Manager
ZDA uvajajo 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga
24.09.2018 08:22
ZDA naj bi z današnjim dnem uvedle 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev. V kolikor nadaljnja pogajanja s Kitajsko o spremembi njenih trgovinskih praks ne
Več ▼

ZDA naj bi z današnjim dnem uvedle 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev. V kolikor nadaljnja pogajanja s Kitajsko o spremembi njenih trgovinskih praks ne bodo obrodila sadov, se bodo te carine v začetku 2019 zvišale na 25 odstotkov.

Peking je napovedal protiukrepe v obliki carin na 60 milijard dolarjev uvoza iz ZDA, v EU in Sloveniji pa se krepi zaskrbljenost, da bi se posledice trgovinske vojne lahko razlile po vsem svetu.

Ameriški predsednik Donal Trump je nove carine napovedal prejšnji teden, potem ko je že uvedel carine na kitajski uvoz, vreden 50 milijard dolarjev, Kitajska pa je odgovorila z enako mero.

Urad trgovinskega predstavnika ZDA je sicer s predlaganega seznama blaga, ki ga bodo doletele carine, črtal 297 kategorij produktov, med njimi Applove pametne ure in podobne tehnološke izdelke za široko potrošniško porabo. Izvzete so tudi določene sestavine za kemikalije, ki se proizvajajo v ZDA v predelovalni industriji in kmetijstvu, pa med drugim kolesarske čelade in otroški sedeži. (STA)

Kako se boriti proti »prekarnemu« delu 1
1 min
Inšpektorji naj si najprej priznajo, da ne ščitijo delavcev, ampak preganjajo ljudi, ki si želijo boljšega življenja. Vlada pa naj razmisli, kaj lahko naredi, da si bodo »prekarci« želeli biti redno zaposleni.
Na članek...

Inšpektorat za delo tudi letos napoveduje akcije proti tako imenovanemu prekarnemu delu. »Prav tako kot že v letu 2018 bo nadzor nad prekarnimi zaposlitvami rdeča nit vseh opravljenih nadzorov v letu 2019, saj je treba v čim večji meri prispevati k dvigu nivoja varstva pravic delavcev,« je zapisano v vladnem dokumentu. Kaj to pomeni? To pomeni, da bodo inšpektorji pregledovali podjetja, ki sodelujejo z espeji prek poslovnih pogodb, ti odnosi pa imajo elemente redne zaposlitve. Podjetjem, pri katerih bodo odkrili te elemente, bodo naložili, da sodelovanje s temi espeji prekinejo in jih redno zaposlijo.

Vlada in inšpektorji to razumejo kot »dvig nivoja varstva pravic delavcev«. Seveda gre ponekod res za izkoriščanje delavcev. A v času, ko je zaposlenost tako visoka, je težko reči, da zaposleni nimajo izbire, da ne morejo najti dela, ki bi jim bolj ustrezalo. Pogosto pa celo ne gre za izkoriščanje delavcev. V mnogih primerih si ljudje preprosto želijo delati v taki obliki. Zakaj? Ker je njihov neto prihodek večji, kot če bi prejemali plačo.

Poglejmo primer zaposlenega, ki delodajalca (bruto bruto) stane štiri tisoč evrov. Tak redno zaposleni na račun prejme 2.057 evrov. Če se odloči delati prek espeja z normiranimi odhodki, mu po plačilu dohodnine in socialnih prispevkov ostane 3.467 evrov. Razlika je torej 1.410 evrov. To je skoraj 17 tisoč evrov na leto. Pri takšni razliki je marsikdo pripravljen inšpektorju zabrusiti v obraz, da ne želi njegove zaščite. Lahko rečete, da bo zaradi tega ta oseba imela mizerno pokojnino, a to ne drži, saj si s takšnim prihrankom lahko sama privarčuje za pokojnino – lahko si zagotovi celo precej višjo rento.

Vlada se mora torej vprašati, zakaj ljudje namesto v delovno razmerje raje vstopijo poslovni odnos, ki ga inšpektorat za delo razume kot »prekarno delo«. Zakaj delavci ne želijo pravice do odpravnine ob odpovedi delovnega razmerja? Zakaj ne želijo biti pokojninsko zavarovani pri državi? Zakaj so pripravljeni tvegati, da jim podjetje vsak trenutek odpove pogodbo? Zakaj so pripravljeni sprejeti položaj, v katerem bodo težko dobili stanovanjsko posojilo?

Očitno za svoj denar ne dobijo dovolj. In res ne dobijo. Dobijo zdravstvo, v katerem je na nekatere storitve treba čakati leta, slabe pokojnine, drage vrtce, slabe ceste … Za to se morajo odpovedati velikemu delu svoje plače. Velikemu delu svoje plače se morajo odpovedati tudi v Skandinaviji, a tam vedo, zakaj.

Politika, ki je še pred nekaj leti podeljevala subvencije za samozaposlovanje in torej spodbujala delo prek espeja, se je odločila, da bo tiste, ki si želijo zagotoviti boljše življenje, prisilila v redno delovno razmerje. To ji v veliki meri tudi uspeva.

Naj se inšpektorji ne čudijo, če bodo pri ščitenju delavskih pravic naleteli na odpor delavcev. Trenutno pač živimo v državi, kjer je veliko ljudi prepričanih, da jim je bolje brez delavskih pravic. Pravi način boja proti »prekarnemu« delu bi bil ustvarjanje okolja, v katerem bi si ljudje želeli biti v rednem delovnem razmerju. To lahko država doseže tako, da zaposlenim pobere manj ali pa jim za pobran denar ponudi boljšo storitev. Oba pristopa pa sta precej zahtevnejša, kot je povečevanje števila inšpektorjev.

Kako se boriti proti »prekarnemu« delu
Zakaj morate s kandidati za službo ravnati kot s svojimi kupci
16 min
Kandidati so vaši (morebitni) kupci, zato poskrbite, da postopek izbire in zaposlovanja ne pusti grenkega priokusa.
Na članek...

Ali poznate zaposlitveni postopek svojega podjetja? Če menite, da to ni tako zelo pomembno, se motite. Negativna izkušnja kandidatov pri zaposlitvenem postopku namreč vpliva tako na ugled podjetja kot tudi prodajo. Zato je treba s kandidati, čeprav na koncu niso izbrani, graditi dobre odnose.

Ugled oziroma blagovna znamka delodajalca in blagovna znamka podjetja sta neločljivo povezani. Če bo izkušnja kandidata v postopku zaposlovanja pozitivna – ne glede na to, ali se kandidat na koncu zaposli ali ne –, bo bolj verjetno kupil izdelke ali storitve podjetja oziroma širil dober glas o podjetju, kaže mednarodna raziskava kadrovske družbe Manpower. Ugotovili so, da ljudje zahtevajo enake standarde pri postopku zaposlitve kot pri spletnem nakupovanju. Zato je pomembno, da ne skrbite le za svoje zaposlene, temveč vložite več truda tudi v izboljšanje uporabniške izkušnje kandidatov za zaposlitev.

