Češki politik Vid Jedlička je na zahodnem bregu Donave med Hrvaško in Srbijo razglasil suvereno državo Svobodna republika Liberland. Na spletni strani Liberland.org je s tem oklical najmanjšo
Več ▼

Češki politik Vid Jedlička je na zahodnem bregu Donave med Hrvaško in Srbijo razglasil suvereno državo Svobodna republika Liberland. Na spletni strani Liberland.org je s tem oklical najmanjšo državo na Balkanu, ki po njegovem mnenju leži na nikogaršnji zemlji. Gre za sedem kvadratnih kilometrov površine na skrajnem severovzhodu Hrvaške ob Donavi.Jedlička, samooklicani predsednik Liberlanda, je novo državo v hrvaški Baranji, na območju, ki je na nekaterih zemljevidih označeno kot Gornja Siga, razglasil v ponedeljek. Najbližje hrvaško naselje je Zmajevac, kjer večinoma živijo Madžari, na nasprotnem levem bregu Donave pa je srbsko mesto Bački Monoštor, kjer je večinsko hrvaško prebivalstvo.Kot je pojasnil Jedlička, je njegova država nastala v skladu z mednarodnim pravom, ker je ustanovljena na nikogaršnji zemlji, ki je med razmejitvijo nista zahtevali ne Hrvaška ne Srbija. Tako je po njegovih besedah nastala država, ki je po površini ozemlja tretja najmanjša suverena država v Evropi, za Vatikanom in Monakom. Pričakuje, da bosta Liberland prva priznala Zagreb in Beograd.Oblikoval jo je po vzoru Hongkonga in Liechtensteina, moto državice pa je "Živi in pusti drugim živeti". Želi si, da bi v Liberlandu živela družba poštenih ljudi, ki jim državna administracija ne bo grenila življenja z različnimi prepovedmi in nepotrebnimi davki. (STA)

SBI TOP pridobil 0,65 odstotka
13 min
Tečaji najpomembnejših delnic na Ljubljanski borzi so se danes v povprečju zvišali, indeks SBI TOP je pridobil 0,65 odstotka. Najbolj, za skoraj osem odstotkov, se je zvišal tečaj delnic
Več ▼

Tečaji najpomembnejših delnic na Ljubljanski borzi so se danes v povprečju zvišali, indeks SBI TOP je pridobil 0,65 odstotka. Najbolj, za skoraj osem odstotkov, se je zvišal tečaj delnic Uniorja. Skupni promet je znašal 1,28 milijona evrov, od tega skoraj polovico z delnicami Krke, ki so ob objavi lanskega poslovanja pridobile več kot odstotek. (STA)

Rast gospodarske dejavnosti v območju evra dramatično upadla
30 min
Rast gospodarske dejavnosti v območju evra se je marca občutno upočasnila, kar kaže, da okrevanje v državah s skupno denarno enoto izgublja zagon. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga za
Več ▼

Rast gospodarske dejavnosti v območju evra se je marca občutno upočasnila, kar kaže, da okrevanje v državah s skupno denarno enoto izgublja zagon. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga za območje evra izračunava britanska analitska hiša Markit, se je glede na februar znižal za 1,8 točke na 55,3 točke. To je najmanj v zadnjih 14 mesecih.

V predelovalnem sektorju se je vrednost PMI marca spustila s februarskih 59,6 točke na 56,1 točke. V sektorju storitev je kazalec zdrsnil za 1,2 točke na 55 točk. Vrednosti nad 50 točkami še nakazujejo rast. (STA)

Kdo je nova članica poslovodstva Slovenskih železnic Nina Avbelj Lekić
34 min
Včeraj so nadzorniki Slovenskih železnic potrdili novo delavsko direktorico in članico poslovodstva Nino Avbelj Lekić, ki so jo izbrali reprezentančni sindikati in predstavniki sveta delavcev
Več ▼

Včeraj so nadzorniki Slovenskih železnic potrdili novo delavsko direktorico in članico poslovodstva Nino Avbelj Lekić, ki so jo izbrali reprezentančni sindikati in predstavniki sveta delavcev kapitalsko povezanih družb Slovenskih železnic.

Kdo je Nina Avbelj Lekić lahko preberete v članku: Kdo je najverjetnejša naslednica Alberta Pavliča v vodstvu Slovenskih železnic

Newyorške borze v rdečem
49 min
Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje začeli v rdečem. Vlagatelji so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaskrbljeni zaradi protekcionističnih ukrepov ameriškega
Več ▼

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje začeli v rdečem. Vlagatelji so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaskrbljeni zaradi protekcionističnih ukrepov ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bi po mnenju nekaterih lahko vodili v trgovinsko vojno.

Industrijski indeks Dow Jones je bil po 30 minutah trgovanja 1,08 odstotka nižje kot ob koncu sredinega trgovanja. Širši indeks S&P 500 se je znižal za 0,92 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa se znižuje po 0,95-odstotni stopnji. (STA)

Ciril Ribičič: predlog ustavne 'zaščite' NLB pomeni vojno! Za začetek gospodarsko 8
59 min
Matej Avbelj: Amandma poraja velik dvom v skladnost z ustavo in pravom EU!
Na članek...

Predlog sprememb ustavnega zakona, s katerim bi SDS in NSi rada "zaščitila NLB", slovensko ustavo krši vsaj v dveh točkah, v pravici do lastnine in pravici do nepristranske obravnave, je prepričan upokojeni ustavni pravnik Ciril Ribičič.

