Manager
Bloomberg: Donald Trump se hvali z blaginjo, a razmere so se pod drugimi predsedniki izboljšale bolj 2
11.02.2019 07:00
Ameriški predsednik Donald Trump se večkrat pohvali z dobrimi gospodarskimi razmerami v ZDA od začetka njegovega predsedovanja, tudi z besedami, da je ustvaril "najmočnejše gospodarsske razmere
Več ▼

Ameriški predsednik Donald Trump se večkrat pohvali z dobrimi gospodarskimi razmerami v ZDA od začetka njegovega predsedovanja, tudi z besedami, da je ustvaril "najmočnejše gospodarsske razmere v ameriški zgodovini". Kot navajajo pri Bloombergu, iz različnih vidikov ameriško gospodarstvo res uspeva, so pa izjave predsednika Trumpa postavili v kontekst.

Pregledali so 14 kazalnikov gospodarske blaginje, med njimi so med drugim število služb v predelovalnih panogah, vrednost dolarja, obseg BDP, višina zveznega proračunskega primanjkljaja/presežka v deležu BDP, razpoložljivi prihodki na prebivalca, zadolženost gospodinjstev v deležu od razpoložljivih prihodkov na prebivalca, prodaja avtomobilov, plačna postavka v dolarjih na uro, produktivnost, vrednost obvezniških in delniških indeksov ...

Na podlagi rezultatov so ameriške predsednike, ki so državo vodili od leta 1974, razvrstili od najboljšega (prvo mesto) do najslabšega. Takšna je lestvica:

1. Bill Clinton (1993-2001)

2. Barrack Obama (2009-2017)

3. Ronald Reagan (1981-1989)

4. George H.W. Bush (1989-1993)

5. Jimmy Carter (1977-1981)

6. Donald Trump (od 2017)

7. George W. Bush (2001 – 2009)

  Širitev pravice do plenic bo manjša, kot je ZZZS nameraval sprva 1
  1 ura
  Tako zdravniki kot pacienti bi morali razumeti, da javna zdravstvena blagajna, ki jo napolnijo zavarovanci in delodajalci z obveznimi prispevki, ni vreča brez dna
  Na članek...

  Na ZZZS bodo kljub nasprotovanju dela zdravnikov predlagali povečanje pravice inkontinentnih zavarovancev do plenic, a za zdaj ne za vse, kot so nameravali sprva, ampak večinoma le za najtežje prizadete. To bo stalo dodatnih 6,5 milijona evrov oziroma 37 odstotkov več kot zdaj. Zanimalo nas je, kako je s to pravico v drugih državah in kdo največ služi s plenicami za inkontinentne pri nas.

  Kot smo pisali, del zdravnikov meni, da bi morali biti – kar zadeva denar ZZZS – trenutno prioriteta družinski zdravniki, zato nasprotujejo širitvi pravice za inkontinentne paciente. Več o tem, da bi tako zdravniki kot pacienti morali razumeti, da javna zdravstvena blagajna ni vreča brez dna, v nadaljevanju.

  Razkošen standard pri plenicah? Ne

  Plenice in druge inkontinenčne pripomočke pacientom pri nas predpiše osebni zdravnik, pravica v breme obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa obsega največ 90 plenic na mesec oziroma tri na dan na osebo. ZZZS je, kot je znano, sprva predlagal povečanje za eno do dve plenici (torej od štiri do pet) na pacienta na dan in še nekaj drugih novosti, odvisno od kategorije. Ali je to razkošje? Kaj zavarovancem omogočajo druge države?

  V Skandinaviji ni omejitev, v Nemčiji omejitev mesečnega stroška

  Razvitejše skandinavske države naj ne bi imele posebnih omejitev niti glede količine niti glede mesečne vrednosti inkontinenčnih pripomočkov, torej tam velja, kar za pacienta določi zdravnik ali drug zdravstveni delavec, pojasnjujejo na ZZZS. V državah z urejeno dolgotrajno oskrbo oziroma zavarovanjem za ta namen rešujejo težave inkontinentnih tudi v okviru te oskrbe, in ne iz zdravstvenega zavarovanja, zato neposredne primerjave niso možne. Nekatere države pa imajo tako kot v Sloveniji količinske ali vrednostne omejitve.

  Nemčija, na primer, pojasnjujejo na ZZZS, ne omejuje količine, to določi zdravnik ob predpisu. Tam bolniške blagajne priznajo zavarovani osebi strošek za te pripomočke v vrednosti od 18 do 38 evrov na mesec oziroma posamezne bolniške blagajne same odločajo, kolikšno vrednost na mesečni ravni priznajo.

  Cenovni standard pri nas od 0,2 do 0,48 evra za plenico

  V Sloveniji imamo, kot rečeno, količinsko omejitev, določeni pa so tudi cenovni standardi kot najvišja vrednost za en kos, ki se lahko prizna v breme zdravstvenega zavarovanja. Cenovne standarde določi upravni odbor ZZZS, in sicer tako za posameznike, ki živijo doma, kot za zavarovance v domovih starejših in v drugih socialnih zavodih.

  Obstaja več vrst inkontinenčnih pripomočkov: za (hlačne) predloge znaša cenovni standard od 0,2 do 0,33 evra za kos, za plenice za odrasle od 0,33 do 0,48 evra ter za otroke 0,2 evra, za posteljne predloge pa od 0,2 do 0,28 evra za kos z DDV. Ali so te cene primerne ali pa bi bile lahko nižje, je težko oceniti. Če preračunamo, je torej zdaj pri nas za odraslega inkontinentnega pacienta mesečni strošek za 90 plenic v breme zdravstvenega zavarovanja večinoma od 30 do okoli 40 evrov, za otroka pa 18 evrov.

  Največji so Simps'S, Sanolabor, Tosama, Lekarna Ljubljana

  Pacient od zdravnika dobi naročilnico, nato pa ima pravico do proste izbire pogodbenega dobavitelja, pri katerem želi prejeti inkontinenčne pripomočke, ZZZS pa jih plača po omenjenih cenovnih standardih. Lani je pri nas inkontinenčne pripomočke po pogodbi z ZZZS izdajalo 175 specializiranih prodajaln in lekarn.

  Kot pravijo na ZZZS, so jih največ po vrednosti izdali: Simps'S, Sanolabor, Tosama, Lekarna Ljubljana, Medikem, Abena Helpi, Gorenjske lekarne, Celjske lekarne, FJF Škrilec in Mariborske lekarne.

  Ne deset, za zdaj 6,5 milijona evrov več

  Na ZZZS so še razložili finančne posledice širitve te pravice za zavarovance. Če bi vsem inkontinentnim (okoli 80 tisoč oseb) odobrili en pripomoček več na dan (to so predloge, plenice in posteljne predloge), za določene skupine najtežjih oblik prizadetosti (20 tisoč oseb) pa za dva kosa več na dan, poleg tega bi del pacientov (okoli 10 tisoč), kjer posebej omenjajo tiste z demenco, namesto dveh plenic lahko izbral ene tako imenovane mobilne hlačke – te stanejo en evro za kos, bi se skupni stroški obveznega in dopolnilnega zavarovanja povišali za 9,4 milijona evrov na leto.