Zaposlitveni proces naj bo preprost kot e-nakupovanje

Anketa, v kateri je sodelovalo 18 tisoč delovno aktivnih po svetu, kaže, da več kot polovica (54 odstotkov) kandidatov pravi, da zaradi negativnih izkušenj v kadrovskih postopkih podjetja niso več naklonjeni nakupu njihovih izdelkov ali storitev. Kandidati, ki so danes navajeni spremljati izdelek od spletnega nakupa do dostave na dom, želijo enako izkušnjo tudi pri zaposlitvenih postopkih. Ne samo da je preprosta in hitra, temveč tudi pregledna, torej, kaj se z njihovo prijavo na prosto delovno mesto dogaja od oddaje prijave do končne odločitve.

Zato je ena največjih napak, ki jih podjetje v očeh kandidatov lahko stori, neodzivnost ali pozna odzivnost podjetja na oddajo njihove prijave. Raziskava kaže, da že generično sporočilo ali takojšnje povratno e-sporočilo precej zmanjša škodo. Odgovor, da ste kandidata že izbrali, ne pomeni nujno negativne izkušnje, temveč je to priložnost za oblikovanje dobrega dolgoročnega odnosa v prihodnje, poudarjajo avtorji raziskave.

Kandidate najbolj moti nepreglednost

Največja napaka, ki so jo v anketi navajali kandidati, pa je nepreglednost – nejasnost opisa delovnega mesta in predvidenega plačila. Kar 63 odstotkov vprašanih (na globalni ravni) je ocenilo, da je to odločilen razlog za njihovo negativno izkušnjo, ki vpliva tudi na njihovo nakupno ravnanje.

Avtorji raziskave ob tem opozarjajo, da to ni zgolj fenomen milenijcev, temveč velja za vse starostne skupine. Ob tem še omenjajo podatek, da je kar osem od desetih sodelujočih povedalo, da bi svojo negativno izkušnjo delili s prijatelji, znanci …, petina pa bi svojo izkušnjo delila tudi na družbenih omrežjih.

V slovenskih podjetjih še veliko prostora za izboljšave

Ker slovenski kandidati v raziskavi niso sodelovali, nas je zanimalo, kako slovenski kadrovski strokovnjaki ocenjujejo postopke pridobivanja novih talentov v podjetjih. »Slovenska podjetja se ne zavedajo dovolj, da so izkušnje pri zaposlovanju novih zaposlenih pomembne ne samo pri prodaji, temveč vplivajo tudi na samo privabljanje kadrov, njihovo zadržanje, klimo v podjetju,« pravi Romana Šercelj iz kadrovske družbe Rekruter.

A razmere se v zadnjih letih vendarle izboljšujejo. »Številna podjetja je izučil odnos do kandidatov v kriznih letih. V presežku ponudb s trga dela so se v tem obdobju številni delodajalci do kandidatov za zaposlitev vedli precej mačehovsko, da ne rečem vzvišeno. Danes imajo ta podjetja precej večje težave pri zaposlovanju kakovostnih sodelavcev kot njihova konkurenca, ki je tudi v kriznih časih vzpostavljala in ohranila korekten in spoštljiv odnos do iskalcev zaposlitve. Nekatera med njimi so se iz te izkušnje tudi nekaj naučila,« stanje opisuje Radovan Kragelj iz kadrovske družbe Kragelj & Kragelj.

Oglasi za delovna mesta so pomanjkljivi, nejasni

Slovenski kandidati imajo tako podobne težave v kadrovskem postopku kot drugje po svetu. »Vse preveč podjetij sploh ne zna natančno opredeliti, kakšnega kandidata sploh potrebujejo,« je kritičen Kragelj. Opisi so pogosto zelo splošni, pavšalni, široki, nedorečeni, nekateri celo povsem neuporabni. »Opis 'sodelovanje pri zahtevnejših projektih s področja …' ali pa 'druga dela po navodilu vodje' vam o zahtevah delovnega mesta ne povedo popolnoma nič,« poudarja Kragelj.

Podobno meni tudi Šercljeva: »Kandidati pogosto opozarjajo na pomanjkljivo in nejasno opisane delovne naloge in cilje.« Prav tako se po njenem podjetja velikokrat premalo zavedajo, da je postopek zaposlovanja dvostranski proces in premalo poudarijo prednosti, ki bi v zadostni meri motivirale kandidata, da bi se odločil zanje. V času pomanjkanja kadrov na trgu se namreč tudi kandidati odločajo, katero je tisto podjetje, ki jim je dovolj privlačno za zaposlitve, pravi.

Med glavnimi napakami v kadrovskih postopkih podjetij Kragelj omenja tudi ocenjevanje ustreznosti kandidatov »čez prst«, po občutku. »Številni vodje ali lastniki podjetij sicer trdijo, da imajo izjemen občutek za ocenjevanje ljudi, a žal dolgoročno brcnejo v temo, saj tako izberejo kandidata, ki ustreza ocenjevalcu, ne pa tudi zahtevam delovnega mesta,« pojasnjuje Kragelj. Če ne veste, kakšnega kandidata potrebujete, tudi težko ocenite, koliko ta kandidat ustreza zahtevam, dodaja.

Podatek o plači je pomemben za top kader

V slovenskih oglasih za prosta delovna mesta skoraj nikoli ne vidimo podatka o predvidenem ali vsaj okvirnem plačilu. V tujini je to standardna praksa, pri nas je tajnost plač še vedno močno prisotna in podjetja ne želijo razkrivati ravni plač, ne interno ne eksterno, pravi Šercljeva. A omenja izjemo v zadnjem času v IT-panogi, kjer so podjetja začela oglaševati plačo. »Če je privlačna, lahko pritegne zaposlene k menjavi zaposlitve,« dodaja.

»Pri opredelitvi plače se pri najboljših kadrih šele začne razmišljanje, ali bi se na neko objavo sploh prijavili,« pravi Kragelj. Delodajalci v objavah zelo obširno navajajo, kaj zahtevajo in pričakujejo od kandidata, precej manj pa, kaj ponujajo. »Zelo redko se zavedajo, da se kandidati ne zaposlujejo prvenstveno zato, da bodo reševali probleme delodajalca, ampak zato, da bodo reševali svoje. Umetnost motiviranja in ne nazadnje kadrovskega menedžmenta pa je v tem, da zna delodajalec menjati tisto, kar je pomembno njemu, za tisto, kar je pomembno zaposlenemu. Nihče ne bo zamenjal zaposlitve zato, da bo živel in delal pod enakimi ali slabšimi pogoji, kot to počne zdaj. In eden od teh pogojev je zagotovo plača,« poudarja Kragelj.

Zakaj vam konkurenca spelje top kader

Tako v tujini kot pri nas so težava tudi dolgotrajni postopki zaposlovanja. »Kandidati, ki so iskani na trgu, imajo v tem času na voljo več možnosti in ponudb, zato se, če se postopki vlečejo predlogo, v tem času že lahko odločijo za ponudbo drugega podjetja, ki hitreje izpelje postopek zaposlovanja,« pojasnjuje Šercljeva. Čas zaposlitvene postopka je sicer odvisen od podjetja. Največkrat podjetja objavijo oglas, ki traja od dveh do štirih tednov, nato pa si vzamejo še mesec dni časa za pogovore. »So seveda tudi podjetja, ki zaposlitvene postopke izpeljejo hitreje, na drugi strani pa tudi takšna, ki zaposlitvene postopke vlečejo več kot šest mesecev,« pravi Šercljeva. S pomočjo kadrovske družbe se postopki lahko zelo skrajšajo, tudi na en teden do meseca dni.