"Dejstvo je, da Hrvaška krši mednarodne sporazume, vendar pa to ne pomeni, da mora Slovenija vračati z enako ustavno in mednarodnopravno spornimi povračilnimi ukrepi! Veste, to pomeni vojno. Za začetek gospodarsko. Zdaj imamo slabe odnose med politiki, ampak, če se bodo ti še zaostrovali, lahko kmalu preskočijo med ljudi in povzročijo konflikte. Tega si pa ne želimo," pravi Ribičič.

Vsaj dve kršeni ustavno zagotovljeni pravici

Kot dodaja Ribičič, člen o reparaciji izterjav NLB (v okvirju spodaj), krši vsaj dve z ustavo zagotovljeni pravici - pravico do lastnine in pravico do nepristranske obravnave. Spomnimo, člen 22j. predvideva, da bi Furs kar od hrvaških podjetij v tuji lasti vzel znesek, ki ga Hrvaška, po mnenju vlade, neupravičeno terja NLB.

Matej Avbelj: Dvom tudi v združljivost z evropskim pravnim redom!

Tudi pravnik Matej Avbelj ima s predlogom SDS in NSi težave. "Zelo na kratko: amandma poraja velik dvom v skladnost s samo naravo slovenske ustave, z njegovo združljivostjo z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zlasti in se posebej pa s pravom EU," pravi Avbelj (na fotografiji spodaj).

Ustavni pravniki bodo glave prvič staknili jutri

Za komentar smo prosili še nekaj drugih ustavnih pravnikov, a so vsi po vrsti komentarje odklonili. Jutri bo namreč potekal prvi sestanek ustavnopravnih strokovnjakov, ki so jih v državnem zboru najeli za oceno ustavnosti predloga. Spomnimo, državnozborska ustavna komisija je sklicana za ponedeljek popoldne.

Dodajmo še, da je predlog še pred oceno ustavnosti že požegnala komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Andrej Šircelj (SDS). Članki komisije so bili soglasni. V komisiji sedijo še Alenka Bratušek (Zavezništvo AB), Urška Ban (SMC), Julijana Bizjak Mlakar (Desus), Janez Janša (SDS), Dragan Matić (SMC), Luka Mesec (Levica), Jan Škoberne (SD), Jernej Vrtovec (NSi).

Ciril Ribičič: predlog ustavne 'zaščite' NLB pomeni vojno! Za začetek gospodarsko
Preklicana skupščina RTC Krvavec
1 ura
Skupščine RTC Krvavec, ki bi morala biti jutri, 23. marca 2018, ne bo. Pravkar sta uprava in nadzorni svet skupščino preklicala. Na tej bi med drugim imenovali dodatnega člana uprave Krvavca,
Več ▼

Skupščine RTC Krvavec, ki bi morala biti jutri, 23. marca 2018, ne bo. Pravkar sta uprava in nadzorni svet skupščino preklicala. Na tej bi med drugim imenovali dodatnega člana uprave Krvavca, odločali pa bi tudi o podpisu kreditne pogodbe z Banko Intesa Sanpaolo za refinanciranje dolga. Krvavec je v lasti Uniorja, kupuje pa ga Alpska investicijska družba Janeza Janše - to ni politik, temveč podjetnik Janez Janša. Podpis te pogodbe je ključen pri prodaji Krvavca. Presenetljivo je bilo, da mora o taki pogodbi odločiti skupščina, vendar je prejšnji direktor Krvavca Srečko Retuznik ni želel podpisati. Ta je med zapletom v začetku marca odstopil.

NLB Leasing je v likvidaciji – kaj to pomeni za lizingojemalce? 4
13.03.2018 13:37
Prostovoljna likvidacija bo trajala vsaj dve leti: še znižanje vrednosti premoženja NLB
Na članek...

»Je NLB Leasing v težavah? Odsvetovali so mi, da grem k njim po lizing,« nam je sporočil bralec. Šli smo v preverbo in ugotovili, da je družba od 31. decembra lani v likvidaciji. Zakaj? Ker država ni prodala največje banke pri nas in lastnice lizinške družbe, NLB. Za zdajšnje lizingodajalce ne bo sprememb – če bodo lizing poplačevali v skladu s pogodbo.

»NLB je s koncem leta 2017 začela postopek redne likvidacije družbe NLB Leasing. Z začetkom postopka prenehanja družbe, ki je v okviru NLB Skupine opravljala lizinško dejavnost, Republika Slovenija izpolnjuje zavezo, dano evropski komisiji ob odobritvi državne pomoči banki,« so nam potrdili v NLB. Kaj to pomeni?

1. Zakaj mora NLB likvidirati lizinško dejavnost?

Ko je država decembra 2013 z 1,55 milijarde evrov »težko« dokapitalizacijo rešila NLB, je morala podpisati tudi zaveze – poleg prodaje 75-odstotnega deleža banke do konca leta 2017 tudi omejitve pri poslovanju. Med temi je bila tudi zmanjšanje lizinške aktivnosti. Zakaj? Ker je bilo to eno od področij, kjer je NLB imela največje izgube in zaradi česar jo je država morala reševati. Zakaj? Ker je zaradi tega imela prednost pred bankami in družbami, ki so se financirale z zasebnim (ne davkoplačevalskim) kapitalom. Več o tem lahko preberete v članku (RAZKRIVAMO) Posledice neprodaje NLB od A do Ž. To so nam potrdili tudi v NLB.

