Manager
Petek, 13., za Anatolove nove želje o Cinkarni - odločitev ATVP 4
13.07.2018 16:26
ATVP pri Cinkarni Anatolu ne daje časovnih odpustkov za morebitno novo prevzemno namero. Anatol, ki je nedavno odstopil od prevzemne namere za Cinkarno, je ATVP zaprosil za soglasje, da bi lahko
Več ▼

ATVP pri Cinkarni Anatolu ne daje časovnih odpustkov za morebitno novo prevzemno namero. Anatol, ki je nedavno odstopil od prevzemne namere za Cinkarno, je ATVP zaprosil za soglasje, da bi lahko novo prevzemno namero za Cinkarno dal pred potekom enega leta. ATVP ne dovoli.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je zavrnila zahtevo družbe Anatol S.a.r.l., 59, Rue de Rollingergrund, Luxembourg za izdajo soglasja za odstop od prevzemne namere za odkup vseh delnic družbe Cinkarna metalurško-kemična industrija Celje, d. d., Kidričeva ulica 26, Celje.

Po določbah zakona o prevzemih prevzemnik, ki po objavi prevzemne namere od nje odstopi, eno leto po tem ne sme dati nove prevzemne ponudbe, razen če za ta odstop pridobi soglasje, sporoča agencija na svoji spletni strani.

Anatol je torej od morebitnega novega prevzema Cinkarne odgnan vsaj za eno leto.

Najbolj brani članki danes 1
4 ure
1. Vas je udaril račun za elektriko? Ste prepričani, da ne plačujete več, kot je treba?2. Bencinski focus proti dizelskemu – kako se izide večna dilema?3. Car sharing: kako sem se iz skeptika
Več ▼

1. Vas je udaril račun za elektriko? Ste prepričani, da ne plačujete več, kot je treba?

2. Bencinski focus proti dizelskemu – kako se izide večna dilema?

3. Car sharing: kako sem se iz skeptika prelevil v navdušenca

4. (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti?

5. Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70

6. Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka

7. Tako bodo v gorenjskem podjetju zagotovili vsakemu zaposlenemu vsaj 1.500 evrov neto na mesec

8. Kaj prinaša reforma italijanske vlade, ki uvaja temeljni dohodek in znižuje upokojitveno starost

9. »Svetovne delnice bodo letos zrasle za 11 odstotkov«

10. Medijski prevzem padel v vodo, prodaje Pro Plusa ne bo

Renault lani z rekordno prodajo
5 ur
Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je lani prodal 3,9 milijona vozil, kar je 3,2 odstotka več kot v predhodnem letu in največ doslej. S tem je Renault prehitel konkurenčno družbo PSA
Več ▼

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je lani prodal 3,9 milijona vozil, kar je 3,2 odstotka več kot v predhodnem letu in največ doslej. S tem je Renault prehitel konkurenčno družbo PSA Peugeot Citroen. Okrepili so predvsem prodajo vozil nižjega cenovnega razreda.

Renault tudi v letošnjem letu pričakuje "rahlo" rast prodaje, predvsem na račun novega modela clia. Francoski avtomobilski proizvajalec je sicer lani okrepil tudi prodajo električnih avtomobilov, za 36,6 odstotka na [49.600.Lansko] leto je bilo že šesto zaporedno leto rasti prodaje.

Renault je z japonskima Nissanom in Mitsubishijem del zavezništva, ki ga pretresa škandal zaradi finančnih malverzacij prvega moža Carlosa Ghosna. Škandal ga je že odnesel z vodilnih mest v Nissanu in Mitsubishijem, medtem ko je v Renaultu še vedno na mestu izvršnega direktorja, čeprav je v priporu.

Njegovo menjavo je že zahtevala francoska vlada, ki je v sredo upravni odbor pozvala, naj v prihodnjih dneh imenuje novo vodstvo podjetja (STA)

Renault lani z rekordno prodajo
Očitki ministrstvu za zdravje o »kuhinji« pri nabavi CT-aparatov 2
6 ur
Ali gre le za nizke udarce v boju za velik posel ali pa je res kaj na tem, še ni znano; na razpis sta sicer prispeli samo dve ponudbi
Na članek...

Ministrstvo za zdravje kupuje deset naprav za računalniško tomografijo (CT-aparati) za sedem bolnišnic, vrednost so lani ocenjevali na deset milijonov evrov. Kot je bilo pričakovano, so se pojavili številni očitki o favoriziranju pri razpisnih pogojih; ministrstvo jih zavrača.

Gotovo pa je razočaranje, da pri tako velikem poslu močne konkurence ni in da sta prispeli samo dve ponudbi.

Med ponudbama milijon evrov razlike

  • Siemens Healthare je ponudil CT-aparate za 9,8 milijona, vzdrževanje pa za 3,7 milijona evrov, skupaj ponudba znaša 13,49 milijona evrov z DDV. A ni bil najcenejši. Je pa v ponudbi tudi označil, da izpolnjuje devet od desetih zahtevanih dodatnih tehničnih kriterijev.
  • Cenejšo ponudbo je oddalo mariborsko podjetje Mevi, ki po naših informacijah zastopa proizvajalca Canon Medical (ta je, spomnimo, leta 2016 prevzel medicinski del Toshibe). Mevi CT-aparate ponuja za 8,7, vzdrževanje pa za 3,8 milijona evrov, skupaj ponudba znaša 12,49 milijona evrov, a hkrati izpolnjuje le šest od zahtevanih dodatnih tehničnih kriterijev, je razvidno iz ponudbe.

Na razpisu ni Philipsa in GE

Ministrstvo za zdravje ima zdaj 90 dni časa za analizo in izbiro ponudnika, če seveda ne bo kakega revizijskega zahtevka, kar pa je zelo verjetno.

Na razpis se namreč nista prijavila ne Mark Medical, ki v Sloveniji zastopa in prodaja medicinske aparate GE Healthcare, ne Gorenje GTI, ki zastopa in prodaja aparate Philips.

Očitki o preferiranju, kuhinji in celo blamaži

V tem poslu gre za zamenjavo slabe tretjine vseh CT-aparatov v naših javnih bolnišnicah, zato je bilo razumljivo pričakovati, da bo boj hud, vključno z nizkimi udarci. To nakazujejo tudi številna vprašanja in opozorila potencialnih ponudnikov ministrstvu za zdravje na portalu javnih naročil, češ da konkurence na razpisu ne bo, saj naj bi bila »razpisna dokumentacija pripravljena na točno določenega proizvajalca«, to naj bi bil Siemens, da naj bi šlo spet za »preferiranje« ponudnika, za »veliko kuhinjo« in celo za »še eno blamažo javnega naročanja medicinske opreme«.

Med očitki ministrstvu najdemo tudi zapis, da »je za naročnika bolj kot klinična uporabnost sistemov pomembna politična všečnost in izvedba naročila v čim krajšem času«.

Pravna sredstva tudi zoper odgovorne na ministrstvu?

Eden od ponudnikov je na portalu tudi zapisal, da »je naročnik oziroma njegov predstojnik očitno odobril objavo razpisne dokumentacije, ki je dopuščala prijavo več proizvajalcem, nato pa so osebe, ki so pristojne za podajo odgovorov, razpis omejile do te mere, da lahko ponudbo odda zgolj Siemens«. Naročnika je tudi pozval, naj omogoči konkurenco, sicer »bomo primorani zoper razpisno dokumentacijo vložiti zahtevek za revizijo, hkrati pa zoper naročnika in pristojne osebe uveljavljati tudi vsa razpoložljiva pravna sredstva«.

Ministrstvo: Neutemeljene trditve

Ministrstvo za zdravje je v odgovorih na portalu vse take očitke zavračalo, češ da so »trditve neutemeljene, dokumentacija omogoča prijavo več proizvajalcem«, pa tudi, da »na splošne in neutemeljene navedbe ne more odgovarjati«.

Razpis je bil objavljen oktobra lani, ministrstvo je vmes rok za oddajo ponudb dvakrat podaljšalo. Poudariti velja, da so na MZ več opozoril in pripomb ponudnikov tudi upoštevali in spremenili več tehničnih zahtev in pogojev v dokumentaciji. Vseeno pa dvomov ponudnikov to ni razblinilo.

Srednja kakovost, več ni potrebno?

Eden od ponudnikov je iz dokumentacije ugotovil, da naj bi ministrstvo želelo nabaviti CT-aparate srednjega kakovostnega in cenovnega razreda, določene tehnične specifikacije pa naj bi bile postavljene tako (nizko), da bi lahko razpisu ustrezen aparat ponudil le en ponudnik, drugi ponudniki pa naj bi imeli le boljše in s tem seveda dražje, zato dejansko ne morejo pripraviti konkurenčne ponudbe.