»Ko za podjetja iščemo najboljše kandidate, jih tudi najdemo in delodajalcu predstavimo jagodni izbor, se potem dva meseca ne zgodi nič. Delodajalci se sploh ne odzovejo, ker imajo zelo veliko 'drugih nujnih obveznosti'. Ko le najdejo čas in najboljše kandidate po dveh mesecih pokličejo, so ti že zdavnaj zaposleni drugje,« opisuje izkušnje Kragelj. Delodajalci se morajo zato zavedati, da najboljši kadri ne bodo čakali toliko časa nanje. »Tako kot najboljši strateški kupci ne bodo čakali dva meseca, da jim sestavite ponudbo ali se odzovete na njihovo povpraševanje,« dodaja. Ko podjetja iščejo z njihovo pomočjo kader, lahko – v primeru, da imajo kandidata v svoji bazi – postopek končajo v nekaj dneh, sicer pa tudi pri njih traja od tri do štiri tedne.

Kako se lahko izboljšate

Pomembno je, da odpravite naštete napake. »Najprej natančno opredelite, kakšne kompetence neko delovno mesto zahteva, torej kakšna znanja, veščine, osebnostne lastnosti, pristope, vodstvene in organizacijske kompetence … Potem pa morate prisotnost teh kompetenc znati čim bolj zanesljivo in objektivno izmeriti. Konkretno tudi določite, katera so merila za zagotavljanje uspešnosti na delovnem mestu in jasno povejte, kakšne so nagrade – plača, bonitete, provizije dodatki – za doseganje ali preseganje teh meril,« svetuje Kragelj.

Pomembno je tudi, da znate podjetje in delovno mesto realno, a dovolj privlačno prodati kandidatu, poudarja Šercljeva. Ob tem ne pozabite oceniti osebnostno ujemanje kandidata s kulturo in timom podjetja ter tudi kandidatove motivacijske faktorje. »Slaba izbira kandidata je vedno najdražja, saj se izgubi vloženi čas v zaposlitveni postopek, uvajanje, mentoriranje in izgubljena je dodana vrednost, ki naj bi jo novi zaposleni prinesel,« še pravi Šercljeva.

Tudi raziskava ponuja pet praktičnih rešitev, kako izboljšati kandidatovo izkušnjo in tako okrepiti ugled delodajalca:

1. Preizkus na lastni koži – vsak kadrovski direktor bi moral postati skriti kupec in preveriti, kako kandidati doživljajo zaposlitveni proces podjetja; od zapletov pri oddaji prijave na prosto delovno mesto do odzivnosti in prijaznosti kadrovnikov. Tako kot to delajo v trgovinah, bi morala to postati stalnica tudi v kadrovskih službah.

2. Vlagajte v kadrovsko službo, kadrovske procese, blagovno znamko delodajalca, saj se bo to poznalo tako pri človeškem kapitalu kot pri prihodkih. Postavite merljive kazalnike, tako na področju kadrov kot prodaje.

3. Razbremenite kadrovnike, okrepite pomen kadrovske funkcije, postopek zaposlovanja naj bo del krepitve tako blagovne znamke delodajalca kot tudi blagovne znamke podjetja.

4. Gradite odnose s kandidati – prevetrite zaposlitvene oglase, izboljšate opise delovnih mest, vključite tudi podatek o plači, napišite, kakšne so možnosti napredovanja … Na prijave in morebitna vprašanja kandidatov redno odgovarjajte. Z anketo med zaposlenimi preverjajte, kako lahko še izboljšate predstavitev podjetja med kandidati.

5. Vaši kupci so bazen možnih kadrov, saj poznajo vas, vaše delovanje, poslanstvo, vrednote, vpliv na družbo … Kadrovska sporočila vključite v trženjsko strategijo komuniciranja podjetja.

Zakaj morate s kandidati za službo ravnati kot s svojimi kupci
Kje so dobaviteljski popusti za UKCL? Pri Šabedru pravijo le: »Zbirke popustov ne vodimo«!?
47 min
Kaj pomeni ta odgovor? Vsaj tri možnosti so, ena hujša od druge
Na članek...

Ali je že kaj učinka po javnem pozivu generalnega direktorja UKCL Aleša Šabederja 1.700 dobaviteljem za najmanj 10-odstotno znižanje cen materiala in zdravil, kar da bi lahko prineslo 20 milijonov evrov prihrankov za nove operacije, krajšanje vrst ali kritje izgube? Iz odgovora UKCL, ki se ni hotel ali mogel pohvaliti z nobenim uspešnim primerom, bi lahko sklepali, da je bilo zgolj veliko hrupa za nič.

Zanimalo nas je čisto konkretno, kolikšna znižanja cen oziroma popuste ter za katere izdelke, materiale ali zdravila so dobavitelji po pozivu Šabedra že dali ali zagotovili kliničnemu centru. Preveriti smo hoteli tudi, ali se obljube in optimistične napovedi, ki so jih dajali pred kamerami, uresničujejo ali ne, in kakšne prihranke si lahko vsi skupaj obetamo.

No, po 13 dneh od poslanih vprašanj smo od piar službe UKCL namesto številk o znižanjih in prihrankih dobili samo tole: »Pogovori z dobavitelji so dolgoročen projekt in dnevno potekajo. Posebne zbirke popustov ne vodimo.«

Kaj bi lahko pomenil ta odgovor?

Možnosti so vsaj tri, ena hujša od druge

Prvič, možno je, da so v UKCL sicer dosegli popuste in znižanja cen, kar bi bilo vsekakor odlično za davkoplačevalce, ampak ker v UKCL ne marajo Financ in naših zoprnih vprašanj in razkritij o poslovanju in kadrovanju ter kilavih učinkih sanacije, zanalašč ne odgovorijo na vprašanja vsebinsko in ne razkrijejo prav nič.

Če gre za to, pozabljajo, da se ignorantsko ne obnašajo do medija, ampak do javnosti, do zdravstvenih zavarovancev in delodajalcev, ki vsak mesec plačajo obvezne zdravstvene prispevke in upravičeno pričakujejo, da bodo bolnišnice njihov denar racionalno porabile. Konkretno, plačajo 13,45 odstotka prispevkov od in na bruto plačo, kar pri povprečni lanski plači (1.682 evrov bruto) znese 226 evrov za zdravstvo na mesec. Od tega gre del tudi za plačo generalnega direktorja, piarovcev in nabavnih služb UKCL.

Drugič, možno je, kar bi bilo tragikomično, da so v UKCL dosegli kako znižanje ali popust, ampak da tega niti ne vedo, ker pač ne vodijo seznama popustov.

Tretjič, možno je, in to bi bila zagotovo najhujša možnost, da UKCL pri dobaviteljih ni dosegel omembe vrednih znižanj cen, popustov in prihrankov. A če ste optimisti, vseeno lahko upate, da jih dolgoročno bo, saj zdaj veste, kako pravijo - da so »pogovori z dobavitelji dolgoročen projekt«.

Kako je v praksi

O tem, da so obljube eno, v praksi pa gredo razpisi svojo pot, smo pisali nedavno: kako je UKCL kupoval drago zdravilo, ki stane prek šest tisoč evrov, dobavitelj pa bi zanj dal zgolj 13 evrov popusta.

