Manager
Delo: Se je prodaja Elana zataknila?
12.09.2018 12:48
Prodaja Elana je zastala, je za Delo potrdilo več med seboj nepovezanih virov. »Prodajni postopek poteka skladno s terminskim načrtom, žal pa navedenega do konca prodajnega postopka ne moremo
Več ▼

Prodaja Elana je zastala, je za Delo potrdilo več med seboj nepovezanih virov. »Prodajni postopek poteka skladno s terminskim načrtom, žal pa navedenega do konca prodajnega postopka ne moremo komentirati,« so za Delo povedali v Elanu. Najdlje v postopku prodaje je po njihovih informacijah hčerinsko podjetje Elan Inventa, ki bi morala biti prodana avgusta.

Najbolj brani članki danes
3 ure
1. Spopad za zemljo v Ankaranu: 11 dražiteljev ceno poslalo v višave2. VW se je s poravnavo v zadnjem hipu izognil sodbi vrhovnega sodišča, a to je objavilo, kaj misli3. Balkanskim
Več ▼

1. Spopad za zemljo v Ankaranu: 11 dražiteljev ceno poslalo v višave

2. VW se je s poravnavo v zadnjem hipu izognil sodbi vrhovnega sodišča, a to je objavilo, kaj misli

3. Balkanskim termoelektrarnam pripisali vzrok za 29 prezgodnjih smrti v Sloveniji leta 2016

4. Jankovićev luksuz v Trnovem kupil serijski reševalec Elect

5. Kraft Heinz - ena Buffettovih največjih napak?

6. Kmet Vizjak: Bil sem na zavodu, brez denarja. Dosegel sem dno. Potem pa sem svojo strast spremenil v posel!

7. Ste še vedno divji, ker sta POP tv in Kanal A plačljiva?

8. Dragi moji, kje lahko poberete denar od države? Hop, hop - dokler traja

9. Se bo dizel podražil še četrtič zapored?

10. Intervju s slovenskim projektantom simbola moderne Hrvaške: »Most na Pelješac bo med petimi konstrukcijsko najzahtevnejšimi in najlepšimi Evropi«

V Ljubljani v ponedeljek začetek prenove Trubarjeve ulice
4 ure
Mestna občina Ljubljana (Mol) bo v ponedeljek začela s prenovo Trubarjeve ulice. Dela se bodo začela na delu od Prešernovega trga proti Resljevi cesti, potekala pa bodo po odsekih, ki ne bodo
Več ▼

Mestna občina Ljubljana (Mol) bo v ponedeljek začela s prenovo Trubarjeve ulice. Dela se bodo začela na delu od Prešernovega trga proti Resljevi cesti, potekala pa bodo po odsekih, ki ne bodo daljši od 100 metrov, so sporočili iz Mola.

Z deli po odsekih želijo na občini zagotoviti čim bolj nemoteno delovanje objektov ob gradbišču. Uporabnike bodo sproti obveščali o časovnici del, so obljubili. Ker bo občasno oviran dostop do stanovanjskih in poslovnih prostorov, tamkajšnje stanovalce in uporabnike prosijo za razumevanje in potrpežljivost.

Trubarjevo čaka celovita prenova, ki bo ulici dala povsem nov videz. Med drugim bodo izvedli obnovo in gradnjo kanalizacije, vodovoda, plinovoda, vročevoda, optične infrastrukture ter javne razsvetljave.

V okviru prenove bodo prenovili tudi priključne ulice, in sicer Obrežno stezo, ulico Za čreslom, Kastelčevo, Znamenjsko in Usnjarsko ulico do Petkovškovega nabrežja na jugu, Resljevo cesto do Zmajskega mostu ter Prečno in Vidovdansko ulico na severu.

Projekt prenove so pripravili v biroju Atelierarhitekti in je razdeljen na tri faze: od Prešernovega trga do Resljeve ceste, od Resljeve ceste do Vidovdanske ulice ter od Vidovdanske do Rozmanove ulice.

Prenova celotne Trubarjeve ulice bo predvidoma trajala do junija prihodnje leto. (STA)

Katere so 'najprestižnejše' nepremičnine, ki jih lahko kupite od slabih bank 1
18.02.2019 18:00
Preverili smo, katere so najdražje nepremičnine, ki jih ponujata Heta in DUTB.
Na članek...

Pregledali smo, katere so najdražje nepremičnine, ki jih v tem trenutku prodajata slabi banki DUTB in Heta. Pri obeh je trenutno najbolj okrnjena ponudba stanovanj – najboljša so pošla že v minulih letih, utegne pa DUTB že kmalu začeti prodajati 164 stanovanj v središču Kopra.

Najbolj bogata pri obeh je ponudba zemljišč za poslovno in stanovanjsko gradnjo ter poslovnih prostorov. Še vedno lastnika išče tudi nekaj stanovanjskih hiš. Vse cene, ki jih objavljamo, so brez morebitnih pripadajočih davkov.

Poslovno-stanovanjski objekt v Kopru za 25 milijonov evrov

Najdražja nepremičnina, ki jo je v tem trenutku možno kupiti od slabih bank, je poslovno-stanovanjski objekt s 164 stanovanji v središču Kopra, ki ga prodaja DUTB. Oglaševana cena je 25 milijonov evrov. DUTB je zavezujoče ponudbe za celoten kompleks zbirala do konca minulega leta, a s pridobljenimi ponudbami ni bila zadovoljna. V DUTB napovedujejo, da bodo že marca začeli prodajati posamezna stanovanja, kot je bilo v primeru Celovških dvorov in soseske Nokturno.

