Manager
Facebook umaknil 652 strani, povezanih z Iranom 4
22.08.2018 08:25
Facebook je umaknil 652 različnih strani, računov in skupin, ki si jih identificirali kot del Iranske in Ruske propagande, poroča CNN. Ta je bila osredotočena na ZDA, Združeno kraljestvo,
Več ▼

Facebook je umaknil 652 različnih strani, računov in skupin, ki si jih identificirali kot del Iranske in Ruske propagande, poroča CNN. Ta je bila osredotočena na ZDA, Združeno kraljestvo, Latinsko Ameriko in bližnji vzhod.

Družbe, ki imajo v lasti socialna omrežja se borijo kako zaščititi svoje platforme. Že dalj časa se ta omrežja omenjajo kot glavni medij za razžiranje lažnih novic in sovražnega govora.

Sodnik suspendiran, odvetnik obsojen, odvetniki tudi v osebnih stečajih. In kaj potem koga kaj briga? 3
56 min
Na zapor pogojno je bil ob priznanju krivde obsojen odvetnik Dušan Korošec, v osebnem stečaju pa so končali Irena Ferme, Mojca Lukančič in Marko Schulz
Na članek...

Pozno poletje in posebej jesen se za pravosodje – od neuspehov tožilcev, suspendiranih sodnikov, obsojenih odvetnikov in ne nazadnje do razrešenega notarja - nista dobro začela.

Vrhovno sodišče je Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni zaradi umora, in to zaradi kršitev pravice do obrambe. To je – ocenjujemo - klofuta za tožilstvo, prvostopenjsko ter tudi višje sodišče. Še huje je klofuta za pravno državo, varnost in zaupanje na vseh straneh: za Noviča, za sorodnike umorjenega in za vse nas.

Predsednik mariborskega delovnega sodišča Stanko Omerzu je zaradi sodnega postopka o domnevnem zalezovanju, končno suspendiran. Primer se sicer vleče že od leta 2016.

Licenco je izgubil notar Jože Sikošek, oziroma je bil razrešen kot notar po odločbi ministrstva za pravosodje.

Znani celjski odvetnik Dušan Korošec ni plačeval davkov. Tako je bil nedavno obsojen za dve kaznivi dejanji zatajitve finančnih obveznosti, in sicer na enotno kazen eno leto in 11 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo petih let. Korošec je krivdo priznal. Zagrožena kazen je sicer precej višja.

Kako si je torej Korošec zaslužil milost? »Za dokaj milostno kazensko sankcijo se je tožilstvo odločilo, ker naj bi Korošec, kot smo izvedeli, dejansko vse v letih 2006 in 2007 zatajene finančne obveznosti Fursu poravnal in je bila škoda popravljena, ker gre za časovno oddaljen dogodek in ker je v humanitarne namene nakazal 45.000 evrov, ki jih je enakovredno razdelil med društva Sonček, Hospic, Rdeči noski in centru za socialno delo za poseben projekt,« so zapisali v Dnevniku.

Trije odvetniki pa so se znašli v osebnem stečaju, in sicer Irena Ferme, Mojca Lukančič in Marko Schulz.

Pomemben zakonski pogoj za odvetnika je, da je vreden zaupanja. V zakonu o odvetništvu tudi piše, da ni vreden zaupanja, kdor je bil obsojen za kaznivo dejanj,. Odvetnika se izbriše iz imenika odvetnikov, če je pravnomočno obsojen na kazen zapora šestih mesecev ali hujšo kazen in gre za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Po statutu odvetniške zbornice pa zaupanja ni vreden niti tisti odvetnik, zoper katerega je bil začet stečajni postopek. Tudi odvetnike, ki pristanejo v osebnem stečaju se izbriše iz imenika odvetnikov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je 24. julija 2018 začelo postopek osebnega stečaja nad odvetnico Ireno Ferme, 23. avgusta je sklep o začetku stečajnega postopka postal pravnomočen. (Razkritje odvetnica Irena Ferme v zasebnem kazenskem pregonu zaradi razžalitve zastopa Jožeta Stegneta, nekdanjega prvega človeka Delavske hranilnice, proti Petri Sovdat, novinarki Financ. Prvostopenjsko sodišče je odločilo, da ni utemeljenega suma in da ne uvede preiskave. Višje sodišče pa ni prisluhnilo prvostopenjskemu, temveč je po pritožbi Stegneta uvedlo preiskavo.)

Na isti dan, torej 24. julija 2018, je bil začet tudi osebni stečaj nad Mojco Lukančič, ki je morda še bolj kot odvetnica znana kot nekdanja podjetnica, nazadnje povezana z nakupom sredstev iz stečaja Mure. Mojci Lukančič je sicer konec avgusta sodišče posebej dovolilo poslovanje kot podjetnice, in sicer lahko opravlja drugo podjetniško in poslovno svetovanje, druge pravne dejavnosti in posreduje pri prodaji izdelkov.

Okrožno sodišče v Kranju pa je 24. septembra 2018 začelo postopek osebnega stečaja nad odvetnikom Markom Schulzem.

Vsi našteti odvetniki, obsojeni in tisti, nad katerimi so se začeli osebni stečaji, so danes še vedno vpisani v imenik odvetnikov pri odvetniški zbornici. Že ob uvedbi osebnega stečaja za dve odvetnici smo odvetniško zbornico spraševali, ali so uvedli postopek izbrisa iz imenika odvetnikov, katera dejanja so bila že narejena v postopku izbrisa, kdaj je mogoče pričakovati izbris, oziroma, zakaj postopek za izbris ni bil uveden. Odgovor odvetniške zbornice je: »Odvetniška zbornica Slovenije informacij o postopkih, ki so v teku, ne more podajati osebam, ki niso stranke posameznega postopka.« To pomeni, da sta vsaj postopka zoper odvetnici Ferme in Lukančič v teku.

Če primerjamo, kako dolgo je trajal izbris kakšnega odvetnika zaradi osebnega stečaja iz imenika odvetnikov, je pričakovati od uvedbe stečaja do izbrisa kakšne tri mesece (vmes so bile sodne počitnice).

Sodnik suspendiran, odvetnik obsojen, odvetniki tudi v osebnih stečajih. In kaj potem koga kaj briga?
Uporabniška izkušnja kot konkurenčna prednost – ali slabost (PRO)
1 ura
Stranke najpogosteje prežene h konkurenci občutek nepomembnosti. Ključno vlogo pri tem ima uporabniška izkušnja, ki bo po napovedih kmalu pomembnejša celo od cene.
Na članek...

Podjetja pogosto vlagajo svoja sredstva v marketing in prodajo, a ob tem zapostavljajo dejstvo, da je pridobitev novih strank od šest- do sedemkrat dražja kot vzdrževanje zadovoljstva že pridobljenih kupcev. Ob vse višjih in večjih pričakovanjih strank je prav njihova uporabniška izkušnja odločilnega pomena – še več, do leta 2020 bo ta postala najpomembnejši dejavnik pri izbiri ponudnika ter tako prevladala nad pomembnostjo cene in blagovne znamke, napoveduje Walker, podjetje, specializirano za svetovanje na tem področju.

V današnjem času imajo stranke na voljo večjo izbiro kot kadarkoli prej, zato je nujno zagotoviti izkušnjo, zaradi katere se bodo vedno znova vračale in delile svoje vtise z drugimi. Ravno počutje posameznika je tisto, ki pomembno vpliva na njegovo zvestobo, zato bi moralo biti upravljanje tega dojemanja primarni cilj vsake organizacije.

Občutki trajnejši od vsebine

Stranke si ne bodo nujno zapomnile vsebine pogovora, a si bodo zagotovo zapomnile občutke, ki so se jim ob tem vzbudili.