Država je z neprodajo NLB zaveze prekršila: s tem pa je za NLB nastopila obveznost lizinško dejavnost prodati. Prav tako, spomnimo, bi morala prodati družbe oziroma hčerinske banke na Balkanu. Vlada oziroma finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pa se v Bruslju še vedno pogaja o tem, kdaj mora država banko prodati zdaj in kakšne omejitve pri poslovanju bodo dotlej še doletele banko. Spomnimo, po neuradnih informacijah naj bi evropska komisija vztrajala, da država še letos (!) proda vsaj 50 odstotkov NLB. To bi pri možnih kupcih delnic (vlada namreč strategije ni spremenila iz javne ponudbe delnic, IPO, v pametnejšo, prodajo enemu kupcu) bržčas pomenilo prodajo v stiski, tako imenovani firesale, ki prinaša nižjo kupnino od možne. Ta bi z IPO že tako bila nižja od prodaje banke strateškemu kupcu, ki bi lahko sam upravljal banko.

Skratka, vlada ne le, da je že v osnovi določila slabši način prodaje banke, zdaj je še znižala vrednost premoženja. Sploh, ker bi lahko NLB z lizinškimi posli v teh razmerah na trgu zaslužila več kot s kreditnimi.

2. Koliko še posoja NLB Leasing?

Zaradi omejitev pri poslovanju je NLB Leasing že od leta 2013 zmanjševal svojo aktivnost in se usmerjal predvsem v financiranje nakupov premičnin. Konec prejšnjega leta je njen portfelj znašal še 166 milijonov evrov – glede na leto 2016 se je njegova bilančna vsota zmanjšala za šest milijonov evrov.

3. Kaj likvidacija pomeni za stranke?

»Postopek likvidacije ne bo imel vpliva na redno poslovaje družbe NLB Leasing, ki do končnega prenehanja brez spremembe ohranja v veljavi vse posle, sklenjene s svojimi strankami,« odgovarjajo v NLB. »Za stranke po obstoječih lizinških pogodbah se z uvedbo postopka nič ne spremeni. Vse posle, sklenjene s svojimi strankami, brez spremembe ohranjamo v veljavi do končnega prenehanja družbe. NLB Leasing bo svoje stranke sproti obveščal o poteku dogodkov in aktivnostih, ki se bodo izvajale v prihodnje. Enako kot stranke družba sproti in transparentno obvešča zaposlene o vseh aktivnostih in poteku prostovoljne likvidacije družbe,« pravijo v NLB.

»Portfelj je daljše ročnosti, zato se predvideva poslovanje družbe še kar nekaj let,« dodajajo. Predvideva se, da bo družba delovala vsaj še dve leti. Ne bodo pa v NLB Leasingu sklepali nobenih novih poslov niti aneksirali starih. Torej, če obveznosti poravnate v skladu s pogodbo, za vas sprememb ne bo.

4. Kako posluje NLB Leasing?

NLB Leasing je čisti dobiček zadnjič izkazal leta 2008 – nato se je vse sesulo. Še v letu 2016 (lanskega letnega poročila namreč še ni) je odpisoval grehe iz predkriznih let. To so predvsem posli iz Hrvaške – še pred zlomom NLB smo precej pisali o poslih zagrebške Optime Leasing (lizinške družbe je NLB imela še v BiH, Srbiji, Makedoniji, Črni gori in Bolgariji). Poleg slabih poslovnih odločitev je v Optimi Leasingu NLB imela še sodne spore s solastnikom, nekdaj vplivnim hrvaškim poslovnežem Goranom Crnčevićem.

Kako se to vidi danes? NLB Leasing iz poslovanja posluje z dobičkom (EBITA), pod črto pa z izgubo. Tako v letnem poročilu 2016 o poslovanju družbe beremo: »Poslovno leto 2016 je zaključila s pozitivnim poslovnim izidom pred davki in oslabitvami, zaradi dodatno oblikovanih popravkov vrednosti terjatev ter oslabitve naložbe v hčerinsko družbo Optima Leasing Zagreb v likvidaciji in oslabitve lastnih osnovnih sredstev pa je bila realizirana čista izguba v višini 18,3 milijona evrov.«

NLB Leasing je v likvidaciji – kaj to pomeni za lizingojemalce?
Mateja Erman imenovana v upravo Name. Ni ministrica.
1 ura
Na današnji seji nadzornega sveta Name so nadzorniki za članico uprave imenovali Matejo Erman za mandatno obdobje petih let, je družba sporočila prek spletne strani ljubljanske borze za
Več ▼

Na današnji seji nadzornega sveta Name so nadzorniki za članico uprave imenovali Matejo Erman za mandatno obdobje petih let, je družba sporočila prek spletne strani ljubljanske borze za obveščanje.

Spoznajte najboljša proizvodna podjetja v Sloveniji in se pomerite z njimi (PRO)
2 uri
Pridružite se skupnosti tehnološko inovativnih ter najbolj uspešnih industrijskih podjetij in sodelujte v izboru Tovarna leta 2018
Na članek...

Z izborom Tovarne leta uspešnim industrijskim podjetjem dajemo možnost, da pokažejo svoje dobre prakse na področju tehnoloških inovacij, učinkovitosti proizvodnje in skrbi za varstvo okolja ter zaposlene.

Kaj uspešna industrijska podjetja pridobijo s sodelovanjem v izboru za tovarno leta:

  • s sodelovanjem v izboru bodo menedžerji in strokovnjaki v proizvodnji spoznali dobre prakse svojih kolegov iz industrije, svoje rešitve bodo lahko primerjali, hkrati bodo izvedeli, kako izzive ob uvajanju naprednih tehnologij in procesov rešujejo v sorodnih podjetjih;
  • prav tako bodo udeleženci sklepnega dogodka ob podelitvi nagrade dobili priložnost, da se s svojimi kolegi in različnimi proizvodnimi strokovnjaki srečajo in pogovorijo v živo, dobijo povratne informacije in ideje za izboljšave;
  • izbor podjetjem prav tako omogoča, da se še bolje predstavijo lokalnemu okolju in tudi širši Sloveniji ter hkrati s predstavitvijo svojih dobrih poslovnih praks v ekipo privabijo inženirske talente.