Napovedali smo tudi, da si od pozivov UKCL dobaviteljem najverjetneje ni mogoče obetati velikih učinkov in prihrankov, ampak da gre bolj za predstavo za javnost (Blaž Mrevlje o prošnjah UKCL dobaviteljem za znižanje cen: »To je populistično šabedrovanje!« ). To pa zato, ker proizvajalcem in domačim posrednikom cen pač ni treba znižati: konkurence tujih dobaviteljev ni, domačim se ni treba tresti za posel, bolnišnice pa direktnih nabav v tujini, na enotnem evropskem trgu, niti ne poskusijo izpeljati, češ da jih omejuje zakonodaja o javnem naročanju.

Optimistična Pavlinova

V UKCL so sicer konec januarja še zelo optimistično zatrjevali, da se je večina od njihovih 1.700 dobaviteljev na poziv odzvala. »Prvi odzivi kažejo, da so dobavitelji naš poziv vzeli resno in so se z nami pripravljeni pogovarjati. Zato lahko skoraj z gotovostjo trdim, da bomo dosegli kar nekaj prihrankov skorajda pri vseh,« je v izjavi za medije pred tremi tedni pojasnila pomočnica generalnega direktorja UKC Ljubljana za nabavno dejavnost Natalija Pavlin. Po njeni oceni je presenetljivo, da so se manjši dobavitelji na poziv odzvali bolj pozitivno, večji pa predlagajo sestanke ter s tem puščajo prostor za pogajanja in izboljšanje pogojev.

Za zdaj torej še vedno ne vemo nič konkretnega, ali in kako uspešno je vodstvo UKCL glede zniževanja cen. Spomnimo pa, da so v preteklosti že znali zatrjevati - da »ničesar ne skrivamo« ter da »vodstvo od vsega začetka nastopa mandata komunicira transparentno«. Mar res?

Kje so dobaviteljski popusti za UKCL? Pri Šabedru pravijo le: »Zbirke popustov ne vodimo«!?
Bernie Sanders je napovedal svojo drugo kandidaturo za predsednika ZDA 2
1 ura
Svojo kandidaturo za predsednika ZDA je danes napovedal ameriški senator Bernie Sanders. " Donald Trump je rasist, ksenofob, seksist, lažnivec..." je v intervjuju za lokalni radio še povedal
Več ▼

Svojo kandidaturo za predsednika ZDA je danes napovedal ameriški senator Bernie Sanders. " Donald Trump je rasist, ksenofob, seksist, lažnivec..." je v intervjuju za lokalni radio še povedal Sanders, poroča CNN. Za predsedniški stolček pa se Sanders poteguje že drugič. Prvič na zadnjih predsedniških volitvah, kjer so demokrati raje izbrali predsedniško kandidatko Hillary Clinton.

Ameriški demokrat Sanders je drugače odločni zagovornik boja proti podnebnim spremembam, ki podpira zamisel Green New Deal (GND). Zamisel je stara približno desetletje, pomeni pa nabor spodbud za obnovljive vire energije, učinkovito rabo virov in hkratno gospodarsko rast. GND v zadnjem času v ZDA omenjajo vse bolj pogosto, v silvestrski kolumni ga je v New York Timesu komentiral tudi ekonomist Paul Krugman.

Davka na nepremičnine (še) ne bo! 3
18.02.2019 13:28
Razlog: nepremičninske evidence so še vedno katastrofa, predvsem glede javne cestne in železniške infrastrukture
Na članek...

Davka na nepremičnine še ne bo. Takšne so neuradne, a zanesljive informacije. Razlog so še vedno neurejene nepremičninske evidence. Kar pomeni, da tudi vrednotenje nepremičnin za potrebe novega davka ne bo opravljeno pravočasno in dovolj zanesljivo.

Na ministrstvu za finance pravijo, da bi sicer želeli nov nepremičninski davek predstaviti že v okviru prihajajočega paketa davčnih sprememb, a priznavajo, da vse evidence še niso urejene dovolj dobro. Tako za uvedbo davka na nepremičnine še vedno obstajajo ovire. Težava so neurejene evidence pri javni cestni in železniški infrastrukturi.

Kot so na ministrstvu povedali za Finance, je najbolj problematično zagotavljanje podatkov o občinskih javnih cestah. Slabi podatki o zemljiščih pod javnimi cestami in železnicami bi lahko bila ovira pri uvajanju novega davka na nepremičnine, če se glede na velik delež te infrastrukture, ki še vedno leži na zasebnih zemljiščih, za taka zemljišča predvidi oprostitev davka. Poenostavljeno: ker bi bilo plačilo davka za ta zemljišča oproščeno, bi lahko nekateri plačevali preveč, saj evidence niso dobre. In bi torej kasneje, ko bi postalo jasno, da bi morali biti oproščeni plačila, lahko terjali davek nazaj. "V tej povezavi se spodbuja občine, da pravočasno izvedejo svojo z zakonom določeno nalogo, saj naj bi bil davek na nepremičnine njihov izvirni vir prihodkov," pravijo na finančnem ministrstvu.

Spomnimo, vlada je načrtovala, da bo davek na nepremičnine sprejet letos, plačevati bi ga začeli s prihodnjim letom. Zdaj tega ne bo. Pričakujemo lahko, da bodo na finančnem ministrstvu, ki ga vodi Andrej Bertoncelj, ter na okoljskem ministrstvu, ki ga vodi Jure Leben, tega še načrtovali, in sicer z eno ali celo dvoletnim zamikom. Po drugi strani pa je dejstvo, da je to že tretja vlada, ki poskuša (neuspešno) speljati novo obdavčevanje nepremičnin. In prav verjetno je, da bo tudi tokrat ostalo le pri poskusih.

Na okoljskem ministrstvu glede evidenc odgovarjajo, da se nepremičninske evidence, za katere je pristojen in jih vodi Gurs, dnevno vzdržujejo in podatki spreminjajo in posodabljajo: "V zadnjih letih so na Gursu oziroma geodetski upravi okrepljene tudi naloge na področju kakovosti podatkov. Opozarjamo pa, da je večji del podatkov, ki so vključeni v množično vrednotenje nepremičnin, odvisni od drugih organov in jih Gurs le povzema. Denimo občine so odgovorne za posredovanje podatkov o podrobnejši namenski rabi zemljišč, podatki o dejanski rabi vodnih zemljišč bodo posredovani s strani ministrstva za okolje in prostor do 1. 6. 2019, podatki o dejanski rabi javne železniške in cestne infrastrukture (državne in občinske ceste) pa bo zagotovilo ministrstvo za infrastrukturo ter občine."

Kaj bomo torej plačevali?

Namesto enotnega davka na nepremičnine, ki bi bil prihodek občin in bi ga te omejeno lahko zniževale ali zviševale za nekaj desetink odstotka, bomo še vedno plačevali nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) in davek na premoženje.

Omenjeni dajatvi sta prihodek občin. NUSZ plačujemo skoraj vsi, davek na premoženje pa le občani z večjimi nepremičninami, ločenimi garažami in tisti, ki so lastniki dveh ali več stanovanjskih nepremičnin.

Problem obeh davkov je, da velja popolna zmeda. Evidence so slabe. A zdajšnji dajatvi – NUSZ in davek na premoženje – sta že uveljavljeni in občine lahko nadaljujejo njuno pobiranje.