Ministrstvo za zdravje v tem delu dokumentacije ni spreminjalo in je zatrdilo, da so specifikacije »določili glede na obseg in vrsto preiskav, ki jih bo vseh sedem bolnišnic opravljalo na nabavljeni napravi in dejansko tako funkcionalnost potrebujejo«.

Primerljivih podatkov o izkoriščenosti aparatov ni

Dodajmo še to, da CT-aparate ministrstvo kupuje za UKC Ljubljana (tri), UKC Maribor (dva) in po enega za Onkološki inštitut ter bolnišnice Murska Sobota, Nova Gorica, Izola in Novo mesto. Cilj naložbe je, kot so razlagali lani, povečati zmogljivosti oziroma nadomestiti amortizirane, iztrošene in zastarele CT-naprave ter omogočiti opravljanje čedalje zahtevnejše diagnostike s čim manj neželenimi vplivi na paciente, hkrati pa povečati dostopnost pacientov za tovrstne preiskave in s tem skrajšati čakalne vrste. Razpis vključuje tudi šestletno vzdrževanje aparatov po izteku garancijskega roka – to bodo morale plačati bolnišnice same. Razpis pa ne zajema gradbeno-obrtniških del za namestitev aparatov, to bo razpisano posebej.

Po podatkih ministrstva za zdravje izpred pol leta imajo bolnišnice v uporabi 36 CT aparatov (vključno s pozitronskimi in fotonskimi emisijskimi tomografi), njihova povprečna starost je 7,2 leta, največ v SB Izola – 12,4 leta. Največ CT-aparatov imajo na OI (10), v UKCL (6) in Izoli (4).

Pač pa na MZ, kot so povedali lani, še nimajo primerljivih podatkov o izkoriščenosti teh aparatov, saj imajo bolnišnice različne informacijske sisteme ter različne pristope pri definiranju in beleženju podatkov, kar da onemogoča njihovo neposredno primerjavo.

Nekatere podatke sicer od bolnišnic zbira že ZZZS, zadnji znani so za leto 2016 in kažejo kar velike razlike med bolnišnicami. Po številu preiskav, opravljenih na enem CT-aparatu, je bil v letu 2016 na vrhu UKCL, kjer jih je bilo 6,7-krat več kot v SB Brežice, CT-aparati pa so bili dobro izkoriščeni tudi v UKC Maribor in izolski bolnišnici.

Očitki ministrstvu za zdravje o »kuhinji« pri nabavi CT-aparatov
Stanovanja in hiše v Ljubljani z okolico, ki jih lahko kupite na dražbah
14.01.2019 16:00
Izklicne cene se začnejo pri 30 tisočakih in segajo do 330 tisoč evrov
Na članek...

Do konca januarja bo na dražbah v izvršbah in stečajih naprodaj več stanovanj in hiš v prestolnici in njeni okolici. Dve stanovanji in eno sobo v središču Ljubljane prodaja mestna občina Ljubljana (MOL).

Kaj je najceneje? Soba na Petkovškovem nabrežju se prodaja za 30 tisočakov. Najcenejše stanovanje je v Logatcu, prodaja se za 45 tisočakov. Za stanovanje v Kosezah boste morali plačati vsaj 81 tisoč evrov, večje stanovanje na Metelkovi cesti pa se prodaja za 117 tisoč evrov.

Enosobno stanovanje v Logatcu za dobrih 45 tisoč evrov

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

V enem izmed stečajev se boste lahko potegovali za enosobno stanovanje v Logatcu. Skupna površina meri 33,5 kvadratnega metra. Bivalnih površin je za 27,1 kvadratnega metra. Izklicna cena je določena pri 45.200 evrih, dražba pa bo 23. januarja v Ljubljani. Rok za plačilo varščine je torek, 22. januarja.

MOL v prodajo treh enot v središču Ljubljane

Mestna občina Ljubljana do 25. januarja zbira varščine za tri nepremičnine v središču prestolnice. Rok za plačilo je 25. januar, dražba pa bo 29. januarja. Ogled nepremičnin je v četrtek, 17. januarja, od 9. do 11. ure. Cene ne vključujejo davka na promet z nepremičninami, ki ga mora poravnati kupec.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Prvo stanovanje je v drugem nadstropju hiše na naslovu Breg 8 med Šuštarskim in Šentjakobskim mostom. Gre za enosobno stanovanje s skupno 46,7 kvadratnega metra površin, od tega je 38 bivalnih, preostanek pa je shramba v pritličju. Ob stanovanju sta v kompletu naprodaj še dve pisarni velikosti 33,9 in 52,9 kvadratnega metra. Manjši pripada še shramba v pritličju. Nepremičnine so nekoč sestavljale eno zaključeno celoto, pozneje pa je bila zaradi oddajanja razdeljena na stanovanje in dve pisarni. Zaradi povezanosti prostorov se zdaj prodajajo kot celota. Stanovanje in pisarni so brez sanitarij in kopalnice, pripada jim le souporaba skupnih sanitarij, ki so na drugi strani skupnega hodnika. Izklicna cena za komplet znaša 225 tisoč evrov. Stanovanje je, po slikah sodeč, potrebno obnove in nekaj časa ni bilo v uporabi.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Drugo stanovanje je v četrtem nadstropju stavbe v Gestrinovi ulici, zgrajene leta 1929. Stanovanje meri 69,2 kvadratnega metra, od tega slab kvadratni meter meri balkon. Stanovanju pripada še kletna shramba z 9,5 kvadratnega metra. Enoto sestavljajo hodnik, kuhinja, dve sobi, shramba, kopalnica s sanitarijami in balkon. Izklicna cena znaša 220 tisoč evrov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Tretja nepremičnina pa je stanovanjska soba v mansardi starejše stavbe na Petkovškovem nabrežju. Soba meri 15,6 kvadratnega metra, v kleti pa je še shramba. Sobi pripada souporaba sanitarij in tuš kabine, ki sta na drugi strani skupnega hodnika. Izklicna cena je določena pri 30 tisočakih.

Poslovno-stanovanjska hiša v Lukovici pri Domžalah

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Na dražbi 29. januarja bo v izvršilnem postopku družbe Elmont naprodaj poslovno-stanovanjska hiša v Lukovici pri Domžalah. Od Domžal je oddaljena slabih devet kilometrov. Po podatkih Gursa ima stanovanjski del 179,8, poslovni del pa 193,5 kvadratnega metra. Tako hiša kot garažni objekt v izmeri 150,2 kvadratnega metra sta bila zgrajena leta 2009. Vrednost kompleksa je ocenjena na 660 tisoč evrov, na drugi dražbi pa bo naprodaj za polovico oziroma 329.750 evrov.

Enosobno stanovanje v Kosezah

V izvršilnem postopku bo na prvi dražbi na voljo še enosobno mansardno stanovanje v vmesni vrstni hiši v Kremžarjevi ulici v bližini Koseškega bajerja. Celotna površina stanovanja in terase je 66,2 kvadratnega metra. Bivalnih površin je 33,2 kvadratnega metra, izhaja iz cenitve. V stanovanju je 11,6 kvadratnega metra namenjeno opravljanju dejavnosti. Stavba je bila zgrajena leta 1973, streha pa je bila obnovljena leta 2003. Stanovanje je z izjemo inštalacij v prvotnem stanju, ugotavlja cenilka. Izklicna cena je enaka ocenjeni vrednosti oziroma 81 tisoč evrov. Dražba bo 31. januarja.

Trisobno stanovanje v Skaručni za 159 tisočakov

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Iz stečajne mase fizične osebe bo na tretji dražbi naprodaj trisobno stanovanje v Skaručni. Stanovanje se razteza čez dve etaži in skupno meri 137,2 kvadratnega metra. Uporabnih površin je za 92 kvadratov. Odprta terasa meri 17, klet pa dobrih 20 kvadratnih metrov. Stanovanju pripada še parkirno mesto v samostoječi garaži. Hiša je od središča Ljubljane oddaljena 13 kilometrov. Izklicna cena na prvi dražbi je bila 224.500 evrov, na drugi pa 170 tisočakov. Tokrat je izklicna cena določena pri 159 tisoč evrih. Dražba bo 23. januarja.

Stanovanjska hiša v Kosezah za dobrih 270 tisočakov

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

V eni od izvršb se boste lahko 31. januarja na javni dražbi potegovali za dvostanovanjsko vrstno hišo v ljubljanskih Kosezah. Eno od stanovanj ima 81,5 kvadratnega metra uporabne površine, drugo pa 169 kvadratnih metrov. Zraven je še poslovni prostor velikosti 75 kvadratnih metrov. Pred hišo je manjši atrijski vrt, ki je ograjen. Zunanjost je bila po navedbah sodnega cenilca obnovljena pred kratkim. Izklicna cena na prvi dražbi je določena pri 273.800 evrih.