  Ker pa morajo na ZZZS glede širitve za en pripomoček za vse osebe z inkontinenco »pridobiti še določena strokovna mnenja«, so se odločili, da predlagajo manjši obseg širitve. In sicer širitev samo za določene najtežje oblike prizadetosti za dve plenici več na dan ter širitev za mobilne hlačke. To bi pomenilo povišanje stroškov za 6,5 milijona evrov na leto, kar je 37 odstotkov več, kot gre za inkontinenčne pripomočke zdaj (17,4 milijona evrov na leto). Predlog mora potrditi skupščina ZZZS, soglasje pa daje minister za zdravje.

  Na ZZZS sicer poudarjajo, da je za ustrezno oskrbo zavarovanih oseb pri inkontinenci treba zagotoviti dodatno število teh pripomočkov, to pa so predlagala tako društva pacientov kot tudi stroka.

  Zdravniki o prioritetah pri denarju

  Spomnimo, prejšnji teden je portal siol.net poročal, da so zdravniki v odboru za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici nasprotovali širitvi pravice do plenic za inkontinentne bolnike, češ da sami bolj potrebujejo denar ZZZS. Plenice glede na sedanje razmere v družinskem zdravstvu ne morejo biti prioriteta, je na januarskem sestanku, sodeč po zapisniku, ki so ga navedli na Siolu, dejal predstavnik odbora zdravniške zbornice in predlagal, da na ZZZS denar raje dajo za nove ekipe (in tudi višje plače) teh zdravnikov. Predlog nima strokovne podlage, je še dejal neimenovani zdravnik in dodal, da bi to lahko bilo povezano s koruptivnimi dejanji, česar pa ni konkretiziral. Več o tem in o odzivih smo pisali v članku Božidar Voljč o več plenicah za inkontinentne: Če je blagor bolnikov najvišji zakon, ne razumem nasprotovanja kolegov.

  Dodajmo, da družinski zdravniki ne bodo nič na slabšem, tudi če zdravstvena blagajna poveča pravico za inkontinentne paciente. ZZZS ima namreč že zagotovljenih dodatnih 7,1 milijona evrov za širitev mreže ambulant, objavljen je razpis za 53 dodatnih ambulant družinske medicine ter otroških in šolskih dispanzerjev.

  Kot je znano, družinski zdravniki poleg nižjega normativa (števila opredeljenih pacientov oziroma meje za odklanjanje novih) ter razbremenitve glede administrativnih opravil pričakujejo in zahtevajo tudi večje plačilo za zdajšnje ambulante, njihove zahteve pa naj bi stale po nekaterih navedbah 32 milijonov, po drugih pa 90 milijonov evrov letno več.

  Javna blagajna ni vreča brez dna

  Blagajna ZZZS se skoraj v celoti napolni z obveznimi prispevki za zdravstvo, ki jih plačujejo zaposleni, espeji, upokojenci in drugi zavarovanci ter delodajalci, zbrani denar pa je namenjen za zdravstvene storitve in programe, za zdravila, za bolniška nadomestila zavarovancev ...

  Za primerjavo: lani je ZZZS iz obveznih zdravstvenih prispevkov zbral 2,76 milijarde evrov, kar je 95,5 odstotka vseh prihodkov, državni proračun je prispeval samo 55 milijonov evrov (brez investicij), in sicer za izobraževanje pripravnikov in specializantov ter za skrajševanje čakalnih dob.

  Lani je šlo iz blagajne ZZZS za zdravstvene storitve – to vključuje tako plače in prispevke zaposlenih v zdravstvu kot tudi materialne stroške z amortizacijo – 1,98 milijarde evrov. Še 414 milijonov je šlo za zdravila in medicinske pripomočke, 348 milijonov pa za bolniška nadomestila.

  Koliko kdo plača za zdravstvo

  Lani je aktivni zavarovanec oziroma zaposlena oseba vsak mesec v povprečju plačal 219 evrov obveznih zdravstvenih prispevkov (od tega 114 delodajalec, 105 delojemalec); tisti z višjimi plačami seveda precej več in nasprotno. Samostojni podjetnik je lani povprečno plačal 146 evrov na mesec, Zpiz za upokojenca povprečno 60 evrov na mesec, kmet povprečno 50 evrov, brezposelna oseba (ki prejema denarno nadomestilo) povprečno 92 evrov na mesec, kažejo podatki ZZZS. Še okoli 32 evrov mesečne premije pa skoraj vsak zavarovanec (razen otrok) plača še eni od komercialnih zavarovalnic za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

  Širitev pravice do plenic bo manjša, kot je ZZZS nameraval sprva
  Foto: Aleš Beno
  Juncker: Merklova visoko kvalificirana za prevzem položaja na EU ravni
  1 ura
  Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za nemško medijsko skupino Funke Mediengruppe menil, da bi lahko nemška kanclerka Angela Merkel po koncu svojega kanclerskega položaja prevzela
  Več ▼

  Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za nemško medijsko skupino Funke Mediengruppe menil, da bi lahko nemška kanclerka Angela Merkel po koncu svojega kanclerskega položaja prevzela vlogo na evropski ravni. "Ne morem si predstavljati, da bi Angela Merkel utonila v pozabo. Ni samo oseba, vredna spoštovanja, ampak tudi prikupna celostna umetnina," je dejal Juncker v danes objavljenem pogovoru.

  V zvezi s položajem Merklove na ravni EU je dodal, da bi bila zanj "visoko kvalificirana". V Nemčiji se sicer mandat sedanje vlade konča šele leta 2021. O odhodu Merklove v Bruselj se vedno znova pojavljajo različna ugibanja. Nemška kanclerka sama je sicer dala vedeti, da si ne želi več nobenih političnih položajev, STA.

  Luka Koper do novih elektrificiranih dvigal
  2 uri
  V Luki Koper bodo v kratkem bogatejši za pet novih elektrificiranih kontejnerskih mostnih dvigal na kolesih. Nova serija dvigal je naprednejša in varčnejša, obenem pa prijaznejša do okolja in
  Več ▼

  V Luki Koper bodo v kratkem bogatejši za pet novih elektrificiranih kontejnerskih mostnih dvigal na kolesih. Nova serija dvigal je naprednejša in varčnejša, obenem pa prijaznejša do okolja in uporabnikov, poudarjajo v Luki Koper. Prvi dve dvigali - sestavne dele zanju so pripeljali iz petih različnih držav in jih nato sestavili v Kopru - sta v zaključni fazi uvedbe v delo, do konca meseca pa bosta že obratovali s polno močjo. Za njima v Koper prihajajo še tri dvigala, vsa pa bodo pripravljena za delo letos poleti, STA.