Kako zagotoviti ustrezno podporo, pozitivno izkušnjo ter občutek pomembnosti, je za mnoga podjetja izziv, s katerim se soočajo različno. Pri Gartnerju tako predvidevajo, da bo že do konca leta več kot polovica organizacij začela vlagati v razvoj novih prijemov in orodij za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Napoved ni presenetljiva, saj se podjetja vsak dan bolj zavedajo pomembnosti negovanja odnosov z že pridobljenimi in novimi uporabniki.

Univerzalnega recepta za uspeh žal ni, a kot pravi Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona: »Če nam uspe zadržati konkurenco osredotočeno na nas, medtem ko se mi osredotočamo na stranko, nam bo zagotovo uspelo.«

Vsako podjetje se mora najprej zavedati dejstva, da je njegov obraz prav ekipa, ki skrbi za stike s strankami, in presoditi, ali obstaja možnost izboljšav. Naslednji korak zahteva dobro premišljeno strategijo z jasnimi cilji, določitev smernic in meril ter vsakodnevno spremljanje izvedbe. Odločilnega pomena je tudi analiza rezultatov in sprotno prilagajanje novostim.

Veliko razhajanje med percepcijo ponudnikov in strank

Da bi dosegli želene učinke, je nujno obvladati osnove: stranki se je treba posvetiti in jo upoštevati. Zveni enostavno, v resnici pa gre za obsežen in zahteven proces, pri katerem je treba izhajati iz želja oziroma pričakovanj vsakega posameznika – biti slišan, cenjen, sprejet in se dobro počutiti.

Način komunikacije je na tej točki odločilnega pomena, pri čemer so najpomembnejši dostopnost, veščina poslušanja ter primeren ton in odnos. Nadalje morajo biti zaposleni dovolj usposobljeni, da lahko stranki ponudijo konkretne, pravilne odgovore na postavljena vprašanja. Pomembna je tudi uporaba CRM-orodij in beleženje interakcij, saj se tako ohranita pregled ter ne nazadnje možnost poznejše analize.

V želji, da se približajo svojim kupcem, mnogi vzpostavijo do uporabnika prijazne storitve, na primer možnost kontakta po različnih komunikacijskih kanalih, pregledno spletno stran, ocenjevanje izdelkov ali storitev, brezplačno telefonsko številko, dosegljivost zunaj delovnega časa, preverjanje zadovoljstva in podobno. Podjetja, ki želijo ohraniti celovit pregled nad količino in vsebino kontaktov ter obenem ohraniti visoko raven komunikacije, se neredko odločijo za lasten ali najeti kontaktni center.

Odlična storitev postavlja vsakega posameznika na prvo mesto

Odločitev je smiselna, saj enotna, centralizirana točka, skozi katero poteka večina komunikacije med stranko in podjetjem, omogoča večjo dosegljivost, prilagodljivost, spremljanje kakovosti, obdelavo osebnih podatkov v skladu s smernicami GDPR in tako pomeni najučinkovitejšo rešitev za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje.

Andrej Grčman, ki vodi kontaktni center Odmev, navaja: "Ni dovolj, da smo odzivni. Ni dovolj, da postrežemo s pravo vsebino. Pomembno je, da se vsak posameznik počuti, da je za nas na prvem mestu, in to je tisto, kar dobro storitev spremeni v odlično.«

Skrb za zadovoljstvo strank je torej nepogrešljiv proces, ki ga je treba vseskozi izpopolnjevati, prilagajati in razvijati. Zvestoba kupcev ni samoumevna in trajna, nanjo vplivajo malenkosti, nič pa je ne omaja bolj kot brezbrižnost. Ne zatiskajmo si oči – če za svoje stranke ne bomo poskrbeli mi, bo to zagotovo in z veseljem storila konkurenca.

Uporabniška izkušnja kot konkurenčna prednost – ali slabost
Predsednik NS Hita: Mlakarja smo več mesecev opozarjali, zdaj pa smo morali ukrepati
1 ura
Nadzorni svet je upravo Hita, ki sta jo od aprila lani sestavljala predsednik Janez Mlakar in član Tevž Korent, na včerajšnji seji odpoklical zaradi slabega poslovanja v letošnjem letu. Kot je
Več ▼

Nadzorni svet je upravo Hita, ki sta jo od aprila lani sestavljala predsednik Janez Mlakar in član Tevž Korent, na včerajšnji seji odpoklical zaradi slabega poslovanja v letošnjem letu. Kot je danes povedal predsednik nadzornega sveta Hita Marjan Pintar, so Mlakarja že nekaj mesecev opozarjali, sedaj pa so morali ukrepati.

Kljub temu, da je bilo poslovanje novogoriške igralniške družbe pozitivno, po Pintarjevih besedah uprava ni dosegala niti ciljev, ki si jih je sama zastavila.

Mlakar poleg tega kljub pozivom nadzornega sveta tudi ni predlagal tretjega člana uprave. Hitovo upravo bi morali sestavljati štirje člani - poleg predsednika in dveh članov še delavski direktor.

Kljub krivdni razrešitvi kazenskih ovadb ne bodo vložili. Pintar je pojasnil, da bi kljub vsemu zelo težko ovrednotili, za koliko naj bi bila družba oškodovana. (STA)

Predsednik NS Hita: Mlakarja smo več mesecev opozarjali, zdaj pa smo morali ukrepati
Novi ford focus: s čim bo vabil, s čim odganjal Slovence 2
2 uri
Novi ford focus na slovenski trg prinaša pošten prepih v kompaktnem razredu. Celostno zelo dober avto pa ima precej višje cene kot prej. Analizirali smo nov položaj focusa, razloge za podražitev in preverili kaj ponuja za najmanj 16.990 evrov.
Na članek...

Nemški Ford se je znašel na prelomnici. Po poročanju Sunday Timesa v Evropi razmišlja o zaprtju 24 tisoč delovnih mest, ukinitvi modelov S-max in galaxy, mondeo naj bi si rešil kožo. Med aprilom in junijem je ustvaril 65 milijonov evrov izgube, nujno mora krčiti stroške in se usmeriti v bolj dobičkonosne programe. Kako je to povezano z novim focusom in Slovenijo? Zelo!

Ford focus prejšnje generacije je imel v Sloveniji zelo ugoden cenovni položaj. Novi focus pa je zaradi zgoraj omenjenega stanja, uvedbe cikla meritev WLTP in okoljskega predpisa Euro 6d ter še precejšnje tehnične in opremske nadgradnje precej dražji. Cenovni preskok je velik, kar pomeni velik izziv za distributerja in trgovce. Morda tudi priložnost, da focus z novega položaja nagovori bolj zahtevne kupce, kakšnega ukrade premijski konkurenci. A ta proces zahteva čas in pravilne odločitve, predvsem pa utegne trajati.

Začnimo v preteklosti. Focus je v prvih treh generacijah od leta 1998 prepričal 16 milijonov kupcev, torej v povprečju 800 tisoč na leto. S tem rezultatom je eden najbolje prodajanih avtov na svetu. Leta 2012 in 2013 pa je bil celo najbolje prodajan na svetu. Pomemben je tudi v Evropi, po prodaji je v Fordovi paleti drugi (za fiesto), lani je prepričal 212 tisoč kupcev, enako število kot predlanskim. Dober rezultat je dosegel tudi zaradi zelo ugodnih cen.

A ta cenovna politika zaradi v uvodu omenjenih težav ni več vzdržna. Tu sta še cikel WLTP in okoljski predpis Euro 6d, ki sta povzročila dodatne stroške testiranj, prilagajanj in tehničnih posodobitev – filtre trdih delcev za bencinske motorje ter tehnologijo adblue za dizelske. Izpusti so po novih meritvah višji, zato so višji tudi davki, vezani nanje.