Hiša na Vrhniki za 121 tisočakov

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Na javni dražbi 30. januarja se boste lahko potegovali za stanovanjsko hišo v naselju Verd na Vrhniki, ki se prodaja v postopku izvršbe. Zgrajena je bila leta 1985, leta 1995 je bila obnovljena streha. Uporabna površina je dobrih 94 kvadratnih metrov, izhaja iz portala Gurs. Ob hiši je še delno zidana, delno lesena vrtna lopa, dodatno je bil postavljen zimski vrt. Od središča Ljubljane je oddaljena dobrih 20 kilometrov. Izklicna cena je 121.100 evrov.

Štirisobno stanovanje za 90.900 evrov, a pozor …

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Eno najcenejših stanovanj v Ljubljani (Vižmarje - Brod), ki ga boste lahko kupili na dražbah, je naprodaj za 90.900 evrov. Po podatkih Gursa je veliko 65 kvadratnih metrov in je štirisobno. A pozor: upravitelj opozarja, da je stavba, v kateri je stanovanje, nedovoljena gradnja. Kaj to pomeni in kakšni so pogoji za legalizacijo? Upravitelj Kristijan Anton Kontarščak pojasnjuje, da odločbe iz leta 1999 in 2000 še pridobiva, zato jasnega odgovora ne more dati. Upravitelj zavezujoče ponudbe zbira do konca januarja.

PREKLICANO! Stanovanje pri železniški postaji

Na drugi javni dražbi 23. januarja je bila v izvršbi fizične osebe razpisana dražba stanovanja v Metelkovi ulici, od železniške postaje oddaljeno približno 250 metrov. Dražba je bila v zadnjih dneh preklicana.

Stanovanje ima 89,4 kvadratnega metra površin, celotna površina nepremičnine pa je 105,2 kvadratnega metra. Dobre tri kvadratne metre meri shramba, 12,4 pa nadkrita terasa. Stanovanje je v šestem nadstropju. Objekt je vzdrževan, večjih vzdrževalnih del ne potrebuje, izhaja iz cenitve. Ocenjena vrednost znaša 235 tisoč evrov, na drugi dražbi pa je bila cena določena pri 117.500 evrov.

Stanovanja in hiše v Ljubljani z okolico, ki jih lahko kupite na dražbah
Na Hrvaškem nova pravnomočna sodba proti LB in NLB 1
7 ur
Sodišče v Zagrebu je zavrnilo pritožbi glede prenesenih deviznih vlog
Na članek...

Županijsko sodišče v Zagrebu je zavrnilo pritožbi LB in NLB v enem od postopkov glede prenesenih deviznih vlog varčevalcev LB na Hrvaškem, s čimer je sodba postala pravnomočna, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Gre za prvi tak primer po uveljavitvi zakona, po katerem bo finančne posledice za NLB povrnil sklad za nasledstvo.

Ob zavrnitvi pritožbe na sodbo prvostopenjskega sodišča z 22. januarja 2016 v škodo LB in NLB sodišče po navedbah vladnega urada za komuniciranje (Ukom) spet ni upoštevalo predloga za ustavitev postopka na podlagi memoranduma o soglasju, ki sta ga Slovenija in Hrvaška podpisali leta 2013 na Mokricah.

S tem memorandumom se je hrvaška vlada zavezala, da bo ustavila vse sodne postopke, ki sta jih v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami v imenu Hrvaške in za hrvaški račun sprožili Zagrebačka banka in Privredna Banka Zagreb, dokler državi ne bosta našli rešitve na podlagi sporazuma o nasledstvu nekdanje skupne države.

A potem je prišlo do sprenevedanja glede tega, kaj naj bi pomenila beseda "ustaviti", zaradi česar so hrvaška sodišča postopke nadaljevala. Poleg tega pa so sprejela še stališče, da memorandum ni mednarodna pogodba, in ga zato ne upoštevajo.

Po sodbi sta NLB in LB dolžni solidarno plačati Privredni banki Zagreb okoli 375.000 evrov z zamudnimi obrestmi ter pravdne stroške v višini skoraj 91.500 evrov.

Gre za prvo pravnomočno sodbo hrvaških sodišč v teh postopkih po sprejetju zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB, ki ga je DZ sprejel julija lani, veljati pa je začel avgusta. V skladu z omenjenim zakonom, ki ga je DZ sprejel v okviru prizadevanj za izpeljavo prodaje večinskega deleža NLB po načelu javne ponudbe delnic, bo v primeru prisilne izpolnitve sodne odločbe, torej prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem, negativne finančne posledice za največjo slovensko banko povrnil sklad za nasledstvo.

Država je medtem zaradi sprejetja omenjene pravnomočne sodbe v škodo LB in NLB danes hrvaškemu veleposlaništvu v Ljubljani poslala diplomatsko noto, v kateri protestira zaradi kršitev mednarodnega prava in prava EU.

Slovenija v noti izraža pričakovanje, da se bo Hrvaška vzdržala vseh ravnanj, ki so v nasprotju s sporazumom o vprašanjih nasledstva in memorandumom z Mokric, še posebej pa, da ne bo prišlo do prisilnega zasega ali odvzema premoženja LB ali NLB, saj bi bilo tako ravnanje v nasprotju z mednarodnim pravom in pravom unije.

Na Hrvaškem nova pravnomočna sodba proti LB in NLB
Nemška piva bodo označena s podatki o kalorični vrednosti 1
7 ur
Nemški pivovarji bodo svoje proizvode začeli opremljati z informacijami o kalorični vrednosti. Čeprav tega ne zahtevajo pravila Evropske unije, pa so se za ukrep pivovarji odločili sami, saj
Več ▼

Nemški pivovarji bodo svoje proizvode začeli opremljati z informacijami o kalorični vrednosti. Čeprav tega ne zahtevajo pravila Evropske unije, pa so se za ukrep pivovarji odločili sami, saj menijo, da bi bili potrošniki veseli takšnih informacij na steklenicah in pločevinkah piva.

Združenje nemških pivovarjev in Zasebni pivovarji Nemčije sta sklenila, da bodo njuni člani tekom letošnjega leta proizvode začeli opremljati s podatki o kalorični vrednosti. V raziskavi, ki so jo izvedli, je namreč 52 odstotkov sodelujočih dejalo, da bi jih takšne informacije zanimale.

Vodja združenja Norbert Eichele je dejal, da pivovarji "nimajo ničesar za skrivati". Objava informacij bo pravzaprav v njihovem interesu, saj večina potrošnikov preceni število kilokalorij, ki jih vsebuje pivo. Steklenica svetlega piva ima okrog 200 kilokalorij, medtem ko večina ljudi misli, da jih ima okrog 300, 400 ali celo 500. Pivovarji upajo, da bodo njihovemu zgledu sledili tudi vinarji in destilarne.

Za prostovoljno označevanje kalorične vrednosti se je sicer odločilo že več evropskih pivovarjev, združenje The Brewers of Europe pa se je k prostovoljnemu navajanju sestavin in informacij o hranilnih vrednosti zavezalo leta 2015. (STA)

Spar Hrvaška išče upokojence za delo na blagajni 11
9 ur
Po odločitvi hrvaške Vlade, da omogoči delo upokojencev za polovični delovni čas in obdrži pokojnino, so v hrvaškem Sparu začeli z njihovem zaposlovanjem. Nad odzivom upokojencev smo
Več ▼

Po odločitvi hrvaške Vlade, da omogoči delo upokojencev za polovični delovni čas in obdrži pokojnino, so v hrvaškem Sparu začeli z njihovem zaposlovanjem. Nad odzivom upokojencev smo zadovoljni, je za portal novac.jutarnji.hr dejal predsednik uprave Spar Hrvaška Helmut Fenzl.

Ob dodatnem zaslužku upokojencem uredimo plačan prevoz ter omogočimo izbiro lokacije, ki je bliže kraju bivanja. Ob tem upokojencem nudimo še možnost fleksibilnega delovnega časa, še dodaja Fenzl.

O podobnem ukrepu razmišlja tudi Vlada Marjana Šarca, ki se je zavzela, da bi omogočili upokojencem delo ob hkratnem prejemanju polne pokojnine.

