Manager
'Prihodnje leto bomo imeli petkrat večje težave z odpadki kot lani!'
24 min
Kakšen je potencial za termično izrabo komunalnih odpadkov in kaj nam grozi pri odpadkih, je predstavil direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc.
Na članek...

Potencial za termično izrabo komunalnih odpadkov je direktor komunalne zbornice Zupanc izračunal tako:

● V Sloveniji nastane okoli milijon ton komunalnih odpadkov na leto.

● Ločeno zberemo 65 odstotkov vseh komunalnih odpadkov.

● Ostane torej 350 tisoč ton mešanih komunalnih odpadkov.

● Iz mešanih komunalnih odpadkov ostane najmanj 70 odstotkov lahke frakcije.

● To pomeni, da imamo na leto 245 tisoč ton lahke frakcije oziroma goriva, primernega za sežig.

● Na leto zberemo tudi okoli sto tisoč ton mešane embalaže. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo ugotavljajo, da je samo 30 odstotkov zbrane mešane embalaže reciklabilne, vse ostalo pa je namenjeno za energetsko izrabo.

● Potencialu za energetsko izrabo je Zupanc zato prištel 70 tisoč ton nereciklabilne odpadne embalaže.

● V čistilnih napravah pa nastane približno 40 tisoč ton blata.

Tako dobimo skupaj 355 tisoč ton potenciala za termično izrabo, je seštel direktor Zbornice komunalnega gospodarstva. Industrijskih odpadkov pri tem ni upošteval.

Vsoto je primerjal s podatkom 190 tisoč ton. Toliko slovenskih odpadkov se namreč na leto sežge, nekaj v tujini, okoli 30 tisoč ton v celjski sežigalnici.

Kje so drugi odpadki, se je vprašal Zupanc in ponudil odgovor: »Na zalogah!«

Kaj to pomeni? »Lani je bil kaos pri embalaži, prihodnje leto bomo imeli petkrat večji kaos pri lahki frakciji in drugih odpadkih, ker ne bomo vedeli, kam z njimi,« je posvaril Zupanc.

»Objekt za termično obdelavo odpadkov je nujen. Življenjski slog moramo spremeniti, vendar ga ne bomo spremenili v dveh ali treh letih, to je desetletja dolg proces.«

Leta 2030 naj na trg ne bi več prihajala nereciklabilna embalaža. Tak je evropski cilj, toda, je končal Zupanc: »Tudi če ga bomo dosegli, nam bo ostalo prek 200 tisoč ton odpadkov, namenjenih za energetsko izrabo.«

'Prihodnje leto bomo imeli petkrat večje težave z odpadki kot lani!'
Bavarska pošast, ukročena kot hišni ljubljenček 2
3 ure
Novi BMW M5 je inteligentna preobrazba nekdanjega limuzinskega dirkača. Je izjemno hiter, obvladljiv in še vedno zabaven avto, ki se pomika v razred superšportnikov.
Na članek...

Velik, mogočen in strah zbujajoč, uradno priznan (homologiran) leta 1989. Primeren lastnik je le tisti, ki ima nekaj znanja, uporablja prave metode. Sicer pa je pameten, samozavesten in neodvisen, a pri vzgoji sta potrebni zgodnje vključevanje v družbo in jasno postavljanje meja poslušnosti.

Bavarec z značajem kangala

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

To je kangal oziroma anatolski ovčar, mogočen pes, ki čez pleča meri prek 80 centimetrov in doseže maso do 64 kilogramov, domovino pa ima v Turčiji. Po njem pa, tudi pri nas, pogledujejo predvsem tisti, ki bi radi imeli velikega, mogočnega in drugačnega psa. Tisti, ki želijo izstopati, a so pripravljeni v odnos s štirinožno pošastjo vložiti tudi veliko truda in discipline, sicer se ta lahko razvije v napačno smer, za lastnika in okolico.

Mednarodno združenje kinoloških zvez in klubov (FCI) ga je priznalo šele leta 1989, istega leta je prvi M5 dobil homologacijo in dovoljenje za uporabo v cestnem prometu. S turško zverino ima veliko skupnega, po glasu in stasu, predvsem pa pravilih vzgoje, ki je ključna za sožitje s to zverino, ki že skoraj tri desetletja vlada razredu superhitrih limuzin.

Pogon za čast in slavo

Za vzgojo v vsaki generaciji večglave konjenice so tudi tokrat poskrbeli v BMW športnem oddelku M. Tokrat precej bolje kot v preteklosti, saj so v zadnjo generacijo M5 vgradili štirikolesni pogon, ki mu omogoča, da do stotice pospeši v le 3,4 sekunde. Malo zaradi časti, ki sta jo v sprintu od nič do sto umazala štirikolesno gnana tekmeca – audi RS6 in mercedes-AMG E 63 S 4Matic+. Malo zaradi lepšega vedenja in ukročenosti v rokah tistih, ki si ga lahko privoščijo, a morda nimajo ravno pravega znanja za njegovo obvladovanje.

A M5 je vseeno ostal BMW

A BMW pogon je prav poseben, saj edini ponuja popolno izključljivost prednjega para, torej je M5 lahko tudi gnan le zadaj. To pomeni, da se lahko prepustite užitkom in tudi nevarnostim preobremenjenega zadnjega kolesnega para. A ti trenutki so redki in v prometu tudi nesmiselni. Prav ukročenost novega M5 je njegova največja vrlina, kar je vseskozi dokazoval med našim preizkusom.

Obvladljiva gmota moči

Prenos silovite moči prek vseh štirih koles in izdatna pomoč elektronskih pomagal poskrbita za izjemno in precej nestresno izkušnjo. Številke so namreč zgovorne in nikakor ne skromne, stroj v M5 zmore kar 750 newtonmetrov navora oziroma 600 konjskih moči. V praksi pa to pomeni, da je novi M5 v vseh razmerah precej lažje obvladljiv kot v prejšnji generaciji, tudi pri pospeševanju, na mokri cesti ali pa tudi na suhem in dobrem asfaltu je varnosti precej več.

Nastavljiv značaj

Stopnjo pohlevnosti je sicer mogoče nastavljati z gumbi, ki ukazujejo čvrstosti vzmetenja, hitrosti prestavljanja menjalnika, odzivnosti volana in plina. Temu so namenjena znamenita rdeče stikala, ki kukajo izza volanskega obroča ter omogočajo shranjevanje in takojšnji vklop različnih parametrov vožnje.

Velik razpon porabe

Različna, glede na uporabo, pa je tudi poraba osemvaljnika. Tovarna obljublja od 11,5- do 12-litrsko žejo (po novih meritvah WLTP), dejanski razpon pa je med desetimi in 20 litri, ob tem je naše povprečje doseglo 16 litrov na sto kilometrov.

Izkušnja kot v letalu

Ne moremo mimo pospeška, 3,4-sekundne izstrelitve z mesta do stotice. To v praksi deluje kot izkušnja v letalu, ki se s polnim plinom požene po letališki stezi in vas ob tem pritisne na naslonjalo sedeža tako močno, da se ne morete stegniti do predala pred sabo. Isti občutek pričarajo zavore, ki vas utegnejo ob polnem pritisku na pedal boleče prikleniti na varnostni pas. Po meritvah nemških kolegov se M5 od sto do nič ustavi v le 32 metrih, česar še pred desetletjem niso zmogli niti najuglednejši superšportniki.