Ob tem spomnimo, DUTB je objekt prevzela iz stečaja družbe ES Gorica. Na javni dražbi je DUTB kot edina dražiteljica objekt »kupila« po izklicni ceni 19,7 milijona evrov.

Trgovski center v središču Ljubljane za 7,7 milijona evrov

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Najdražja nepremičnina v portfelju Hete je v tem trenutku štirinadstropni trgovinski center Metalka na Dalmatinovi ulici v središču Ljubljane. Trgovski center skupne površine 9.500 kvadratnih metrov je naprodaj za 7,7 milijona evrov. Stavba ima kletno etažo v treh nivojih, v katerih je 48 parkirnih mest, telovadnica in skladiščni prostori. V pritlični etaži so poslovni prostori, ki so oddani v dolgoročni najem. Po naših neuradnih informacijah bo Heta lastnika Metalke že kmalu začela iskati z mednarodnim razpisom.

Dunajski kristali za 6,3 milijona evrov

Najdražja poslovna nepremičnina v portfelju DUTB so Dunajski kristali, ki jih je prevzela iz stečaja družbe D-Kristali. Gre za dva stolpiča (zahodni del), ki ju DUTB prodaja za 6,3 milijona evrov. Skupna površina dveh štirinadstropnih stolpičev je 6.189 kvadratnih metrov. Kot smo že pisali, je bil glavni investitor Dunajskih kristalov družba Mabra, ki je v stečaju končala po tem, ko ji je država odpovedala menjalno pogodbo, po kateri bi država v last dobila dva stolpiča ob severni ljubljanski obvoznici, Mabra pa prostore Inštituta za varovanje zdravja na Prešernovem trgu. Je pa Mabrina stolpiča (vzhodni del) iz stečaja Mabre že leta 2016 kupil državni DSU.

Zemljišče za gradnjo stanovanj za 7,5 milijona evrov

Kar se zemljišč tiče, najdražje prodaja DUTB. Gre za zemljišče na območju Ladjedelnice Izola, kjer je prodajni postopek v teku. DUTB poskuša s prodajo iztržiti vsaj devet milijonov evrov. Najdražje zemljišče, ki je namenjeno gradnji stanovanj, pa je skop zemljišč v Podutiku. Gre za osem zemljišč med Cesto Andreja Bitenca in Pilonovo ulico v Podutiku, ki skupno merijo 21.646 kvadratnih metrov. Naprodaj je druga faza prostorske enote, ki je označena na sliki. Na njej je predvidena gradnja sedmih stanovanjskih blokov s skupno bruto površino 32 tisoč kvadratnih metrov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Zunanja ureditev predvideva sestavljene bloke, po dva stolpiča, med seboj povezana z nižjim povezovalnim delom v obliki črke L. Gradbeno dovoljenje bo treba še pridobiti. Prodajna cena brez davka znaša 7,5 milijona evrov. V fazi B je predvidenih 176, v fazi C pa še 120 stanovanjskih enot.

Kot smo že pisali, DUTB išče tudi zasebnega partnerja, s katerim bi na okoli 5.300 kvadratnih metrov zemljišča gradila 80 stanovanj. Gre za nasedli nepremičninski projekt, ki ga je zasnovala družba Factor nepremičnine v lasti štirih fizičnih oseb, ki so bile tako ali drugače povezane s Factor banko oziroma njenim nekdanjim vodstvom.

Prestižni dvorec Franca Riemerja

Najdražja hiša, za katero DUTB še vedno išče lastnika, je vila Marija v Slovenskih Konjicah, ki je najbolj poznana po svojem prejšnjem lastniku, podjetniku Francu Riemerju, nekoč enem najbogatejših Slovencev. Vila se je dalj časa neuspešno prodajala v stečajnem postopku družbe Gradir, nato pa jo je DUTB kupila za 568 tisoč evrov. Trenutno je naprodaj za 850 tisoč evrov, kupec pa bo moral poravnati še pripadajoči davek. Vila je redno in dobro vzdrževana.

Neto tlorisna površina vile in garaže je 851 kvadratnih metrov. Zgrajena je bila leta 1890, velja za kulturni spomenik in je spomeniško zaščitena. Stavba je bila leta 2002 celovito prenovljena. Pod vilo je vkopana polkrožno obokana tlakovana vinska klet površine 195 kvadratnih metrov. V njej je zidana vinska cisterna v obliki vagona, ki je bila restavrirana po prvotni podobi z grbom družine Windischgrätz.

Hiša v Vodicah za 417 tisoč evrov

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Najdražja hiša v ponudbi Hete je trenutno stanovanjska hiša v Vodicah z oglaševano ceno 417.186 evrov. Nahaja se tik ob avtocestnem priključku v novejši soseski stanovanjskih hiš. Leži na zemljišču površine 542 kvadratnih metrov in ima 236 kvadratnih metrov površin. Zgrajena je bila leta 2008 in ima sedem sob, kažejo podatki Gursa.