Merili smo učinke in prihranke sopotništva ter se poglobili v premike avtoindustrije
9 ur
Pred vami je izjemno bogato petkovo pismo urednika z 20 članki, ki posegajo globoko v avtoindustrijo - partnerstvo Volkswagna in Forda, premike na borzah in prodaji. Tokrat smo se poglobili tudi v nove oblike mobilnosti - s Toyoto in BTC smo v praksi preizkusili učinke sopotništva oziroma ridesharinga, Jurij Šimac pa je opisal svojo izkušnjo ljubljanskega sistema souporabe. V pismu še o kopici fordov - focusa in mustanga, novem peugeotu 508, treh jeepih, osveženi BMW sedmici in še o marsičem.
Na članek...

Sopotništvo oziroma kako »nujno« zlo obrnete v prihranke na celi črti. Sopotništvo in souporabo smo v praksi preizkusili tako, da smo na hladno četrtkovo jutro na poti z obrobja Ljubljane povezali štiri direktorje BTC in hčerinskih podjetij. Poleg okoljskih in stroškovnih prihrankov smo dobili še kopico zabave v Toyotinem priključnem hibridu. Oglejte si še video našega preizkusa.

Projekt Multimodalnost smo zagnali nekaj dni pred preizkusom v praksi, s slovesno predajo ključev v Kristalni palači v BTC Cityju. Simboličen ključ toyote prius plug-in sta iz rok predsednika Toyote Adrie Kensukeja Tsuchiye prevzela predsednik uprave BTC Jože Mermal in direktor AV Living Laba Daniel Avdagič. Projekt oziroma njegovo sporočilo ima blagodejni vpliv na vse bolj kaotičen promet v Ljubljani.

Še podrobneje o mobilnosti, s katero se bomo v prihodnosti vse pogosteje srečevali.

Jurij Šimac pa je opisal svojo izkušnjo z ljubljanskim car sharingom Avant2Go. Je ostal skeptik ali je postal privrženec nove storitve mobilnosti?

Prometna varnost na slovenskih cestah se je lani izboljšala, te so bile celo najvarnejše v zadnjih 64 letih merjenj.

Forda focusa smo tokrat primerjali kar s fordom focusom. Ni šala, na primerjavi sta se srečala litrski turbobencinar in 1,5-litrski turbodizel. Kateri je boljša izbira in ali je odgovor enoten?

Iz prejšnjih delov zgodbe o fordu focusu še primerjava z večjim bratom mondeom in prvi preizkus focusa karavan z 1,5- litrskim turbobencinarjem.

Ford focus si je pribojeval tudi naziv slovenski avto leta 2019. Preberite, kako je premagal tekmece.

To pa je ford, ki nima kaj dosti skupnega s focusom, se požvižga na sodobne trende krčenja prostornine, turbomotorjev in podobno, a kljub temu, ali pa prav zaradi tega, vozniku omogoča izjemno zabavo. Spoznajte forda mustanga 5.0 GT s pravim, rezgetajočim osemvaljnim strojem.

Najboljše iz bavarske prestolnice je postalo še boljše. V prenovljeni seriji BMW 7 bi se gotovo prevažal tudi Ludvik II. Bavarski, odlično pa bi se znašla na katerem od dvorišč dvorca Neuschwanstein ali palače Herrenchiemsee. A za mednarodno razkritje BMW ni izbral rojstne Bavarske, temveč metropolo Daljnega vzhoda – kitajski Šanghaj. Prav Kitajska je bila prejšnje leto za največjo limuzino BMW najpomembnejši trg. Na njihove ceste jih je zapeljalo približno 24.500 – kar 44 odstotkov celotne svetovne prodaje.

Ford in Volkswagen sta razkrila podrobnosti napovedanega partnerstva. Rezultat bodo prihranki, šteti v milijardah evrov. Volkswagnu sicer še nikoli ni šlo tako dobro, piše Matej.

Jure Ugovšek pa je opazil, da so evropski proizvajalci vozil borzni hit začetka leta. Optimizem vlagateljev glede evropskih avtomobilskih delnic je dobra novica tudi za paradno vejo slovenske industrije. Evropska prodaja avtomobilov je sicer negativna že četrti mesec zapored.

Medtem je slovenski Jeep zapeljal v novo leto tako, kot se za takšno ugledno ameriško znamko pričakuje: številčno, z veliko pompa in krepko mero samozavesti, ki krasi prenovljena modela renegade in cherokee ter novega wranglerja.

Morda je kriva oblika, morda poslovni rezultati skupine PSA ali pa kaj drugega. Peugeot že dolgo ni bil tako samozavesten v razredu, ki sicer upada, vladajo pa mu Nemci. Analizirali smo novi poslovni peugeot 508, ki se odkrito spogleduje s štirivratnimi kupeji prestižnejših znamk.

Nissan leaf je dobil brata leaf e+, ki ponuja izjemno prijetne lastnosti – denimo 385 kilometrov dosega s polno baterijo zmogljivosti 62 kilovatnih ur, kar 160 kilovatov oziroma 218 konjskih moči ter možnost izjemno hitrega polnjenja s sto kilovati na uro.

Škoda nadaljuje ofenzivo izjemno uspešnih športnih terencev. Zdaj je na vrsti najmanjši, še neimenovan SUV, ki se bo spustil v boj za kupce s T-rocom in arono. Škoda razkriva prvo fotografijo novinca.

Toyota pa je predstavila novo generacijo športnika supra, izdelovala jo bo Magna v Gradcu.

Prejšnji teden sem vam obljubil intervju s prvo damo rolls-roycea cullinana – Avstrijko Caroline Krismer, ki je vodila razvoj prvega SUV angleške superluksuzne znamke od začetka do konca. Na spletu bo objavljen čez vikend, lahko pa si ga preberete tudi v včerajšnjih tiskanih Financah.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala Avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Merili smo učinke in prihranke sopotništva ter se poglobili v premike avtoindustrije
Furlan & Co. na svobodi; v preiskavi sum utaje 800 tisoč evrov davkov
9 ur

Novomeški kriminalisti, ki so v minulih dneh v obsežni kriminalistični akciji iskali dokaze o domnevni davčni utaji pri uvozu luksuznih vozil, so končali s hišnimi preiskavami in odpravili pridržanje za vseh osem osumljencev, med katerimi naj bi bil tudi ljubljanski kralj betona Rok Furlan, so nam povedali na PU Novo mesto.

Po naših neuradnih informacijah za nikogar od osumljenih specializirano državno tožilstvo (SDT), ki vodi predkazenski postopek, ni predlagalo pripora. Na SDT na naša konkretna vprašanja niso odgovorili: "v zvezi z vašim vprašanjem vas obveščamo, da je zadeva, o kateri povprašujete v fazi predkazenskega postopka, zato vam zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov več informacij ne moremo posredovati."

Neuradno smo izvedeli , da je bila podlaga za začetek preiskav ugotovitev Finančne uprave, da naj bi bilo pri prodaji vozil utajenih za okoli 800 tisoč evrov DDV. Glavni osumljeni v tej zadevi naj bi bil Tomaž Stopar in podjetje MPO. Kdo vse naj bi bil med osumljenimi, je poročal portal Siol.net.

Furlan brez komentarja

"Kriminalisti na podlagi usmerjanja Specializiranega državnega tožilstva RS nadaljujejo z zbiranjem obvestil ter pregledom in analizo zaseženih predmetov z namenom utemeljevanja sumov kaznivih dejanj davčnih zatajitev. Po vseh zbranih obvestilih in pridobljenih dokazih bo po zaključenem predkazenskem postopku v skladu s 148. členom Zakona o kazenskem postopku obveščeno pristojno tožilstvo," pravijo na PU Novo mesto.

Za komentar smo poklicali Roka Furlana, ki nam je potrdil, da je bil že včeraj izpuščen iz pridržanja. Kot pravi, so policisti svoje delo opravili korektno, a o sami vsebini preiskave ne želi in ne sme govoriti.

Zdolšek: Furlan v postopku po naključju

Odvetnik Stojan Zdolšek, ki zastopa Furlana, pa pravi, da je preiskava v še zelo zgodni fazi, a vse kaže, da se bo za Furlana dobro izteklo. "Gospod Furlan, ki je zastopnik družbe, ki se povsem legalno ukvarja z oddajanjem vozil, se je v tej zadevi znašel povsem po naključju, saj se je eno od vozil znašlo pri trgovcu, ki je predmet preiskave," pravi Zdolšek.

Šlo naj bi za podjetje E-Emporium iz Nemčije, ki ga podatkih na spletu vodita Furlan in Branko Kocjan.

Furlan & Co. na svobodi; v preiskavi sum utaje 800 tisoč evrov davkov
Industrijska uporaba bionskih eksoskeletov – bionic 4.0
10 ur
Uporaba eksoskeletov se bo razširila na številna področja, še zlasti kjer delo v prisilni drži ustvarja bolečine in poškodbe.
Na članek...