Poročilo ob razkritju novega focusa - Fordov enotni odgovor na tekmece in športne terence

Poročilo iz prvih voženj s focusom - Ford v katerega se ne bo težko zaljubiti

Novi focus z litrskim bencinskim motorjem ecoboost ima izpuste od 107 do 135 gramov ogljikovega dioksida na kilometer – odvisno od moči, menjalnika, oblike karoserije in velikosti koles. Pri dizelskem je razpon od 91 do 116 gramov. Izpusti novega focusa so v osnovni konfiguraciji manjši, v nekaterih pa so lahko večji kot prej – le zaradi meritev po novem.

Vse skupaj pa novega focusa, sicer očitno boljšega od prejšnjega, postavlja v povsem drug cenovni položaj. Poglejmo Fordovo paleto vozil na našem trgu: stari petvratni focus 1.0 ecoboost 125 ST-line iz zaloge denimo stane 16.340 evrov (pogoj je hišno financiranje), za novega pa boste plačali 21.220 evrov (brez pogojev pri plačilu).

Morda je bolj merodajen osnovni focus, novi petvratni 1.0 ecoboost trend s 74 kilovati stane 16.990 evrov, kar je le 450 evrov manj od enoprostorca C-max z enakim motorjem in opremo trend. Če vzamete C-maxa iz zaloge, izberete hišno financiranje, ga dobite za 16.660 evrov skupaj s kovinsko barvo, torej za manj kot novega focusa.

Če si boste zaželeli bogatejši focus 1.5 TDCi 120 z opremo titanium, boste zapeljali v cenovni revir mondea, saj bo cena presegla 24 tisoč evrov. Idealen dizelski focus je sicer nekaj nižje, pri 21.440 evrih za 1.5 TDCi 120 trend edition, ki poleg druge kar bogate opreme ponuja tudi 6,5-palčni zaslon na dotik. Cene nekoliko omili lizinška ponudba, drugo polovico avta plačate po dveh letih, vmes pa za dolg ne tečejo obresti.

Nove cene vseeno sporočajo velik preskok za model, ki se je vselej hvalil tudi z ugodno ceno. Kaj pa mere, tehnika, udobje in druge lastnosti. Ali focus tudi na tem področju ponuja primerno velik preskok?

»Ford, v katerega se ne bo težko zaljubiti,« je po prvih testnih vožnjah napisal Janez Kovačič, ko je z njim odpeljal vrsto zahtevnih zavojev. »Izvrstna komunikacija volana s cesto, primerno podvozje, ustrezni motorji in še kakšna druga sicer ne povsem razložljiva podrobnost ustvari avto, ki v resnici ljubi zavito cesto. S to je focus v nekakšnem strastnem ljubezenskem razmerju, ki pa ne razvodeni niti v drugačnih (cestnih) okoliščinah,« je bolj barvito pojasnilo njegovih občutkov.

Te pa je v nadaljevanju nadgradil še z ugotovitvami, da je novi prvak iz Kölna boljši prav na vseh področjih. Denimo v prostornosti kabine, kjer je zaradi petcentimetrskega prirastka medosne razdalje (270 centimetrov) več prostora tako za kolena (plus pet centimetrov) kot tudi po višini oziroma v predelu ramen (plus šest centimetrov). To pomeni, pravijo, da se lahko focus brez posebne zadrege primerja s škodo octavio, ki je očitno nekakšna prostorska referenca v tem razredu.

Tudi volumen prtljažnika pri kombilimuzini in wagonu je v tem smislu primerljiv (375 oziroma 1.354 litrov pri prvem in 608 oziroma 1.653 litrov pri drugem), kar med drugim pomeni, da je Ford prisluhnil sedanjim lastnikom focusa, ki jih je očitno precej motila dosedanja prtljažniška podrejenost.

Poleg ureditve potniške kabine, zaslona na dotik, sistema Sync3 mu je ugajal še dolg seznam asistenčnih sistemov: vzvratna kamera s 180-stopinjskim kotom, aktivni tempomat, ki deluje do hitrosti 200 kilometrov na uro, sistem samodejnega parkiranja, ki zmore povsem sam (voznik v glavnem opazuje) s hitrostjo štiri kilometre na uro parkirati v 110 centimetrov daljši parkirni prostor, pa samodejna vožnja druge stopnje …

Focus je že v serijskem paketu trend zelo dobro opremljen, predvsem z varnostjo. Tako ponuja samodejno prepoznavo nevarnost trka s pešci in kolesarji (tudi ponoči) ter takrat tudi samodejno zavira. Serijsko so na voljo še trije vozni načini, električno nastavljivi ogrevani vzvratni ogledali v barvi karoserije, dinamični pomočnik pri vzdrževanju smeri (LKA), omejevalnik hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec. Da je serijska tudi klimatska naprava, v tem razredu ni treba več poudarjati.

Opremska stopnja višje, edition trend za doplačilo 1.350 evrov, ponuja še električno parkirno zavoro, avdio sistem, 6,5-palčni barvni zaslon na dotik s sistemom SYNC 3 ter prednja športna sedeža. Takšen focus 1.0 ecoboost 100 edition trend stane 18.380 evrov.

Foto: Ford

Novi ford focus: s čim bo vabil, s čim odganjal Slovence
Sodišče EU je odločilo: evropski parlament je novinarjem upravičeno zavrnil dostop do dokumentov o izdatkih evroposlancev 7
2 uri
Sodišče EU v Luksemburgu je danes potrdilo odločitev evropskega parlamenta (EP), kjer so v letu 2015 evropskim novinarjem iz vseh članic zavrnil dostop do dokumentov o splošnih mesečnih
Več ▼

Sodišče EU v Luksemburgu je danes potrdilo odločitev evropskega parlamenta (EP), kjer so v letu 2015 evropskim novinarjem iz vseh članic zavrnil dostop do dokumentov o splošnih mesečnih izdatkih, ki se pokrivajo s tako imenovanim dodatkom za splošne stroške, ki je določen v pavšalnem znesku (za leto 2018 znaša po 4.416 na mesec, kar nanese 52.992 evrov na leto na poslanca, teh je v evropskem parlamentu 751).

Ta pavšalni mesečni dodatek je namenjen za pokritje poslančevih stroškov delovanja v državi članici, v kateri so bili izvoljeni - gre za stroške za upravljanje poslančeve pisarne, telefonske in poštne račune ter nakup, delovanje in vzdrževanje računalniške, informacijske in telekomunikacijske opreme ... Nadomestilo se sicer zmanjša za pol, če evroposlanci brez ustrezne obrazložitve manjkajo na polovici plenarnih sej, sicer pa jim za izplačilo tega dodatka ni treba predložiti računov oziroma dokazil glede porabe.

Evropski parlament je leta 2015 novinarjem dostop do podatkov mesečnih izdatkih glede tega in še nekaterih drugih dodatkov zavrnil z obrazložitvijo, da teh podatkov ne more posredovati, češ da gre za osebne podatke poslancev. Na Sodišču EU so takšni razlagi EP pritrdili, ker po njihovi oceni novinarjem kot tožnikom ni uspelo dokazati potrebe po prenosu podatkov za pregled izdatkov evroposlancev.

Na argument novinarjev, da bi parlament lahko zakril osebne podatke v dokumentih o izdatkih, za katere so zaprosili, je Sodišče EU ocenilo, da bi razkritje takšne različice dokumentov, v katerih bi bili prikriti osebni podatki, vključno z imeni evroposlancev, onemogočil, da bi bil dostop do teh dokumentov uporaben, saj bi tak dostop tožnikom (novinarjem) onemogočil, da bi izdatke evroposlancev nadzirali posamično, ker dokumentov v takšni različici ne bi mogli povezati s posameznim evroposlancem. Ob tem je Sodišče EU ocenilo tudi, "da bi redakcija dokumentov, v katerih bi se prikrili vsi osebni podatki, pomenila pretirano administrativno breme, glede na obseg zahtevanih dokumentov (več kot štiri milijone dokumentov)".