V pritlični etaži so kuhinja, jedilnica, dnevni prostor z izhodom na teraso, kopalnica, spalnica, garderobna soba, savna, kotlovnica, tehnični prostori ter garaža. V nadstropju so trije spalni prostori ter skupna kopalnica. Ogrevanje je centralno, prek toplotne črpalke.

Katere so 'najprestižnejše' nepremičnine, ki jih lahko kupite od slabih bank
Dnevnik: Nepremičnino propadlega MKT Printa za Bežigradom kupil Bojan Papič 2
5 ur
Zemljišče propadle tiskarne MKT Print, zaradi prodaje katerega je bil odrejen pripor stečajnem upravitelju Tomažu Kosu, je ponovno dobilo novega lastnika, so poročali v Dnevniku. Kupec
Več ▼

Zemljišče propadle tiskarne MKT Print, zaradi prodaje katerega je bil odrejen pripor stečajnem upravitelju Tomažu Kosu, je ponovno dobilo novega lastnika, so poročali v Dnevniku. Kupec poslovnega kompleksa za Bežigradom (nekdanje tiskarne MKT Print), ki je bila v lasti družbe Elsner, je družba Glen. Slednja je polovična lastnica Siringe, ki je pred leti prodala Lesnino avstrijski družbi XXXLutz, v lasti pa ima še skoraj tretjinski delež Alte Skupine in deleže v več drugih družbah.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Največji lastnik Glena je nekdanji dolgoletni prvi mož družbe Les-MMS, danes pa njen prokurist Bojan Papič, še pišejo. Glen je za nepremičninski kompleks MKT Printa, ki vključuje približno deset tisoč kvadratnih metrov industrijskih prostorov in okoli pet tisoč kvadratnih metrov zemljišč, na katerih so ceste in parkirišča, plačal 4,4 milijona evrov. Likvidacijska vrednost nepremičnine MKT Printa je bila v stečaju ovrednotena na 22 milijonov evrov.

Leta 2017 je bila nepremičnina v stečajnem postopku MKT Printa na deveti dražbi prodana za 2,44 milijona evrov družbi MKA, ta pa jo je nekaj mesecev kasneje prodala družbi Elsner za 3,3 milijona evrov. Nekdanja tiskarna MKT Print (pred tem se je imenovala Tiskarna Mladinska knjiga) je vpisana v register kulturne dediščine. Bojan Papič je za Dnevnik dejal, da še ne vedo prav dobro, kaj bodo storili s kupljeno nepremičnino. Dodal je še, da jo nameravajo še naprej uporabljati za skladiščenje.

Dnevnik: Nepremičnino propadlega MKT Printa za Bežigradom kupil Bojan Papič
Kim že na poti v Vietnam na vrh s Trumpom 10
5 ur
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes z vlakom odpotoval v Vietnam, kjer se bo prihodnji teden na drugem vrhu sestal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, je za rusko tiskovno agencijo
Več ▼

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes z vlakom odpotoval v Vietnam, kjer se bo prihodnji teden na drugem vrhu sestal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal severnokorejski diplomatski vir.

Severnokorejski voditelj potuje v blindiranem vlaku, do vietnamske prestolnice Hanoi pa bo potoval preko Kitajske, kamor je vlak medtem že prispel. Razdalja med Pjongjangom in Hanojem je več kot 4500 kilometrov, tako da naj bi pot trajala več kot 48 ur.

Voditelja se bosta na drugem vrhu sestala v sredo in četrtek. Prvič sta se sestala 12. junija lani v Singapurju, ko se je Kim zavezal denuklearizaciji Korejskega polotoka v zameno za ameriška varnostna zagotovila. Vietnamska vlada je medtem danes sporočila, da bo Kim v Vietnamu tudi na uradnem obisku in da ga bo "v prihodnjih dneh" sprejel predsednik države Nguyen Phu Trong. (STA)

Fitch ohranil bonitetno oceno Italije, obeti negativni 1
6 ur
Bonitetna hiša Fitch ni spremenila ocene za državni dolg Italije, ki se je v zadnjih mesecih zaradi šepajoče gospodarske rasti in javnofinančne ter ekonomske politike populistične vlade spet
Več ▼

Bonitetna hiša Fitch ni spremenila ocene za državni dolg Italije, ki se je v zadnjih mesecih zaradi šepajoče gospodarske rasti in javnofinančne ter ekonomske politike populistične vlade spet znašla pod drobnogledom finančnih trgov. Ocena ostaja pri BBB oz. dve stopnji nad ravnjo visokega tveganja (junk), obeti za v naprej pa so negativni.

Fitch je v petkovi večerni objavi, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, nanizal niz šibkosti gospodarstva zahodne slovenske sosede, sicer tretjega največjega v evrskem območju.

Izpostavil je visoko raven javnega dolga, ki je z nekaj več kot 2330 milijardami evrov v absolutnih številkah najvišja v EU, v deležu od BDP pa s 133 odstotki zaostaja le za tisto v Grčiji. Omenil je še odsotnost resnih strukturnih prilagoditev javne porabe in visoko raven političnega tveganja, ki je v Italiji stalnica. Še naprej pri Fitchu vidijo tudi tveganja v bančnem sektorju, ki se še ni znebil bremena slabih posojil.