  TOP ČLANKI - Kaj danes berete
  3 ure
  1. Finančna pralnica Zahoda2. Razpis za ugodna mikroposojila P7 spet objavljen, SPS ponuja svežih 12 milijonov evrov3. Že 30 tisoč evrov je dovolj za varno naložbo v lastniško nepremičnino z
  Več ▼

  1. Finančna pralnica Zahoda

  2. Razpis za ugodna mikroposojila P7 spet objavljen, SPS ponuja svežih 12 milijonov evrov

  3. Že 30 tisoč evrov je dovolj za varno naložbo v lastniško nepremičnino z visokim donosom

  4. Mobilni bankir, ki v Slovenijo prinaša Apple Pay, na vročem stolu regulatorjev

  5. Salonit Anhovo se širi v Trst. Finančni učinek? Okoli sedem milijonov dodatnih prihodkov

  d-app-480x258-599d87845658b-599d878468d91.jpg

  Finance tudi v aplikacijah:

  - namizni računalniki,

  - iOS (App Store),

  - Android (trgovina Google Play).

  Še niste naročnik? Preverite ponudbo

  Nemci imajo v rokah za 458 milijard evrov zlata 4
  3 ure
  V Nemčiji imajo fizične osebe v lasti 8918 ton redkih kovin, kar je 246 ton več kot leta 2016, je pokazala ta teden objavljena raziskava nemške banke Reisebank. Od tega okoli 4928 ton
  Več ▼

  V Nemčiji imajo fizične osebe v lasti 8918 ton redkih kovin, kar je 246 ton več kot leta 2016, je pokazala ta teden objavljena raziskava nemške banke Reisebank. Od tega okoli 4928 ton predstavljajo zlate palice in kovanci, ostalo pa nakit. Za to se odločajo zaradi nizkih obrestnih mer in prepričanja, da so delnice tvegana naložba. Nemci imajo tako skupaj z nemško centralno banko Bundesbank v rokah za 458 milijard evrov zlata oziroma 6,5 odstotka vseh svetovnih zlatih rezerv, STA.

  Madžarska OTP opustila upanje na vstop v Slovenijo? SKB banke menda noče
  4 ure
  Neuradno: za nakup SKB banke le ena ponudba, v Parizu pa z njo menda niso zadovoljni; kaj zdaj?
  Na članek...

  V pariški Societe Generale po naših informacijah niso zadovoljni s poskusom prodaje SKB banke. Na poziv zainteresiranim kupcem je po naših neuradnih podatkih prišla le ena ponudba. Presenetljivo to ni ponudba madžarske OTP banke, ki je od leta 2017, ko se je Societe Generale začela umikati iz regije, kupila vse njene banke. Neuradno: Francozi so madžarsko banko prosili, naj premisli še enkrat. Po prejetem odgovoru pa se bodo odločili, kako naprej. V Parizu ne komentirajo. Kaj vse se dogaja, kaj špekulira?

  Edino prispelo ponudbo je po naših informacijah oddal sklad Apollo, ki je pri nas že lastnik skupine NKBM. Vanjo je konsolidiral tri prej samostojne banke, poleg NKBM še Poštno banko in nekdanji slovenski del Raiffeisen banke (pozneje KBS banka). Koliko so ponudili, ni znano, tudi v Londonu tega ne komentirajo, sliši pa se, da je ponudba zelo skromna.

  Bolj presenetljivo je, da ponudbe ni oddala OTP banka, ki si že leta prizadeva vstopiti na slovenski trg. V regiji je Slovenija tudi ena od redkih lis, ki jih še ni pokriva. Od Societe Generale pa je doslej kupila vse, kar je ta prodajala – od hrvaške Splitske banke do albanske, poljske, bolgarske in moldavske hčere.

  Ne more biti razlog to, da SKB posluje slabo. Kaj je?

  Societe Generale se že od leta 2017 počasi umika iz regije. Lani so prodali dve banki, na Poljskem in v Srbiji. Strategija je, so napovedali, da so v regiji, kjer niso dosegli zastavljenih ciljev, naprodaj vse banke, sploh pa tiste, ki niso med prvimi tremi na trgu. Slovenski del pariške skupine, SKB banka, je med četrtim in petim mestom na trgu, Francozi pa investitorjem za SKB banko prikazujejo tretje mesto, saj upoštevajo le raven posojil.

  Lanski rezultati poslovanja SKB banke še niso v celoti znani, je pa banka že objavila, da je bil lanski »čisti dobiček za 32,7 odstotka višji kot v letu 2017 in predstavlja drugi najboljši poslovni rezultat Skupine SKB, odkar sodi v Société Générale«. To je 57,24 milijona evrov. Dodali so še, da se je »donos na kapital povečal z 11,7 odstotka na 16,6 odstotka in razmerje med stroški in prihodki se je zmanjšalo z 52,6 odstotka na 49,8 odstotka. Ti rezultati so odraz izjemne uspešnosti poslovanja celotne Skupine.«

  Viri špekulirajo.

  Za Apollo – komentarja nam niso poslali – je logično, da je oddal skromno ponudbo. SKB banka je namreč že precej optimizirana, kar pomeni, da bi sklad težko še sklestil stroške in – po konsolidaciji – ob prodaji skupine dobro zaslužil. Drži pa, da večja bo banka, bolje jo bo Apollo lahko prodal.

  Za nesodelovanje OTP pa obstajata dve razlagi, obe sta povezani tudi s prodajo Abanke. Znano je, da je OTP banka oddala najslabšo od treh ponudb za tretjo največjo banko pri nas. Apollo pa diha za ovratnik za zdaj najboljšemu ponudniku, srbski AIK banki Miodraga Kostića, ki mu ni naklonjena politika. Apollo zdaj še enkrat gleda kreditne mape Abanke, pozvali so ga namreč k izboljšanju ponudbe, smo pisali. Že pred tem se je govorilo tudi, da je madžarski nakup SKB banke odvisen od uspeha pri nakupu Abanke – tega pa zdaj očitno ne bo.

  Zdaj gre za to, ali so si Madžari, ki tudi niso ravno priljubljeni pri politikih, premislili in na slovenski trg ne bodo vstopili ali pa so se politično umaknili in snujejo poznejši prodor – morda prek nakupa celotne Apollove skupine, pravijo viri.

  Madžarska OTP opustila upanje na vstop v Slovenijo? SKB banke menda noče
  Foto: Aleš Beno
  Šok za tisoče obrtnikov: zmanjkalo denarja za poklicne pokojnine 26
  16.04.2019 12:29
  Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) nima dovolj sredstev, da bi tri tisoč upokojencem izplačal obljubljene poklicne pokojnine, je pred kratkim pisal Siol. To je predsednik uprave SOP Bojan Jean na
  Več ▼

  Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) nima dovolj sredstev, da bi tri tisoč upokojencem izplačal obljubljene poklicne pokojnine, je pred kratkim pisal Siol. To je predsednik uprave SOP Bojan Jean na zadnji skupščini razkril zastopnikom zavarovancev. Med več ur trajajočo burno razpravo jim je pojasnil, da je finančno stanje skrajno resno in da je možna celo likvidacija sklada. Na SOP-u so že predlagali, da bi znižali pokojnine za 30 odstotkov, a predlog ni dobil zadostne podpore, poroča STA. Nova skupščina bo potekala 13. maja. Poklicno pokojninsko zavarovanje pa SOP ne trži že več kot 20 let. Vseeno pa naj bi bilo oškodovanih nekaj tisoč članov.