V zadnjem času omenjenih dajatev lastniki in uporabniki nepremičnin tudi več plačujejo. Občine in Furs, ki je odgovoren za pobiranje dajatev, namreč večkrat preverijo, kakšno je stanje po geodetski upravi. Torej – katere nepremičnine sploh obstajajo in kdo je njihov lastnik. Za potrebe NUSZ in davka na premoženje so evidence še dovolj dobre (čeprav slabe), saj se dajatve plačujejo na drugačnih osnovah in slabe evidence na področju javne cestne in železniške infrastrukture niso takšen problem. Višino določajo občine glede na komunalno opremljenost in lego pri NUSZ. Pa tudi (davek na premoženje) denimo glede na starost nepremičnine, glede na njeno obnovo in materiale.

Glavnino prihodkov od nepremičnin za občine pomeni NUSZ. Letno ga poberejo za okoli 220 milijonov evrov. Davka na premoženje je okoli pet milijonov evrov.

Bodo občine dobile kaj manj? Kaj pa bo z dohodnino?

Nekateri izračuni ministrstva so sicer kazali, da bi občine pobrale okoli 330 milijonov evrov davka na nepremičnine. Torej bi dobile več denarja, kot ga dobijo zdaj z NUSZ, davkom na premoženje in s pristojbinami za vzdrževanje gozdnih cest (tega je sicer zelo malo). Toliko več bi pobrali zato, ker bi širili bazen obdavčitve tudi na nepremičnine, ki zdaj niso (toliko) obremenjene. Ciljali so denimo predvsem na stavbna zemljišča, ki niso pozidana.

Zaradi višjih prihodkov od nepremičnin so tako nekateri ugibali, da bi občine v zameno za to dobile manj od dohodnine, večji delež bi ostal državi. Del dohodnine gre namreč v državni proračun, del pa v občinske. Zato bi država lahko tudi znižala dohodnino in te (v absolutnem znesku) ne bi pobrala nič manj, kot zdaj. Ker zdaj davka na nepremičnine ne bo, nekateri že ocenjujejo, da bo davčna razbremenitev plač nižja, kot bi bila sicer. Predloge davčne optimizacije naj bi sicer finančno ministrstvo pripravilo v mesecu dni.

Davka na nepremičnine (še) ne bo!
Umrl je modni oblikovalec Karl Lagerfeld
2 uri
V 86. letu starosti je umrl modni oblikovalec Karl Lagerfeld, piše BBC. Nemški modni oblikovalec je bil kreativni direktor francoske znamke Chanel, kolekcije je oblikoval tudi za svojo blagovno
Več ▼

V 86. letu starosti je umrl modni oblikovalec Karl Lagerfeld, piše BBC. Nemški modni oblikovalec je bil kreativni direktor francoske znamke Chanel, kolekcije je oblikoval tudi za svojo blagovno znamko in italijanski Fendi. Velja za eno najbolj prepoznavnih imen v modni industriji.

Lagerfeld je mesto kreativnega direktorja v Chanelu prevzel leta 1983. Chanel sicer velja za eno vodilnih imen med znamkami visoke mode. V letu 2017 je Chanel ustvaril 9,62 milijrde dolarjev prihodkov. Kot je pisal Bloomberg, to Chanel med luksuznimi modnimi znamkami uvršča na drugo mesto po prihodkih (za francoskim Louis Vuittonom).

Umrl je modni oblikovalec Karl Lagerfeld
Jutri je zadnji dan za oddajo vloge za vzdrževane družinske člane prek eDavkov
29.01.2019 14:00
Pisne vloge, torej "po pošti ali osebno" je Furs sprejemal le do 5. februarja, prek eDavkov pa imate čas še danes in jutri, 20. febrarja
Na članek...

Tisti, ki imate vzdrževane družinske člane (VDČ), lahko vlogo za dohodninsko olajšavo oddate do jutri, 20. februarja. A le, če vlogo oddajate elektronsko, torej tudi prek nove mobilne aplikacije. Skrajni rok za tiste, ki ste oddali vlogo po navadni pošti ali osebno, je že potekel. Vlogo vložite samo zavezanci, ki med letom niste uveljavljali olajšave, in tisti, ki ste jo, pa želite podatke spremeniti.

In ne pozabite, da je uveljavljanje olajšave pravica. Če nanjo pozabite, boste plačali več dohodnine. Imeli boste sicer še eno priložnost. Uveljavljali jo boste lahko v ugovoru na informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi dohodnine, torej predvidoma spomladi oziroma poleti. Vendar to pomeni, da boste verjetno vračilo dohodnine dobili od države vrnjeno pozneje. Denimo, namesto poleti šele v jeseni.

Kje in kako oddati vlogo?

Na obrazcu osebno na pristojnem finančnem uradu ali po pošti. Obrazec je dostopen na vseh finančnih uradih in izpostavah, lahko pa ga natisnete tudi s spletne strani Fursa.

Še lažje je, če vlogo oddate elektronsko. Tako boste dobili vračila prej od tistih, ki bodo vlogo oddali prek navadne pošte. Glede na to, da bo za Furs obdelava podatkov, ki bodo oddani prek mobilne aplikacije ali spletnega portala eDavki, enostavnejša in hitrejša od tistih, ki bodo oddani na papirnatih obrazcih, bodo lahko ti zavezanci v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine prejeli vračilo dohodnine na svoj TRR 13 dni prej od skrajnega roka.

Katere so letošnje poenostavitve?

Uporabniki mobilne aplikacije eDavki, ki je zaživela letos, bodo lahko uporabljali predizpolnjeni obrazec z lanskimi podatki. Takšen obrazec vam bo ponudila aplikacija samodejno, lahko pa ga seveda spreminjate.

Kaj potrebujete za uveljavljanje vloge prek eDavkov in mobilne aplikacije?

Če želite uveljavljati olajšavo prek eDavkov, že od lani ne potrebujete digitalnega potrdila, temveč se lahko registrirate le z uporabniškim imenom in geslom. Potrebujete tudi davčno številko in številko enega od starih informativnih izračunov. Če ste izračun izgubili, kopijo brezplačno dobite na krajevnem finančnem uradu ali jo na dom naročite prek spleta.

Mobilna aplikacija eDavki je dostopna v Google Playu in iOS App Storu. Kaj morate storiti? Brezplačno si na telefon namestite aplikacijo. Ta vas potem vpraša, ali ste že uporabnik eDavkov. Če ste, morate vtipkati po izbiri štirimestno PIN-številko, to potrdite še enkrat. Potem vtipkate davčno številko, telefonsko številko, na katero dobite kodo iz SMS, nato vpišete geslo (dvakrat), prek katerega sicer dostopate do eDavkov, in na koncu kodo. Če še niste uporabnik eDavkov, se morate registrirati po zgoraj opisanem postopku.

Katere podatke morate vpisati v vlogo za olajšavo za VDČ?

Nujni so predvsem osebni podatki o vlagatelju vloge in vzdrževanem družinskem članu. Če bodo podatki napačni, se lahko zgodi, da jih davkarija pri informativnem izračunu ne bo upoštevala.

Ali izgubite pravico do olajšave, če jo pozabite prijaviti in je sicer še niste uveljavljali med letom?