Prijave zbiramo do 30. aprila

K sodelovanju v izboru za tovarno leta vabimo industrijska podjetja s sedežem v Sloveniji, ki poslujejo z dobičkom. Prijavijo se tako, da do 30. aprila izpolnijo vprašalnik s štirimi glavnimi sklopi: tehnološka naprednost proizvodnega podjetja, poslovno-finančna uspešnost, skrb za okolje in skrb za zaposlene.

Sodelovanje v izboru Tovarna leta je za podjetja brezplačno. Vsa podjetja, ki se bodo odločila sodelovati v izboru, bodo vabljena k udeležbi na sklepnem dogodku ob podelitvi nagrade Tovarna leta 2018.

Kako bo potekal izbor tovarne leta 2018

Strokovni partner izbora je družba KPMG, kjer bodo vse prejete vprašalnike pretehtali in ocenili, zatem pa na podlagi ovrednotenih odgovorov v sodelovanju z uredništvom projekta Tovarna leta v ožji izbor uvrstili do 15 podjetij. Podjetja, ki se bodo uvrstila v ožji izbor, bo ekipa KPMG zatem obiskala ter se pred ogledom proizvodnje pogovorila s pomembnimi predstavniki podjetja.

Na podlagi ugotovitev s terena bodo v KPMG podjetja dodatno ocenili. Na podlagi ocene s terena bo KPMG v sodelovanju z uredništvom projekta Tovarna leta izbral od tri do pet finalistov, ki se bodo na sklepnem dogodku potegovali za nagrado tovarna leta.

Najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji, prejemnika nagrade tovarna leta 2018, bo na sklepnem dogodku na podlagi predstavitev podjetij in javnega pogovora s finalisti izbrala strokovna žirija uglednih menedžerjev in strokovnjakov.

Pridružite se najboljšim proizvodnim podjetjem in izpolnite vprašalnik za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2018 ter pogodbo o varovanju zaupnosti podatkov. Uvrstite se med najboljša proizvodna podjetja, katerih prakse v proizvodnji, skupaj z ekipo vodilnih strokovnjakov v proizvodnji, bomo predstavili tudi javnosti.

Spoznajte najboljša proizvodna podjetja v Sloveniji in se pomerite z njimi
ZDA danes uvajajo dodatne carine za Kitajsko, odločajo tudi o izjemah za carine na jeklo 1
2 uri
Danes naj bi bilo znano kaj več o tem, kdo bi utegnil biti izvzet iz napovedanih dodatnih carin na jeklo in aluminij; utegne se zgoditi, da bi se EU morda lahko izognila tej ameriški carinski obremenitvi, poroča Bloomberg
Na članek...

Jutri, 23. marca, bo potekel rok za uveljavitev dodatnih 25-odstotnih carin na uvoz jekla in 10-odstotnih carin na uvoz aluminija v ZDA, ki jih je Trump uvedel s podpisom odloka 8. marca. Pri tem EU še vedno upa, da bo iz dodatnih carinskih obremenitev izvzeta.

In morda to upanje ni neupravičeno. Bloomberg namreč poroča, da na prošnjo EU, Avstralije in Argentine v ZDA tečejo pogajanja o morebitnem izvzetju iz napovedanih carin, pri čemer so v ameriški administraciji nakazali, da bi lahko uvedbo dodatnih carin za jeklo in aluminij za določene države odložili, medtem ko tečejo pogajanja za bolj trajne izjeme. Tako je po poročanju Bloomberga nakazal ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, ki je še dejal, da je njihov cilj, da bi pogajanja o izjemah sklenili do konca aprila.

Kot predstavnica evropske komisije se sicer v imenu članic Evropske unije z ameriško administracijo o izvzetju pogaja komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Malmströmova vseskozi poudarja, da EU ne razume, kako bi lahko kot zaveznica v Natu ogrožala nacionalno varnost ZDA, kar je bil uradno razlog za uvedbo omenjenih carin, ter da po oceni EU ukrepi niso skladni s pravili Svetovne trgovinske organizacije. Kot je komisarka pojasnila takoj po Trumpovem podpisu odloka, evropska komisija tehta tudi uvedbo povračilnih ukrepov.

Komisarka Malmströmova je bila zdaj dva dni na obisku v Washingtonu, od koder sporoča, da upa, da bo EU kot celota izvzeta iz dodatnih ameriških carin na jeklo in aluminij. Odločitev o tem, kdo bo izvzet iz napovedanih ameriških ukrepov, bo predsednik Trump predvidoma sporočil danes. Kot sicer poroča Bloomberg, se ZDA o izvzetju iz dodatnih carin na jeklo in aluminij pogovarjajo z Avstralijo, Argentino in EU. V Nemčiji so po tujem poročanju skeptični do možnosti o evropskem izvzetju iz ameriških dodatnih carin na jeklo in aluminij.

Spomnimo, slovenski izvoz jekla in aluminija ter izdelkov iz teh kovin v ZDA je letno vreden okoli 85 milijonov evrov, uvedba carin pa bi slovenske izvoznike po eni strani prizadela zaradi oteženega izvoza v ZDA, po drugi pa bi se izvozniki, ki prodajajo na ameriškem trgu, preusmerili na druge trge, tudi v Evropo, kar pa bi tu pomenilo pritisk na cene in težave za celotno verigo, ki je vezana na jeklarje in proizvajalce aluminija.