Neizogibna posledica – manj drame

Prej omenjena civiliziranost novega M5, še zlasti z vidika pogona, pa prinaša tudi manj vozniške drame, kar je dejansko neizogibno. Največji del drame mu odvzame pogon, ki se zato seveda bogato oddolži z brezhibnim oprijemom. Nekaj manjši del drame mu odvzame menjalnik, v tem primeru je osemstopenjski samodejni, zamenjal pa je prejšnjega sedemstopenjskega z dvema sklopkama. Novi je za odtenek počasnejši, a vseeno hiter in obenem precej bolj mehek, limuzinski.

Tišja sta tudi motor in izpuh. Osemvaljnik še vedno lepo zagrmi, a njegov zvok tudi pri priganjanju v visoke vrtljaje ostaja pritajen in dobro zadušen, nekje v oddaljenosti motornega prostora. V načinu sport in ob vklopljenem gumbu za globlji in bolj slišen zvok. A vseeno, za marsikoga, je še vedno preveč nežen.

Foto: Miloš Milač

Bavarska pošast, ukročena kot hišni ljubljenček
Najbolj brani članki danes
4 ure
1. Le še šest tednov do brexita, načrta še ni ... oznanjen pa je prvi ''brexitovski'' stečaj2. (svetovalnica) Mama tolče izgubo z delnico Nove24tv. Kaj naj stori?3. Koliko zaslužite?
Več ▼

1. Le še šest tednov do brexita, načrta še ni ... oznanjen pa je prvi ''brexitovski'' stečaj

2. (svetovalnica) Mama tolče izgubo z delnico Nove24tv. Kaj naj stori?

3. Koliko zaslužite? Razkrivamo plače 102 poklicev

4. Dobra stran ohlajanja gospodarstva? Nepremičnine od Dublina do Dubaja se cenijo

5. Kaj vse še manjka, da bo finančni načrt gradnje drugega tira zaprt

6. Top službe meseca

7. Barometer

8. Do nekaj tisočakov brez zapletov v le nekaj urah

9. (anketa) Znani Slovenci o tem, koliko odštejejo za romantiko

10. Kako si lahko Jure zniža dohodnino?

Naslovne zgodbe Financ
4 ure
Danes objavljeno...
Več ▼

Danes objavljeno...

Naslovne zgodbe Financ
Jankovićeva Electa daleč od postavljenih ciljev in obljub upnikom 1
5 ur
Namesto načrtovanega dobička Electa Inženiring posluje z izgubo; tudi prihodki so daleč od načrtovanih; zapleti tudi pri prodaji nepremičnin
Na članek...

Družbi Electa Inženiring, eni od treh Elect, ki se je insolventnosti za zdaj izognila prek poenostavljene prisilne poravnave, lani ni uspelo izpolniti ukrepov iz načrta finančnega prestrukturiranja (NFP). Dosegla ni niti začrtanih rezultatov iz poslovanja niti ji ni uspelo odprodati nepremičninskega premoženja.

»V letu 2018 družba ni dosegla načrtovanih prihodkov zaradi zamika nekaterih aktivnosti investitorjev po že podpisanih pogodbah. Pričakujemo, da bomo zamujeno v celoti nadoknadili v letu 2019,« je v poročilu o poslovanju za zadnje lansko četrtletje, ki je objavljeno na AJPES, zapisal direktor Damijan Janković.

Namesto dobička izguba

V NFP je Janković predvidel, da bo Electa Inženiring leta 2018 ustvarila 400 tisoč evrov prihodkov in 85.730 evrov čistega dobička. A poročila o finančnem poslovanju podjetja razkrivajo drugačne številke. Po četrtletnih poročilih je Electa Inženiring lani ustvarila le 38.800 evrov čistih prihodkov od prodaje (manj kot desetino predvidene), namesto 85 tisoč evrov dobička pa je ustvarila okoli 114 tisoč evrov čiste izgube.

Za letos je Janković v NFP predvidel še boljši rezultat predvidenih je 450 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje in dobrih 124 tisoč evrov čistega dobička.

Zamuda pri prodaji nepremičnin

Electa ima v lasti tudi naselje nedokončanih hiš v naselju Gabrče pri Vrhniki in poslovne prostore na ljubljanskem Mestnem trgu 8, ob magistratu. V NFP je Janković predvidel, da bo Electa celotno naselje prodala do konca junija 2017, kar se ni zgodilo. V tokratnem poročilu Janković predvideva, da bodo vsaj del hiš prodali v prvi polovici tega leta.

Zapletlo se je tudi pri prodaji poslovnih prostorov na Mestnem trgu 8, ki bi morali biti glede na napovedi iz NFP prodani že lani, a Janković zdaj načrtuje prodajo v prvi polovici tega leta. Za poslovne prostore naj bi že imeli podpisano prodajno pogodbo, a ni bila uresničena, ker z enim od manjših upnikov ni bil mogoč dogovor, navaja Janković.

Brisanje dolga in prijateljski upniki

Electa Inženiring je v NFP upnikom ponudila 90-odstotno poplačilo dolga, preostalih 10 odstotkov pa bo poplačala 31. decembra 2020. Ob pomoči prijateljskih upnikov je bil ta predlog tudi potrjen. Povedano v številkah: od skupno 18 milijonov evrov dolga je Electa odpisala 16,6 milijona evrov. Kot smo že pisali, je bil daleč največji upnik s 7,67 milijona evrov terjatve lepotni salon Bodi, nekoč v lasti nekdanje partnerice Damijana Jankovića Mete Logar, danes pa v lasti Jana Beca, ki je (bil) direktor blejskega hotela Jelovica.

Kakšna bo usoda drugih Elect?

S podobnim načrtom in ob pomoči prijateljskih družb, ki jih vodi Jan Bec, je Janković želel insolventnost odpraviti tudi pri Electi Naložbah in Electi Holdingu (mati preostalih Elect), a se za zdaj ni izšlo. Višje sodišče je ugodilo pritožbi Hete (oziroma hčerinske družbe TCK), ki je Jankoviću očitala zlorabo prisilke. Višje sodišče je zadevo vrnilo v nov postopek, v katerem je prvostopenjsko sodišče zavrnilo prisilko. Zadeva je na višjem sodišču, epiloga še ni. Damijan Janković sicer že dlje časa trdi, da terjatev TCK ne obstaja, in napoveduje, da bo to dokazal tudi na sodišču.

Jankovićeva Electa daleč od postavljenih ciljev in obljub upnikom
Kazni za napačne termine za zdravstvene storitve so še zelo redke in blage
6 ur
Po doslej znanih podatkih na ZZZS izrekli le od 400 do dva tisoč evrov kazni posameznemu zdravstvenemu izvajalcu
Na članek...

Medtem ko zdravstveni inšpektorat izvajalcem, ki sporočajo napačne podatke o terminih za zdravstvene storitve, izreka šele opozorila, pa so na ZZZS nekaterim naložili tudi – zelo blage – denarne kazni, in sicer od 400 do dva tisoč evrov, kar denimo za bolnišnico s sto milijoni letnih prihodkov res ni nič in najbrž tudi ne učinkuje. A za napake niso krivi le izvajalci, pravijo poznavalci, krivi naj bi bili tudi algoritmi NIJZ!

Poudariti velja, da bi moral biti v središču pozornosti vseh interes pacienta, da je hitro in pravilno obveščen, kdaj bo na vrsti, ne pa zaveden z napačnimi podatki.

Včeraj smo pisali o netočnih povprečnih čakalnih dobah na zdravstvene storitve. Do tega prihaja zato, ker se v centralnem sistemu eNaročanje in eČakalne dobe pri izračunu povprečnih čakalnih dob na storitve v zdravstvu, ki jih objavlja NIJZ, upoštevajo tudi napačne oziroma lažne čakalne dobe »nič«, ki jih sporočajo izvajalci. Več v članku Čakalne dobe – lepe novice in lažne novice.