Ne. Še vedno imate možnost »popravnega izpita«. V ugovoru zoper informativni izračun lahko uveljavljate olajšavo, vendar to pomeni, da boste morebitno vračilo preplačane akontacije prejeli šele okvirno jeseni, ko bo odločeno o informativnem izračunu oziroma vašem ugovoru.

Ali naj olajšavo za VDČ, če gre za otroka, uveljavlja le en starš ali oba?

Prvo pravilo je, naj ga uveljavlja tisti z višjo plačo, saj je v višjem dohodninskem razredu in se mu bo olajšava pri neto plači zato bolj poznala. S partnerjem preračunajta, kako bosta razdelila olajšavo (ta se lahko deli po mesecih, denimo za tri mesece en partner, za devet mesecev drugi). Vsak primer je sicer poseben, tudi zaradi različnega števila VDČ, zato si mejne vrednosti preračunajte sami. Če se skrbnika ne moreta sporazumeti, davčni urad vsakemu zavezancu prizna polovico olajšave.

Si lahko premislite in olajšavo uveljavlja – vsaj delno – drugi starš?

Da. Če ste olajšavo že uveljavljali med letom in ste potem s partnerjem ugotovili, da bi se bolj splačalo, da jo uveljavlja partner v enkratnem znesku, si lahko premislite in podatke o tem vpišete v vlogi, in sicer pri 2. točki: »Želim, da davčni organ pri informativnem izračunu dohodnine ne upošteva posebne olajšave za naslednje družinske člane, ki sem jih med letom uveljavljal pri izračunu akontacije dohodnine iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka.« Partner mora seveda sam vložiti napoved in v njej uveljavljati vzdrževane družinske člane. V tem primeru lahko vaš partner pri poračunu pričakuje vračilo dohodnine (ali manjše doplačilo, skratka, plačal bo manj dohodnine, kot bi je sicer), vi pa je boste plačali več.

Ali se vam bolj splača uveljavljati olajšavo med letom ali v enkratnem znesku?

Če boste olajšavo uveljavljali v enkratnem znesku, torej ob poračunu dohodnine za nazaj, boste sredi leta od države dobili na svoj račun večji znesek (ob bruto plači 1.500 evrov in enem vzdrževanem otroku navadno dobrih 600 evrov, če nimate drugih dohodkov, ki se obdavčijo z dohodnino). A boste tako brezobrestno leto in pol kreditirali državo. Torej leto dni za čas, ko uveljavljate olajšavo, in še pol leta v prihodnjem letu, ko čakate na poračun dohodnine.

Če jo uveljavljate sproti, torej države ne kreditirate, denar dobite takoj v obliki nekoliko višje neto plače, a so zneski razdeljeni na 12 mesecev. Torej, ne dobite hitre finančne injekcije, ki večini (čeprav racionalnega izračuna za to ni) v danem trenutku pomeni več.

Kaj pa, če se skrbnika ne dogovorita? Če gre za ločene starše, ko eden plačuje preživnino (ali pa tudi ne)?

V praksi se dogaja, da nihče, denimo, od sprtih staršev ne popusti in oba uveljavljata polno olajšavo. V tem primeru se najpogosteje zgodi, da davkarija vsakemu prisodi polovico.

Poleg tega imate pravico vpisati višino preživnine, če to po dogovoru plačujete. Tukaj nekoliko tvegate starši, ki jo plačujete, saj bi vam lahko davčna uprava štela, da plačujete manj kot drugi starš, in vam lahko (ne pa nujno!) izračunala nižjo olajšavo. Odvisno od primera. Če vpišete preživnino, kar sicer ni obvezno, davkarjev namreč ne zanima, koliko tudi sicer plačujete za otroka, ko je z vami.

Po drugi strani se lahko zgodi, da eden od staršev, ki so narazen, niti ne skrbi za otroke niti ne plačuje preživnine, pa otroke vseeno uveljavlja za olajšavo. V tem primeru ta starš ne bi smel dobiti priznane olajšave, a se bo tisti, ki plačuje, verjetno moral pred davkarijo nekoliko potruditi z raznimi ugovori in uradnimi dokazili, da drugi starš ničesar ne plačuje.

No, se pa velikokrat tudi zgodi, da se znajo tudi ločeni starši dogovoriti racionalno in preračunati, kaj se obema in s tem otrokom, ki bodo neto tako od njiju dobili več, splača.

Kje naredim test, kaj se mi splača?

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki (edavki.durs.si).

Kdo so vzdrževani družinski člani?

To so lahko zakonec ali nekdanji zakonec, ki ga preživljate, ljudje s posebnimi potrebami, starši oziroma posvojitelji brez dohodkov, vsak otrok do 18. leta ter starejši, ki se šolajo oziroma se ne šolajo, a živijo pri starših. Za natančnejša pojasnila preberite spletno brošuro davkarije Davki 1, 2, 3 in 115. člen zakona o dohodnini (www.fu.gov.si). Letna olajšava (znesek, za katerega si lahko znižate davčno osnovo, na katero se plača dohodnina) za prvega otroka znaša 2.437 evrov.

Kdaj lahko zavezanci, ki uveljavljate VDČ, pričakujete informativni izračun dohodnine?

Kot minula leta bodo davkarji najverjetneje tudi letos izdali dve tranši oziroma svežnja informativnih izračunov dohodnine za leto 2017. Prvi sveženj je navadno konec marca, drugi pa konec maja. Zavezanci, ki bodo uveljavljali olajšavo za VDČ, so bili do zdaj (letos bo najbrž enako) vključeni v drugo tranšo.

Jutri je zadnji dan za oddajo vloge za vzdrževane družinske člane prek eDavkov
Cesta Zagorje - Trbovlje ostaja zaprta
3 ure
Zaradi nestabilnosti in nenehnega rušenja brežine ostaja cesta Trbovlje-Zagorje zaradi varnosti udeležencev v prometu zaprta, sporočajo iz direkcije za ceste."V petek, 15. februarja, je bilo
Več ▼

Zaradi nestabilnosti in nenehnega rušenja brežine ostaja cesta Trbovlje-Zagorje zaradi varnosti udeležencev v prometu zaprta, sporočajo iz direkcije za ceste.

"V petek, 15. februarja, je bilo izvedeno nadzorovano miniranje zgornjega levega dela brežine. Zaradi stalnega rušenja brežine po miniranju so bila dela čiščenja brežine kot tudi odstranjevanje materiala pod brežino prekinjena. Geodeti so po miniranju uspeli izvesti geodetski posnetek – skeniranje novega stanja brežine. V soboto se je nadaljevalo s čiščenjem brežine, vendar je bilo po odstranitvi večjih blokov (cca. 50 m3) zaznano širjenje razpoke, kjer lahko pride do nekontrolirane porušitve cca. 600 m3 materiala in do nastanka previsa v zgornjem delu brežine. V tem tednu pričakujemo geološko poročilo, na podlagi katerega bo mogoče določiti nadaljnje ukrepe," še pravijo na direkciji, poroča lokalna televizija ETV.