Eksoskeleti se v sodobni industriji uporabljajo predvsem takrat, ko gre za fizično zahtevne naloge, ki jih zaradi svoje kompleksnosti, ni mogoče avtomatizirati in jih mora zato opravljati človek. Tovrstne naloge so običajno na področju montaže in logistike.

Bionični eksoskeleti uporabljajo mehanske strukture, ki podpirajo dele telesa in podpirajo njihovo kontrolirano gibanje. Gibanje se krmili elektronsko in s pomočjo različnih senzorjev.

Način, kako bomo v industriji v prihodnosti proizvajali, se radikalno spreminja. Teme, kot so robotika in senzorska tehnologija, so že znane spremenljivke v kontekstu digitalizacije in interneta stvari (IoT). Bionični eksoskeleti le dopolnjujejo obseg sodobne proizvodne podpore s komunikacijo človek-stroj.

Eksoskeleti - naravni modeli z dobro znano uporabo

Exoskeleni so izjemen primer uporabne biologije na področju bionike, ki uporablja učinkovite naravne procese evolucije kot modele za tehnični razvoj. V tem primeru uporablja specifični biološki model eksoskelet, ki ga najdemo na primer pri žuželkah ali rakih, pri čemer se zunanji sloji kože utrjujejo, da tvorijo vrsto oklepa, ki ščiti notranje organe pred zunanjimi vplivi in zagotavlja podporo notranjim organom in delom telesa. Spremembe v kemični sestavi pomenijo, da se lahko namerno oblikujejo tako trdi kot fleksibilni deli, ki omogočajo zaščito in svobodo gibanja.

Cilj bioničnega eksoskeleta je doseči dodaten podporni učinek ali vplivati na posamezni proces gibanja in premagovanja večjega bremena. Medicinske ortoze so razširjen primer uspešno uporabljenih eksoskeletov v vsakdanjem življenju; npr. vratne opornice, ki lahko preprečijo potencialno škodljive premike glave, tako da držijo glavo na določenem mestu, medtem lahko drugi eksoskeleti zdravijo deformacije ali degenerativna stanja; v tem primeru lahko podpirajo mišice in kosti, ki sicer ne morejo več opravljati svojih funkcij. Skoliozo zdravimo s posebnimi stezniki, ki preprečujejo progresivno, degenerativno ukrivljenost hrbtenice z uporabo ciljnega pritiska. Na splošno medicinska uporaba eksoskeletov vključuje podporo, fiksiranje, vodenje ali kontrolirano gibanje.

Industrijska uporaba eksoskeletov

Industrijski eksoskeleti, so še korak dlje, namenjeni so zagotavljanju dodatne moči, pri premagovanju bremen človeka. Zamisel o povečanju človeškega dela in sposobnosti, ki jih podpira in krepi z mehanskim eksoskeletom, ni nič novega. Že sredi dvajsetega stoletja so bili inženirji navdušeni nad poskusom ustvarjanja delujoče simbioze človeških možganov kot kontrolne enote in mehanske moči za opravljanje dela. General Electric je prvi poskusil zagotoviti rešitev že v šestdesetih letih.

Eksoskelet, znan kot Hardiman, je bil namenjen temu, da omogoči osebi, da dvigne velik tovor brez večjega truda in obremenitve na telo, vendar pa je bilo takrat zaradi teže eksoskeletov, porabe energije in težav s stabilnostjo treba projekt ukiniti, preden je lahko presegel stopnjo prototipa. Vendar pa je ideja živela naprej in se zdaj vedno bolj uspešno izvaja v sodobnih eksoskeletih.

Eksoskeleti se močno razlikujejo od robotov saj so povsem kontrolirani: roboti pa opravljajo nalogo samostojno. V nasprotju s tem, eksoskeleti delujejo le, če jih človek nadzira, oziroma upravlja, izpolnjujejo pa pomembno nišo v sodobni industriji: ko gre za fizično zahtevne naloge, ki jih zaradi svoje kompleksnosti ni mogoče avtomatizirati in jih mora zato opravljati človek. Tovrstne naloge so običajno na področju montaže in logistike.

Pri BMW-ju, Fordu in General Motorsu so na primer eksoskeleti že ustrezno razporejeni, da bi bilo lažje opravljati fizično zahtevne naloge montaže. Trg ima velik potencial, ki zajema več industrij: nepravilna gibanja in stalna, neprimerna delovna mesta imajo dolgoročne škodljive učinke na mišično-skeletni sistem in zato lahko vodijo do kroničnih stanj in dolgotrajnih odsotnosti z dela.

Velika pričakovanja v industriji

V vseh industrijskih panogah obstajajo velika pričakovanja za apliciranje eksoskeletov. Omogočiti morajo nežno in energijsko varčno izvajanje telesnih dejavnosti. Poleg tega bi morali razširiti fizične meje uporabnika: ko naprava prepozna določeno gibanje, lahko podpre gibanje z dodatno močjo, to pa pomeni, da lahko tudi ljudje z manjšo fizično močjo premikajo velike obremenitve z relativno malo truda.

Glede na razpoložljivo opremo so možni kompleksnejši ali celo povsem novi procesi. Digitalne komponente, kot so prikazovalne glave ali sledenje z očesom, ki se uporabljajo v eksoskeletu »Robo-Mate«, ki je bil razvit kot del projekta EU, bodo omogočile izvajanje prej nepredstavljivih delovnih procesov. Drug primer so podatkovne rokavice, ki na primer preverjajo, ali ima uporabnik pravilno komponento za trenutni delovni korak.

Skupaj z vsemi pozitivnimi dosežki, ki so jih eksoskeleti že omogočili ali jih še bodo omogočili v bližnji prihodnosti, so tveganja, povezana z njihovo uporabo, ki se ne smejo spregledati.

Eksoskeleti na primer predstavljajo dodatno tveganje v primeru padcev ali podobnih nesreč, če omejujejo svobodo gibanja. Pred uporabo eksoskeletov se zato priporoča ocena tveganja delovnega okolja. Morebitne okvare eksoskeletov lahko predstavljajo tudi dodatno nevarnost: če eksoskelet pri uporabniku obrne svojo moč, lahko pride do resnih poškodb. Tu so odgovorni razvijalci, ki morajo sisteme opremiti z ustreznimi varnostnimi ukrepi.

Poleg tega obstajajo dokazi, da če se eksoskelet trajno nosi, obstaja tveganje za razgradnjo mišic, torej je potrebno zagotoviti številne pogoje, da pomoč eksoskeletov ostane v natančno določenem okviru, ki ne povzroči trajne škode.

Prihodnost eksoskeletov

Preizkusi eksoskeletov v praksi so do sedaj pokazali svoj potencial v vseh industrijskih panogah. Eksoskeleti bodo zato pomemben sestavni del avtomatizirane proizvodnje in eden od nadaljnjih korakov v industriji 4.0, in industriji 5.0, da se spremeni na bolje, vsakodnevno delovno življenje na področjih zahtevnih fizičnih dejavnosti.

Bodoči delavci bodo v eksoskeletu in podprti s sodelovalnimi roboti uživali optimalno podporo na vseh stopnjah svojega dela. Poleg široke palete industrijskih aplikacij so eksoskeleti razviti tudi za medicinsko in vojaško uporabo.

Medicinski eksoskeleti obljubljajo nove, revolucionarne terapevtske pristope. Strokovnjaki upajo, da bodo eksoskeleti naslednje generacije tehnološko izjemno dovršeni in da bodo na primer pomembno pospešili rehabilitacijo z obdelavo živčnih signalov uporabnika in podprli ciljno gibanje, dokler telo ne bo ponovno prevzelo polne obremenitve.

Na vseh področjih uporabe so pogonski eksoskeleti tehnika, ki bo človeške sposobnosti popeljala na povsem novo raven in dvignila podporne storitve v industrijskih aplikacijah z učinkovitimi koncepti komunikacij človek-stroj. Bionične eksoskelete bomo skušali že letos predstavit v tudi okviru projekta MIZŠ, »Stičišča znanosti in gospodarstva«.

Janez Škrlec je Član Sveta za znanost in tehnologijo RS in ustanovitelj Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS.

Industrijska uporaba bionskih eksoskeletov – bionic 4.0
Kitajci odpovedujejo najemno pogodbo na mariborskem letališču 3
10 ur
SHS Aviation je obvestil ministrstvo za infrastrukturo, da odpovedujejo najemno pogodbo s šestmesečnim odpovednim rokom, v tem času bodo nadaljevali pogovore z državo o možnostih vzdržnega modela - na letališču še vedno ni prometa
Na članek...