Potrebna bi bila neodvisna revizija eNaročanja

V prihodnjih dneh se bomo posvetili tudi neuradnim informacijam, da za napačne podatke niso krivi samo izvajalci in njihove softverske hiše, ampak tudi algoritmi Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter njegovih zunanjih izvajalcev, ki so skupaj odgovorni za pravilno postavitev in delovanje sistema eNaročanje in eČakalne dobe. Nekateri poznavalci celo poudarjajo, da bi bil čas za neodvisno zunanjo revizijo tega sistema in morda tudi njegove radikalnejše popravke. Ministrstvo za zdravje za zdaj o tem po dostopnih informacijah še ni sprejelo nobene odločitve.

Tudi zato, ker »krivda« za napačne podatke še ni povsem razčiščena, so tudi kazni, ki jih izreka ZZZS, redke in blage oziroma jih izrečejo le, če se izkaže, da je za napake res odgovoren izvajalec sam.

Šest kaznovanih v 20 nadzorih

Na ZZZS poudarjajo, da so lani pri izvajalcih izvedli skupaj 790 nadzorov in zmanjšali svoje obveznosti do izvajalcev za 2,8 milijona evrov, poleg tega pa so izvajalci zaradi pogodbenih kršitev v letu 2018 plačali ZZZS tudi 246.500 evrov pogodbenih kazni. A tu gre za vse mogoče kršitve, malo pa je vmes kazni zaradi kršitev pri čakalnih seznamih.

ZZZS je sicer lani opravil 20 nadzorov izključno samo o vodenju čakalnih seznamov in eNaročanju ter izrekel pogodbeno kazen šestim izvajalcem: ZD Celje 2.000 evrov, ZD Ptuj 400, ZD Slovenske konjice 2.400, ZD Laško 2.000 (prvič), Zdravilišče Thermana Laško 400 in ZD Laško 400 evrov (drugič).

Na ZZZS ob tem poudarjajo, da to niso bili edini nadzori in edine pogodbene kazni, saj so lani opravili skupaj 396 območnih nadzorov, kjer preverjajo tudi čakalne dobe in eNaročanje, a je vsebinsko poročilo o tem še v pripravi.

Predlanskim 13.600 evrov pogodbenih kazni 23 kršiteljem

Tudi leta 2017 so na ZZZS pri nadzorih velik poudarek namenili vodenju čakalnih seznamov, v 77 nadzorih izključno o tem pa so izrekli skupaj za 13.600 evrov pogodbenih kazni 23 izvajalcem, med njimi so bili tako koncesionarji kot zdravstveni domovi in bolnišnice. Večina je dobila kazen 400 evrov, tudi UKC Maribor, SB Ptuj pa dva tisoč evrov.

V nadzorih leta 2017 je ZZZS ugotovil, »da podatki oziroma čakalna doba, ki jo izkazujejo izvajalci v sistemu e-Naročanje, niso pravilni oziroma niso enaki tistim, ki jih imajo izvajalci objavljene na lastni spletni strani, ter da podatek o čakalni dobi ni skladen s termini, ki jih je v končni fazi dobil pacient. Poleg tega je ZZZS v teh nadzorih tudi ugotovil, da izvajalci v sistem eNaročanje ne poročajo podatkov za vse storitve, ki jih imajo sklenjene po pogodbi z ZZZS, pa je zanje predvideno poročanje. Poleg tega je ZZZS v letu 2017 izvedel nadzor tudi pri dveh izvajalcih zdravstvenih storitev glede ustreznosti izvajanja eNaročanja. Tako je bilo v primeru Splošne bolnišnice Celje ugotovljeno, da izvajalec v času nadzora ni zagotavljal ustreznega poročanja v eNaročanje ter na svoji spletni strani in v čakalnici ni imel objavljenih dejanskih podatkov o čakalnih dobah, zato mu je bila izrečena kazen 400 evrov. Pri nadzoru Zdravstvenega doma Osnovno zdravstvo Nova Gorica pa nepravilnosti niso bile ugotovljene.«

Kako lahko kaznuje ZZZS

Spomnimo, po splošnem dogovoru za pogodbeno leto 2018 se morajo izvajalci zdravstvenih storitev polno vključiti v eNaročanje, tako da:

– omogočajo elektronsko naročanje prek sistema eNaročanja za vse storitve, za katere je predvideno elektronsko naročanje in jih izvajalec izvaja,

– zagotavljajo točne podatke o prvih prostih in okvirnih terminih,

– zagotavljajo povezavo svojega informacijskega sistema z informacijskim sistemom v upravljanju NIJZ,

– poročajo NIJZ točne in popolne podatke o čakajočih pacientih in čakalnih dobah za programe zdravstvenih storitev, ki jih izvajajo po pogodbi z ZZZS, neposredno iz svojega informacijskega sistema v skladu s tehničnimi navodili, ki jih zagotavlja NIJZ.

ZZZS izvajalcem po 45. členu splošnega dogovora »izreče pogodbeno kazen v višini 400 evrov za vsako posamezno storitev /…/, ki jo izvajalec opravlja po pogodbi z Zavodom, pa zanjo ne poroča točnih podatkov o čakajočih pacientih, ne zagotavlja točnih podatkov o prvih prostih ali okvirnih terminih ali ne zagotavlja elektronskega naročanja (naročanje prek sistema eNaročanje, sprejem elektronske napotnice) kljub temu, da je elektronsko naročanje za storitev že vzpostavljeno«.

ZZZS ima po splošnem dogovoru tudi možnost, da kršitelju »lahko ustavi izplačilo avansa, plačilo računa ali zahtevka za plačilo«. Ali so to možnost na ZZZS lani tudi kdaj uporabili, pa še ni znano.

Kako lahko kaznuje zdravstveni inšpektorat

Spomnimo še, da nadzore opravlja tudi inšpektorat za zdravstvo, zagrožene kazni po zakonu o pacientovih pravicah pa so višje: od 400 do 4.100 evrov (pravna oseba), od 400 do 2.100 (espe ali kdor samostojno opravlja zdravstveno dejavnost) ter sto do tisoč evrov (odgovorna oseba). Lahko pa se v hitrem inšpekcijskem postopku izreče tudi višja globa od najnižje predpisane.

Inšpektorat je lani v petini vseh nadzorov pri zdravstvenih izvajalcih odkril kršitve 16. člena zakona glede ažurnih in resničnih podatkov o prostih terminih oziroma okvirnih terminih in številu uvrščenih na čakalni seznam. Nadzorov je bilo 1.279, ugotovljenih kršitev 239. Vseeno globe še ni izrekel nikomur, saj ukrepe stopnjuje od upravnih opozoril, upravnih odločb do prekrškovnih postopkov, izvajalcem pa določi več rokov, da napake odpravijo.

Kazni za napačne termine za zdravstvene storitve so še zelo redke in blage
Glajenje trgovinskih sporov je odlično za borze
6 ur
Trump je izrazil optimizem glede trgovinskih pogovorov s Kitajsko, kar je močno podžgalo indekse
Na članek...

Na svetovnih borzah smo bili minuli teden priča izbruhu veselja, k čemur je pripomoglo predvsem upanje, da se bodo ZDA in Kitajska dogovorile o carinah in se trgovinska vojna ne bo zaostrila.Vlagatelji na večjih svetovnih borzah v minulem tednu res niso imeli razlogov za skrb, saj so se indeksi močno okrepili.