Na odločitev Sodišča EU so se že odzvali pri Transparency International, kjer so "močno razočarani nad odločitvijo Sodišča EU, ki evropskemu parlamentu dovoljuje, da podrobnosti o izdatkih evroposlancev skriva pred novinarji, civilno družbo in državljani".

TOP ČLANKI - Kaj danes berete
2 uri
1. Razkrivamo, kako se kupci na dražbah tepejo za stanovanja v Ljubljani2. Prva Šarčeva prava preizkušnja3. NLB: za 75 odstotkov lahko dobimo znesek sanacije iz leta 20134. Kadrovski pretresi v
Več ▼

1. Razkrivamo, kako se kupci na dražbah tepejo za stanovanja v Ljubljani

2. Prva Šarčeva prava preizkušnja

3. NLB: za 75 odstotkov lahko dobimo znesek sanacije iz leta 2013

4. Kadrovski pretresi v Hitu: Mlakarja razrešili zaradi 'hujših kršitev'

5. Zakaj vnovična prodaja Elana nikakor ne pomeni katastrofe na Gorenjskem, prej nasprotno

d-app-480x258-599d87845658b-599d878468d91.jpg

Finance tudi v aplikacijah:

- namizni računalniki,

- iOS (iTunes),

- Android (trgovina Google Play).

Še niste naročnik? Preverite ponudbo

Na dražbi prodan kompleks bivše tovarne Paloma na Prevaljah
2 uri
Poslovna stavba tovarne Paloma v Prevaljah, ki je bila del stečajne mase Papir Servisa - ta je bil nekoč del poslovnega imperija Martina Odlazka - je na tretji javni dražbi dobil novega lastnika.
Več ▼

Poslovna stavba tovarne Paloma v Prevaljah, ki je bila del stečajne mase Papir Servisa - ta je bil nekoč del poslovnega imperija Martina Odlazka - je na tretji javni dražbi dobil novega lastnika. Stečajni Upravitelj Zlatko Hohnjec imena kupca ne razkriva, pravi le, da je kompleks kupil eden od lokalnih podjetnikov. Naprodaj je bilo dobrih 12.000 kvadratnih metrov zemljišč na katerih se nahaja dotrajana upravna stavba, proizvodni in skladiščni prostori, delavnici in kuhinja.

Kompleks nekdanje tovarne lepenke Paloma Prevalje je bil na prvih dveh dražbah naprodaj za 805.398 in 724.860 evrov, vendar zanimanja zanj ni bilo. Na tretji dražbi je bil prodan edinemu dražitelju po likvidacijski ceni 653 tisoč evrov.

Papir Servis je bilo invalidsko podjetje, eden ključnih delov tiskarskega, medijskega in papirnopredelovalnega imperija Martina Odlazka. Kot smo pisali, ima Papir servis do družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) 12 milijonov evrov dolga. Skupaj pa dolg, ki jih imajo družbe iz sistema Krater, in sicer Set, Papir servis in Delo TČR, do DUTB, znaša okvirno nekaj več kot 19 milijonov evrov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Najpogostejše napake, ki jih podjetja naredijo, še preden se prijavijo na razpis za subvencije
3 ure
In nasveti iz prakse, kako se napakam izogniti
Na članek...

Priprava dokumentacije za prijavo na razpis je že dobro utečena praksa v mnogih podjetjih, pri črpanju nepovratnih sredstev pa so tudi precej uspešna. Zakaj so torej nekatera podjetja (zelo) uspešna pri prijavi na razpise, medtem ko druga nikakor ne uspejo pri kandidaturi za subvencije?

Odgovor je preprostejši, kot se zdi na prvi pogled – mnogo prijaviteljev namreč že pred samo prijavo na razpis naredi nekaj osnovnih napak, ki navadno pripomorejo k neuspešni prijavi, ne glede na to, kako dobra in izvirna je projektna ideja ali kako uspešno je dejansko poslovanje podjetja.

Katere so torej najpogostejše napake, ki jih naredijo podjetja v času priprave na prijavo na razpis? Kaj je torej tisto, kar podjetja naredijo ali ne naredijo, še preden začnejo pripravo dokumentacije in lahko pomembno vpliva na (ne)uspešno prijavo?

Projektne ideje še nimamo … jo bomo pa za namen prijave na razpis ustvarili

Mnogokrat, ko podjetje zasledi objavljen razpis za nepovratna sredstva, ki bi potencialno lahko bil primeren za njihovo področje delovanja, želi na silo »ustvariti« idejo, ki bi bila primerna za prijavo. Tak pristop je pravzaprav poln zank, v katere se boste na koncu ujeli sami. V dokumentaciji bodo nastale neskladnosti, ki bodo zbijale kredibilnost prijavljeni vsebini.

Nasvet iz prakse: najboljši projekti so tisti, ki imajo izdelano idejo že pred objavo razpisa za nepovratna sredstva – to torej pomeni, da bi bila ideja najverjetneje uresničena v vsakem primeru, dobljena nepovratna sredstva pa pomenijo le dodatno spodbudo in zgolj pohitrijo postopek njene izvedbe.

Na voljo je 100 tisoč evrov nepovratnih sredstev … sicer še ne vemo, kaj bi z njimi, ampak škoda bi jih bilo izpustiti

Ko je vaš cilj zgolj pridobiti denar, ste pri pripravi dokumentacije pripravljeni sprejeti kompromise, ki jih največkrat opravičujete z mislijo »to bomo že nekako naredili«. Treba se je zavedati, da kar v projektni dokumentaciji obljubite, morate potem tudi dejansko in dosledno uresničiti. Dejstvo je, da če že pri pripravi dokumentacije ne veste, kako bi nekaj izpeljali, so možnosti izjemno majhne, da boste uspešni pri izvedbi.

Nasvet iz prakse: najbolje zastavljena vsebina je tista, ki ima dobro razdelana vsa področja (aktivnosti, kadre, učinke, stroške, strategije, postopke ...) in ki na ključnih mestih odgovarja ne le na vprašanje »kaj«, temveč zelo natančno tudi na vprašanja: »kako«, »kdo« in »kdaj«.

Naša ideja je povsem unikatna … na trgu ni še ničesar podobnega

No, to je zelo, zelo malo verjetno, zato nizka kritičnost do lastne projektne ideje ni nikoli dobro izhodišče. Pretirana samozavest o unikatnosti projektne ideje se navadno izkaže kot pomanjkljivost pri oblikovanju projektne ideje. Dejstvo je, da če se nam zdi nekaj samoumevno, ni nujno, da se bo to zelo tudi razpisniku. Vse trditve, povezane s projektno idejo, predvsem z vidika inovativnosti, je treba podkrepiti z relevantnimi dokazi, referencami ali sklici na pomembne dokumente oziroma dejstva.

Nasvet iz prakse: preverjanje konkurenčnih rešitev, še preden začnete pisati projekt, je izjemno koristno tudi zato, ker vam bo raziskovanje omogočilo, da boste prepoznali podobnosti in razhajanja med vašo idejo in produkti oziroma storitvami, ki so že na trgu. Tako boste tudi lažje definirali točke, pri katerih se vaša ideja zares razlikuje od tega, kar trg že ponuja, posledično pa boste tako dejansko lažje utemeljili svojo inovativnost.

Ne vem, kakšna je naša bonitetna ocena in mi je tudi vseeno … tega tako ali tako nihče ne gleda

Bonitetna ocena je še kako pomembna, saj kaže, denimo, kakšna je vaša plačilna disciplina, kako dosledni ste pri računovodskih aktivnostih, kolikšna je vaša stopnja zadolženosti ... Če je bonitetna ocena podjetja nižja, denarni tok pa negativen, ocenjevalec projekta takoj podvomi o tem, ali ste projekt, ki ste ga prijavili, kljub morebitnim dodeljenim nepovratnim sredstvom, finančno sploh sposobni izvesti. Ob tem je treba omeniti še, da se na določene razpise podjetja, ki imajo negativni kapital, so prezadolžena ali imajo celo blokirane račune, največkrat sploh ne morejo prijaviti.