Družba Aerodrom Maribor, preko katere kitajski lastniki družbe SHS Aviation zadnji dve leti najemajo letališko infrastrukturo države na mariborskem letališču, je v torek ministrstvo za infrastrukturo obvestilo, da odpoveduje najemno pogodbo, so danes sporočili iz SHS Aviation. Najemna pogodba se bo tako iztekla po polletnem odpovednem roku.

Najemniki bodo vrnili infrastrukturo najemodajalcu

Kot so ob tem še sporočili, bodo po izteku odpovednega roka najemodajalcu infrastrukturo vrnili v upravljanje, do takrat pa bodo v skladu s sklenjeno najemno pogodbo izpolnjevali obveznosti, ki se nanašajo na obratovanje, delovanje in vzdrževanje letališča. Po poteku odpovednega roka bo vse to prepuščeno najemodajalcu.

Poravnali so vse najemnine in stroške vzdrževanja

Najemniki letališča so v preteklih mesecih večkrat izpostavili, da sedanja najemna pogodba za družbo Aerodrom Maribor in njene lastnike pomeni izrazito ekonomsko nevzdržen model. Kljub temu so do danes poravnali vse najemnine, ki presegajo dva milijona evrov, prav tako so redno krili vse vzdrževalne stroške in stroški upravljanja letališča.

Ob tem so pojasnili, da je bil njihov ključni motiv za najem razvoj letališča, ki bi omogočil medcelinske polete in druge gospodarske dejavnosti na tem območju. Ob sklenitvi pogodbe je za takšen razvoj obstajal obojestranski interes in v takšnih okoliščinah so bili dogovorjeni tudi pogoji najema, s ciljem čim prej pričeti z nadgradnjo letališča.

Ni jasno, kaj bo s širitvijo letališča

A kot ugotavljajo najemniki, so se te okoliščine pomembno spremenile. "Postopki sprejema sprememb prostorskih pogojev ter postopki razpisa koncesijskega akta so podaljšali vse še sprejemljive časovne načrte, hkrati pa še vedno ni jasno, kdaj se bodo ti postopki zaključili," poudarjajo v SHS Aviation.

Najemniki mariborskega letališča brez jasnih časovnih okvirjev niso več pripravljena upravljati z obstoječo infrastrukturo, saj jim ta ne omogoča ekonomske učinkovitosti. V izogib odpovedi najemne pogodbe so podali različne predloge za spremembo pogojev, vendar ti niso bili upoštevani.

Ministrstvo: najprej odpoved stare pogodbe, nato nov razpis

Infrastrukturno ministrstvo je v zadnjem januarskem dopisu opredelilo, da je sprememba obstoječe pogodbe možna le v primeru novega razpisa, kar posledično pomeni odpoved obstoječe najemne pogodbe, za kar so se zdaj tudi odločili.

Kljub temu po njihovem še vedno obstaja izrazit potencial ter možnost za razvoj projekta širitve letališča in s tem povezan pozitiven vpliv na severovzhodno Slovenijo, zato se iz projekta, ki bi temeljil na vzdržnih pogojih, ne umikajo. Pričakujejo pa, da bodo v prihajajočih mesecih skupaj uspeli vzpostaviti bolj sprejemljiv in dolgoročno vzdržen model upravljanja letališča. Vse to po njihovem ne bo mogoče brez ustrezne podpore pristojnih ministrstev in njihove pospešene aktivnosti pri zagotovitvi pogojev za razvoj.

Novi dogovori v prihodnjih mesecih

Kot so še dodali, so v Slovenijo vstopili s primarnim ciljem razvoja letališke infrastrukture v Mariboru in krepitve dolgoročnega sodelovanja med slovenskim in kitajskim gospodarstvom, za kar da imajo zagotovljena sredstva. Njihove prihodnje odločitve bodo tako povezane z možnostjo uresničitve teh temeljnih izhodišč vstopa na slovenski trg.

Na letališču še vedno ni prometa, čakajo na možnost podaljšanja steze

Dosedanji najemniki letališča, ki je še vedno bolj ali manj brez pravega prometa, še vedno čakajo na spremembe državnega prostorskega načrta za podaljšanje letališke steze, a se te časovno vse bolj odmikajo. Sredi decembra se je iztekla enomesečna javna razgrnitev, v sklopu katere so na okoljskem ministrstvu prejeli več kot 140 pripomb, zato roka sprejetja dokumenta, ki je pogoj za začetek velikopoteznih načrtov najemnikov, ne upajo napovedati.

Na ministrstvu za infrastrukturo prav tako še vedno iščejo najbolj smiselne in učinkovite oblike upravljanja letališke infrastrukture, ki bo omogočila razvojne možnosti letališča. Kot so povedali že pred časom, preučujejo več možnosti, odločitve pa za zdaj še niso sprejeli.

Ministrica Alenka Bratušek je medtem razrešila generalnega direktorja direktorata za letalski in pomorski promet Mirka Komca, razlog takšne odločitve pa naj bi bil poročanju časnika Dnevnik prav neustrezno vodenje projekta za razvoj mariborskega letališča.

Odziv ministrstva za infrastrukturo na odpoved pogodbe najdete na tej povezavi.

Kitajci odpovedujejo najemno pogodbo na mariborskem letališču
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu
10 ur
Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Na članek...

Kemis je proizvodnjo zaustavil po požaru maja 2017. V začetku januarja letos so nato iz podjetja sporočili, da sedaj zaključujejo drugo fazo sanacije. "Izvajalci te dni zaključujejo še zadnje tehnične podrobnosti na novem sistemu za avtomatsko gašenje. V času sanacije smo obnovili tudi svoje poslovne prostore in se vanje konec decembra preselili," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Z rednim obratovanjem bomo pričeli, ko bomo izpolnili vse pogoje iz okoljevarstvenega dovoljenja in pridobili vse izkaze o ustreznosti," so nadaljevali. Pričetek obratovanja načrtujejo v drugi polovici januarja, so zapisali in dodali, da bodo o tem obvestili ministrstvo za okolje in prostor, Občino Vrhnika, sosednja podjetja, gasilsko zvezo in druge.

"Ob pričetku delovanja bomo organizirali tudi novinarsko konferenco in dan odprtih vrat Kemisa, na katerega bomo povabili župana občine Vrhnika, člane občinskega sveta, Svete KS občine Vrhnika, Gasilsko zvezo občine Vrhnika ter prostovoljna gasilska društva z območja Vrhnike," so še napovedali.

S poslovanjem Kemisa v enakem obsegu kot pred požarom pa se ne strinjajo prebivalci Vrhnike in njihov župan, piše današnji Dnevnik. "Nasprotno. Cukjati pravi, da je na sestanku ponovil, da takšen obrat ne sodi v bližino naselja in da jim ne zaupa," so poudarili v časniku.

Proti ostaja tudi civilna iniciativa Ekovrh, Vrhničani pa naj bi se na temo Kemisa kmalu sestali z ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom. Za sestanek je prosila občina. V civilni iniciativi Ekovrh Lebnu sicer očitajo, da se je, "ne da bi prišel na Vrhniko in slišal ljudi, ki so bili prizadeti zaradi požara ... odločil, da Kemis lahko ostane", je za Dnevnik povedal predstavnik iniciative Andrej Marković.

Kemis se je sicer znašel tudi pod plazom obtožb Občine Moravče, da je na območje Termita v Moravško dolino dovažal nevarne odpadke, nastale v okviru sanacije požara leta 2017. "Kemis je vse nevarne odpadke, ki so nastali v požaru, in nevarne odpadke, ki so nastali kot posledica gašenja požara, odpeljal na sežig v tujino. Kemis ima vso dokumentacijo, ki je lahko dostopna vsem zainteresiranim, s katero lahko dokažemo, da smo nevarne odpadke prepeljali na odstranitev v tujino in ne na območje podjetja Termit," so se v podjetju odzvali pred dobrim tednom dni.

Leben je v tem primeru odredil inšpekcijski pregled terena in nova merjenja, rezultati naj bi bili znani v prihodnjih dneh.

Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu
Siol: Arman Koritnik odstopa s položaja šefa Termoelektrarne Šoštanj
10 ur
Mesto direktorja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6) zapušča Arman Koritnik, poroča Siol. Poudaril je, da nove službe ne bo našel v Skupini Holding Slovenske elektrarne (HSE), ampak v zasebnem
Več ▼

Mesto direktorja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6) zapušča Arman Koritnik, poroča Siol. Poudaril je, da nove službe ne bo našel v Skupini Holding Slovenske elektrarne (HSE), ampak v zasebnem sektorju.

Delo direktorja bo opravljal še do konca prihodnjega meseca, kdo ga bo nasledil, še ni znano. Spomnimo, Koritnika je na mesto direktorja novembra 2015 imenoval tedanji generalni direktor HSE Blaž Košorok, kot njegovo največja zaveznica pa omenjajo še Lidijo Glavina.