  Na spletni strani SOP-a pa piše, da dosega nadpovprečno donosnost (slika priložena).

  Šok za tisoče obrtnikov: zmanjkalo denarja za poklicne pokojnine
  Foto: Shutterstock
  Tudi na Bledu in v Bohinju dražje parkiranje 1
  5 ur
  V Bohinju nadaljujejo z ukrepi trajnostne mobilnosti s ciljem umika prometa od jezera. Tako se bodo v prihajajoči poletni sezoni ob hkratni zagotovitvi brezplačnih prevozov z bolj oddaljenih
  Več ▼

  V Bohinju nadaljujejo z ukrepi trajnostne mobilnosti s ciljem umika prometa od jezera. Tako se bodo v prihajajoči poletni sezoni ob hkratni zagotovitvi brezplačnih prevozov z bolj oddaljenih parkirišč, dvignile cene parkiranja ob jezeru za pol evra na tri evre na uro. Za pol evra na 2,5 evra na uro naj bi dvignili ceno parkiranja tudi na Bledu, STA.

  V spodnjih člankih si lahko preberete, kaj vse se je do danes že podražilo in kje nas podražitve še čakajo.

  Razpis ZZZS za 53 dodatnih splošnih ambulant 8
  5 ur
  Danes je ZZZS objavil razpis za sklepanje pogodb za opravljanje programov zdravstvenih storitev v letu 2019, potem ko je upravni odbor sprejel sklep o tem. Gre za dodatnih 32 splošnih ambulant
  Več ▼

  Danes je ZZZS objavil razpis za sklepanje pogodb za opravljanje programov zdravstvenih storitev v letu 2019, potem ko je upravni odbor sprejel sklep o tem. Gre za dodatnih 32 splošnih ambulant družinske medicine in 21 otroških ter šolskih dispanzerjev, za kar bo ZZZS namenil dodatnih 7,1 milijona evrov letno. Rok za prijavo je že 6. maj, saj so prvi specializanti družinske medicine letos že uspešno zaključili specializacijo in se tako lahko čim prej vključijo v mrežo in razbremenijo družinske zdravnike. Če vsi programi ne bodo oddani, bo rok podaljšan do konca leta.

  Na razpis se lahko prijavijo javni zdravstveni zavodi, gospodarske družbe in drugi zavodi ter zasebni zdravstveni delavci, ki imajo dovoljenje in koncesijo za opravljanje javne zdravstvene službe, sporočajo z ZZZS. Razpisujejo pa tudi programe v drugih zdravstvenih, lekarniških, zdraviliških dejavnostih, dejavnosti nege…, za kar je rok za oddajo ponudb izvajalcev do konca avgusta.

  Delo: Matej Pirc ostaja v vodstvu DUTB 1
  6 ur
  Sedanji vršilec dolžnosti glavnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Matej Pirc bo zagotovo ostal v vodstveni ekipi slabe banke, bodisi kot glavni izvršni direktor, bodisi kot
  Več ▼

  Sedanji vršilec dolžnosti glavnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Matej Pirc bo zagotovo ostal v vodstveni ekipi slabe banke, bodisi kot glavni izvršni direktor, bodisi kot izvršni direktor, je v intervjuju za Delo dejal predsednik upravnega odbora DUTB Tomaž Besek. V času Beskovega predsedovanja sta odstopila dva izvršna direktorja, Andrej Prebil in Jože Jaklin, zadnjega so odpoklicali ta teden.

  Besek je v pogovoru še razkril, da bodo med šestimi kandidati, med katerimi ni nobenega tujca, poleg glavnega izvršnega direktorja izbrali še enega izvršnega direktorja DUTB.

  Besek se je dotaknil tudi načrtov glede oblikovanja turističnega holdinga. Potem ko je DUTB ta teden nase prenesla delnice Istrabenz Turizma, ki naj bi jih prenesli na posebno namensko družbo, namerava slaba banka tudi preostale terjatve do Istrabenz holdinga v višini okoli 76 milijonov evrov spremeniti v kapital.

  Impol pridobil certifikat za vstop v letalsko industrijo 1
  7 ur
  Slovenskobistriška skupina Impol, ki se ukvarja s predelavo aluminija, je za STA sporočila, da je nedavno pridobila certifikat, s katerim izkazuje skladnost z mednarodno priznanim standardom
  Več ▼

  Slovenskobistriška skupina Impol, ki se ukvarja s predelavo aluminija, je za STA sporočila, da je nedavno pridobila certifikat, s katerim izkazuje skladnost z mednarodno priznanim standardom kakovosti za letalsko industrijo. »Na ta vstop smo se pripravljali več let. Tehnološki postopki za letalsko industrijo so zelo zahtevni, in da bi vsem zadostili, smo morali izpeljati tudi veliko reorganizacijo v vseh proizvodnih procesih. Letalska industrija ima zelo visoka naročila, zaradi velike rasti in ostrih zahtev se srečujejo s pomanjkanjem dobaviteljev in verjamemo, da bomo to priložnost znali izkoristiti,« je pred kratkim pojasnil Andrej Kolmanič, glavni izvršni direkor Impola.

  Vasle v Odmevih: Vrh gospodarskega cikla je očitno za nami 5
  7 ur
  Vse kaže, da je vrh gospodarskega cikla za nami, da se svetovno in z njim tudi slovensko gospodarstvo ohlaja, je v pogovoru za Odmeve povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. ECB se je na te
  Več ▼

  Vse kaže, da je vrh gospodarskega cikla za nami, da se svetovno in z njim tudi slovensko gospodarstvo ohlaja, je v pogovoru za Odmeve povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. ECB se je na te spremembe deloma že odzvala, in sicer z nadaljevanjem ukrepov kvantitativnega sproščanja, nespremenjenimi obrestnimi merami vsaj do konca leta, in z zavezo, da bo nadaljevala s kreditiranjem bančnega sistema v obsegu, ki bo potreben.

  Kako je na morebitno novo krizo pripravljen slovenski bančni sistem? Po mnenju Vasleta bolje kot pred zadnjo krizo. Kapitalska ustreznost bank je višja, delež slabih posojil pa nižji od šestih odstotkov, banke pa so tudi bolje nadzorovane, saj so se v času krize ohranili mehanizmi za nadzor bančnega sistema.

  "Banke so bolje pripravljene na spopad z obratom v gospodarskem ciklu, kar pa ne pomeni, da se ne bodo v novem ohlajanju srečevale s številnimi problemi," je povedal Vasle.

  Vasle v Odmevih: Vrh gospodarskega cikla je očitno za nami
  Foto: Aleš Beno
  Finančna pralnica Zahoda
  8 ur
  Evropa nujno potrebuje novo osrednje telo, ki bi se ukvarjalo zgolj s preprečevanjem pranja denarja
  Na članek...