Danes bo Trump predvidoma usekal konkretno proti Kitajski

Predvidoma danes bo ameriški predsednik Donald Trump uvedel dodatne carine, posebej usmerjene proti Kitajski. Kot je včeraj napovedal ameriški trgovinski predstavnik Lighthizer, bodo carine specifično ciljale na kitajske izdelke. Podrobnosti o njihovi višini ni omenjal, analitiki pa ugibajo, da naj bi carinske obremenitve zadevale kitajski izvoz v ZDA v vrednosti od 30 do 60 milijard dolarjev, saj naj bi po dosegljivih informacijah prvotno šlo za carine na visokotehnološke izdelke, hkrati pa tudi oblačila, obutev in zabavno elektroniko, skupaj predvidoma sto izdelčnih kategorij.

Trump Kitajski očita krajo

Kot po poročanju Reutersa navajajo ameriški uradniki, se je predsednik Trump za carine odločil s pojasnilom, da morajo zaradi uradne kitajske prisile ameriška podjetja, ki želijo poslovati na Kitajskem, tja prenesti pravice intelektualne lastnine, pri čemer naj bi preiskava Trumpove administracije ugotovila, da to spodbujajo kitajske oblasti z državnimi ukrepi, usmerjenimi v izkrivljanje trga. Ali še bolj naravnost: ZDA pod Trumpom bodo uvedle trgovinske ovire za krajo tehnologije in poslovnih skrivnosti, ker naj bi kitajska podjetja ameriške družbe oropala za milijarde dolarjev prihodkov teh ubila na tisoče služb.

Na začetku tedna je sicer nekaj teh družb – konkretno največje ameriške trgovske družbe Walmart, Target in Costco – Trumpa v pismu pozvalo, naj znova pretehta morebitno uvedbo carin za uvoz iz Kitajske, ker bi to lahko prizadelo številne ameriške družine, poroča BBC.

ZDA danes uvajajo dodatne carine za Kitajsko, odločajo tudi o izjemah za carine na jeklo
Analitičarka Alte o Krki: Rezultati so nad našimi pričakovanji
3 ure
Dolenjski farmacevt Krka je danes objavil poslovne rezultate. Skupina je dosegla 1,26 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je osemodstotna medletna rast, in 152,5 milijona evrov čistega
Več ▼

Dolenjski farmacevt Krka je danes objavil poslovne rezultate. Skupina je dosegla 1,26 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je osemodstotna medletna rast, in 152,5 milijona evrov čistega dobička (41-odstotna medletna rast). Za prvi komentar smo prosili Tino Orzan, analitčarko Alte.

"Po skrb zbujajočem letu 2016 je Krka lani spet dosegla dobre poslovne rezultate. Uspešno so povečali prihodke in celo dosegli največjo prodajo v svoji zgodovini. Prav tako je bilo zaznati lepo rast prodaje na Krkinem največjem posamičnem trgu, v Rusiji. Objavljeni rezultati so posledično nad našimi pričakovanji, tako pri prihodkih kot tudi čistem dobičku. Glede na napovedi in objavljeno strategijo pa naj bi se pozitivna dinamika iz leta 2017 nadaljevala tudi letos. V naši zadnji analizi, po objavi rezultatov za prvo trimesečje lani, smo ciljno ceno za delnico Krke postavili na 64 evrov, priporočilo pa na kupi. Nova analiza je trenutno v pripravi," je zapisala Orzanova.

Analitičarka Alte o Krki: Rezultati so nad našimi pričakovanji
Za Racmanovim Kolosejem ostaja 53 milijonov dolga 5
3 ure
V stečaju družbe Kolosej zabavni centri je 92 upnikov prijavilo za 59,8 milijona evrov terjatev. Stečajni upravitelj Bojan Klenovšek jih je priznal za 53,4 milijona evrov. Največji del terjatev
Več ▼

V stečaju družbe Kolosej zabavni centri je 92 upnikov prijavilo za 59,8 milijona evrov terjatev. Stečajni upravitelj Bojan Klenovšek jih je priznal za 53,4 milijona evrov. Največji del terjatev je pogojnih. Največji upniki so:

- družba Ledava Investicije: 14,9 milijona evrov,

- Gorenjska banka: 7,8 milijona evrov,

- Družba KD: 6,8 milijona evrov,

- NKBM: 4,8 milijona evrov,

- Banke Celje: 3,8 milijona evrov,

- 3-D Logistika: 4,1 milijona evrov,

- NLB z beograjsko podružnico: 1,1 milijona evrov,

Nepogojne terjatve imajo:

- Kolosej kinematografi: 3 milijone evrov,

- Adriatic Slovenica: 1,5 milijona evrov,

- Lent Invest: 1,2 milijona evrov.

Za Racmanovim Kolosejem ostaja 53 milijonov dolga
(video) Policija objavila posnetek nesreče Uberjevega samovozečega vozila 2
4 ure
Posnetek kamere prve nesreče samovozečega avtomobila s smrtnim izidom je razkril, da je bila upravljavka, ki je sedela na vozniškem sedežu, pred trčenjem v peško nepozorna. Nesreča testnega avtonomnega vozila podjetja Uber se je zgodila v nedeljo v mestu Tempe v ameriški zvezni državi Arizona.
Na članek...

Na posnetku je videti, da ženska približno pet sekund gleda dol, nato pa osupla spremlja, kako avtomobil trči v peško, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija v Tempeju je v sredo objavila fotografije in zadnjih nekaj sekund posnetka kamere iz vozila, na katerem je videti, kako avtomobil na slabo osvetljenem delu ceste zbije peško, ki je potiskala kolo.

Uberjev avtomobil, volvo XC90, je bil v času nesreče v samodejnem načinu vožnje. 49-letno žrtev Elaine Herzberg so odpeljali v bolnišnico, kjer je kasneje podlegla poškodbam in postala prva smrtna žrtev avtonomnega vozila.