TOP ČLANKI - Kaj danes berete 1
3 ure
1. Katere so 'najprestižnejše' nepremičnine, ki jih lahko kupite od slabih bank2. (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom3. Toyota, ki se prodaja kot vroče žemljice4.
Več ▼

1. Katere so 'najprestižnejše' nepremičnine, ki jih lahko kupite od slabih bank

2. (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom

3. Toyota, ki se prodaja kot vroče žemljice

4. Napovedi se lomijo: zakaj se denar letos morda ne bo podražil

5. Prodaja edine še državne banke: v Slovenijo prihaja komisarka Verstagerjeva - povedat, da odloga ne bo?

d-app-480x258-599d87845658b-599d878468d91.jpg

Finance tudi v aplikacijah:

- namizni računalniki,

- iOS (App Store),

- Android (trgovina Google Play).

Še niste naročnik? Preverite ponudbo

Delo: Pol milijona evrov plače prvega moža NLB? 8
4 ure
Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak naj bi nadzornemu svetu banke predlagal, da njegova letna plača doseže 500 tisoč evrov bruto, piše Delo. Toliko naj bi znašali prejemki predsednikov uprav
Več ▼

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak naj bi nadzornemu svetu banke predlagal, da njegova letna plača doseže 500 tisoč evrov bruto, piše Delo. Toliko naj bi znašali prejemki predsednikov uprav primerljivih finančnih ustanov.

Kot smo pisali, je Brodnjak za 2017 dobil 164.770 evrov bruto prejemkov, to je 13.730,83 evra bruto na mesec. Dodajmo, da po delni privatizaciji za upravo NLB ne velja več uravnilovska omejitev prejemkov, tako imenovani Lahovnikov zakon. V banki so sicer dolgo opozarjali, da so prav zaradi Lahovnikovega zakona, ki se je po plačni lestvici prenesel tudi navzdol, kadrovsko nekonkurenčni in da so jih mnogi najboljši kadri zato zapustili.

Naložbeno zaupanje v Nemčiji: slabše ocene trenutnih razmer, pričakovanja ostajajo šibka 1
4 ure
Pričakovanja 195 analitikov o razmerah v nemškem gospodarstvu so se februarja sicer nekoliko izboljšala, a je vrednost kazalnika ZEW, ki prikazuje ravnotežja med pozitivnimi in negativnimi
Več ▼

Pričakovanja 195 analitikov o razmerah v nemškem gospodarstvu so se februarja sicer nekoliko izboljšala, a je vrednost kazalnika ZEW, ki prikazuje ravnotežja med pozitivnimi in negativnimi odgovori v odstotnih točkah, tudi februarja ostala negativna. To pomeni, da je bilo na vprašanje, kaj pričakujejo za prihodnjih šest mesecev, več pesimističnih kot optimističnih odgovorov.

Kot so zapisali pri nemškem centru za gospodarske raziskave ZEW v sporočilu za javnost o rezultatih ankete, ki jo pripravijo vsak mesec, februarska vrednost ostaja krepko pod dolgoročnim povprečjem, ki znaša 22,4 točke.

Februarska anketa je obenem še pokazala, da se je močno poslabšala vrednost kazalnika, ki razkriva, kako analitiki ocenjujejo trenutne razmere v nemškem gospodarstvu.

Naložbeno zaupanje v Nemčiji: slabše ocene trenutnih razmer, pričakovanja ostajajo šibka
Svet pokojninskega zavoda potrdil 2,7-odstotno uskladitev pokojnin 2
4 ure
Izplačila pokojnin za februar bodo višja. Svet pokojninskega zavoda je na današnji seji namreč potrdil redno uskladitev pokojnin za 2,7 odstotka. Zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni
Več ▼

Izplačila pokojnin za februar bodo višja. Svet pokojninskega zavoda je na današnji seji namreč potrdil redno uskladitev pokojnin za 2,7 odstotka. Zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, je decembra lani znašala malenkost več kot 516 evrov. Po 2,7-odstotni uskladitvi pa bo njena višina malenkost pod 531 evri. Pokojninska blagajna bo za tokratno uskladitev pokojnin in nadomestil namenila dodatnih 22,8 milijona evrov, na letni ravni pa 136,9 milijona evrov, piše STA.

Na Hrvaškem zaposlujejo vse več upokojencev 1
4 ure
Na Hrvaškem je bilo konec januarja zaposlenih več kot 5.500 upokojencev, kar je dvakrat toliko kot pred uveljavitvijo zakonskih sprememb. Te upokojencem ob nespremenjeni pokojnini omogočajo do 20
Več ▼

Na Hrvaškem je bilo konec januarja zaposlenih več kot 5.500 upokojencev, kar je dvakrat toliko kot pred uveljavitvijo zakonskih sprememb. Te upokojencem ob nespremenjeni pokojnini omogočajo do 20 delovnih ur tedensko. Upokojenci, ki bodo dve leti zaposleni za polovični delovni čas, lahko zahtevajo tudi nov obračun pokojnine, piše STA.

Tudi slovenskim upokojencem se obeta, da bodo lahko delali in prejemali polno pokojnino. "Če se upokojenci počutijo dobro in želijo delati, bodo lahko delali, a hkrati seveda plačevali vse prispevke. To je navsezadnje tudi v interesu države," je v intervjuju za Finance pred časom povedala ministrica za delo Ksenija Klampfer. Predlagane spremembe naj bi bile predstavljene v februarju. Zdaj še velja, da gre denimo pri začasnem in občasnem delu upokojencev za pogodbeno delo, kjer mora biti urna postavka vsaj 4,76 evra, upokojenec pa lahko zasluži 7.127,68 evra na leto (za leto 2019). Gre za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja in se tako tudi obdavči (25 odstotkov). Upokojenec lahko prek te pogodbe dela največ 60 ur v mesecu, neizkoriščenih ur pa ni možno prenesti v naslednji mesec. Več o delu upokojencev si preberite v članku Bodo lahko upokojenci delali in prejemali polno pokojnino ter kaj to pomeni za trg dela in podjetja?

Preverite tudi kaj o zaposlovanju upokojencev in kaj pričakujejo pravijo gospodarstveniki.

Na Hrvaškem zaposlujejo vse več upokojencev
Avtomobilski proizvajalec Honda zapira svojo edino tovarno v Evropi 2
4 ure
Tretji največji japonski avtomobilski proizvajalec Honda Motor je naznanil zaprtje tovarne (Swindon) v Veliki Britaniji, kar je Hondina edina tovarna v Evropi. Zaprtje obrata je načrtovano z letom
Več ▼

Tretji največji japonski avtomobilski proizvajalec Honda Motor je naznanil zaprtje tovarne (Swindon) v Veliki Britaniji, kar je Hondina edina tovarna v Evropi. Zaprtje obrata je načrtovano z letom 2021, brez službe pa naj bi ostalo okoli 3.500 ljudi, kar je še dodatno udarilo avtomobilsko industrijo v času pred brexitom, poroča Guardian. V Swindonski tovarni letno proizvedejo 150 tisoč avtomobilov, večino izvozijo v EU.

Podjetje Honda Motor je sicer v zadnjem lanskem četrtletju ustvarilo 1,37 milijard evrov (170,1 milijarde jenov) dobička iz poslovanja, kar je 40 odstotkov manj kot v enakem obdobju predlani. K temu so botrovali padec prodaje v Severni Ameriki in negativne tečajne razlike.