Nasvet iz prakse: urejeno poslovanje podjetja se kaže tudi skozi boniteto oceno. Če je ta dobra, si ne povečate zgolj možnosti za črpanje nepovratnih sredstev, temveč tudi lažje pristopite do drugih morebitnih investitorjev ali bank, hkrati pa z njo svojim potencialnim poslovnim parterjem sporočate, da ste zaupanja vredno podjetje.

Rok oddaje dokumentacije na razpis je šele čez mesec dni … časa za pripravo imamo več kot dovolj

To je past, v katero se ujamejo tudi izkušeni prijavitelji. Razpisna dokumentacija je lahko na prvi pogled varljiva – zahtevana vsebina in obrazci so videti kratki in enostavni, zahtevane priloge pa so mnogokrat spregledane. Odlašanje s pripravo dokumentacije lahko torej vodi v situacijo, ko tik pred rokom oddaje ugotovite, da niste pridobili določene priloge ali da morate zapisati poglavja na teme, o katerih še sploh niste razmišljali, obseg poglavij pa je precej daljši in zahtevnejši, kot ste sprva ocenili.

Nasvet iz prakse: da se izognete nepotrebnemu stresu in napakam, ki nastanejo kot posledica hitenja, se priprave dokumentacije lotite dovolj zgodaj. V pripravo vključite dovolj ljudi, že na začetku definirajte odgovornosti in naloge članov projektne ekipe, začrtajte časovnico izvedbe, v katero vključite tudi vmesne mejnike. Več časa kot boste namenili pripravi projekta, bolj kakovostno vsebino boste lahko pripravili.

Najpogostejše napake, ki jih podjetja naredijo, še preden se prijavijo na razpis za subvencije
(podatki Sursa) Stanovanja v Ljubljani: Cene gor, število sklenjenih poslov dol 2
3 ure
Število sklenjenih poslov z ljubljanskimi rabljenimi stanovanji v drugem četrtletju najnižje po letu 2015
Na članek...

Cene nepremičnin še naprej rastejo, izhaja iz poročila statističnega urada o dogajanju na trgu nepremičnin v letošnjem drugem četrtletju. Glede na četrtletje prej so se najbolj podražila nova stanovanja in rabljene hiše, na medletni ravni pa nova stanovanja in hiše ter rabljena ljubljanska stanovanja.

Nekaj glavnih poudarkov iz ugotovitev Sursa:

- Cene stanovanjskih nepremičnin so se v drugem četrtletju 2018 v primerjavi s prvim četrtletjem zvišale za 4,2 odstotka, promet z novimi stanovanjskimi nepremičninami se je zmanjšal.

- Rabljena stanovanja v Ljubljani so se glede na prejšnje četrtletje podražila za 3,8 odstotka, rabljena stanovanja v preostali Sloveniji pa za 2,0 odstotka. Ljubljanska rabljena stanovanja so se v letu dni podražila za 16 odstotkov.

- Cene rabljenih družinskih hiš so se v 2. četrtletju 2018 glede na prejšnje četrtletje ponovno zvišale, tokrat za 5 odstotkov, v letu dni pa so se podražile za deset odstotkov.

Upad prometa s stanovanji v Ljubljani

Število sklenjenih poslov z ljubljanskimi rabljenimi stanovanji je bilo v letošnjem drugem četrtletju najnižje po prvem četrtletju leta 2015. Za primerjavo: Lani je bilo v drugem četrtletju v Ljubljani prodanih 543 rabljenih stanovanj, letos pa 388. Več o padcu prodaje števila stanovanj v Ljubljani smo pisali v članku Zakaj je prodaja ljubljanskih stanovanj letos upadla za četrtino?

Pri reviji Moje Finance so izračunali, da je povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani v letošnjem prvem polletju znašala 2.700 evrov.

(podatki Sursa) Stanovanja v Ljubljani: Cene gor, število sklenjenih poslov dol
Avgusta neto proizvodnja električne energije manjša kot avgusta lani
3 ure
Proizvodnja električne energije se je v avgustu 2018 v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšala za odstotek, oskrba z energenti pa se je povečala.
Na članek...

Avgusta 2018 je bila neto proizvodnja električne energije 1.248 gigavatnih ur in se je glede na julij 2018 zmanjšala za odstotek. Poraba je bila 1.145 gigavatnih ur in se je glede na julij 2018 zmanjšala za tri odstotke, so sporočili s Statističnega urada.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je zmanjšala za 15 odstotkov. V termoelektrarnah je bila proizvodnja večja za 11 odstotkov, v jedrski elektrarni Krško pa je ostala na isti ravni.

Večji proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi večja poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv avgusta 2018 večja za 16 odstotkov.

Avgusta 2018 smo uvozili 536 gigavatnih ur, izvozili pa 611 gigavatnih ur električne energije.

V avgustu 2018 so na Statističnem uradu zaznali porast oskrbe s petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 87 odstotkov, ekstra lahkim kurilnim oljem za 86 odstotkov, rjavim premogom in lignitom za 18 odstotkov, motornim bencinom za šest odstotkov in utekočinjenim naftnim plinom za pet odstotkov. Oskrba s koksom je upadla za 22 odstotkov, z drugimi naftnimi proizvodi za 13 odstotkov, črnim premogom in antracitom za sedem odstotkov, z zemeljskim plinom za pet odstotkov in dizelskim gorivom za pet odstotkov, so še sporočili s Statističnega urada.

Avgusta neto proizvodnja električne energije manjša kot avgusta lani
Plasta povečala lastništvo v v Tovarni olja Gea
3 ure
Šentrupertska družba Plasta je v prevzemni ponudbi za Tovarno olja Gea, ki se je iztekla minulo soboto, pridobila 398.132 delnic, kar predstavlja 31,72-odstotni delež družbe. Skupaj s
Več ▼

Šentrupertska družba Plasta je v prevzemni ponudbi za Tovarno olja Gea, ki se je iztekla minulo soboto, pridobila 398.132 delnic, kar predstavlja 31,72-odstotni delež družbe. Skupaj s 60,11-odstotnim deležem, ki jih je imela že pred objavo ponudbe za prevzem, je lastništvo v Tovarni olja Gea povečala na 91,83 odstotka. (STA)

Plasta je v lasti podjetnika Franca Freliha, ki je že julija kupila 60-odstotni delež v največjem slovenskem proizvajalcu jedilnih olj.

Plasta je matično podjetje Franca Freliha iz dolenjskega Šentruperta, ki izhaja iz družinske obrti. Začeli so s proizvodnjo folij in plastičnih vrečk, danes pa je to skupina več podjetij za proizvodnjo plastičnih izdelkov, vključuje pa tudi mirnskega proizvajalca pijač Dana, ki so ga kupili leta 2003. Franc Frelih se je Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev uvrstil na 18. mesto.

Švedski parlament izglasoval nezaupnico premierju Löfvenu 1
3 ure
Švedski parlament je danes izglasoval nezaupnico premierju Stefanu Löfvenu. 204 poslanci iz desnosredinske opozicije in skrajne desnice so glasovali proti socialdemokratskemu premierju, 142 ga je
Več ▼

Švedski parlament je danes izglasoval nezaupnico premierju Stefanu Löfvenu. 204 poslanci iz desnosredinske opozicije in skrajne desnice so glasovali proti socialdemokratskemu premierju, 142 ga je podprlo.

Na Švedskem so bile 9. septembra parlamentarne volitve, po katerih je moral novoizvoljeni parlament v dveh tednih obvezno glasovati o zaupnici premierju.

Löfvenov levosredinski blok si je na volitvah zagotovil 144 sedežev, medtem ko je desnosredinsko zavezništvo štirih opozicijskih strank pod vodstvom Kristenssove Zmerne stranke osvojilo 143 mandatov.