Po tragičnem dogodku je Uber v ponedeljek sporočil, da je začasno ustavil uporabo samovozečih vozil za testiranje ali prevoz potnikov v Tempeju, Pittsburghu, Torontu in San Franciscu.

Policija je ob objavi videa sporočila, da preiskava primera še poteka. Policijska načelnica Sylvia Moir je pred tem za San Francisco Chronicle izjavila, da je v tem trenutku videti, da Uber verjetno ni kriv za nesrečo, saj peška ceste ni prečkala na prehodu za pešce.

"Zelo jasno je, da bi se bilo težko izogniti trčenju v kakršnemkoli načinu (vožnje) glede na to, kako je prišla iz teme naravnost na cestišče," je dodala.

Po nesreči Uberjevega vozila je tudi japonski avtomobilski proizvajalec Toyota danes sporočil, da je začasno ustavil testiranje samovozečih vozil. So pa dodali, da bodo nadaljevali testiranje polavtonomnih vozil na zaprtih testnih poligonih.

(video) Policija objavila posnetek nesreče Uberjevega samovozečega vozila
Krka lani prodajo povečala za 8 odstotkov, čisti dobiček za 41 odstotkov 5
4 ure
V Krki se začenja novinarska konferenca, kjer bo Jože Colarič predstavil lanske rezultate, letošnje načrte in strategijo do leta 2022. Lani so prodajo povečali za 8 odstotkov. Rasli so v vseh
Več ▼

V Krki se začenja novinarska konferenca, kjer bo Jože Colarič predstavil lanske rezultate, letošnje načrte in strategijo do leta 2022. Lani so prodajo povečali za 8 odstotkov. Rasli so v vseh regijah, je povedal Jože Colarič. V Ruski federaciji so prodajo povečali za 20 odstotkov. Čisti dobiček je večji za 41 odstotkov na 152,6 milijonov evrov. Načrt za letos je 1,3 milijarde prihodkov od prodaje in 153 milijonov evrov čistega dobička. " Uprava se je zavezala, da bo ob ugodnih makroekonomskih razmerah načrte presegla. Kar zadeva dividende, bomo zanje namenili najmanj 50 odstotkov dobička večinskega lastnika skupine," je povedal Jože Colarič.

Analitičarka Alte o Krki: Rezultati so nad našimi pričakovanji

Krka lani prodajo povečala za 8 odstotkov, čisti dobiček za 41 odstotkov
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
4 ure
1. Ali bo res treba poročati o vsaki prodani buteljki in škatli za pico ali kdo je padel na glavo?2. 10 sporov Slovenije s Hrvaško: kateri je pameten, kateri je najdražji, kateri je bil najbolj
Več ▼

1. Ali bo res treba poročati o vsaki prodani buteljki in škatli za pico ali kdo je padel na glavo?

2. 10 sporov Slovenije s Hrvaško: kateri je pameten, kateri je najdražji, kateri je bil najbolj sočen in kateri hrustljav

3. Range Rover P400e: je angleški orjak žrtev ali zmagovalec elektrifikacije?

4. (galerija) Zdravnica s pet tisoč evri neto plače ima 15 tisoč evrov limita

5. Kako posluje Adriatic Slovenica v času novega poskusa prodaje: razkrivamo, kdo je v igri

d-app-480x258-599d87845658b-599d878468d91.jpg

Finance tudi v aplikacijah:

- namizni računalniki,

- iOS (iTunes),

- Android (trgovina Google Play).

Še niste naročnik? Preverite ponudbo

SBI TOP upada
4 ure
Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je sredi dneva na Ljubljanski borzi obrnjen navzdol. Ob razmeroma skromnem prometu v prvi kotaciji med delnicami indeksa največ izgubljajo delnice Gorenja in
Več ▼

Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je sredi dneva na Ljubljanski borzi obrnjen navzdol. Ob razmeroma skromnem prometu v prvi kotaciji med delnicami indeksa največ izgubljajo delnice Gorenja in Pozavarovalnice Sava, medtem ko večji padec indeksa blažijo Petrolove delnice. (STA)

SDS in NSi bi zaradi stare LB jemali hrvaškim podjetjem v Sloveniji! Recimo vzeli bi denar Mercatorju?! Ki je sistemsko podjetje! Je to zdravo? 17
5 ur
Kakšno novelo ustavnega zakona "za zaščito NLB" predlagata stranki: parlamentarna komisija za javne finance je predlog že soglasno (!) potrdila!
Na članek...

To sta dva člena, ki sta ju v parlamentarno proceduro v začetku marca vložila SDS in NSi. Gre za novelo ustavnega zakona, ki bi "zaščitil NLB" pred tožbenimi zahtevki s Hrvaške. Tukaj lahko preberete vse, kar morate vedeti o slovensko-hrvaškem sporu glede stare LB.

Da predstavimo stanje duha predloga, omenimo še člen, ki je bil iz prvotnega predloga umaknjen - a le zato, ker "bi potrebovali mnenje ECB, kar bi podaljšalo proceduro:

Zakaj tak člen? Zato, ker sta hrvaški Zagrebačka banka in Privredna banka, ki po nalogu hrvaške države tožita NLB, njuni sestri.

Kaj imata Mercator in Droga Kolinska s staro Ljubljansko banko?

Kaj to pomeni, je v oddaji Pogovor z opozicijo na nacionalni televiziji razložil Matej Tonin (levo), šef NSi: "S tem ustavnim zakonom bo Furs imel podlago, da bo lahko ukrepal zoper hrvaška podjetja v Sloveniji. Poglejte, mi imamo Kolinsko, mamo tudi, ne vem, Mercator, sicer posredno. Tukaj bi lahko, tisto, kar nam Hrvati jemljejo, zdaj mi nazaj vzel. Z'lo preprosto."