Italijansko gospodarstvo ob tem že desetletja bolj ali manj stagnira oz. raste zelo počasi, v zadnjem času pa se je rast dodatno ohladila. Ob koncu 2018 je tako Italija tehnično zašla v recesijo, napoved letošnje rasti BDP pa se slabšajo.

Fitch jo je s predhodnih 1,2 odstotka oklestil na vsega 0,3 odstotka, medtem ko je populistična italijanska vlada, ki jo sestavljata Liga in Gibanje petih zvezd, letošnji proračun zasnovala na predpostavki enoodstotne rasti in na podlagi povečanja javne porabe ter ukrepov za pomoč šibkejšim slojem napoveduje izboljšanje gospodarske aktivnosti v nadaljevanju leta, čemur naj bi botrovala povečana zasebna potrošnja.

Omenjeni proračun, ki so ga v Rimu sprejeli šele po odprti konfrontaciji z Evropsko komisijo, predvideva primanjkljaj pri malenkost več kot dveh odstotkih BDP, a Fitch ga vidi pri 2,7 odstotka. Med pozitivnimi vidiki medtem Fitch izpostavlja raznolikost italijanskega gospodarstva, predvsem na razvitem severu, ki se močno razlikuje od manj razvitega juga države, in razmeroma nizko zadolženost podjetij in gospodinjstev.

Italija z oceno BBB ostaja dve stopnji nad t. i. junk ravnjo. Pri bonitetni hiši Moody's je ocena Baa3 le eno stopnjo nad to ravnjo, pri Standard & Poor's pa je enaka kot pri Fitchu. Da Italija ne zdrsne v junk območje, je pomembno tudi zato, ker Evropska centralna banka kot zavarovanje pri operacijah refinanciranja bank in v programih nakupov obveznic ne sprejema visoko tveganih dolžniških vrednostnih papirjev. (STA)

Se bo dizel podražil še četrtič zapored?
7 ur

Cena 159-litrskega soda nafte brent je minuli teden poskočila prek 67 dolarjev in se tako povzpela na trimesečni vrh. Od lanskega božiča se je cena črnega zlata povečala za krepkih 35 odstotkov. Trend bo opazno zaznamoval cene pogonskih goriv na mediteranskih trgih, ki so podlaga za določanje regulirane cene v prodajalnah goriv ob slovenskih regionalnih cestah.

Podporo ceni nafte v zadnjih tednih daje strah pred političnimi pretresi v Venezueli, ki velja za državo z največjimi nahajališči črnega zlata. ZDA vršijo dodaten pritisk na režim Nicolasa Madura z blokado izvoza nafte. Venezuelska skladišča tako kopičijo zalogo nafte se tako povečuje – po analizah na podlagi satelitskih posnetkov so te najvišje v petih letih -, medtem ko je drugod po svetu ponudbena stran nafte ohromljena. Sod nafte se je tako v 14-dnevnem obdobju podražil za skoraj devet odstotkov. Podobno rast cen zasledimo tudi na mediteranskih borzah goriv pri dizlu ter bencinu.

Pomemben člen formule, ki določa izračun regulirane cene goriv na prodajalnah ob regionalnih cestah je tudi gibanje valutnega para evro-dolar. V zadnjem štirinajstdnevnem obdobju se po slabših makroekonomskih objavah pojavljajo napovedi številnih ekonomistov o zakasnitvah dvigov obrestnih mer v evrskem območju. To je evru v primerjavi z dolarjem odbilo približno odstotek vrednosti, pogonsko gorivo pa se je v evrih posledično podražilo bolj kot v dolarjih.

Bencin bo še vedno cenejši od dizla

Sodeč po podatkih iz baze Bloomberg, je bila rast povprečne cene bencina na mediteranskih borzah malenkost višja od rasti dizla, model izračuna pa za obe gorivi napove podražitev za nekaj več kot tri cente na liter. Cena bencina bi se tako povzpela prek 1,24 evra, s čimer bi polnjenje rezervoarja bencinskega jeklenega konjička postalo najdražje od lanskega novembra. Podobno velja za liter dizla, ki bi pri 1,27 evra bil še 20. zaporedni teden dražji od bencina.

Se bo dizel podražil še četrtič zapored?
Volkswagen lani povečal prihodke in dobiček 3
7 ur
Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je lani kljub posledicam afere dieselgate ustvaril 13,9 milijarde evrov dobička iz poslovanja, kar je malenkost več kot v letu prej. Čisti dobiček je
Več ▼

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je lani kljub posledicam afere dieselgate ustvaril 13,9 milijarde evrov dobička iz poslovanja, kar je malenkost več kot v letu prej. Čisti dobiček je porasel za 5,8 odstotka na 11,8 milijarde evrov, prihodki so se povečali za 2,7 odstotka na 235,8 milijarde evrov.

Skupina iz Wolfsbura, ki pod svojim okriljem združuje 12 znamk, je lani prodala 10,8 milijona avtomobilov, kar je 0,9 odstotka več kot v letu prej. Dobiček iz poslovanja brez upoštevanja enkratnih učinkov je skoraj stagniral pri 17,1 milijarde evrov, je koncern razkril v prvi informaciji o lanskem poslovanju. Je pa Volkswagen še precej občutil posledice afere dieselgate. Strošek iz tega naslova je lani dosegel 3,2 milijarde evrov, kar je enako kot v letu prej.