Za glavnega izvršnega direktorja DUTB 24 prijav 2
5 ur
Na mednarodni razpis za položaj glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je prišlo 24 prijav, so danes za STA povedali v DUTB. Ime izbranega kandidata naj bi bilo
Več ▼

Na mednarodni razpis za položaj glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je prišlo 24 prijav, so danes za STA povedali v DUTB. Ime izbranega kandidata naj bi bilo predvidoma znano sredi aprila. Mesto se je sprostilo po odhodu Imreja Balogha sredi lanskega decembra, na njegovo mesto pa so neizvršni direktorji DUTB konec januarja začasno imenovali nekdanjega prvega moža SDH in dotedanjega finančnega direktorja DUTB Mateja Pirca, ki naj bi bil po poročanju Dela tudi med kandidati.

Za glavnega izvršnega direktorja DUTB 24 prijav
EU odobrila polovično financiranje Uljanik grupe iz strani države
5 ur
Evropska komisija je odobrila financiranje največje hrvaške ladjedelske družbe Uljanik Grupe v razmerju 50:50. Polovico naj bi v družbo vložil strateški partner podjetje Brodograđevna
Več ▼

Evropska komisija je odobrila financiranje največje hrvaške ladjedelske družbe Uljanik Grupe v razmerju 50:50. Polovico naj bi v družbo vložil strateški partner podjetje Brodograđevna industrija Split in polovico država. Reševanje Uljanika (sprostitev računa, poplačilo plač, zaključitev gradenj dveh ladij), naj bi tako državo in strateškega partnerja stala okoli 600 milijonov kun oziroma 80 milijonov evrov, poroča Glas Istre.

Siol: V tekmi za Intereuropo sta ostala še dva ponudnika 3
6 ur
V tekmi za nakup Intereurope, sta ostala še Pošta Slovenije in britanska logistična družba Xpediator, piše Siol. Po njihovih informacijah naj bi bila najvišja ponudba za Intereuropo skupaj s
Več ▼

V tekmi za nakup Intereurope, sta ostala še Pošta Slovenije in britanska logistična družba Xpediator, piše Siol. Po njihovih informacijah naj bi bila najvišja ponudba za Intereuropo skupaj s prevzemom njenih dolgov okrog 110 milijonov evrov.

O kandidatih za prevzem 72-odstotnega deleža Intereurope smo več pisali v članku Spoznajte logiste, ki bi kupili Intereuropo. Kot smo še pisali, je Intereuropa še vedno precej prezadolžena. Neto finančni dolg skupine je ob koncu tretjega četrtletja lani (zadnji uradni podatki o poslovanju) znašal 60,5 milijona evrov, kar je za 3,9 milijona manj kot ob koncu prvega polletja 2018 ter za 6,7 milijona oziroma za 10 odstotkov manj kot ob koncu leta 2017. Več o poslovanju in samostojnih načrtih poslovanja Intereurope lahko preberete v članku Čas resnice za Intereuropine banke je tu.

16 ameriških zveznih držav v tožbo zaradi Trumpove razglasitve izrednjega stanja 1
6 ur
Zvezna država Kalifornija in še 15 drugih ameriških zveznih držav je včeraj vložilo tožbo proti Trumpovi razglasitvi izrednih razmer na meji med ZDA in Mehiko, poroča Reuters. Spomnimo,
Več ▼

Zvezna država Kalifornija in še 15 drugih ameriških zveznih držav je včeraj vložilo tožbo proti Trumpovi razglasitvi izrednih razmer na meji med ZDA in Mehiko, poroča Reuters. Spomnimo, ameriški kongresni pogajalci so prejšni teden naznanili, da so dosegli dogovor o podaljšanju proračunskega financiranja vlade in mejni varnosti, s čimer bi se lahko izognili novemu zaprtju vlade. Ameriška vlada bi za Trumpov 90 kilometrski zid med ZDA in Mehiko namenila okoli 1,24 milijarde evrov (1,4 milijarde dolarjev). Takoj po dogovoru pa je ameriški predsednik Donald Trump zaradi (po njegovih besedah) katastrofalnih razmer na južni meji z Mehiko, prejšni teden razglasil izredne razmere na meji s čimer bi lahko pridobil dodatnih 6,9 milijard evrov proračunskega denarja.

ELES objavil razpis za megabaterijo 1
7 ur
V okviru japonsko-slovenskega projekta Nedo bodo v ljubljanskem BTC postavili štirimegavatni hranilnik električne energije.
Na članek...

V družbi ELES so objavili razpis za nakup in montažo litij ionskega baterijskega hranilnika električne energije. Postavili ga bodo v hali 12 ljubljanskega centra BTC.

Nazivna moč hranilnika je štiri megavate, točno nazivno zmogljivost pa bodo določili v drugi fazi javnega naročila, vendar ne bo manjša od osmih megavatnih ur in ne večja od 12 megavatnih ur.

Javno naročilo bodo opravili po postopku s pogajanji, med drugim pa vključuje izdelavo, dobavo, dostavo na objekt, montažo, testiranje, zagon, usposabljanje osebja investitorja in drugo.

Postavitev hranilnika bodo opravili v okviru japonsko-slovenskega projekta pametnih omrežij Nedo. Z njim bodo med drugim razširili območje tako imenovanega otočnega obratovanja v primeru električnega mrka in testirali delovanje pametnega omrežja v poslovnem okolju.

ELES objavil razpis za megabaterijo
S 1. marcem tehnični pregledi dražji za približno tri odstotke 3
7 ur
Primer podražitve s 1. marcem: takrat se bodo v povprečju za tri odstotke oziroma za nekaj več kot evro podražili tehnični pregledi. Denimo: tehnični pregled za osebno oziroma tovorno vozilo z maso do 2,5 tone je doslej stal 33,97 evra, po novem bo 34,99 evra.
Na članek...

Potem ko je bil minuli petek v uradnem listu objavljen novi pravilnik o določitvi cen tiskovin, obrazcev, tablic in določenih storitev v postopkih s področja varnosti cestnega prometa, so večinoma takoj začele veljati višje cene za različna potrdila oziroma obrazce. Nekatere cene se bodo zvišale šele s 1. marcem - in sicer gre za cene tehničnega pregleda vozila ter pregleda tehnične brezhibnosti vozil v cestnem prometu. Nekatere cene pa ostajajo nespremenjene.

  • Primer takojšnje podražitve: za vozniško dovoljenje je bilo treba doslej plačati 3,27 evra, obrazec po novem stane 7,23 evra.
  • Primer podražitve s 1. marcem: takrat se bodo v povprečju za tri odstotke oziroma za nekaj več kot evro podražili tehnični pregledi. Denimo: tehnični pregled za osebno oziroma tovorno vozilo z maso do 2,5 tone je doslej stal 33,97 evra, po novem bo 34,99 evra. Tehnični pregled za tovorno vozilo z maso nad 2,5 tone je doslej stal 42,80 evra, s 1. marcem se bo cena dvignila na 44,08 evra.
  • Primer nespremenjene cene: denimo, registrska tablica dimenzije 520 x 120 mm je doslej stala 9,32 evra, enako bo stala tudi po novem.

Celoten cenik je objavljen na povezavi na uradni list, na strani 801. Če želite preveriti dosedanje cene, pa so na voljo na tej povezavi.

S 1. marcem tehnični pregledi dražji za približno tri odstotke