  Kijev – Nikakor noče ponehati val škandalov na področju pranja denarja. Zadnji se je zgodil v Estoniji, kjer je hčerinska banka Danske Bank v zadnjih letih znotraj regije opravila, tako poročajo, za okrog 200 milijard evrov sumljivih plačil.

  Kljub temu pa Združenim državam Amerike in Evropski uniji še ni uspelo uskladiti odgovora na dogajanje – nasprotno, ameriška zakladnica Fed je pred kratkim evropsko komisijo celo okarala, češ da kako je mogla štiri ameriške teritorije (ameriško Samoo, Guam, Portoriko in ameriške Deviške otoke) uvrstiti na spisek držav s slabo urejenim področjem pranja denarja in financiranja terorizma. Namesto da krivdo prelagajo eni na druge, bi Amerika in Evropa morali sodelovati in priti do soglasja, kako reševati očitno pereč problem.

  V svoji trenutni obliki je pranje denarja razmeroma nov pojav. Z globalno finančno liberalizacijo je v poznih osemdesetih letih utajevanje davkov skokovito naraslo. Vse do napadov 11. septembra 2001, ko je postala jasna povezava med pranjem denarja in financiranjem terorističnih dejavnosti, pa se določevalci politik problematike pranja denarja niso niti zavedali. Navkljub temu je ameriško vrhovno sodišče v zadevi Ljudstvo proti zvezni volilni komisiji – neverjetno, vendar resnično – v procesu volitev dovolilo uporabo neomejenih količin tako imenovanega temnega denarja. Po ruskem vmešavanju v predsedniške volitve leta 2016 pa je pranje denarja znova postalo stvar narodne varnosti.

  Čeprav so se Rusi vmešavali tudi v evropske volitve, se EU vendarle spopada z drugačnimi težavami kot ZDA. Ker je evropski bančni sistem razdrobljen in slabo nadzorovan, se severnoevropskim finančnim institucijam očitno dogaja, da ne vidijo vsega, kar se dogaja pred njihovim nosom. Ameriški bančni sistem pa je, nasprotno, dobro nadzorovan, vendar ameriške oblasti zunaj bančnega sistema dopuščajo izvajanje takih praks, ki bi morale biti prepovedane.

  Po uveljavitvi zakona o domovinski varnosti ZDA (Patriot Act) leta 2001, ki naj bi preprečeval financiranje terorizma, morajo ameriške banke, da se izognejo hudim kaznim, dobro poznati svoje komitente. V petih letih po finančni krizi so banke, ki poslujejo na ozemlju ZDA, plačale za 230 milijard dolarjev kazni za različne kršitve. Posledično se ameriške banke na vse kriplje trudijo izogniti prekrškom in so s tem namenom vzpostavile močne oddelke notranjega preverjanja skladnosti.

  Zakon o domovinski varnosti je učinkovito očistil bančni sistem in iz mednarodnega finančnega sistema pometel anonimne slamnate banke. Žal pa zakon velja samo za finančni sektor in po letu 2002 so iz njegovih ključnih predpisov o preprečevanju pranja denarja izvzeta vsa podjetja iz nepremičninskega sektorja, pa neštete slamnate družbe s »sedežem« v Wilmingtonu, Delaware, kot tudi odvetniške družbe, ki lahko pod krinko zaupnosti razmerja med stranko in odvetnikom neovirano opravljajo prenose sredstev.

  Opisane luknje v zakonodaji imajo hude in daljnosežne posledice. Ameriška zakladnica ocenjuje, da v ZDA letno operejo skoraj 300 milijard dolarjev. Junija 2018 je bilo za več kot 1,7 bilijona dolarjev ameriških vrednostnih papirjev na Kajmanskih otokih, kar je več, kot jih ima Kitajska, in skoraj toliko, kot jih ima Japonska.

  Tudi v Evropi je področje pranja denarja podobno regulirano, pa vendar obstajajo pomembne razlike. EU jemlje transparentnost lastništva zelo resno. Peta direktiva s področja pranja denarja, sprejeta junija 2018, je precej strožja od ameriškega zakona o domovinski varnosti, saj je predpisala javno razkritje dejanskih lastnikov sredstev v vseh panogah, ne samo v bančništvu.

  Ne glede na to pa Evropa le plaho nadzira pretoke sredstev med bankami in kazni za kršitve na področju pranja denarja so tako nizke, da preprosto niso učinkovite. Banke jemljejo preventivne predpise s področja pranja denarja le kot nujno birokratsko zlo in zato – v nasprotju z ZDA – v njih niso bili vzpostavljeni močni oddelki za skladnost poslovanja.

  Evropske finančne oblasti bi morale svoje banke – po ameriškem zgledu – spodbuditi k zavzetemu izvajanju predpisov s področja pranja denarja in jih za prekrške strogo kaznovati. Tu pa se pokaže manko – v Evropi ni močne agencije za preprečevanje pranja denarja, kakršna je v ZDA Financial Crimes Enforcement Network. Da Evropa nujno potrebuje novo osrednje telo, ki bi se ukvarjalo zgolj s preprečevanjem pranja denarja, sta pokazala tudi Joshua Kirschenbaumiz iz nemškega Marshall Funda in Nicolas Véron s Petersonovega inštituta za mednarodno ekonomijo.

  Pravilnost te trditve je zgovorno ilustriral prav škandal Danske Bank, ki jo, enako kot vse druge največje evropske banke, nadzoruje Evropska centralna banka. Slednja pa ni pristojna za nadzorovanje pranja denarja, temveč je za to odgovoren danski finančni regulator, za katerega pa se ne zdi, da mu je uspelo zbirati ažurne informacije o dejavnostih Danske Bank v Estoniji. Še celo po opozorilu estonskega bančnega regulatorja so danske oblasti reagirale tako počasi, da se upravičeno postavlja vprašanje, ali Danske Bank morda ni prevelika, da bi jo domače oblasti sploh še lahko nadzorovale.

  Ameriška stran pa mora pomesti pred svojim pragom in preprečiti nadaljnje skrivanje identitete dejanskih lastnikov ameriških sredstev. To lahko glavni zakladnik stori z enim samim podpisom in nemudoma prekliče veljavnost začasnega izvzetja nepremičninskih podjetij iz zakona o domovinski varnosti. Za odpravo anonimnih družb in odpravo pravice odvetniških družb, da poslujejo kot banke, pa bo potrebno dejanje na zvezni ravni. K sreči je nova demokratska voditeljica odbora za finančne storitve Maxine Waters prav to točko postavila na vrh svojega dnevnega reda.

  Amerika in Evropa se morata nemudoma nehati pričkati in se raje druga od druge naučiti, katera je dobra ureditev, ter zapreti luknje v svojih izvršilnih vejah oblasti. Edino tako lahko v razmerah globalnega gospodarstva »dobri« premagajo »grde«.

  Finančna pralnica Zahoda
  Foto: Shutterstock
  Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis 7
  9 ur
  Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
  Na članek...

  Ko govorimo o omejevanju podnebnih sprememb s podjetniki, pogosto slišimo, da jih tepejo visoka cena električne energije in druga bremena, država pa bo plačala visoke kazni, če ne izpolnimo evropskih zavez. Našteto zmanjšuje njihovo konkurenčnost. Kako vi odgovarjate na takšne pripombe?

