Manager
Ustavna obtožba zoper Šarca z malo možnosti za uspeh 6
21.12.2018 11:43
Predlog ustavne obtožbe, ki so ga danes zoper premierja Marjana Šarca vložili poslanci SDS in SNS, je četrti tovrstni poskus presoje ravnanja predsednika vlade oziroma države pred ustavnim
Več▼

Predlog ustavne obtožbe, ki so ga danes zoper premierja Marjana Šarca vložili poslanci SDS in SNS, je četrti tovrstni poskus presoje ravnanja predsednika vlade oziroma države pred ustavnim sodiščem. Da bi obtožba prišla do presoje ustavnih sodnikov, je tudi tokrat malo verjetno, saj bi moralo takšen sklep podpreti vsaj 46 poslancev, piše STA.

Marjana Šarca je doletel predlog ustavne obtožbe zaradi - tako menijo v SDS in SNS - nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva. DZ v četrtek zavrnil novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero so v SDS poskušali uresničiti odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014 o financiranju zasebnega šolstva. Kljub napovedi se predlogu ustavne obtožbe niso pridružili v NSi-ju, piše RTVSLO.

V samostojni Sloveniji so bili doslej aktualni trije predlogi ustavne obtožbe, a noben ni prišel do presoje ustavnih sodnikov. Pobudnik vseh je bila stranka SDS. STA povzema:

  • Leta 1998 je SDS, sicer neuspešno, v parlamentarno proceduro vložila predlog za ustavno obtožbo zoper tedanjega premierja Janeza Drnovška. Očitali so mu sklenitev tajnega varnostnega sporazuma z Izraelom v letu 1995.
  • V začetku leta 2010 so poslanci SDS in SLS vložili predlog ustavne obtožbe zoper tedanjega predsednika republike Danila Türka, ker da je kršil ustavo s podelitvijo državnega odlikovanja nekdanjemu šefu tajne politične policije Tomažu Ertlu. Tudi ta predlog so poslanci zavrnili.
  • Leta 2014 pa je SDS napovedala ustavno obtožbo takratne premierke Alenke Bratušek, v kolikor ta ne bi odstopila v postavljenem nekajdnevnem roku. Očitali so ji predvsem, da vlada zamuja z izvedbenim zakonom o fiskalnem pravilu ter s tem krši ustavno ureditev. Do sprožitve postopka ustavne obtožbe pa ni prišlo, saj je Bratuškova nekaj tednov kasneje tudi odstopila.
  • Predlog ustavne obtožbe je januarja letos prestal tudi tedanji premier Miro Cerar. Tudi ta predlog so vložili poslanci SDS, Cerar pa se je moral zagovarjati zaradi njihovih očitkov o zlorabi položaja v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija.

Analitiki: zaradi napadov na Savdsko Arabijo bi se danes nafta lahko podražila za 5 do 10 dolarjev na sod
1 ura
Nemški vložek v zaščito podnebja: 40 milijard evrov do leta 2023
4 ure
Nemška vlada bo predstavila sveženj podnebnih ukrepov, ki bo težak vsaj 40 milijard evrov. Med drugim napovedujejo uvedbo finančnih obremenitev za izpuste ogljika.
Na članek...
Metalurgi zahtevajo: odgovornost nevladnikov je treba opredeliti
4 ure
Nujno je treba spremeniti zakonodajo pri okoljevarstveni in raziskovalni dejavnosti, so predstavniki Strateškega sveta za metalurgijo zatrdili državnemu sekretarju v Šarčevem kabinetu Vojmirju Urlepu.
Na članek...
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika (Oglas)
4 ure
Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike operacij se med seboj razlikujejo in v spektru vseh možnih operacij bomo našli rešitev za vas.
Na članek...
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij (Oglas)
5 ur
S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane odločitve in podjetje z uspehom upravljate tudi v vse bolj negotovih časih.
Na članek...
Nove Finance že v aplikaciji
8 ur
Nove Finance, ki bodo v tiskani obliki izšle jutri, so že na voljo v naših aplikacijah:- namizni računalniki,- iOS (App Store),- Android (trgovina Google Play).Za dostop morate biti prijavljeni z
Več▼
Fordova zmagovalna formula
9 ur
Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend - dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion&Bus.
Na članek...
Prihodnji teden zasedajo ameriška centralna banka Fed, švicarska SNB in japonska BoJ
10 ur
Minuli četrtek je ECB sprejela bogat sveženj spodbujevalnih ukrepov za evrsko območje, med drugim bo od evrskih poslovnih bank spet odkupovala evrske obveznice, depozitno obrestno mero pa je še
Več▼
(Dan D - razprodano!) Analiza slovenskih delnic: kaj kupiti, prodati, držati (PRO) 5
10 ur
Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi recesijo. Kako izkoristiti trenutne razmere in zaslužiti? O tem se bomo pogovarjali 17. septembra na investicijskem dogodku za male vlagatelje: Dan D – dan za delničarje slovenskih blue chipov. Dogodek je razprodan. Sprejemamo v čakalno vrsto.
Na članek...
Roglič dobil dirko po Španiji, Pogačar tretji 2
11 ur
Primo Roglič je zmagovalec 74. dirke po Španiji. Gre za prvo slovensko zmago na tritedenskih dirkah in največji uspeh slovenskega kolesarstva. Tretje mesto v skupnem seštevku je dosegel mladi
Več▼
Najbolj brani članki danes
11 ur
1. Kdo in zakaj se boji družine Janković?2. Racmanovo posestvo oktobra na dražbi za 850 tisočakov3. Na Furs prihajajo novi podatki o računih v tujini. Kaj to pomeni za proračun, davčne
Več▼
Naslovne zgodbe Financ
13 ur
Danes objavljeno...
Več▼
Optimizem se po delčkih vrača na domačo borzo
13 ur
British American Tobacco si rešuje kožo z odpuščanjem 1
14 ur
Umiritev trgovinske vojne podžgala indekse
15 ur
Za uvajanje vitkega poslovanja lahko dobite do 20 tisoč evrov subvencije 1
15 ur
Za vpeljevanje procesnih izboljšav v podjetjih je razpisanih 2,1 milijona evrov
Na članek...
Peking naj bi bil črtan s seznama najbolj onesnaženih mest na svetu
17 ur
Razvpito slaba kakovost zraka v kitajski prestolnici Peking se je v zadnjih letih izboljšala, tako naj bi bilo mesto letos črtano z liste 200 najbolj onesnaženih mest na svetu. Ne glede na dobre
Več▼
TOP razpisi tega tedna: evropska komisija in občine
18 ur
Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije
Na članek...
TOP ČLANKI - Kaj danes berete 1
19 ur
1. Kdo in zakaj se boji družine Janković?2. Na Furs prihajajo novi podatki o računih v tujini. Kaj to pomeni za proračun, davčne skrivače in vse druge imetnike računov?3. Rešitev za
Več▼
Racmanovo posestvo oktobra na dražbi za 850 tisočakov 5
19 ur