Analitiki so precejšnji optimizem pripisali upanju, da bodo vladni predstavniki ZDA in Kitajske vendarle dosegli dogovor o carinah. Donald Trump je namreč izrazil pripravljenost, da 1. marca ne uvede dodatnih carin na kitajski uvoz, če bodo pogajanja o trgovini med državama dobro napredovala. Nov krog pogajanj med državama o trgovini bo sicer v sredo v Washingtonu, Trump je tudi nakazal, da bo podpisal dogovor o proračunu in varnosti na meji in ne bo ponovitve zaprtja vlade.

Ministrstvo za delo pa je ob tem še sporočilo, da se inflacija zaradi cenejšega bencina januarja v mesečni primerjavi ni okrepila. Na letni ravni je bila inflacija le 1,6-odstotna. Industrijski indeks Dow Jones je v primerjavi s petkom minulega tedna sicer napredoval za 3,1 odstotka, na 25.883 točk, širši indeks S & P 500 je pridobil 2,5 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa se je zvišal za 2,4 odstotka.

Nemčija se je ognila recesiji

Nemčija je v zadnjem četrtletju lani imela ničelno gospodarsko rast, s čimer se je največje evropsko gospodarstvo izognilo recesiji. Novico so nagradili tudi vlagatelji na borzi, saj je nemški indeks DAX zrasel za 3,6 odstotka. Gospodarska rast je bila v primerjavi z zadnjim četrtletjem predlanskega leta sicer 0,6-odstotna. Nemško gospodarstvo se je v tretjem četrtletju lani skrčilo za 0,2 odstotka, kar je sprožilo strahove o tehnični recesiji. To namreč opredeljujeta dve zaporedni četrtletji negativne rasti. Nemški statistični urad Destatis je oklestil tudi oceno celoletne gospodarske rasti za lani z 1,5 na 1,4 odstotka, kar je najmanjša rast v petih letih in precej nmanjša od predlanske 2,2-odstotne rasti.

Evro najnižje v zadnjih dveh mesecih

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem izgubil in se je spustil na najnižjo raven v zadnjih dveh mesecih in pol. Evro je bil tako vreden 1,126 dolarja. Evrska valuta je sicer pod pritiskom upočasnjevanja rasti gospodarstev na stari celini, s čimer napovedi, da Evropska centralna banka zato letos ne bo zviševala ključne obrestne mere, postajajo vse bolj verjetne. Na azijskih borzah smo bili večinoma priča rasti, japonski indeks Nikkei je skočil za 2,8 odstotka. K temu je najbolj pripomogel šibkejši jen v primerjavi z dolarjem, s čimer se spodbuja japonski izvoz.

Glajenje trgovinskih sporov je odlično za borze
Optimizem (še) ni pljusknil na domači trg
7 ur

Krepki optimizem, ki se je naselil na mednarodne trge, se je domače borze ognil v velikem loku.Na borzah po svetu smo bili v minulem tednu priča pravemu izbruhu optimizma, ki je indekse okrepil za dva ali tri odstotke, doma pa je bilo drugače.

Indeks SBI TOP se tako rekoč ni spremenil, njegova vrednost je namreč zrasla za manj kot desetinko odstotka, na 833,84 točke. Več dela, kot bi sodili glede na premik indeksa, so imeli borzni posredniki, saj so skupaj sklenili za 5,4 milijona evrov poslov. Najbolj prometne v minulem tednu so bile delnice Krke, borzniki so z njimi sklenili za 3,7 milijona evrov poslov, ob tem pa so se okrepile za 0,35 odstotka.

V ospredju so bile tudi delnice Triglava, Petrola in NLB, pri čemer se tečaj prvih in tretjih ni spremenil, vrednost trgovca z naftnimi derivati pa je upadla za skoraj odstotek. Posredniki so s Petrolom sklenili za 360 tisoč evrov poslov, z marcem pa bi številka utegnila biti višja. Na ljubljanski borzi so minuli teden namreč napovedali, da bo hrvaška družba Interkapital, ki že izvaja storitve vzdrževalca likvidnosti za Krko in Zavarovalnico Triglav, to razširila še na Petrol.

Vlagatelje sicer najbolj zanima, kaj se bo izcimilo iz prodaje Intereurope, a za zdaj konkretnih informacij še ni. Banke lastnice in obenem velike upnice sicer vedo, koliko so trije ponudniki pripravljeni odšteti za 72-odstotni delež koprskega logista. Kdor bo kupil delež, ki ga prodajajo banke, bo moral objaviti tudi prevzemno ponudbo za odkup preostalih delnic po ceni, ki jo bo odštel bankam.

Optimizem (še) ni pljusknil na domači trg
Pri Renaultu niso imeli rekordnega leta
7 ur

Francoskemu avtomobilskemu proizvajalcu Renaultu je po rekordnem predlanskem letu v 2018 upadel dobiček. Renault je objavil prve poslovne rezultate po aretaciji nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna na Japonskem, vendar se z njimi ne more pohvaliti.

Lani so tako ustvarili tri milijarde evrov dobička iz poslovanja, medtem ko se je leto prej ta ustavil pri 3,8 milijarde evrov. Čisti dobiček se je s predlanskih 5,1 milijarde skrčil za 32 odstotkov, na 3,45 milijarde evrov. Vzrok za upad čistega dobička je predvsem manjši prispevek japonskega proizvajalca Nissana, v katerem ima Renault 43-odstotni delež, med vzroki za slabši rezultat pa sta tudi kriza v Argentini in nov pokojninski sistem v Franciji.

Lani je Renault sicer prodal 3,9 milijona vozil, kar je 3,2 odstotka več kot leto prej. Prihodki od prodaje so bili medtem 2,3 odstotka manjši in so se ustavili pri 57,42 milijarde evrov, a so v Renaultu ob tem poudarili, da bi bili prihodki ob stalnih tečajih 2,5 odstotka večji.

Upravni odbor Renaulta se je sredi tedna sicer odločil, da nekdanjemu prvemu možu ne izplača denarja, ki bi mu pripadal v skladu s konkurenčno klavzulo in pogodbo o zaposlitvi. Gre za plačilo v denarju in sveženj delnic, skupno okoli 10 milijonov evrov. Čeprav rezultati niso rekordni, je vrednost Renaulta na pariški borzi zrasla za več kot pet odstotkov.

Pri Renaultu niso imeli rekordnega leta
Dobra stran ohlajanja gospodarstva? Nepremičnine od Dublina do Dubaja se cenijo 1
7 ur

Prodajalci stanovanjskih nepremičnin najvišjega razreda poskušajo lovce na domove privabiti s tja do 30 odstotkov nižjimi cenami. Cene v veliko velemestnih območjih potiskajo navzdol ameriško-kitajska trgovinska vojna, negotovost v Evropi, rastoče obrestne mere ali pa kar vse troje. Nepremičnine so, seveda, podvržene krajevnim razmeram, zato so znižanja nekje bolj ugodna, drugje manj. Spodaj so opisana mestna območja, v katerih snovalci politik, centralni bančniki in nosilci gradbenih projektov ustvarjajo razmere za privlačne kupčije danes – ali celo še bolj ugodne jutrišnje.