  Veliko se govori o nevarnosti, da bi izgubili konkurenčnost, če bi uvedli omejitve samo v Evropi, ne pa tudi drugod po svetu. A to se lahko uravnovesi, saj je Evropa je lahko vodilna pri uvajanju takšne regulative. Krožijo zamisli o uvedbi izravnalnih obdavčitev in drugih ukrepih, s katerimi bi lahko ohranili konkurenčnost gospodarstva, ki deluje globalno. Vendar pa je poleg EU tudi Kitajska ena od svetovnih voditeljic pri podnebni regulativi. Mislim, da je usmeritev jasna. Slišimo sicer pripombe, da škodo trpimo danes. Toda to je smer, v katero gre svet. Zelo lahko se ujamemo v past in vidimo samo dodatne obveznosti in dodatne obremenitve. Toda podnebne spremembe so veliko slabše za posel kot katerikoli predpis. Takšna regulativa pa nam zagotavlja, da bomo ostali v poslu tudi v prihodnje.

  EU skuša vključiti podnebne zahteve v trgovinske sporazume. Z Avstralijo gre, z ZDA pa so težave…

  …vsi imajo težave z ZDA.

  Drži. Ko pa je treba v takšnih primerih sprejeti odločitev, trpi podnebje in takšna določba ni vključena v sporazum.

  Če govoriva o politiki, so pri podnebnih vprašanjih tudi v Avstraliji ali Kanadi zelo razdvojeni. Več avstralskih premierov je izgubilo funkcijo, ker so poskusili nasprotovati ogljičnim davkom. Živimo v času velikih političnih turbulenc zaradi podnebja. V turbulentnih razmerah je vodenje pomembno. V času velikih sprememb mora posameznik narediti več kot sicer. Bolj kot karkoli zato potrebujemo politične voditelje, ki bodo zmožni najti pametne politične rešitve in tudi uveljaviti mednarodne sporazume. V energetski tranziciji bodo zmagovalci in poraženci. To pomeni, da bodo del energetske tranzicije tudi ljudje, ki bodo izgubili. Zato želim povedati še nekaj in upam, da ne bo zvenelo suho. Je namreč resnično: če podnebja ne bomo rešili, bomo poraženci vsi.

  Vaš pogled je dolgoročen…

  …tudi srednjeročen.

  Ja. Vendar pa menedžerji gledajo kratkoročno, saj morajo zagotoviti dobiček v tem letu in v tem četrtletju.

  To je del težave. Tak pritisk povzročajo investitorji. Vendar pa v zadnjem letu opažam spremembo v stališčih investitorjev. Svoj pogled preusmerjajo od kratkoročnega na bolj dolgoročnega. Menedžer mora vsekakor razmišljati o naslednjih treh mesecih, a če razmišlja samo o teh treh mesecih, ni dober menedžer. Imeti mora kratkoročno strategijo, a tudi dolgoročno, sicer bo podjetje izločeno s trga. Razumem, da je težko razmišljati srednjeročno, vendar številnim podjetjem uspeva obstati v poslu že sto let.

  Uvedba davka na fosilna goriva je spodbudila nemire v Franciji. Vendar poznamo tudi nekatere drugačne primere, na primer v Kaliforniji, kjer hočejo z davki na gorivo pridobljena sredstva vrniti ljudem.

  Tudi v Washingtonu D. C. so predlogi, da bi takšna sredstva pripeljali nazaj k ljudem kot ogljikove dividende, da bi jih usmerili v razvoj nizkogljičnih rešitev oziroma našli druge možnosti. Francoski davek je bil precej neroden in ni imel velikega učinka na podnebje, pač pa je imel velik učinek na politiko. Iščemo pa ravno nasprotno, iščemo obdavčitve z velikim učinkom na podnebje in majhnim na politiko.

  Tako gre v teoriji. Kdo pa bo v praksi prvi uvedel uspešen ogljični davek?

  Na Kitajskem razvijajo številne pilotne projekte za trgovanje z ogljikom. V ZDA je več mehanizmov, v EU je mehanizem ETS. Kdor naredi prvi korak, naredi veliko napak. Veliko podjetij, posebej naftnih in plinskih ima notranjo ceno ogljika, tudi v podružnicah. Ni zelo verjetno, da bomo imeli globalen ogljični davek, precej bolj je verjetno, da bomo imeli globalen sistem, ki bo omogočil vključevanje cene ogljika v ceno izdelka ali storitve.

  Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis
  Foto: Jernej Lasič
  Že 30 tisoč evrov je dovolj za varno naložbo v lastniško nepremičnino z visokim donosom (OGLAS)
  19.04.2019 13:35
  Z nakupom bivalne enote v Rezidenci Pipanova v Vižmarjah lahko ustvarite tudi do 20-odstotni letni donos
  Na članek...

  Kupci nepremičnin za oddajo prek Airbnbja, Bookinga in drugih podobnih platform v Ljubljani že zelo težko najdejo stanovanje po dovolj nizki ceni, ki bi omogočala primeren donos. To težavo so zaznali tudi v Mreži nepremičnin in zato za naročnika v Vižmarjah pri Ljubljani zasnovali objekt Rezidenca Pipanova z 48 manjšimi bivalnimi enotami površine od 30 do 46 kvadratnih metrov.

  Posebnost tega objekta je, da ni opredeljen kot stanovanjski, temveč kot namestitveni. V njem zato ne prodajajo stanovanj, ampak namestitvene enote. To med drugim pomeni, da tisti, ki želijo enote oddajati, ne potrebujejo soglasja 75 odstotkov ostalih lastnikov.

  Atraktivne cene

  Še veliko bolj pomembno pa je, da so oblikovali zelo atraktivno cenovno politiko. Cene za enoto se namreč začnejo že pri 76 tisoč evrih plus DDV, ki je sicer 22-odstoten, ker gre za nastanitveni objekt.

  »Vsi kupci, še posebej pa tisti, ki se bodo odločili kupiti enoto kot podjetje ali kot mali davčni zavezanci, bodo ugotovili, da je enote enakih velikosti za takšno ceno praktično nemogoče kupiti tudi v 40 ali 50 let starem bloku,« je povedal direktor Mreže nepremičnin Zoran Veleski.

  Varna in likvidna naložba z visokim donosom

  To pomeni, da lahko v lastniško nepremičnino investirajo tudi tisti, ki imajo na primer trenutno prostih 30 tisoč evrov lastnih sredstev. Ker so posojila še vedno zelo dostopna, lahko z nakupom nastanitvene enote v Rezidenci Pipanova ustvarite zelo dobre oziroma celo odlične donose. Ker ne gre za previsoke zneske, se naložba splača vsem, ki jim prosta sredstva ležijo na bančnih računih, kjer je donos realno celo negativen.