Na volitvah torej noben od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Švedskim demokratom zato pripisujejo ključno vlogo pri sestavljanju vlade, čeprav je Kristersson zavrnil sodelovanje z njimi. Švedski demokrati so sicer izrazili pripravljenost, da podprejo Kristerssona za premierja, če bodo lahko imeli vpliv na vladno politiko. (STA)

LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office
3 ure
Poslovno družabno omrežje bo postalo sestavni del pisarniške zbirke Office, predvsem e-poštnega odjemalca Outlook
Na članek...

Microsoft, ki je pred več kot dvema letoma za 26 milijard ameriških dolarjev kupil družbeno omrežje LinkedIn, je tega do sedaj ohranil bolj kot ne nedotaknjenega. A prihajajo spremembe. Lanska manjša integracija s programom Microsoft Word je bila bržkone preizkus, saj je programski gigant olajšal pripravo življenjepisa in njegovo objavo na strani LinkedIn.

V prihodnje si lahko obetamo stalno prisotnost omrežja LinkedIn v aplikacijah pisarniške zbirke Office. Poleg Worda ga bodo deležni verjetno kar vsi programi, vsekakor pa Outlook, Excel in PowerPoint – torej najbolj pogosto uporabljan četverček.

Programerji iz Redmonda so že razkrili, na katerih funkcionalnostih delajo. Želijo namreč omogočiti soustvarjanje dokumentov v Wordu, Excelu ali PowerPointu z uporabnikovimi kontakti na omrežju LinkedIn ter še olajšati deljenje dokumentov. Integracija bi lahko poskrbela tudi za zanimive predstavitve oseb, ki se znajdejo na spletnih sestankih ali videokonferenčnih klicih.

V prihodnje pa bo na vrsti še povezovanje Microsoft in LinkedIn računov uporabnikov – skupaj z izboljšanimi in obogatenimi informacijami.

Čeprav Microsoft še ni razkril časovnice, kdaj naj bi se LinkedIn pridružil pisarniški zbirki Office, je že jasno, da bo imel podobno vlogo, kot jo imata Cortana in Skype, ki sta postala del standardnega nabora orodij v operacijskem sistemu Windows 10.

LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office
London za izenačitev pogojev zaposlovanja za vse delavce
3 ure
Po izstopu iz Evropske unije bo v Veliki Britaniji za državljane članic EU vzpostavljen popolnoma enak režim zaposlovanja, kot velja za vse ostale, se je po poročanju britanskega BBC v ponedeljek
Več ▼

Po izstopu iz Evropske unije bo v Veliki Britaniji za državljane članic EU vzpostavljen popolnoma enak režim zaposlovanja, kot velja za vse ostale, se je po poročanju britanskega BBC v ponedeljek strinjal ministrski kabinet britanske premierke Therese May.

Ministri so "soglasno podprli sistem, ki bo temeljil na veščinah in ne na nacionalnosti", je za BBC dejal neimenovani vir. Dogovor sledi poročilu neodvisnega Svetovalnega odbora za migracije (MACC), ki ga podpirajo tudi laburisti.

Ministrski kabinet je odločitev sprejel po predstavitvi omenjenega poročila, sprejeto pa je bilo načelo, da bodo po brexitu pravila zaposlovanja in priseljevanja za državljane EU popolnoma enaka kot za vse druge. Velika Britanija ne bo pristranska do priseljencev iz kateregakoli dela sveta, prednost pa naj bi imeli visoko kvalificirani delavci. (STA)

Odstopila ustanovitelja Instagrama
3 ure
Ustanovitelja Instagrama Kevin Systrom in Mike Krieger sta napovedala odhod iz podjetja, ki stoji za eno najbolj popularnih mobilnih aplikacij na svetu. V izjavi za javnost sta zapisala, da sta
Več ▼

Ustanovitelja Instagrama Kevin Systrom in Mike Krieger sta napovedala odhod iz podjetja, ki stoji za eno najbolj popularnih mobilnih aplikacij na svetu. V izjavi za javnost sta zapisala, da sta pripravljena na novo poglavje in tudi namignila, da pripravljata nov projekt. Razlog za odhod naj bi bilo po poročanju Bloomberga naraščajoče nestrinjanje s prvim imenom Facebooka Markom Zuckerbergom.

Facebook je leta 2012 prevzel Instagram za milijardo dolarjev. Z več kot milijardo aktivnih mesečnih uporabnikov predstavlja najhitreje prihodkovno rastoči del portfelja Facebooka.

Trump dosegel spremembe v prostotrgovinskem sporazumu z Južno Korejo 22
5 ur
Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v New Yorku z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom podpisal nekoliko spremenjeni trgovinski sporazum med državama, ob robu zasedanja 73.
Več ▼

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v New Yorku z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom podpisal nekoliko spremenjeni trgovinski sporazum med državama, ob robu zasedanja 73. Generalne skupščine ZN pa se je sešel tudi s predsednikoma Francije in Egipta. (STA)

Minister Leben, tu preži še ena grožnja odpadkovnega kolapsa
13 ur
Količine nepobranih odpadnih sveč so večje kot lani ob tem času, ob 1. novembru pa se bo dotok odpadnih sveč še povečal, svarijo v Zbornici komunalnega gospodarstva.
Na članek...

Lani ob tem času je bilo v skladiščih komunalnih podjetij in upravljalcev pokopališč nekaj manj kot tisoč ton odpadnih nagrobnih sveč, letos pa jih je bilo konec julija 1.285 tisoč ton in se od takrat ni bistveno spremenilo. Lanske zaloge neodpeljanih sveč so bile manjše od letošnjih, ker je bilo iz prejšnjega leta preneseno manj sveč.

V Zbornici komunalnega gospodarstva so pred nekaj dnevi ugotavljali, da se lahko zaloga nepobranih sveč okoli 1. novembra poveča na približno 2.500 ton. Nosilci izvajanja skupnih načrtov namreč ne prevzemajo toliko odpadnih sveč, da bi se zaloge začele zmanjševati.

Kakšen je sistem zbiranja odpadnih nagrobnih sveč? Ravnanje z njimi je organizirano po načelu razširjene odgovornosti proizvajalca. To pomeni, da morajo proizvajalci in pridobitelji iz EU ter uvozniki iz tretjih držav zagotoviti zbiranje odpadnih nagrobnih sveč pri komunalnih podjetjih in upravljavcih pokopališč. Zagotoviti morajo tudi predelavo in pravnati stroške. Obveznost lahko izpolnijo sami, lahko pa jo izpolnijo v okviru skupnega načrta, ki ga izvajajo štiri podjetja: Prons, Sveko, Interseroh in Zeos.

Do težav prihaja, ker izvajalci skupnega načrta ne prevzemajo v zadostnih količinah, pojasnjujejo na Zbornici komunalnega gospodarstva. Komunalna podjetja imajo zato dodatne stroške. Pokrivajo jih z dohodki od drugih storitev, kar pomeni, da je ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami plačano dvakrat:

● prvič ga plača kupec ob nakupu sveče,

● drugič pa gospodinjstvo ob poravnavi komunalne položnice.

Skladiščenje na dvoriščih komunalnih podjetij povzroča okoljsko škodo. Zaradi razkrajanja plastike se z izcednimi vodami sprošča klor, topi se parafin, ki teče po nemalokrat neurejenih površinah, so pojasnili na zbornici.

Dodatna obremenitev skladišč komunalnih podjetij, ki so že sedaj prepolna, lahko povzroči kolaps celotnega sistema za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami, so še dodali.

»Zaradi stalnih zastojev pri prevzemanju odpadnih nagrobnih sveč nastaja po Sloveniji več morebitnih žarišč za nastanek okoljskih nesreč,« je junija zapisal direktor komunalne zbornice Sebastijan Zupanc v dopisu bivši ministrici Ireni Majcen.