Mandat Armana Koritnika v TEŠ je zaznamovala 1,41 milijarde evrov vredna investicija v šesti blok (TEŠ6).

Siol: Arman Koritnik odstopa s položaja šefa Termoelektrarne Šoštanj
Kaj prinaša reforma italijanske vlade, ki uvaja temeljni dohodek in znižuje upokojitveno starost 1
17.01.2019 12:00

Uvedba temeljnega dohodka in znižanje upokojitvene starosti sta bili glavni predvolilni obljubi koalicijskih partnerjev v italijanski vladi – populističnega Gibanja petih zvezd, ki ga vodi Luigi Di Maio, ter skrajno desne Lige, ki jo vodi Matteo Salvini. Vlada pod vodstvom premiera o Giuseppeja Conteja ju zdaj uresničuje, čeprav poskusno, v okleščeni obliki in tudi s kakšno grenko pilulo. Ena takih je, da je ob nižji upokojitveni starosti treba morda računati, da ne bo zagotovila polne starostne pokojnine.

Poglejmo podrobneje, kaj je odločila italijanska vlada premiera Conteja na seji v četrtek zvečer, na kateri je potrdila odlok o uvedbi temeljnega dohodka (v Italiji so ga poimenovali državljani dohodek) ter o znižanju upokojitvene starosti.

Kdaj bodo zaživele novosti

Kar zadeva formalne podrobnosti, mora odlok še potrditi italijanski parlament v dveh mesecih. Državljanski dohodek nameravajo v Italiji uvesti z letošnjim aprilom. Spremenjeni pogoji upokojevanja pa naj bi bili predvidoma uveljavljeni z letošnjim aprilom za zaposlene v zasebnem sektorju, z letošnjim avgustom pa naknadno tudi za zaposlene v javnem sektorju.

A) Uvedba državljanskega dohodka

Uvedbo temeljnega dohodka je v osrčje predvolilnega programa in v bistvu celotnega svojega delovanja postavilo Gibanje petih zvezd (M5S), kot je v četrtek zvečer po seji vlade dejal vodja M5S in podpredsednik vlade Luigi Di Maio, pa zdaj vlada z uvajanjem državljanskega dohodka v Italiji na novo vzpostavlja socialno državo.

Kdo bo upravičen do prejemanja državljanskega dohodka

Državljanski dohodek bo namenjen za iskalce zaposlitve, znašal pa bo okvirno do 780 evrov na mesec za posameznika. Dejanski znesek bo odvisen od premoženja gospodinjstva, odobren bo predvidoma za 18 mesecev.

Kot navaja La Repubblica, je državljanski dohodek namenjen prebivalcem, tudi tujcem, ki živijo pod pragom absolutne revščine, kar pomeni, da nimajo dovolj denarja za nakup košarice osnovnih dobrin. Teh so italijanski statistiki v letu 2017 našteli 5,1 milijona (njihovo število se je v desetih letih potrojilo), kar pomeni okoli 1,3 milijona družin, od tega jih je 47 odstotkov na severu države, 53 odstotkov pa na jugu države in na otokih.

Upravičenci bodo lahko Italijani, drugi Evropejci ali tuji državljani, če bodo v državi živeli najmanj deset let, ob tem zadnji dve leti nepretrgoma. Upravičenost bodo ugotavljali s preverjanjem premoženja, pri čemer, denimo, posamezniki oziroma gospodinjstva ne bodo smela imeti avtomobila s prostornino motorja več kot 1.600 kubičnih centimetrov ali pa čolna.

Do državljanskega prihodka bodo upravičeni tisti, ki bodo iskali zaposlitev, izključeni pa tisti, ki so bili, denimo, odpuščeni po svoji krivdi. Po poročanju italijanskega časnika Corriere Della Sera je Luigi Di Maio dejal, da »tisti, ki lahko delajo, morajo delati, nihče ne bo smel sedeti doma na kavču in nihče ne bo mogel goljufati sistema«.

Koliko bo lahko znašal državljanski dohodek

Konkretno bo največ 780 evrov na mesec (največ 9.360 na leto) predvidoma prejela samska oseba, ki nima drugih dohodkov in živi v najetem stanovanju. Kot navaja La Repubblica, bo sicer državljanski dohodek kot tak dosegel največ do 500 evrov za samsko osebo, k temu znesku pa bo dodana stanovanjska doklada v višini 280 evrov, če oseba živi v najemniškem stanovanju, oziroma doklada 150 evrov, če živi v bivališču, za katero odplačuje posojilo. Če samske osebe ne živijo v najetem stanovanju ali v stanovanju, za katero odplačujejo posojilo, temveč imajo lastniško stanovanje, ne bodo upravičene do stanovanjske doklade, tako da lahko državljanski dohodek znaša največ 500 evrov.

Nadalje po navedbah italijanskega tiska in tujih agencij, med drugim Reutersa, velja, da bo družina z dvema odraslima in enim otrokom lahko prejela do največ 1.080 evrov, družina z dvema odraslima in tremi otroki pa do 1.280 evrov.

Obveznosti prejemnikov državljanskega dohodka

Upravičenci do državljanskega dohodka bodo obvezni iskati zaposlitev v okviru programa »Pakt za delo«, v zaposlitvenih centrih naj bi jim priskrbeli svetovalca, ki naj jim pomaga pri iskanju zaposlitve. Ime iskalca bodo vnesli v nacionalni sistem, kjer bodo podjetja lahko poiskala kandidate. Kot podrobneje navaja italijanski tisk, bo upravičenec smel zavrniti največ dve ponudbi za delo. Hkrati bodo v državi podjetjem, ki bodo za polni delovni čas ter s pogodbo za nedoločen čas zaposlila iskalce zaposlitve iz programa Pakt za delo, odobrili davčne olajšave vse do 18 mesecev, pri čemer so lahko olajšave ugodnejše pri zaposlitvi žensk oziroma invalidov.

Državljanski dohodek bo nakazan na kartico

Kot navaja Corriere Della Sera, bodo upravičencem državljanski dohodek nakazovali na predplačne kartice, s katerimi bo mogoče plačevati blago in storitve. Gotovinski dvigi bodo sicer omogočeni, a zelo omejeni – do največ sto evrov na mesec.

Državljanski dohodek v obliki dobroimetja bo mogoče izkoristiti samo v mesecu, v katerem je bil nakazan; neporabljeni znesek bo s kartice izbrisan. Kot navajajo v vladi, bodo v državi s tem pomagali na en mah tudi trgovcem in obrtnikom, prepovedana pa bo, denimo, uporaba kartice za igre na srečo. Bodo pa po poročanju Corriere Della Sera prejemniki državljanskega dohodka upravičeni tudi do subvencij za elektriko in prevoz.

B) Znižanje upokojitvene starosti s programom Kvota 100

Druga odmevna predvolilna obljuba je bila reforma pokojninske reforme iz leta 2011, v tem pa sta skupni jezik našli obe stranki, ki zdaj sestavljata italijansko vladno koalicijo – tako gibanje M5S kot Liga. Obljubili sta, da bosta upokojitveno starost, ki so jo v Italiji v zadnji reformi povišali na 67 let, ublažili tako, da bi omogočili zgodnejše upokojevanje.

Z odlokom, ki ga je italijanska vlada sprejela v četrtek zvečer, v dveh mesecih pa mora o njem odločiti parlament, se uvajajo spremembe, po katerih bi se, kot rečeno, zaposleni v zasebnem sektorju lahko začeli upokojevati z letošnjim aprilom, zaposleni v javnem sektorju pa z letošnjim avgustom.

Kakšen je koncept programa Kvota 100

Italijanski program, ki so ga poimenovali Kvota 100, želi omogočiti zgodnejše upokojevanje, bolj prilagojeno posamezniku.

Po tem konceptu bi se lahko delavec v Italiji upokojil takrat, ko bi seštevek njegove starosti in pokojninske dobe znašal 100. To bi pomenilo, da bi se na primer delavec, ki bi imel 40 let pokojninske dobe, lahko upokojil pri 60 letih.

Obenem italijanski načrt predvideva odpravo samodejne povezanosti upokojitvene starosti z demografskimi gibanji (zviševanje upokojitvene starosti v odvisnosti od podaljševanja pričakovane življenjske dobe).

Redno ali predčasno? Od tega je odvisna višina pokojnine

S programom Kvota 100 italijanska vlada uresničuje obljubo za ublažitev pogojev po zadnji pokojninski reformi, ki jo je leta 2011 v tehnični vladi premiera Maria Montija izpeljala ministrica Elsa Fornero. Tako gibanje M5S kot Liga sta pred volitvami sicer najbolj poudarjala možnost, da bi se ljudje lahko upokojili prej, kot določa zdajšnji sistem, bolj v ozadju pa je bilo, za kolikšno pokojnino.