Glavni izvršni direktor avtomobilskega velikana Herbert Diess je z rezultati zadovoljen, še posebej v luči uvajanja novih testov avtomobilskih izpustov WLTP. Ti so namreč ob uvedbi septembra povzročili precej ozkih grl v celotni industriji. Gre za prvo kratko informacijo o poslovanju, ki jo je koncern objavil nepričakovano. Več o lanskih dosežkih bo razkril na novinarski konferenci 12. marca.

Volkswagen je septembra 2015 priznal, da je okoli 11 milijonov avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je omogočila goljufanje na okoljskih testih. Nemško vrhovno sodišče v mestu Karlsruhe je prav danes prvič jasno opredelilo, da je mogoče odklopne naprave označiti za stvarno napako. Večina strokovnjakov to razume kot veter v jadra voznikov spornih avtomobilov.

V letošnjem letu naj bi sicer Volkswagen "malenkost presegel" lanske rezultate pri prodaji avtomobilov. Prihodki naj bi na letni ravni porasli za pet odstotkov, dobiček iz poslovanja pa naj bi se dvignil za od 6,5 do 7,5 odstotka. (STA)

Volkswagen lani povečal prihodke in dobiček
Vodilni gospodarski kazalniki ZDA januarja malce navzdol
8 ur
Vodilni gospodarski kazalniki ZDA, ki jih spremlja indeks newyorške organizacije Conference Board, so januarja malce nazadovali, vendar podatki o indeksu niso popolni zaradi zadnjega zaprtja vlade,
Več ▼

Vodilni gospodarski kazalniki ZDA, ki jih spremlja indeks newyorške organizacije Conference Board, so januarja malce nazadovali, vendar podatki o indeksu niso popolni zaradi zadnjega zaprtja vlade, ko določene agencije, kot je ministrstvo za trgovino, niso vodile gospodarske statistike.

Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov ZDA je januarja v primerjavi z decembrom nazadoval za 0,1 odstotka na 111,3 odstotne točke. Indeks je novembra lani za prav toliko napredoval, decembra pa se njegova vrednost ni spreminjala.

Indeks je nepopoln, ker Conference Board za december ni dobil podatkov o novih naročilih v tovarnah, gradbenih dovoljenjih in naročilih za osnovne kapitalske dobrine. Brez tega je indeks nazadoval predvsem zaradi rasti števila vlog za podporo zaradi brezposelnosti. (STA)

(graf) Države, ki bi jih najbolj udarile ameriške carine na avtomobile
9 ur
Nemčija, Avstrija, Združeno kraljestvo in Italija so članice Evropske unije z avtomobilsko industrijo, ki je najbolj izpostavljena izvozu oziroma povpraševanju iz ZDA, kažejo podatki Bloomberga.
Več ▼

Nemčija, Avstrija, Združeno kraljestvo in Italija so članice Evropske unije z avtomobilsko industrijo, ki je najbolj izpostavljena izvozu oziroma povpraševanju iz ZDA, kažejo podatki Bloomberga. Graf prikazuje delež avtomobilov in rezervnih delov, ki jih avtomobilske industrije držav izvozijo v ZDA.

To je pet največjih proizvajalcev pametnih mobilnikov
9 ur
Globalna prodaja pametnih mobilnikov končnim uporabnikom se je v letu 2018 v primerjavi z letom prej povečala za 1,2 odstotka na 1,56 milijarde prodanih naprav. Vodilni položaj je ohranil Samsung,
Več ▼

Globalna prodaja pametnih mobilnikov končnim uporabnikom se je v letu 2018 v primerjavi z letom prej povečala za 1,2 odstotka na 1,56 milijarde prodanih naprav. Vodilni položaj je ohranil Samsung, a se mu je delež zmanjšal, kažejo podatki mednarodne analitske hiše Gartner.

Južnokorejski proizvajalec Samsung je v letu 2018 zabeležil 19-odstotni tržni delež, medtem ko je v letu poprej njegov delež znašal 20,9 odstotka. Delež se je zmanjšal tudi ameriškemu podjetju Apple, in sicer s 14 na 13,4 odstotka.

Na tretjem mestu je kitajski Huawei, ki pa je v nasprotju z vodilnima dvema proizvajalcema zabeležil povečanje deleža. V letu 2017 je zasedal 9,8-odstotni delež, lani pa ga je povečal na 13 odstotkov. Prvo peterico po prodaji pametnih mobilnikov končnim uporabnikom v lanskem letu zaokrožujeta še dva kitajska proizvajalca: Xiaomi, ki je delež povečal s 5,8 na 7,9 odstotka, in Oppo, ki se mu je delež povečal s 7,3 na 7,6 odstotka.