Spomnimo, da je pred nekaj meseci zagorelo v ljutomerskem Eko Plastkomu, enemu od predelovalcev odpadnih nagrobnih sveč.

V komunalni zbornici vrsto let opozarjajo okoljsko ministrstvo na težave z neprevzemanjem odpadnih nagrobnih sveč. Kot pravijo, vedno dobijo podoben odgovor: "Zakonodaja je slaba, razmer zato ni mogoče urediti."

Da sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami ni urejen, pa je lani ugotovilo tudi Računsko sodišče.

»Ob zamenjavi na vrhu ministrstva za okolje upamo, da bo dovolj dobre volje, da se zadeve po desetletju končno uredijo,« pravijo na komunalni zbornici.

Minister Leben, tu preži še ena grožnja odpadkovnega kolapsa
Je menjava kariere res mogoča? Kako je Lovro šel od selilca do programerja. (OGLAS)
14 ur

Povprečna oseba porabi 90.000 ur svojega življenja v službi. 80% ljudi pa pravi, da jim njihova služba ni všeč. Si ena/eden izmed njih? Kaj te ustavlja pri iskanju boljše zaposlitve?

Eno zelo iskanih znanj je zagotovo programiranje. Povpraševanje po IT-strokovnjakih je ogromno! Najbolj vroči IKT-poklici bodo do leta 2027 v zahodni Evropi ustvarili pol milijona novih delovnih mest. Kot pravi Jure, je programiranje...

“...odlična priložnost za začetek. Naučiš se osnov, kasneje lahko svoje znanje izpopolnjuješ in gradiš kariero v tej smeri.” - Jure -

Namesto voznika tovornjaka - programer!

Jernej si je kot otrok želel postati voznik tovornjaka, vendar je sedaj ponosen na to, da je začel z učenjem programiranja, saj se mu je, kot pravi, odprl čisto nov, do takrat neznan svet, v katerem zelo uživa. Jernej je mnenja, da je programiranje izziv, v katerega je vredno vložiti čas in trud.

Za programiranje nisi nikoli prestar

“Sam sem se že pred tečaji srečal s programiranjem, vendar sem se šele z obiskom SmartNinje zavestno odločil, da bi se s tem morda tudi bolj zares ukvarjal.”

… pravi Borut, ki je imel največ pomislekov o tem ali za kaj takega sploh ima kakšen potencial, še bolj pa o tem ali je za tako odločitev že prestar. Izkazalo se je, da ni.

Programiranje v osnovi pomeni reševanje problemov, pri tem pa človek za tako reševanje uporablja različna orodja in programske jezike. Do rešitve se pogosto da priti na več različnih načinov, pri tem pa je potrebno veliko učenja in nabiranja izkušenj. Človek ne sme stagnirati, saj gredo tehnologije hitro naprej.

“Ni treba, da je vse pravilno in brez napak, ampak da se aktivno učiš ob ustvarjanju lastnih projektov.” - Borut -

Borut trenutno dela kot programer v podjetju, ki upravlja sofisticiran spletni algoritem za nakup in prodajo avtomobilov na različnih evropskih trgih.

Učenje v skupini je lažje

Filip vidi programiranje kot odlično priložnost. Že pred obiskom tečaja se je sam poskušal učiti programiranja, ampak mu ni uspelo. Ni bil dovolj vztrajen, da bi prišel čez “prvo stopničko”.

Na SmartNinja tečaju je bilo drugače. Učenje v skupini ter s pomočjo inštruktorja, je prineslo tisti zagon, ki ga je potreboval. Tam je tako pridobil dovolj znanja za začetek svoje programerske kariere. Njegov nasvet za tiste, ki se podajajo na programersko pot je:

“Ne prehitevati stvari, osnove vsakega jezika/tehnologije so zelo pomembne. Pa samo lotit se je treba, programiranje je trenutno odlična priložnost.” - Filip -

Filip danes dela kot programer v znanem in uspešnem slovenskem IT podjetju, ki za tuje (predvsem angleške) naročnike razvija programsko opremo.

Od selilca do programerja

Kako priti od selilca do službe programerja ve Lovro, ki je najbolj ponosen na menjavo kariere, ki jo je pred kratkim uspešno izvedel. Dobre štiri mesece nazaj je delal v selitvenem servisu, še pred tem pa v skladišču avto delov.

Prvi korak k novi karieri je naredil, ko se je vpisal na študij informatike na višjo šolo. Po pol leta je ugotovil, da tam dobi premalo praktičnega znanja s katerim bi lahko dobil službo. Nato se je odločil obiskati tečaj SmartNinje iz osnov podatkovnih baz, kjer je dobil dovolj znanja za resen začetek IT dela.

Na tečaju je od inštruktorja dobil kontakt IT podjetja, kjer si je priboril možnost za 3-mesečno opravljanje prakse za delo s podatkovnimi bazami. Dal je odpoved v selitvenem servisu in se prijavil še na en tečaj SmartNinje (Web development). Kombinacija znanja in dela se mu je obrestovala, saj je nato dobil zaposlitev kot junior web developer.

“V prihodnosti se vidim kot programer z lastnim s.p. in projekti, ki mi bodo všeč in jih ne bom delal (samo) zaradi denarja, z urnikom, ki si ga bom sam pisal, da bo več časa za interesne dejavnosti, šport in izlete v naravo.” - Lovro -

Najdi in razvij svoj talent

V vsakem izmed nas se skrivajo talenti, ki jih mnogokrat tradicionalni izobraževalni sistem ne prepozna. Misija SmartNinje je ljudem pomagati odkriti in razviti talente ter veščine na sodobnem IT področju. Veščine, ki ti pomagajo začeti novo kariero. V ta namen organiziramo najboljše tečaje programiranja, tako za popolne začetnike, kot tudi že obstoječe programerje.

Če te tvoja trenutna služba ne osrečuje - zakaj ne bi preizkusil/a nekaj drugačnega? Mogoče je prav programiranje tista stvar.

Je menjava kariere res mogoča? Kako je Lovro šel od selilca do programerja.
Pod vročo pločevino ponuja presenetljivo veliko novega 1
14 ur
Prenova je Mazdini uspešnici CX-3 na pogled resda prinesla le subtilne spremembe, zato pa bodo mnoge novosti toliko bolj cenili voznik in sopotniki. K nam pride še ta mesec z začetno ceno 16 tisoč evrov.
Na članek...

Španska Andaluzija je pokrajina kot iz razglednice. Poleg slikovitih vrhov, žgoče obale in neskončnih nasadov oljk nikjer ne najdemo tako posebne arhitekture, kot prav tam. Kombinacija mavrskih in zahodnih elementov je ustvarila popolnost, ki jo milijoni občudujejo še danes, poleg prekrasnih palač z osupljivimi vrtovi pa poglede pritegnejo tudi bele fasade hiš z živahnimi cvetovi.

Zares odlična kulisa za premiero prenovljenega CX-3, športnega terenca, ki je tudi zavoljo privlačne oblike v zadnjih treh letih pritegnil mnogo pogledov, tudi s pomočjo drugih adutov osvojil kar lepo število src ter postal najbolje prodajana Mazda.

Prav zato nismo bili začudeni, ko smo ob snidenju s prenovljeno Mazdo CX-3 v rojstnem mestu umetnika Pabla Picassa spremembe na avtomobilu iskali s povečevalnim steklom.

Da ne boste preveč tuhtali, nova prednja maska je zdaj sestavljena iz dvojnih letvic, pozorno oko bo opazilo še rahlo drugačne prednje žaromete (po želji so prvič tudi matrični) in novo grafiko na zadnjih, dodali so še nova 18-palčna platišča ter nov odtenek kristalno rdeče barve.

Ravno revolucije pri Mazdi razumljivo niso zganjali, saj se zmagovalnega konja ne menja, so pa nekaj več sprememb namenili notranjosti.