LONDON

V številkah: po podatkih nepremičninske agencije Savills so cene stanovanjskih nepremičnin v najboljših soseskah zdaj za 19 odstotkov nižje kot v času njihovega vrhunca leta 2014. Kaj se je zgodilo? Ni veliko prodajalcev, ki bi se morali kjerkoli drugje spopasti s tako strupenim ekonomskim koktajlom, kot so se morali v okrožjih Chelsea, Kensington in Westminster, kjer so jih zelo prizadele spremembe pri davku na luksuzno premoženje. K temu dodajte brexit in poostritev nadzora nad denarjem iz držav, kot sta Kitajska in Rusija, namenjenega preprečevanju pranja denarja, in rezultat tega je upad povpraševanja po domovih najvišjega cenovnega razreda. Znižanja cen so bila dovoljšnja, da so privabila milijarderja in lastnika hedge sklada Kena Griffina, ki je januarja za 95 milijonov britanskih funtov (108 milijonov evrov) kupil dvorec v bližini Buckinghamske palače. Ukrepajte zdaj! Stanovanje s petimi spalnicami v One Hyde Parku, najdražji večstanovanjski stavbi v mestu, je na trgu dve leti. Ponudbena cena je 50 milijonov britanskih funtov (57 milijonov evrov), prej je bila 55 milijonov funtov (62 milijonov evrov).

SYDNEY

V številkah: v Avstraliji so cene stanovanjskih nepremičnin od oktobra 2017 upadle za več kot šest odstotkov. Še bolj so se pocenile v Sydneyju, za približno 12 odstotkov, kar je največja pocenitev v zadnjih štirih desetletjih. Po napovedih ekonomistov bi cene v najbolj poseljenem avstralskem mestu letos utegnile upasti še za osem odstotkov. Kaj se je zgodilo? Cene so ponorele zaradi lahko dostopnih posojil, sledilo je posredovanje snovalcev politik z nizom ukrepov umirjanja razmer, med drugim z omejevanjem bank pri izdaji posojil, pri katerih se plačuje samo obrestne mere, ki so sicer priljubljena pri špekulantih. Za vlagatelje so se razmere poslabšale še s predpisi za odvračanje tujih kupcev, kot je višji prometni davek, posledica tega pa je bilo, da se je veliko vlagateljev umaknilo s trga. Ker so obrestne mere rekordno nizke, avstralsko gospodarstvo pa dosega spodobno rast, ni mogoče z gotovostjo napovedati, da bi se čas za ugodne nakupe lahko kmalu iztekel. Ukrepajte zdaj! Hišo s štirimi spalnicami v predmestju Avalon Beach na območju Sydney Northern Beaches dobite z zasebnim pomolom, čolnarsko hišico in ribnikom za japonske okrasne ribe koi. Ko je decembra 2017 prišla na trg, je bila vrednost 6,9 milijona avstralskih dolarjev (4,4 milijona evrov), zdaj jo prodajajo po 39 odstotkov nižji ceni – za 4,3 milijona avstralskih dolarjev (2,5 milijona evrov).

DUBAJ

V številkah: v Dubaju so po podatkih nepremičninske agencije Jones Lang LaSalle (JLL) cene stanovanjskih nepremičnin vrhunec doživele leta 2014, potlej so se znižale za okoli 25 odstotkov. Kaj se je zgodilo? Če so v večini drugih krajev za strm upad cen krivi politiki in centralni bančniki, so v Dubaju za to krivi preveč zagreti nosilci gradbenih projektov. Po podatkih JLL je v Dubaju za letos načrtovana gradnja rekordnih 31.500 domov, kar je še enkrat več, kot je bilo v zadnjih petih letih po njih povpraševanja, s čimer se povečuje tveganje, da bodo cene še nižje. Ukrepajte zdaj! Značilna Signature Villa s šestimi spalnicami in 650 kvadratnimi metri površine na umetnem arhipelagu Palm Jumeriah, eni od najdražjih sosesk puščavskega mesta, stane po podatkih agencije Savills 20,5 milijona dirhamov (pet milijonov evrov). Ker je bila po podatkih nepremičninske agencije leta 2014 naprodaj za 22,75 milijona dirhamov, to pomeni skoraj desetodstotno znižanje.

HONGKONG

V številkah: po kazalniku nepremičninskega posrednika Centaline Property Agency, ki se imenuje Centa-City Leading Index, so se cene stanovanjskih nepremičnin tu od avgusta lani znižale za skoraj deset odstotkov. Po več napovedih naj bi se v letu 2019 spustile še za deset odstotkov, odvisno od tega, katero smer bodo ubrale obrestne mere, nepremičninski posrednik JLL pa je novembra lani posvaril, da bi ob morebitni zaostritvi ameriško-kitajske trgovinske vojne cene leta 2019 utegnile upasti za 25 odstotkov. Kaj se je zgodilo? Ker je hongkonška valuta vezana na ameriški dolar (in zato uvaža ameriško denarno politiko), so se zaradi zvišanja obrestnih mer ameriških zveznih rezerv zvišali stroški zadolževanja. Dodaten pritisk na cene pomeni prihajajoči davek na prazne stanovanjske nepremičnine, ki naj bi nosilcem gradbenih projektov preprečil kopičenje praznih stanovanj v upanju, da bodo pozneje lahko iztržili višjo ceno. Kot je mogoče opaziti, vlagatelji v njegovem pričakovanju že zmanjšujejo število praznih enot. Ukrepajte zdaj! V kompleksu Mayfair by the Sea 8 v soseski Tai Po prodajajo stanovanja v povprečju za 172 tisoč hongkonških dolarjev (okoli 19.400 evrov) za kvadratni meter, kar je za več kot deset odstotkov manj, kot so stala stanovanja v bližnjih gradnjah lani poleti.

NEW YORK

V številkah: po podatkih nepremičninske agencije Douglas Elliman je srednja vrednost kondominijskih stanovanj na Manhattnu prvič v zadnjih treh letih v zadnjem četrtletju 2018 zdrsnila pod milijon ameriških dolarjev, to pa pomeni upad za 5,8 odstotka v primerjavi z letom prej. Še slabše se godi najdražjim stanovanjskim nepremičninam: prodaja takšnih za pet milijonov dolarjev (4,4 milijona evrov) ali več na Manhattnu je po podatkih družbe Stribling & Associates lani v primerjavi z letom 2017 upadla za 22 odstotkov, kar je najbolj strm zdrs v desetletju. Kaj se je zgodilo? Razcvet gradenj po recesiji je pripeljal do prenasičenosti trga s kondominijskimi stanovanji. Po podatkih nepremičninskega spletnega mesta StreetEasy se je zaloga stanovanjskih nepremičnin v letu 2018 povečala za 15,4 odstotka. Hkrati so se ljudje začeli seliti v zvezne države z nižjimi davki zaradi ukrepov na zvezni ravni, ki omejujejo davčne olajšave, povezane z davkom na premoženje in davkom zveznih držav ter hipotekarnimi posojili. Za leto 2018 bo po podatkih možganskega trusta Tax Policy Center moralo višje davke plačati več kot osem odstotkov vseh prebivalcev zvezne države New York in 29 odstotkov tistih z največjimi zaslužki. Ukrepajte zdaj! Direktor hedge sklada Steven Cohen je v januarju znižal ceno svojega penthousa (razkošnega podstrešnega stanovanja) v stavbi One Beacon Court na 45 milijonov dolarjev (40 milijonov evrov), kar pomeni, da je zdajšnja cena zanj za 70 milijonov dolarjev (62 milijonov evrov) nižja kot leta 2013, ko je zanj zahteval 115 milijonov dolarjev (102 milijona evrov).

DUBLIN

V številkah: po podatkih nepremičninske agencije Knight Frank so cene v najbolj zaželenih okrožjih, kot sta okrožji s poštnima številkama D2 in D4, lani upadle za 2,8 odstotka. S tem se je končala njihova petletna rast po kar 56-odstotnem zdrsu na ravni celotnega mesta, ki se je začel leta 2008. Kaj se je zgodilo? Po oceni agencije Knight Frank je zaradi povezanosti irskega gospodarstva z gospodarstvom Združenega kraljestva za upadanje cen vsaj delno kriva negotovost zaradi brexita. Premožne kupce iz Združenega kraljestva odvrača od nakupa šibek funt, k ohladitvi trga pa je pripomogla tudi omejitev vrednosti posojil, ki jo je leta 2015 uvedla irska centralna banka. Kupci, ki prvič kupujejo stanovanjsko nepremičnino, morajo zdaj, denimo, sami zbrati najmanj deset odstotkov njene cene. Ukrepajte zdaj! Viktorijansko hišo s petimi spalnicami na Ailesbury Road, eni najbolj zaželenih dublinskih avenij, prodajajo za 6,5 milijona evrov oziroma po 13 odstotkov nižji ceni od ponudbene leta 2016.