Nedavno objavljeni podatki mednarodne analitske hiše IDC so medtem pokazali drugačno sliko. Po njihovih podatkih se je prodaja na letni ravni namreč zmanjšala za 4,1 odstotka na 1,4 milijarde naprav. (STA)

Če Trump uvede carine na avtomobile, bo EU ocarinila Caterpillar in Xerox 12
10 ur
Če ameriški predsednik Donald Trump uvede carine na evropske avtomobile, bi Evropska unija uvedla povračilne ukrepe na proizvajalca težke industrijske opreme Caterpillar, proizvajalca opreme
Več ▼

Če ameriški predsednik Donald Trump uvede carine na evropske avtomobile, bi Evropska unija uvedla povračilne ukrepe na proizvajalca težke industrijske opreme Caterpillar, proizvajalca opreme Xerox in Samsonite, je za Bloomberg dejal neimenovani uradnik Evropske unije. Evropska unija bo na podlagi enakih varnostnih razlogov ocarinila ameriške izdelke v vrednosti 20 milijard evrov, če bi se za takšen ukrep odločil Trump, so pretekli mesec izjavili v Evropski komisiji.

Federal Reserve kot grožnjo ameriški ekonomiji omenja tudi brexit in trgovinske napetosti
10 ur
Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) v svojem rednem polletnem poročilu kongresu med grožnjami nadaljevanju trdne gospodarske rasti ZDA omenja tudi trgovinske napetosti in brexit.
Več ▼

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) v svojem rednem polletnem poročilu kongresu med grožnjami nadaljevanju trdne gospodarske rasti ZDA omenja tudi trgovinske napetosti in brexit. Poročilo bo v torek in sredo kongresnikom podrobneje predstavil predsednik banke Jerome Powell.

Powell in kolegi v Fedu so bili doslej izjemno sramežljivi glede omenjanja globalnih trgovinskih napetosti, ki jih povečuje predsednik ZDA Donald Trump z uvajanjem carin, zdaj pa, kot kaže, ugotavljajo, da predsednikova ravnanja niso povsem nedolžna pri ohlajanju svetovne gospodarske rasti. Carine povzročajo tveganje krepitve inflacije v ZDA, protiutež pa je sedaj padanje svetovnih cen nafte in trden dolar.

"Možna negativna tveganja za mednarodno finančno stabilnost vključujejo upočasnitev svetovne rasti, politične nezanesljivosti in krepitve trgovinskih napetosti ter širitev stresov po nastajajočih trgih," ugotavlja Fed v poročilu kongresu.

Fed se je na težave, ki vključujejo tudi divjanje finančnih trgov konec lanskega leta, že odzval s pasivnostjo pri obrestnih merah in glede na povzetke z zadnjega zasedanja Odbora za odprti trg (FOMC) sedaj čaka, kaj se bo zgodilo, preden se odloči za morebitno nadaljevanje višanj ključne obrestne mere.

Glede brexita Fed meni, da lahko slovo Velike Britanije od EU brez dogovora ustvari široke motnje v gospodarskih in finančnih aktivnostih. Bistvo poročila Fed pa je, da ameriški ekonomiji vsaj še letos ne bo hudega in se bo rast nadaljevala. (STA)

Federal Reserve kot grožnjo ameriški ekonomiji omenja tudi brexit in trgovinske napetosti
Trije britanski ministri pozivajo k preložitvi brexita 1
11 ur
Trije britanski ministri so danes pozvali k preložitvi brexita, če sporazum o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije v britanskem parlamentu ne bo potrjen v prihodnjih dneh. Iz kabineta
Več ▼

Trije britanski ministri so danes pozvali k preložitvi brexita, če sporazum o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije v britanskem parlamentu ne bo potrjen v prihodnjih dneh. Iz kabineta premierke Therese May so ob tem sporočili, da se mora vlada osredotočiti na iskanje dogovora z EU.

Če britanski parlament ne bo kmalu potrdil sporazuma, bi bilo bolje, da bi preložili izstop in ne bi 29. marca padli iz EU, so v prispevku za časnik Daily Mail zapisali ministrica za delo Amber Rudd, minister za podjetništvo Greg Clark in minister za pravosodje David Gauke.

"Čas je, da poslanci spoznajo, da je treba sprejeti dogovor, sprejmejo, da je to edini dogovor, ki je na voljo, in ga podprejo," so zapisali po poročanju britanskega BBC. Če sporazum v nekaj prihodnjih dneh ne bo sprejet, preprosto ne bo časa, da bi dosegli dogovor in dokončali potrebno zakonodajo pred 29. marcem, ko je predviden brexit.

Iz premierkinega kabineta so sporočili, da "Mayeva trdo dela, da bi dosegli dogovor z EU, ki bo omogočil upoštevanje rezultatov referenduma". "V to mora biti usmerjena tudi energija vlade," so poudarili.

Britanski poslanci bodo prihodnji teden znova razpravljali in glasovali o prihodnjih korakih v procesu brexita. Med drugim naj bi glasovali o dopolnilu, v skladu s katerim bi parlament dobil možnost preložitve brexita, če izstopni sporazum ne bo potrjen do sredine marca.