Posnetek oddaje (v tej sta sodelovala še Anže Logar (SDS), Alenka Bratušek in Luka Mesec (Levica)), je dostopen tukaj, o predlogu ustavnega zakona govorijo med 4:25 in 10:00 minuto.

Država bi vzela Mercatorju, ki je sicer za to državo tudi sistemsko podjetje?!

Kakšno povezavo imajo Droga Kolinska, kaj ima Mercator, Žito, ki so v zasebni lasti, s tem, da politiki v več kot 25 letih niso rešili težav, ki izvirajo še iz stare Ljubljanske banke? Zakaj bi morala odgovarjati ta podjetja?! Poglejte nebulozo: Prvak NSi Matej Tonin predlaga, da država Slovenija, vzame sistemskemu podjetju Mercator, ki zaposluje več tisoč ljudi in so od njega odvisni vsi slovenski dobavitelji ter 10 odstotkov BDP?! Torej da država Slovenija vzame Mercatorju, ki ga država Slovenija tudi ščiti kot sistemsko podjetje?!

Ni vprašanje, če je tak predlog v skladu z javnim redom EU in Slovenije. Vprašanje je, če je tak predlog zdrav in razumen. Predvsem pa je vprašanje, ali res koristi ali škodi Sloveniji, škodi službam v Sloveniji, ogroža premoženje Slovencev. In še naprej - na eni strani bi rubili hrvaške družbe, po drugi strani pa govorimo, da gre za nasledstvo. Kaj zdaj, je nasledstvo ali ga ni? Ali slovenski politiki sami priznavajo mednarodne sporazume - mokriškega in dunajskega - ali jih tudi sami ne, kar sicer očitajo Hrvatom?

Za izglasovanje zakona 60 glasov - večjih zadržkov za zdaj ni zaznati, čeprav "bomo jemali" Mercatorju, ki so ga nedavno zaščitili

Predlog novele ustavnega zakona je že v proceduri, državnozborska komisija za nadzor javnih financ je predlog na ponedeljkovi tajni seji že potrdila. Sklepi so bili na seji komisije soglasno sprejet, so nam povedali v piarju SDS.

Zdaj sledi še obravnava na ustavnopravni komisiji državnega zbora, predsednik parlamenta Milan Brglez je sejo te sklical za ponedeljek popoldne. Po tem sledi glasovanje poslanskega zbora. Poslancem se mudi, ker želijo novelo ustavnega zakona potrditi še v tem sklicu državnega zbora.

Za potrditev dopolnil ustavnega zakona je potrebnih 60 glasov (dvotretjinska večina). V zadnjih javnih nastopih predstavnikov vseh parlamentarnih strank je bilo zaznati vsesplošno strinjanje, da je treba "NLB zaščititi".

Predlog novele v celoti, kot so nam ga poslali predlagatelji novele, objavljamo spodaj:

SDS in NSi bi zaradi stare LB jemali hrvaškim podjetjem v Sloveniji! Recimo vzeli bi denar Mercatorju?! Ki je sistemsko podjetje! Je to zdravo?
Uradno: BKS prevzela devet tisoč strank GBD; tem ni treba narediti nič 5
5 ur
Konsolidacija borznega poslovanja v polnem teku
Na članek...

BKS bo od GBD prevzela več kot devet tisoč strank. O dogovoru smo neuradno poročali pred dnevi, zdaj pa v BKS potrjujejo, da bo prenos izveden konec aprila. Delež BKS pri upravljanju premoženja strank raste, strankam GBD ni treba narediti nič, niti ne bodo imele dodatnih stroškov.

»Veselimo se več kot devet tisoč novih strank, ki jih pričakujemo na podlagi sklenjene pogodbe z GBD. BKS Bank bo predvidoma s 30. aprilom 2018 od GBD prevzela finančne instrumente strank in vodenje računov nematerializiranih vrednostnih papirjev,« je ob sklenitvi pogodbe razložila predsednica uprave BKS Bank Herta Stockbauer. Po prevzemu bo BKS drugi največji borzni posrednik v Sloveniji.

Kaj to pomeni za stranke

Prenos bo za vse stranke, ki imajo pri GBD odprt trgovalni račun ali imajo sredstva v individualnem upravljanju, brezplačen. Ker bodo pogodbe med GBD in strankami ostale v veljavi, strankam ni treba storiti ničesar. "S strankami GBD želimo sodelovati kot partnerji in jim ponuditi kakovostno svetovanje ter v njihovo zadovoljstvo dosegati dobre rezultate. Svoje posle bodo lahko opravljale tudi v Kranju," je povedal Alexander Novak, vodja BKS Bank v Sloveniji.

Bi BKS zanimale še stranke Alte?

Triglav se dogovarja, da bi prevzel vzajemne sklade od Alte, BKS pa se omenja kot kandidat za prevzem poslov borznega poslovanja.

Uradno: BKS prevzela devet tisoč strank GBD; tem ni treba narediti nič
Abanka se je znebila 246 milijonov evrov slabih terjatev
5 ur
Julija lani je Abanka začela postopke za prodjo paket 246 milijonov evrov slabih terjatev do podjetij v regiji (Slovenija, Hrvaška, Črna Gora, BiH). Kupec je družba DDM, ki je sodelovala pri več
Več ▼

Julija lani je Abanka začela postopke za prodjo paket 246 milijonov evrov slabih terjatev do podjetij v regiji (Slovenija, Hrvaška, Črna Gora, BiH). Kupec je družba DDM, ki je sodelovala pri več odkupih slabih terjatev od slovenskih bank. Cene in diskonta odkupa na seonetu niso razkrili.