VANCOUVER

V številkah: po podatkih nepremičninske zbornice širšega Vancouvra (Real Estate Board of Greater Vancouver) so se cene stanovanjskih nepremičnin v januarju v primerjavi z letom prej znižale za 4,5 odstotka in so zdaj osem odstotkov nižje od njihovega vrhunca junija 2018. Še precej slabše se godi cenam v dragih okrožjih. V Zahodnem Vancouvru, priljubljenem pri kupcih iz tujine, so za 14 odstotkov nižje kot lani. Kaj se je zgodilo? Po tem, ko so se od decembra 2013 do decembra 2018 zvišale za kar okoli 65 odstotkov – in je zato lastništvo stanovanjske nepremičnine postalo nedosegljivo za domačine –, je vancouvrski trg postal nezdravo odvisen od tujega denarja. Tuje zapravljivce so potem pregnali ukrepi Kitajske, ki je poostrila nadzor nad uhajanjem denarja iz države, in domači kanadski ukrepi, med drugim 20-odsotni davek za tuje kupce. Hkrati so stanovanjske nepremičnine postale še teže dostopne za domačine zaradi ostrejših hipotekarnih predpisov, ki jih je uvedla kanadska vlada. Ukrepajte zdaj! Hišo s petimi spalnicami v Zahodnem Vancouvru, ki je naprodaj od decembra 2017, ponujajo za 6,9 milijona kanadskih dolarjev (4,6 milijona evrov), medtem ko so novembra lani njeno ceno znižali za milijon kanadskih dolarjev (nekaj manj kot 700 tisoč evrov).

ISTANBUL

V številkah: po podatkih nepremičninske agencije Knight Frank so cene luksuznih domov v tem turškem mestu v zadnjem četrtletju lani v primerjavi s četrtletjem prej upadle za 4,3 odstotka, v 12 mesecih upadanja pa skupaj za 10,4 odstotka. Kaj se je zgodilo? Rastoči srednji razred, takoj dostopna hipotekarna posojila in migracije, kot kaže, ohranjajo v dobri kondiciji trg dostopnejših stanovanjskih nepremičnin, medtem ko je strm upad vrednosti turške lire zdesetkal trg nepremičnin najvišjega cenovnega razreda. Vrednost turške valute je v zadnjih dveh letih zaradi političnih trenj – z ZDA, na Bližnjem vzhodu in v Turčiji – v primerjavi z ameriškim dolarjem zdrsnila za skoraj 41 odstotkov. Vlagatelje je poleg tega preplašil predsednik Redžep Tajip Erdogan, ki je udrihal po turški centralni banki in s tem vzbudil večje dvome o njeni neodvisnosti. Ukrepajte zdaj! Po anketi med nepremičninskimi posredniki, ki jo je opravila tiskovna agencija Agence France-Presse, je bilo od oktobra lani naprodaj okoli 60 zelo iskanih dvorcev na obrežju Bosporja – od katerih so številne zgradili v času Otomanskega cesarstva. Podatki o ponudbah so sicer lahko nepregledni, toda ena od sodobnih hiš s šestimi spalnicami je naprodaj za 55 milijonov lir, kar je zdaj okoli 9,3 milijona evrov, medtem ko je bila pred letom dni njena cena okoli 12,8 milijona evrov.

Kako se po nemško reče penthouse?*

Mesto, zrelo za popravke v prihodnosti: München. Lani so se cene stanovanjskih nepremičnin v njem zvišale za devet odstotkov, v zadnjih desetih letih pa podvojile. Čeprav so se cene v vseh velikih nemških mestih zvišale zaradi pritoka priseljencev in rekordno nizkih obrestnih mer, so se v bavarski prestolnici zvišale še zlasti zaradi v njej domujočih svetovnih korporacij, kot so Siemens, Allianz in BMW. Rast BDP je bila v Münchnu znatno večja kot na ravni celotne Nemčije, brezposelnost pa je tudi najnižja v zadnjih dvajsetih letih. *Odgovor: penthouse.

© Bloomberg Businessweek

Dobra stran ohlajanja gospodarstva? Nepremičnine od Dublina do Dubaja se cenijo
Le še šest tednov do brexita, načrta še ni ... oznanjen pa je prvi ''brexitovski'' stečaj
9 ur
Britanska premierka je minuli četrtek doživela še en poraz v britanskem parlamentu, posebno boleč je bil zato, ker so ji ga zadali kar v lastni stranki. Pogovori se nadaljujejo – a tudi negotovost
Na članek...

Ta ponedeljek nas bo od datuma, ko naj bi se predvidoma zgodil brexit, ločilo zgolj 40 dni, to je šest tednov. Ker britanski parlament dogovora med Veliko Britanijo in EU še vedno noče potrditi, ni jasno, kakšen bo brexit. Tudi zato, ker premierka Mayeva zdaj nima težav le z opozicijo, temveč so ji minuli teden v parlamentu člani njene konservativne stranke pripravili nekaj, kar so v tabloidnem britanskem tisku poimenovali valentinov masaker.

Premierka Theresa May se je minuli teden, prav na valentinovo, namreč spet odpravila preverit stališče britanskega parlamenta. Glasovanje bi moralo imeti simbolični pomen – pa ne zato, ker so ga opravili na valentinovo, temveč zato, ker je premierka pričakovala, da bodo poslanci izglasovali vnovično podporo prizadevanju njene vlade, da izstopni dogovor z EU poskuša spremeniti toliko, da ga bodo v britanskem parlamentu lahko potrdili. Stvari pa so se obrnile tako, da se je negotovost v zvezi z brexitom – ta je predviden za 29. marec 2019 – še povečala.

Kaj se je dogajalo minuli teden in kaj lahko pričakujemo v tem tednu?