Semiš na armaturni plošči ni le prijeten na otip, ampak CX-3 še malce približa premijskemu razredu, klasična ročna zavora se je umaknila gumbu, zato pa je med sedežema zdaj več prostora za odlaganje kozarčkov ali plastenk.

Pri Mazdi so upoštevali pripombe voznikov, zato je zdaj naslonjalo za roke serijsko, prvič so na voljo tudi električno pomični usnjeni sedeži s spominsko funkcijo.

Počutje v Mazdi CX-3 je tako spredaj odlično, zadaj pa bolj utesnjeno, a je zdaj na voljo naslonjalo za roke z dvema držaloma za pijačo.

Moderna notranjost pušča zelo kakovosten vtis, zlahka pa boste našli tudi ugoden položaj za volanom. Prav vožnje smo se na poti proti spektakularni Rondi - o mestu je v svojih knjigah pisal Hemingway, občudovala pa sta ga tudi Heinrich Maria Rilke in Hans Christian Andersen - najbolj veselili, saj je CX-3 na cesti odličen.

Na trenutke se je zdelo, da se vozimo v kompaktni kombilimuzini, ne pa v SUV vozilu, ki je od tal vseeno oddaljen skoraj 16 centimetrov. Inženirji so namreč poskrbeli za novo kalibracijo električnega servoojačevalnika, vgradili nove debelejše vzmeti in blažilnike, zmanjšali sprednji prečni stabilizator in izboljšali togost karoserije.

K uživaški vožnji poleg zglednega podvozja pripomore tudi serijski sistem GVC (G-Vectoring Control). Sistem na podlagi položaja volana upravlja z motornim navorom, hkrati nadzira prečne in vzdolžne pospeške ter zavorno silo, s tem pa zagotavlja precej manj podkrmarjenih občutkov v ovinkih.

Teh je bilo v zaledju Malage in Marbelle precej, kljub dokaj visokemu ritmu za volanom različice G150 AWD z dvolitrskim bencinskim atmosfercem s 150 “konji”, štirikolesnim pogonom in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom pa nikomur ni bilo slabo.

Na posameznih bolj spolzkih odsekih je na pomoč priskočil štirikolesni pogon, v zavojih smo tako zlahka pilili samozavest, menjalnik je v načinu Sport prestavljal kasneje, ušesa pa je nagradilo vrtenje motorja vse do 7.000 vrtljajev. Ni kaj, CX-3 te težko pusti ravnodušnega.

Po malce dirkaških vložkih je napočil čas za spoznavanje prostorninsko večjega 1,8-litrskega turbodizla s 85 kilovati (115 konji) in 270 Nm navora. Motor se je v mestu in tudi na odprtih cestah izkazal s prožnostjo, a šele nad 1.900 vrtljaji. Pod to mejo je precej anemičen, zato pa se pod črto odkupi z nizko porabo, ki bo le stežka presegla pet litrov.

Pod desnico je bil tokrat ročni menjalnik, ki je vzorno natančen in lahkoten, a gotovo bi se dizlu dobro podal tudi samodejni menjalnik, za katerega je treba odšteti 1.800 evrov. Bolj dinamični vozniki naj razmislijo o štirikolesnem pogonu (1.800 evrov), saj je nos precej težak in pri pretiravanju rad sili z ovinka.

Pri Mazdi si letos obetajo rekordno leto, levji delež naj bi - vsaj v Evropi - prinesla prav CX-3. Čeprav je na pogled skoraj taka kot prej, ponuja dovolj novega, da se za tržni uspeh ne gre bati. Pri nas bo na voljo v kratkem, cene pa se začnejo pri 16.090 evrih.

Pod vročo pločevino ponuja presenetljivo veliko novega
So električni avti tudi v Sloveniji razprodani? Analizirali smo trg 1
15 ur
Katere električne avtomobile lahko pri nas dobite takoj, na katere pa boste čakali zelo dolgo
Na članek...

»Električnih avtov ni oziroma se nanje dolgo čaka,« so poudarili gostje našega posveta zelena mobilnost. »Sredstev Eko sklada letos ne bomo izčrpali, saj prodaja komaj kaj raste, avtov ni,« je dodal šef Eko sklada. Trgovci menijo drugače, razen Nissana.

Električni avtomobili so v zadnjem letu postali pravi prodajni hit, saj se prodajajo kot vroče žemljice. Novi Nissanov leaf je denimo zbral že 37 tisoč naročil v Evropi, v prvi polovici leta so jih dobavili 18 tisoč, čakalna vrsta pa se daljša. Preverili smo, kako je z dobavami leafa, kako z drugimi modeli. Podjetja so namreč potarnala, da avtov ni mogoče dobiti, sredstva Eko sklada pa letos spet ne bodo počrpana.

Najbolj vroč električni avto tega leta je novi nissan leaf, na katerega čaka vsa Evropa. Za Slovenijo in Hrvaško je letos predvidenih 50 vozil, prodali pa bi jih lahko 200 ali več, je povedal šef prodaje Nissana za regijo Adriatic Marjan Murn. V Nissanu sicer ne povedo, kakšne so čakalne dobe za leafa.

A glede na to, da se tudi neuradni trgovci (Plan-net Solar) za nakup obračajo k slovenskemu distributerju (spomladi so avte kupili v Avstriji), je leaf razprodan po vsej Evropi. Plan-net Solar je letos sicer že prodal celotno kvoto leafov, 29 vozil.

Kako pa je z drugimi znamkami, ki prav tako ponujajo električne avte?

BMW z dobavo nima težav

»V BMW Group je običajna čakalna doba za električna vozila BMW i in priključna hibridna vozila BMW iPerformance do dva meseca, kar se našim strankam zdi popolnoma sprejemljivo. V BMW Group Slovenija pa smo poskrbeli tudi, da imamo dovolj bogato zalogo električnih vozil, kar pomeni, da stranke, ki se odločijo za vozilo iz zaloge, lahko tega dobijo tudi v nekaj dneh oziroma tednih. Tako pri električnih vozilih ni motenj v proizvodnji oziroma dobavi na trge, nam je pojasnila Maja Ilec iz BMW Group Slovenija.

Renault tudi ne …

»Pri nas (Renaultu) je treba v tovarno naročiti električni avto, če ima kupec posebne želje za kombinacijo barv in opreme. Sicer pa je v zalogi precej vozil. Za zoe, če želi recimo kupec kako drugo kombinacijo barve in opreme, kot je v zalogi, je čakalna doba približno tri mesece, kar pa ne odstopa od klasičnih čakalnih dob za “navadna” vozila, če se naročajo v proizvodnjo. Velja pa, da zanimanje za električna vozila na vseh razvitih trgih iz leta v leto raste, zato tudi v Sloveniji tako za letos kot za prihodnja leta pričakujemo počasno, a vztrajno dvigovanje naše prodaje v primerjavi s prejšnjimi leti. Graf prodaje je in bo torej lepo obrnjen navzgor,” nam je sporočil Rok Istenič iz Renaulta Nissana Slovenije.

Na e-volkswagne se čaka tri mesece

»Volkswagna e-up! in e-golf sta normalno dobavljiva v približno treh mesecih. Nekaj e-golfov imamo tudi v zalogi. Kar zadeva prodajne številke, pa za letos načrtujemo okoli 60 vozil e-golf in 2 e-up!. Lani smo dobavili 39 e-golfov in pet e-upov,« pravi Edo Strajnar iz Porscheja Slovenije.

Letos kar 115 električnih smartov!

Malce daljša je čakalna vrsta za električni smart če ga naročite danes, ga dobite šele januarja 2019. Sicer je Autocommerce za sistem car sharinga lani prodal 24 električnih smartov, letos pa že 54 (poleg tega še šest končnim uporabnikom). Do konca leta pa se bo številka povzpela na 115 vozil, nam je sporočila Mojca Esih Lah iz Autocommercea.

So električni avti tudi v Sloveniji razprodani? Analizirali smo trg