Več deset konservativnih poslancev je sicer ta teden Mayevo posvarilo, da bi se lahko uprli vladi, da bi preprečili brexit brez dogovora. Premierka medtem še vedno ne želi izključiti možnosti izstopa brez dogovora. (STA)

Trije britanski ministri pozivajo k preložitvi brexita
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
11 ur
1. Spopad za zemljo v Ankaranu: 11 dražiteljev ceno poslalo v višave2. Kraft Heinz - ena Buffettovih največjih napak?3. Balkanskim termoelektrarnam pripisali vzrok za 29 prezgodnjih smrti v
Več ▼

1. Spopad za zemljo v Ankaranu: 11 dražiteljev ceno poslalo v višave

2. Kraft Heinz - ena Buffettovih največjih napak?

3. Balkanskim termoelektrarnam pripisali vzrok za 29 prezgodnjih smrti v Sloveniji leta 2016

4. VW se je s poravnavo v zadnjem hipu izognil sodbi vrhovnega sodišča, a to je objavilo, kaj misli

5. Dragi moji, kje lahko poberete denar od države? Hop, hop - dokler traja

d-app-480x258-599d87845658b-599d878468d91.jpg

Finance tudi v aplikacijah:

- namizni računalniki,

- iOS (App Store),

- Android (trgovina Google Play).

Še niste naročnik? Preverite ponudbo

TOP razpisi tega tedna: kmetijsko ministrstvo, občine
12 ur
Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije
Na članek...

1. Občina Komenda

Spodbude za malo gospodarstvo

2. Občina Ajdovščina

Posojila za naložbe v proizvodne in storitvene zmogljivosti

3. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Produktivne naložbe v klasično akvakulturo

4. Mestna občina Velenje

Spodbude za kmetijstvo

5. Občina Lovrenc na Pohorju

Občinske štipendije

TOP razpisi tega tedna: kmetijsko ministrstvo, občine
Stanje dostopnosti finančnih virov za podjetja se še izboljšuje
12 ur
Stanje na področju financiranja za podjetja v dejavnostih industrije, gradbeništva, trgovine in storitev se še naprej izboljšuje, vendar manj kot v preteklem letu, ugotavljajo v raziskavi, ki jo
Več ▼

Stanje na področju financiranja za podjetja v dejavnostih industrije, gradbeništva, trgovine in storitev se še naprej izboljšuje, vendar manj kot v preteklem letu, ugotavljajo v raziskavi, ki jo je izvedla Banka Slovenije v sodelovanju s SID banko. Večina podjetij je odgovorila, da je stanje na področju financiranja ostalo nespremenjeno. Preostala podjetja so večinoma izbrala, da se je stanje izboljšalo.

V letu 2018 so mala in srednja podjetja (MSP) najbolj omejevali predpisi (44 odstotkov) in stroški proizvodnje ali dela (41 odstotkov), sledijo pa dostopnost kvalificiranega osebja ali izkušenih menedžerjev, domače povpraševanje in konkurenca z okoli 38 odstotki. Glede na 2017 je največja sprememba za dejavnik plačilna disciplina, ki je bil v 2017 na tretjem mestu, v 2018 pa je bil na šestem, je razvidno s slike 1.

Dostopnost do financiranja je bila eden najmanj pomembnih dejavnikov omejitve poslovanja. MSP so v 2018 največ povpraševali po bančnih posojilih in lizingu, izboljšala se je tudi dostopnost (ponudba) do vseh virov financiranja, še ugotavljajo.

V 2018 so se MSP večinoma financirali (slika 2) z bančnimi posojili in lizingom (39 odstotkov), zadržanimi dobički ali prodajo sredstev (33 odstotkov) ter prekoračitvijo na tekočem računu, kreditno linijo ali negativnim stanjem na kreditnih karticah (25 odstotkov). Število vlog MSP za prekoračitev na tekočem računu, kreditno linijo, negativno stanje na tekočem računu in lizing se je zmanjšalo, medtem ko je število vlog za bančno posojilo in druge vire ostalo nespremenjeno.

V 2018 se je delež MSP, ki niso zaprosili za zunanje vire financiranja, povečal za 3 odstotne točke na 55 odstotkov. MSP ne zaprosijo za zunanje vire financiranja, ker imajo dovolj notranjih virov. Ta razlog je v 2018 navedlo 66 odstotkov MSP, kar je za 8 odstotnih točk več kot v 2017.

V 2018, kot v 2017, so MSP, ki so zaprosili za zunanje financiranje, enak delež pridobljenih sredstev namenili investicijam (32 odstotkov) in tekočemu poslovanju (32 odstotkov).

V 2018 je bila uspešnost podjetij pri pridobivanju sredstev iz bančnih posojil slabša kot v 2017, razen za bančna posojila od pet do deset let. Izboljšala se je uspešnost MSP za komercialne kredite in prekoračitve na tekočem računu. MSP za 2019 ocenjujejo, da se stanje na področju dostopnosti do virov financiranja ne bo bistveno spremenilo.

Namen raziskave je pridobiti mnenje podjetij o financiranju v Sloveniji. Pri tem so podjetja razdelili na mikro, mala, srednja in velika podjetja ter štiri dejavnosti: industrija, gradbeništvo, trgovina in storitve. V vprašalniku 2018 so ohranili večino vprašanj iz preteklih let in obdržali podobnost z vprašalnikom ECB. V vzorcu je bilo 3.116 podjetij. Odgovorilo je 1.038 podjetij.

Magna International lani z rekordno prodajo
13 ur
Kanadski avtomobilski velikan Magna International je lani ustvaril 40,8 milijarde dolarjev (35,6 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 12 odstotkov več kot predlani in največ doslej. Tudi
Več ▼

Kanadski avtomobilski velikan Magna International je lani ustvaril 40,8 milijarde dolarjev (35,6 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 12 odstotkov več kot predlani in največ doslej. Tudi graška podružnica Magna Steyr, ki je zgradila lakirnico v Hočah, je občutno povečala prihodke.