  »Naši izračuni kažejo, da je donos pri dolgoročnem oddajanju štiri- do enajstodstoten, pri dnevnem oddajanju pa je donos, če se lastnik sam angažira in nepremičnino kupi s pomočjo bančnega financiranja, lahko tudi 20-odstoten,« je povedal Zoran Veleski. Za primerjavo povejmo, da je sicer v Ljubljani povprečen donos od dolgoročnega oddajanja približno triodstoten

  Sogovornik je še dodal, da gre hkrati za varno in likvidno naložbo. Varno zato, ker naložbe v nepremičnine nasploh veljajo za najmanj tvegane, likvidno pa zato, ker bo nastanitvene enote zaradi ugodne cene in pomanjkanja manjših stanovanj na trgu v bodoče lažje prodati.

  Visoka kakovost bivanja zagotovljena

  »Nižje cene se nikakor ne odražajo v kakovosti novogradnje,« je poudaril Veleski. Standard gradnje bo visok. Skoraj vsaka nastanitvena enota bo imela prostoren balkon ali teraso z manjšim vrtom. V vseh bo popolnoma opremljena kopalnica, talno gretje in rekuperacija zraka, kar omogoča zelo nizke stroške obratovanja in hkrati visok standard udobja in počutja. Bivalne enote v Rezidenci Pipanova so zato privlačne tudi za tiste, ki bi želeli v njih sami prebivati – na eni strani zaradi ugodne cene, na drugi pa zaradi visoke kakovosti bivanja.

  Možnost vodenega dnevnega oddajanje v turistični namen

  Za kupce, ki bodo stanovanja oddajali, pa niso poskrbeli le s pravnega vidika, urejena je tudi logistika, ki jo takšna dejavnost potegne za sabo. Kupci bodo na primer lahko vgradili sistem dostopa do enote s pametnim telefonom. Imeli bodo tudi možnost samostojnega ali vodenega dnevnega oddajanja v turistični namen. Pri tem se bodo lahko odločili za storitve posebej za to specializiranega podjetja.

  Za Airbnb ali Booking še zdaleč ni primeren samo center

  Pa so Vižmarje sploh primerne za naložbo v stanovanje za oddajanje prek Airbnbja in podobnih platform? »Na prvi pogled je središče Ljubljane res bolj zanimivo, a ni vedno tako,« je dejal Zoran Veleski. Mnogo obiskovalcev pride v Ljubljano z lastnim avtom ali pa ga najamejo in se potem sami potepajo po Sloveniji. Vsi ti imajo v središču mesta zelo velik problem s parkiranjem. Parkiranje v parkirnih hišah lahko stane tudi 25 evrov na dan.

  »V Rezidenci Pipanova s tem ne bo težav. Obiskovalcem bo na voljo 13 brezplačnih parkirnih mest. Ostala bodo lahko novi lastniki kupili in jih uporabljali sami ali pa jih bodo kot bonus ponudili svojim gostom,« je pojasnil Veleski in dodal, da se s tem lahko pohvali le malokateri hostel ali apartma v središču mesta.

  Že 30 tisoč evrov je dovolj za varno naložbo v lastniško nepremičnino z visokim donosom
  V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo
  17 ur
  V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
  Na članek...

  Policisti so bili napoteni na kraj in ga zavarovali. Ko bodo izpolnjeni pogoji za varno delo, bodo opravili ogled, s katerim bodo ugotavljali vzrok požara in druge okoliščine, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

  Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Benedikt Gregor Jančič je za STA povedal, da so gasilci na delu, več informacij pa še ni mogel podati.

  V sortirnici odpadkov je zagorelo že v noči na nedeljo. Policija je danes še sporočila, da preiskava tega prejšnjega požara se ni zaključena.

  Da vzrok požara še ni znan, je danes ob obisku okoljskega ministra Simona Zajca in župana Lenarta Janeza Krambergerja povedal tudi direktor proizvodnje in logistike v Salomonu Janez Pavčnik. A, kot je dodal, so bili že izključeni vsi ostali možni elementi, zato je neuradno do dogodka, ki jim je po nekaterih ocenah povzročil za okoli 250.000 evrov škode, prišlo zaradi samovžiga.

  Okoljska inšpekcija je po požaru opravila nadzor in izdala ustno odločbo, po kateri mora obrat do ureditve razmer počakati z obratovanjem dveh naprav za ravnanje z odpadki in s sprejemanjem novih odpadkov, obratovala je lahko le naprava za sortiranje nenevarnih odpadkov.

  Zajc je danes dejal, da so okoljski inšpektorji pred tem zadnji nadzor opravili januarja, ko ni bilo kršitev okoljevarstvenega dovoljenja, čaka pa še na poročilo požarne inšpekcije. Na podlagi poročila se bodo odločili, ali bo treba v okoljevarstveno dovoljenje vključiti še kakšne dodatne zahteve, je dejal.

  Po besedah župana so že nekaj časa opozarjali, da gre za objekt, za katerega bi bilo treba bolje poskrbeti na področju odvažanja smeti, količine sprejetih odpadkov, smradu in ostalega, saj je to pri takem objektu pričakovano.

  Minister Zajc je ob osmih zvečer tvitnil, da je požar ukročen.

  V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo
  Foto: Picasa
  Najbolj brani članki danes
  19 ur
  1. KPMG Slovenija je na črni listi. Je razlog pameten ali banalen in kdo mora paziti?2. Prodaja Intereurope: raje državni Pošti kot Britancu, ki bi dal 20 milijonov več3. Mobilni bankir, ki v
  Več ▼

  1. KPMG Slovenija je na črni listi. Je razlog pameten ali banalen in kdo mora paziti?

  2. Prodaja Intereurope: raje državni Pošti kot Britancu, ki bi dal 20 milijonov več

  3. Mobilni bankir, ki v Slovenijo prinaša Apple Pay, na vročem stolu regulatorjev

  4. Lestvica: za koliko so lani zrasle plače šefom borznih družb?

  5. Ko CEO v nekaj dneh zasluži mesečno plačo zaposlenega

  6. Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike

  7. Kdo je slovenski Arthur Andersen, koliko revizorjev je ostalo brez licence, kakšne so kazni iz tajkunskih, bančnih in gradbenih poslov?

  8. V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan

  9. Salonit Anhovo se širi v Trst. Finančni učinek? Okoli sedem milijonov dodatnih prihodkov

  10. Kako dobro se živi v Kočevju?

  Ustavno sodišče bo zahtevo za presojo proračunskih dokumentov obravnavalo absolutno prednostno 12
  16.04.2019 17:53
  Poslanci SDS in NSi so se podpisali pod zahtevo za oceno ustavnosti treh proračunskih dokumentov in jo že poslali ustavnemu sodišču. Predlagajo, da ustavno sodišče ugotovi, da so proračunski
  Več ▼

  Poslanci SDS in NSi so se podpisali pod zahtevo za oceno ustavnosti treh proračunskih dokumentov in jo že poslali ustavnemu sodišču. Predlagajo, da ustavno sodišče ugotovi, da so proračunski dokumenti v neskladju z ustavo, vladi pa zato v mesecu dni naloži pripravo rebalansa, je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Andrej Šircelj. Ustavno sodišče bo zahtevo za presojo proračunskih dokumentov obravnavalo absolutno prednostno.