 • Poslanci britanskega parlamenta so 29. januarja odločili, da premierko Mayevo napotijo nazaj v Bruselj, naj izpogaja drugačen dogovor. Najbolj sporni element za britanski parlament ostaja tako imenovana irska varovalka, torej rezervni načrt, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku tudi ob brexitu brez dogovora.
 • Minuli torek, 12. februarja, se je premierka vrnila pred britanske poslance pojasnit, kakšen napredek je dosegla v pogovorih z EU od 29. januarja. Ni sicer povedala, da napredka ni bilo, je pa poudarila, da njena vlada potrebuje še malo več časa ter da se pogovori nadaljujejo.
 • Zatem se je v četrtek, 14. februarja, Theresa May vrnila v parlament, ki naj bi po predvidevanjih potrdil predlog vlade, da poslanci podpirajo zdajšnji vladni postopek iskanja rešitve. S tem bi britanski poslanci podkrepili mandat za nadaljnja pogajanja z EU, ki so ga vladi Mayeve podelili 29. januarja. Takšna izglasovana potrditev postopka ne bi bila v ničemer zavezujoča, bi pa bila pomembno politično sporočilo.
 • A stvari niso šle po predvidevanjih. Nasprotno, britanski tisk je razplet glasovanja, v katerem so poslanci s 303 glasovi proti 258 predlog zavrnili, poimenoval kar valentinov masaker – za to pa so poskrbeli skrajni podporniki brexita pod vodstvom Jacoba Rees-Mogga, ki vladi niso želeli izreči podpore, in sicer zato, ker bi po njihovi oceni s podporo temu predlogu hkrati podprli prizadevanje, da bi iz potencialnih scenarijev izključili možnost trdega brexita.
 • V soboto, 16. februarja, so iz kabineta Therese May sporočili, da se bo premierka vrnila v Bruselj na pogovore s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, pogovarjala pa se bo tudi z vsemi voditelji članic EU, poroča Reuters. Tuji analitiki opozarjajo, da je valetinova zavrnitev vladnega predloga okrepila dvome o politični moči britanske premierke za izpolnitev dogovorjenega. Iz kabineta niso sporočili, kdaj natančno bodo pogovori, je pa napovedano, da se bo v ponedeljek britanski minister za brexit Steve Barclay sešel z glavnim evropskim pogajalcem za brexit Michelom Barnierom.
 • Mayeva je v posebnem pismu, ki ga je poslala vsem 317 poslancem konservativne stranke v britanskem parlamentu, pozvala, naj poslanci premagajo delitve, naj ob strani pustijo lastne preference, ter poudarila, da bo zgodovina vse sodila tudi po njihovi vlogi v postopku za britanski izstop iz EU.

 • Predvidoma naj bi v britanskem parlamentu po zdajšnjih načrtih novo ključno glasovanje o brexitu opravili 27. februarja.

 • Ob koncu tedna pa so v britanskem tabloidu Sunday Mirror poročali, da skrajni brexiterji pod vodstvom Jacoba Rees-Mogga kujejo načrt, po katerem naj bi vladi premierke Mayeve v parlamentu zagotovili zadostno podporo za izstopni sporazum z EU, pri tem pa naj bi v zameno zahtevali njen sestop po lokalnih volitvah na začetku maja, na čelu stranke naj bi jo zamenjal Boris Johnson, nekdanji zunanji minister v vladi premierke Mayeve.

Le še šest tednov do brexita, načrta še ni ... oznanjen pa je prvi ''brexitovski'' stečaj
ZPS svetuje vsaj 10 GB prenosa podatkov v mobilnih paketih 6
10 ur
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ocenjujejo, da je kakovost ponudbe mobilnih storitev v Sloveniji dobra, potrošnikom pa ob tem svetujejo, naj se ne zadovoljijo s paketi mobilnih operaterjev, ki
Več ▼

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ocenjujejo, da je kakovost ponudbe mobilnih storitev v Sloveniji dobra, potrošnikom pa ob tem svetujejo, naj se ne zadovoljijo s paketi mobilnih operaterjev, ki ponujajo manj kot 10 GB mobilnega prenosa podatkov na mesec.

Mobilni podatkovni dostop je po mnenju ZPS že nekaj časa daleč najpomembnejša mobilna storitev, pri čemer 10 GB trenutno za večino uporabnikov še zadostuje, "a za uporabnika, ki se zanaša le na mobilni internet, in za mlade, ki si ne znajo niti zamisliti življenja brez videoposnetkov, niti približno ne zadošča več".

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so pri pregledu ponudbe mobilnih storitev v Sloveniji opazili, da operaterji v zadnjem času povečujejo količino podatkovnega prometa v paketih, "kar je s stališča digitalnega napredka vsekakor vredno pohvale".

Vendar se v zvezi bojijo, da bi lahko večje količine podatkov v prihodnosti postale izgovor za podražitve mobilnih paketov. (STA)

Ameriški predsednik Trump poziva Evropo, naj sprejme 800 borcev IS iz Sirije 16
11 ur
Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto pozno zvečer pozval Evropo, naj sprejme 800 borcev skrajne sunitske skupine Islamska država (IS), ki so jih ameriške sile zajele v Siriji, ter jim
Več ▼

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto pozno zvečer pozval Evropo, naj sprejme 800 borcev skrajne sunitske skupine Islamska država (IS), ki so jih ameriške sile zajele v Siriji, ter jim sodijo. Če evropske države skrajnežev ne bodo sprejele, je Trump na družabnem omrežju Twitter zagrozil z njihovo izpustitvijo. Dodal je, da je kalifat tik pred padcem ter da alternativa sprejetju džihadistov "ni dobra", ker da jih bodo ZDA primorane izpustiti.

"Nočemo gledati, kako bodo borci IS pronicali v Evropo, kamor bi po pričakovanjih šli," ameriški predsednik piše v enem od tvitov.

Trump je decembra lani razburil mednarodno skupnost z nepričakovano napovedjo, da se ameriška vojska umika iz Sirije, in trditvami, da je IS že poražena. Kritiki svarijo, da džihadisti še zdaleč niso poraženi in da bi se lahko po umiku ameriških sil znova okrepili, za kar ameriške zaveznice v regiji niso primerno opremljene. (STA)

Mayeva v pismu torijcem napovedala nove pogovore z EU o brexitu 1
12 ur
Britanska premierka Theresa May je tri dni po porazu v britanskem parlamentu v zvezi z načrti glede brexita danes pozvala člane svoje konservativne stranke, naj premagajo delitve. V pismu, ki ga je
Več ▼

Britanska premierka Theresa May je tri dni po porazu v britanskem parlamentu v zvezi z načrti glede brexita danes pozvala člane svoje konservativne stranke, naj premagajo delitve. V pismu, ki ga je poslala vsem 317 poslancem torijcev, je poudarila, da bo zgodovina vse sodila tudi po njihovi vlogi pri brexitu.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je britanska premierka v pismu zapisala, da se bo prihodnji teden vrnila v Bruselj na pogovore s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem ter da se bo v prihodnjih dneh pogovarjala z vsemi voditelji držav članic unije.

Velika Britanija naj bi glede na načrte zapustila EU 29. marca, a poslanci še niso podprli ločitvenega sporazuma z EU, unija pa zavrača vnovična pogajanja o dogovoru. (STA)

TOP ČLANKI - Kaj danes berete
12 ur
1. Top službe - DUTB išče izvršnega direktorja, priložnosti še v CEB, Microsoftu, BSH, Mercku, NLB in 15 podjetjih2. Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev3. V središču hmeljarske
Več ▼

1. Top službe - DUTB išče izvršnega direktorja, priložnosti še v CEB, Microsoftu, BSH, Mercku, NLB in 15 podjetjih

2. Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

3. V središču hmeljarske dežele z uličnimi svetilkami do milijonskega posla

4. Šola, šala in štala

5. Kaj vse še manjka, da bo finančna konstrukcija gradnje #2tir zaprta

d-app-480x258-599d87845658b-599d878468d91.jpg

Finance tudi v aplikacijah:

- namizni računalniki,

- iOS (App Store),

- Android (trgovina Google Play).

Še niste naročnik? Preverite ponudbo

Izteka se razpis za glavnega izvršnega direktorja DUTB
12 ur
Izteka se mednarodni razpis za glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Mesto se je sprostilo po odhodu Imreja Balogha sredi lanskega decembra, na njegovo mesto pa
Več ▼

Izteka se mednarodni razpis za glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Mesto se je sprostilo po odhodu Imreja Balogha sredi lanskega decembra, na njegovo mesto pa so neizvršni direktorji DUTB konec januarja začasno imenovali nekdanjega prvega moža SDH in dotedanjega finančnega direktorja DUTB Mateja Pirca. (STA)

TOP razpisi tega tedna: zavod za zaposlovanje, občine
13 ur
Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije
Na članek...