Odprodaja je eden od postopkov pred načrtovano prodajo Abanke. Rok za prodajo se izteček sredi 2019, o političnem ozadju pa preberite: Tako so si Cerar, Židan in Erjavec pred volitvami 2018 naredili medvedjo uslugo

Banka kot vir poslovnih informacij, ne zgolj prodajalec denarja (PRO)
5 ur
Predvsem manjša podjetja v bankah vse bolj iščejo poslovnega partnerja, in ne le zgolj prodajalca različnih produktov.
Na članek...

V današnjem izredno konkurenčnem poslovnem okolju si podjetja, še posebej manjša oziroma mlada, težko izbojujejo konkurenčno prednost. Manjša podjetja v banki ne iščejo le servisa za zagotavljanje virov financiranja, ampak svojevrstnega poslovnega partnerja, ki podjetju pomaga tudi z nasveti pri samem poslovanju.

Manjša podjetja imajo raje manjše banke

Zadnjo trditev potrjuje raziskava ameriške centralne banke iz leta 2016, ki je vključevala 10.303 manjša podjetja in razkrila, da so ta bolj zadovoljna s sodelovanjem z manjšo kot večjo banko. Večje zadovoljstvo s sodelovanjem z manjšo banko kot večjo finančno institucijo je izrazilo kar 80 odstotkov podjetnikov. Manjša podjetja oziroma podjetniki namreč cenijo osebni odnos in individualni pristop pri poslovanju z banko. Podjetniki v banki namreč potrebujejo poslovnega partnerja, ki jim zna svetovati in razume njihove težave ter zna ponuditi učinkovito rešitev.

Kar ugotavljajo tudi pri Banki za podjetnike (BZP), projektu, ki ga podpira Gorenjska banka. »Nismo zgolj prodajalci denarja, temveč mnogo več,« razkrije Simon Šimonka, direktor sektorja poslovanja z malimi in srednjimi podjetji v Gorenjski banki ter vodja skupnosti BZP. »Pomagamo jim priti do cilja in jih usmerjamo h konkretnim storitvam, ki rešujejo njihove težave,« pojasni Šimonka in dodaja, da podjetnikom na pomoč priskočijo tudi z informacijami, kako priti do virov financiranja, nepovratnih sredstev in subvencij, davčnih novosti, pomagajo jim pri pripravi marketinških strategij, motiviranju zaposlenih in iskanju odgovorov na pravna vprašanja ...

Manjše banke so praviloma bolj vpete v lokalno gospodarstvo in bolje razumejo okolje, v katerem podjetnik posluje, ter mu tako lažje svetujejo in ponudijo finančne rešitve, ki so primerne za njegovo podjetje. Vsekakor ima lahko podjetnik, ki izbere pravo banko zase in z njo vzpostavi oseben in dolgoročen odnos, prednost pred drugimi akterji na trgu.

Kaj prinaša sodelovanje z manjšo banko?

Katere pa so prednosti sodelovanja z manjšo banko? Gotovo je treba najprej poudariti osebni odnos s poslovnim partnerjem in individualni pristop k reševanju njegovih zagat ter izpolnjevanju njegovih potreb in želja. Pri takšni banki podjetnik in njegovo podjetje ne bosta le še en transakcijski račun, ampak ga bodo bančni svetovalci obravnavali individualno. S takšnim odnosom si podjetnik lahko zagotovi tudi večjo fleksibilnost banke pri odobravanju posojil, saj bankirji upoštevajo tudi mehke informacije, ne samo poslovne izkaze in bilanco podjetja.

»Finančni kazalniki se lahko zelo hitro spremenijo. Šele na podlagi mehkih informacij in pogovora s stranko spoznaš njihov poslovni model, izkušnje zaposlenih, ambicije in strategijo podjetja. Poskušamo razumeti podjetnika in mu vsekakor odgovoriti, kdaj, kako in pod kakšnimi pogoji ga lahko pri njegovem poslovanju spremljamo,« še pojasni Šimonka.

V manjših bankah odnosi s komitenti boljši

Večje banke se velikokrat premalo ukvarjajo z odnosi s komitenti, kar potrjuje tudi navedena raziskava ameriške centralne banke o zadovoljstvu poslovnih subjektov z bankami. Zadovoljstvo z večjo banko je tako izrazilo le 61 odstotkov vprašanih, medtem ko je zadovoljstvo z manjšo banko izrazilo kar 80 odstotkov vprašanih podjetnikov. Vseeno pa večje finančne institucije ponujajo bolj razvejeno mrežo in globalno navzočnost ter vzpostavljene odnose z različnimi bankami po svetu. Vsak podjetnik se mora zato vprašati, v kakšnem okolju deluje in kaj je najpomembnejše za uspešnost njegovega podjetja.

Izberite poslovnega partnerja, ne le banko

Pri izbiri banke, s katero bo podjetnik sodeloval, mora ta najprej temeljito razmisliti in pretehtati, kaj želi od nje. Če mu banka služi le kot dostop do virov financiranja in mu je pomembna globalna navzočnost, potem se bo odločil za večjo banko.

Če pa ceni osebni odnos in se k svojemu bančnemu svetovalcu rad zateče tudi po kakšen nasvet ter si obeta uspešno dolgoročno sodelovanje, potem je bolj smiselno, da izbere manjšo banko. Pri tej bodo namreč z njim vzpostavili individualen odnos in mu pomagali pri razreševanju njegovih težav ter poskrbeli, da bo izbral pravo finančno rešitev, ki mu bo pomagala osvojiti njegov cilj.

Banka kot vir poslovnih informacij, ne zgolj prodajalec denarja