  Zahteva za oceno ustavnosti se nanaša na zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019, rebalans proračuna za leto 2019 in odlok o javnofinančnem okviru za obdobje od 2018 do 2020 - vsi trije pravni akti namreč določajo proračun za 2019. Kot pravi Šircelj, 148. člen ustave določa usklajenost dohodkov in prihodkov: "Ni več možno, tudi z zadolževanjem ne, da so odhodki večji od prihodkov, razen v primerih izrednih dogodkov. Gre za to, da se uvede fiskalna disciplina, da se troši toliko, kot se ustvari." (STA)

  Izolska bolnišnica išče novega direktorja 1
  23 ur
  Splošna bolnišnica Izola (SBI) je danes objavila razpis za delovno mesto direktorja bolnišnice za mandatno dobo štirih let. Za direktorja zavoda je lahko imenovan kandidat ali kandidatka, ki
  Več ▼

  Splošna bolnišnica Izola (SBI) je danes objavila razpis za delovno mesto direktorja bolnišnice za mandatno dobo štirih let. Za direktorja zavoda je lahko imenovan kandidat ali kandidatka, ki izpolnjuje naslednje pogoje: univerzitetna izobrazba pravne, ekonomske ali medicinske smeri, najmanj pet let delovnih izkušenj z ustreznimi organizacijskimi in upravljalskimi znanji, poleg slovenskega, znanje italijanskega jezika in znanje enega izmed svetovnih jezikov. Rok za prijave je do 20. maja, piše na spletni strani Splošne bolnišnice Izola. Sedanji direktor Radivoj Nardin, pa se zaenkrat še ni odločil, ali bo ponovno kandidiral, mandat se mu izteče avgusta, piše STA.

  Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe
  24 ur
  Skoraj 30 podjetij je danes na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS pridobilo certifikat Voda iz pipe. Podjetja so obljubila, da bodo v svojih poslovnih prostorih in na svojih dogodkih ponujala zgolj vodo iz pipe in bodo k pitju te vode spodbujala tudi svoje zaposlene.
  Na članek...

  Prejemniki certifikata Voda iz pipe se zavežejo, da bodo k pitju vode iz pipe spodbujali poslovne partnerje, podizvajalce in ostale deležnike. Zaposlene in ostale deležnike bodo ozaveščali o kakovosti pitne vode v Sloveniji ter o tem, da je voda iz pipe zdravju in okolju prijaznejša od predpakirane. Zaveza navaja še, da bodo podjetja pitno vodo iz pipe stregla v steklenih vrčih in kozarcih ter se bodo, kadar je le mogoče, izogibala ponujanju predpakirane vode.

  Danes naj bi v Ljubljani certifikat prejelo 29 podjetij z vse Slovenije, a so predstavniki manjšega števila podjetij zaradi težav v prometu dogodek zamudili. Podjetja se s tem pridružujejo ministrstvu za okolje in prostor in ministrstvu za zdravje, ki podpirata projekt Zbornice komunalnega gospodarstva in sta certifikat kot prva prejemnika dobila v začetku leta.

  "V Sloveniji se premalo zavedamo kakovostni pitne vode, ki jo imamo praktično v neomejenih količinah. Skozi zavedanje, da imamo dovolj pitne vode, izhaja tudi odgovornost, da varujemo vodne vire," je ob robu slovesnosti poudaril direktor zbornice Sebastijan Zupanc.

  Komercialni pristopi so po njegovih besedah pripeljali do tega, da trgovine danes ponujajo pitno vodo v plastenkah in steklenicah. "A ta voda je praviloma zastarana in ni takšne kakovosti, kot jo lahko pijejo prebivalci in obiskovalci Slovenije direktno iz vodovodnih omrežij, ki jih upravljajo komunalna podjetja," je nadaljeval sogovornik. Predpakirana voda je pogosto tudi nepravilno skladiščena, denimo na vročini ali na soncu.

  Podjetja, ki se odločijo pridobiti certifikat Voda iz pipe, so praviloma okoljsko zavedna, družbeno odgovorna, veliko dajejo na zdravje in zdrav življenjski slog svojih sodelavcev ter jim ni vseeno za okolje. Ta podjetja se zavežejo, da bodo še naprej širila dober glas o odgovornem ravnanju z naravnimi viri, poskrbela za svoje zaposlene in prispevala svoj kamenček v mozaiku odgovornega ravnanja širše družbe, je še povedal Zupanc.

  Na modrem planetu Zemlja, ki mu življenje daje voda, je le en vodni krog, je v nagovoru prejemnike certifikata opozoril Mihael J. Toman z ljubljanske biotehniške fakultete. Voda in kopno sta eno in vse, kar počnemo na kopnem, se odrazi v vodah. "Na svoji poti do kozarca pitne vode kapljice doživijo številne napade nas ljudi, našega načina življenja, naše družbe," je poudaril.

  "Jasno je, da so tudi v naši podtalnici, ki je pretežni vir pitne vode v Sloveniji, motilci endokrinega sistema, ostanki zdravil, delci nanoplastike, hranila," je spomnil Toman. Teh snovi ne vidimo, ne okušamo in ne zaznavamo z drugimi čutili, zato se tega ne zavedamo dovolj.

  "Tako bo, dokler bo Slovenija - lepa, zelena dežela - z gnojevko polita dežela in zaradi tega tudi smrdeča dežela. Dokler ne bomo celovito rešili odvajanja in čiščenja odpadnih voda in dokler ne bomo bistveno spremenili svojih vsakodnevnih navad," je pristavil. Današnji dogodek pa je zato označil kot korak v pravo smer: "Korak ozaveščanja, korak zavedanja."

  Med prejemniki certifikata je tudi Javno komunalno podjetje Slovenske Konjice. "Energijo smo več let vlagali v to, da bi spremenili druge, a to ni obrodilo sadov. Zato smo se odločili najprej spremeniti sebe," je povedal direktor podjetja Franc Dover.

  Njihov moto je Delujemo zeleno, odločamo modro, v skladu s tem pa so se že pred leti odločili vsem zaposlenim nabaviti steklenice za pitje vode iz pipe. "To je zanemarljiv strošek v primerjavi z učinkom - z zdravjem ljudi," je zagotovil Dover. Zaposlene so namreč v podjetju spodbujali k pitju zadostnih količin vode iz pipe ter uživanju večjih količin lokalno pridelane zelenjave, s tem pa med drugim zmanjšali število bolniških odsotnosti.

  Dover je podčrtal tudi pomen javnih komunalnih podjetij, ki je v javnosti pogosto spregledan. "Ponosen sem, da delam v tej sferi, občudujem vse direktorje in zaposlene v teh podjetjih," je dejal. "Še posebej sedaj, ko smo v obdobju prilagoditev cen, bi moral marsikdo razmisliti o tem, kaj prejme za svoj denar. Verjamem, da nismo zlati. Verjamem pa, da smo prav dobri," je zaključil.

  Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe
  Foto: Borut Hočevar