1. Zavod RS za zaposlovanje

Program Zaposlimo mlade

2. Zavod RS za zaposlovanje

Učne delavnice 2019: praktično usposabljanje

3. Občina Gornji Grad

Spodbude za malo gospodarstvo

4. Občina Komenda

Spodbude za kmetijstvo

5. Občina Šoštanj

Male komunalne čistilne naprave

TOP razpisi tega tedna: zavod za zaposlovanje, občine
Na hrvaških letališčih lani 10 odstotkov več potnikov 10
13 ur
Na devetih hrvaških letališčih so lani po navedbah hrvaškega statističnega urada našteli 10,5 milijona potnikov, kar je za 10,2 odstotka več kot predlani. Obseg tovora se je povečal za 23,8
Več ▼

Na devetih hrvaških letališčih so lani po navedbah hrvaškega statističnega urada našteli 10,5 milijona potnikov, kar je za 10,2 odstotka več kot predlani. Obseg tovora se je povečal za 23,8 odstotka na 12,3 milijona ton.

Največ potnikov so lani našteli na zagrebškem letališču Franja Tuđmana. Število potnikov se je povečalo za 7,8 odstotka na 3,3 milijona.

Zagrebškemu letališče je sledilo letališče v Splitu z 3,1 milijona prepeljanih potnikov oz. 10,9-odstotno rastjo. Na tretje mesto se je uvrstilo letališče Dubrovnik, ki je zabeležilo 2,5 milijona potnikov ali 9,2 odstotkov več kot predlani. (STA)

Kaj vse še manjka, da bo finančni načrt gradnje drugega tira zaprt 19
15.02.2019 11:11
Finančna konstrukcija gradnje še vedno ni zaprta – kaj vse še manjka; EIB uvrstila projekt drugi tir med kandidate za financiranje
Na članek...

Evropska investicijska banka (EIB) je v petek drugi tir nove železniške proge Divača–Koper uvrstila na seznam projektov, ki so kandidati za financiranje. Predvideni znesek financiranja je 250 milijonov evrov.

"V skladu z našo zavezanostjo k transparentnemu poslovanju javno razkrivamo preliminarne informacije o projektih, ki jih aktivno preučujemo. EIB je vključena v konstruktivne in plodne pogovore o projektu drugega tira na trasi Divača–Koper. Ne glede na to pa bo financiranje projekta odvisno od odločitve upravljavskih organov banke," so nam pojasnili iz EIB. Kot pravijo poznavalci, je uvrstitev projekta na seznam tistih, o katerih se bo vodstvo banke odločalo, pozitivno znamenje za končno zeleno luč.

2TDK: odločitev bo znana aprila

»Na EIB je bila konec maja 2018 posredovana vloga za odobritev 250 milijonov evrov posojila družbi 2TDK. Med oktobrom 2018 in januarjem letos so med EIB in 2TDK potekala pogajanja, na podlagi katerih bo EIB dokončno ocenila projekt in ga predvidoma aprila uvrstila v potrditev upravnemu odboru banke,« sporočajo iz 2TDK.

V investicijskem programu projekta drugi tir je med predvidenimi viri financiranja tudi posojilo mednarodnih finančnih institucij in SID banke ob kapitalskem vložku, nepovratnih evropskih sredstvih in posojilu komercialnih bank, še sporočajo iz 2TDK.

Obrestna mera pod dvema odstotkoma?

Po naših informacijah na 2TDK pričakujejo, da bodo sredstva EIB na voljo po obrestni meri 1,8 odstotka. Država poskuša priti tudi do sredstev EBRD (spomnimo, ta je v postopku IPO kupila za 6,3 odstotka NLB), še pojasnjujejo naši viri. Pri tem naj bi za drugi tir lobiral član odbora direktorjev pri banki Milan Cvikl.

Koliko še manjka do zaprtja finančnega načrta?

Kot je znano, je zadnja ocena stroška gradnje (brez stroška financiranja) 1,234 milijarde evrov; 65 milijonov evrov smo porabili še pred začetkom gradnje. Pozneje se je država odrekla tudi 200-milijonskemu vložku Madžarske (kar sicer uradno še ni potrjeno) in bo ta del predvidoma financirala sama.

Ponovimo.

Takšen je bil finančni načrt gradnje drugega tira pod Cerarjevo vlado:
 • 200 milijonov evrov kapitalski vložek Slovenije,
 • 200 milijonov evrov kapitalski vložek Madžarske,
 • 250 milijonov evrov evropskih sredstev,
 • 311 milijonov evrov dolžniški viri financiranja, predvsem posojilo pri Evropski investicijski banki (EIB) ter Slovenski izvozni in razvojni banki (SID banka).

In takšen je predvideni finančni načrt gradnje drugega tira pod Šarčevo vlado:

 • 200 milijonov evrov kapitalski vložek Slovenije,
 • 250 milijonov evrov evropskih sredstev in po novem
 • 511 milijonov evrov dolžniški viri financiranja, predvsem posojilo pri Evropski investicijski banki (EIB), Slovenski izvozni in razvojni banki (SID banka) ter po novem še pri konzorciju treh (domačih) komercialnih bank in EBRD. Zadnji del še ni izpogajan, ostaja tudi dilema, kdaj ga bo morala državna projektna družba 2TDK črpati, saj ta denar sicer potrebuje šele čez nekaj let.

Država se bo tako morala zadolžiti za okoli pol milijarde evrov oziroma kako drugače zagotoviti sredstva iz proračuna. Dodajmo, da EIB po neuradnih informacijah za posojilo zahteva še državna jamstva. Ko bi 2TDK počrpal posojilo, bi se ta dolg po evropski metodologiji lahko štel v dolg države. Podobno bi lahko bilo za posojila komercialnih bank.

Celotni finančni načrt mora biti zaprt do 31. maja, sicer nam grozi, da bomo morali vračati že počrpane evropske milijone (o vsem tem več tukaj).

Kaj vse še manjka, da bo finančni načrt gradnje drugega tira zaprt
Bogdanovski za STA: Inovacije glavni motor nadaljnje rasti za Novartis 1
15 ur
Predsednik uprave Leka je v pogovoru za STA spomnil na spremembe na globalnem trgu, ki tudi v farmacevtski industriji terjajo številna prilagajanja. Farmacevtska industrija je trenutno v fazi
Več ▼

Predsednik uprave Leka je v pogovoru za STA spomnil na spremembe na globalnem trgu, ki tudi v farmacevtski industriji terjajo številna prilagajanja. Farmacevtska industrija je trenutno v fazi hitrega napredka in sprememb, povezanih z digitalizacijo in staranjem prebivalstva, je pojasnil in dodal, da se Novartis na spremenjene razmere na globalnem trgu odziva z novo strategijo, strategijo osredotočanja, nižanja stroškov s povečevanjem učinkovitosti poslovanja in reinvestiranje v prebojne transformativne terapije in povečanje dobičkonosnosti.

Prihodnost farmacevtske industrije je po njegovih besedah tudi v digitalizaciji, sloneči na analizi velikih podatkov, umetni inteligenci in bioloških simulacijah, ki lahko postopno nadomestijo izvajanje kliničnih študij kot jih poznamo danes. Vse to pomeni hitrejši in cenejši razvoj.

V Ljubljani je vodilni razvojni center Sandoza, pojasnjuje Bogdanovski: "To je največji in najbolje opremljen razvojni center, ki ga Sandoz ima. Znanje zaposlenih v njem je vrhunsko. Gre za center, ki letno pripravi in po svetu lansira več kot 20 novih molekul, v zadnjih letih govorimo o več kot sto novih najzahtevnejših zdravilih. To nas postavlja na zemljevid razvojnega, inovativnega dela (STA)