Čisti dobiček je lani dosegel nekaj manj kot 2,3 milijarde dolarjev (2,01 milijarde evrov) oz. 4,6 odstotka več kot predlani, so v družbi objavili na svojih spletnih straneh.

V zadnjem lanskem četrtletju so se prihodki od prodaje povečali za 4,7 odstotka na 10,14 milijarde dolarjev (8,85 milijarde evrov), čisti dobiček pa se je znižal za 18,4 odstotka na 456 milijonov dolarjev (398 milijonov evrov).

Tudi Magnina graška podružnica, Magna Steyr, je lani občutno povečala prihodke. Dokončni podatki še niso znani, po začasnih pa so dosegli med 6,9 in 7,3 milijarde dolarjev (med 6 in 6,4 milijarde evrov). Predlani so znašali šest milijard dolarjev.

Največ zaslug za takšno rast prihodkov imata po navedbah avstrijske tiskovne agencije začetek proizvodnje Jaguarjevega modela i-pace in uspešno nadaljevanje proizvodnje jaguarja e-pace, ki je s proizvodnih trakov v Gradcu prvič zapeljal v tretjem četrtletju 2017. Graška tovarna, edini Magnin obrat, v katerem poteka končna izdelava vozil, proizvodnjo širi tudi v Slovenijo, kjer je v Hočah zgradila lakirnico. Strojev sicer še niso zagnali. (STA)

Magna International lani z rekordno prodajo
Italija zaradi pravil o prtljagi kaznovala Ryanair in Wizzair
13 ur
Italijanski varuh konkurence je zaradi politike prevoza prtljage kaznoval nizkocenovna letalska prevoznika Ryanair in Wizzair. Irski Ryanair bo moral plačati tri milijone, madžarski Wizzair pa en
Več ▼

Italijanski varuh konkurence je zaradi politike prevoza prtljage kaznoval nizkocenovna letalska prevoznika Ryanair in Wizzair. Irski Ryanair bo moral plačati tri milijone, madžarski Wizzair pa en milijon evrov.

Oba prevoznika potnikom omogočata, da na krov s sabo brezplačno prinesejo le en manjši kos prtljage, ki ga lahko spravijo pod sedež pred sabo. Za večje torbe in kovčke morajo že plačati.

Varuh konkurence v Italiji je presodil, da večina letalskih potnikov potuje z večjo torbo od te, ki jo lahko brezplačno prepeljejo z omenjenima prevoznikoma. Zato zaračunavanje od pet do 25 evrov za tovrstno prtljago pomeni zviševanje cene letalskih vozovnic na netransparenten način.

Ryanair, ki je novo politiko napovedal avgusta lani, je sicer v preteklih mesecih obtožbe zavrnil. Med drugim je izpostavljal večjo točnost letov zaradi hitrejšega vkrcavanja na letala. (STA)

Primorske novice: Varščine za zemljišče Rdečega križa ni plačal nihče
14 ur
Za zemljišče Rdečega križa v Ankaranu kot kaže ni bilo zanimanja. “Čez nekaj časa bomo poskusili spet,” so v pravni službi Rdečega križa Slovenije o neuspeli dražbi dejali za Primorske
Več ▼

Za zemljišče Rdečega križa v Ankaranu kot kaže ni bilo zanimanja. “Čez nekaj časa bomo poskusili spet,” so v pravni službi Rdečega križa Slovenije o neuspeli dražbi dejali za Primorske novice. Na prodaj je bilo dobrih 16.200 kvadratnih metrov veliko zemljišče nad Ankaranom. Izklicna cena je bila 2,306 milijona evrov.

S prodajo namerava Rdeči križ rešiti finančne težave, v katere je zašel zaradi nepredvidenih težav pri gradnji hotela Arija na Debelem rtiču. Kot smo pisali, bo moral Rdeči križ še enkrat plačati nekatere podizvajalce pri projektu, ki so ostali praznih rok, kar ga utegne stati tri milijone evrov.

Dobrih 18.400 kvadratnih metrov zemljišč, ki so tik ob zemljišču Rdečega križa, so bila naprodaj iz stečaja družbe Janin, a za krepko nižjo ceno. Izklicna cena je bila določena pri 467.411 evrov, kot razkrivamo pa so bila za 840 tisoč evrov prodana nemškem nepremičninskem podjetju.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

»Cena, ki je postavljena za dražbo, temelji na uradnem cenilnem poročilu in je primerljiva z zemljišči v okolici, razen s tistimi, ki se prodajajo po tako imenovanih likvidacijskih cenah. Zato zaenkrat o znižanju cene ne razmišljamo,« so glede visoke cene dejali v Rdečem križu. Občina Ankaran se ni odločila za uveljavljanje predkupne pravice, saj zemljišča ne potrebujejo, zanje pa je previsoka tudi zahtevana cena, še pišejo.

V začetku marca pa se obeta še tretja dražba 4500 kvadratnih metrov veliko zemljišče med jadransko cesto in koprskim zalivom, v neposredni bližini morja. Gre za dve parceli, ki sodita v stečajno maso družbe Vidan, naprodaj pa sta po ocenjeni tržni vrednosti - 655.000 evrov.