Namreč, nova ureditev bo sicer omogočila zgodnejše upokojevanje, to pa ne pomeni, da ne bo odpravila koncepta redne ali predčasne upokojitve. Namreč, upokojitev bo možna tudi predčasno (to pa pomeni, da ne bo prinesla polne pokojnine, temveč bo pokojnina znižana z malusi). Predvidena je razlika v višini pokojnine za tistega, ki se bo s 40 leti pokojninske dobe upokojil pri 60 letih, ali tistega, ki se bo s 35 leti pokojninske dobe upokojil pri 65 letih, čeprav bo seštevek po novem konceptu za oba 100.

Predvideni izdatki za državljanski dohodek in program Kvota 100

Pred volitvami so v gibanju M5S ocenili, da bi uvedba temeljnega dohodka, ki ga v Italiji uvajajo v različici s poimenovanjem državljanski dohodek – stala okoli 17 milijard evrov, njihovi kritiki so število postavili bliže 29 milijardam evrov.

Stanje v italijanskih javnih financah ni omogočilo uresničitve zamisli v celoti. Namesto zamišljenih 17 milijard evrov naj bi za ukrep državljanskega dohodka namenili sedem milijard evrov v letu 2019 in 7,8 milijarde evrov v letu 2020.

Glede načrta zgodnejšega upokojevanja po programu Kvota 100 so v preteklosti krožila različna mnenja, kako zahteven bi bil. Snovalec programa Alberto Brambilla je potrebne neto izdatke ocenil na pet milijard evrov na leto. Na drugi strani so pri italijanskem pokojninskem zavodu INPS ocenili, da bi ublažitev zdajšnje reforme iz leta 2011 prinesla dodatno obveznost v višini 20 milijard evrov na leto do leta 2030, kar je po njihovi oceni približno toliko, kolikor je znašal prihranek zaradi reforme.

Kaj prinaša reforma italijanske vlade, ki uvaja temeljni dohodek in znižuje upokojitveno starost
Zakaj je čedalje več zanimanja za zunanje upravljanje IT-okolja
11 ur
Čedalje več podjetij ne zmore ustrezno zavarovati svojega IT-okolja, saj nimajo na voljo finančnih sredstev in kadra z ustreznimi znanjem. Veliko se jih zato odloči za zunanje upravljanje, s čimer lahko hitro pridobijo dostop do ustreznega kadra in orodij ter tako povišajo raven varnosti in razpoložljivosti IT-okolja.
Na članek...

»V preteklosti so organizacije zunanje upravljanje IT-storitev ponavadi uporabljale za učinkovitejšo podporo zalednih služb, danes pa se to dotika tudi samih konkurenčnih prednosti in pospešuje spremembe znotraj organizacije,« je povedal Erdis Škrgić. »Menim, da se organizacije že zavedajo, da so z najemom ponudnika IT-viri bolj prilagodljivi, kot če se odločijo za razvoj notranjih virov, ki so finančno in časovno navadno zelo potratni.«

Naložba kot strateška odločitev

Škrgić je pojasnil, da je za organizacijo odločilnega pomena, da informacijsko tehnologijo vgradi že v temelje svojega poslanstva, na katerem gradi vizijo in pozneje strategijo. »Zato pri odločitvah za vlaganja v IT ne gre več za običajne metode ocenjevanja smiselnosti naložb, ampak za strateško odločitev,« je poudaril. »Na strateški ravni namreč ne gre za preproste izračune smiselnosti naložbe, saj organizacija sledi svoji strategiji, ki navadno želi organizacijske sposobnosti postaviti tako, da so učinkovite in jih je težko posnemati.«

IKT-znanja prinašajo konkurenčno prednost

Škrgić je opozoril na izjavo Klausa Schwaba, ustanovitelja in predsednika Svetovnega gospodarskega foruma, da v novem tehnološko naprednem svetu ne gre več za to, da velike ribe pojedo majhne, ampak da hitrejše pojedo počasnejše. »To še toliko bolj utrjuje naše prepričanje, da imamo kot IKT-ponudnik moč, ki našim partnerjem neposredno ali posredno prinaša konkurenčne prednosti,« je razložil Škrgić. »Tudi naša retrospektiva kaže na uspešno evolucijo organizacije od klasičnega informacijskotehnološkega sistemskega integratorja do prepoznavne storitvene organizacije, ki pod eno streho združuje specialistična znanja na skoraj vseh IKT-področjih.«

Kompetenten ponudnik pomeni manj stresne spremembe

»Zaradi hitrosti razvoja tehnologije prihaja do pomanjkanja kompetentnega kadra, zaradi vse večje širine, ki jo informacijska tehnologija zajema, pa se povečujejo tveganja na področju IT,« je dejal Škrgić. Mnoga podjetja zato ne zmorejo ustrezno zavarovati svojega IT-okolja, ker nimajo ne finančnih sredstev ne kadra z ustreznimi znanjem. Zato se čedalje pogosteje odločajo za zunanje upravljanje, s čimer pridobijo dostop do ustreznega kadra in orodij ter tako povišajo raven varnosti in razpoložljivosti IT-okolja. »Z najemom kompetentnega IT-ponudnika so spremembe, tudi tiste, ki se dotikajo samih temeljnih procesov organizacije, navadno manj stresne,« je dejal Škrgić.

Kdaj je najprimernejši čas za prehod

David Bevc je pojasnil, da je najprimernejši čas za prehod na nov način upravljanja IT-storitev takrat, ko je trenutno okolje že zastarelo in je potrebno posodobitve, ko se podjetje združuje ali povezuje z drugimi, ko se seli na drugo lokacijo ali ko se širi na druge trge. V veliko primerih se podjetje odloči za prehod tudi, ko se mora hitro odzvati na nove potrebe ali večje povpraševanje strank.

Najprej podrobno spoznavanje, sledi ključna faza prehoda

»Klasičen pristop k prehodu se začne s podrobnim spoznavanjem trenutnega okolja in potrebe stranke, ko naši svetovalci opravijo podrobno analizo okolja, ugotovijo stanje, začrtajo potrebe in cilje stranke ter pripravijo natančen načrt prehoda, pri čemer se uporabljajo dobre prakse ter smernice neprekinjenosti poslovanja in informacijske varnosti,« je razložil Bevc. Načrt predstavijo stranki in pri tem namenijo poseben poudarek časovnemu načrtu in kontrolnim točkam, ob katerih bo projektni vodja stranko obveščal o napredku. »Uvajanje se navadno začne z zamenjavo omrežnih naprav in požarnih zidov, vzpostavi pa se tudi VPN-povezava med stranko in ponudnikom oblaka.«

Sledita priprava virtualnih strežnikov in izvajanje prehoda na novo strežniško okolje. »Vse aktivnosti se izvajajo ob takšnem času in tako, da uporabniki posegov v svoje okolje ne občutijo in nemoteno izvajajo svoje aktivnosti tudi med fazo migracije,« je pojasnil Bevc. »Glavna faza upravljanja IT-okolja se začne izvajati po migraciji uporabnikov in potencialni zamenjavi uporabniških naprav, ko se začne faza njegovega vzdrževanja,« je dodal. »Ponudnik storitve vzpostavi sistem nadzora in upravljanja IT-okolja z različnimi orodji, tako varnostnimi kot tudi operativnimi, ter z agenti v operativnih mrežnih in varnostnih centrih izvaja nadzor nad okoljem vsak dan, vse dni v letu.«

Morebitnim zapletom se izognemo z dogovorom o ravni storitev

»Pri projektu zunanjega upravljanja IT sodelujejo različni kadri ponudnika, od svetovalcev, sistemskih inženirjev in tehnikov do agentov v operativnih mrežnih in varnostnih centrih, kar kaže, kako širok nabor kadrov bi potreboval naročnik, če bi želel sam opravljati takšno storitev,« je poudaril Bevc.

Da bo raven storitve res takšna, kot sta se ponudnik in naročnik dogovorila, morata skleniti dogovor o ravni storitev oziroma SLA (Service Level Agreement). V njem se navedejo vse zahteve, ki so usklajene s kritičnimi procesi v podjetjih. »V podjetju Unistar PRO opažamo v zadnjem letu povečanje povpraševanja tudi na tem področju in že uspešno izvajamo zunanje upravljanje IT-okolja pri nekaj srednje velikih podjetjih v različnih panogah,« je dejal Bevc.

Poleg cene je treba preveriti še kompetence in druge dejavnike

Edis Škrgić je še poudaril, da je izzive in spremembe lažje premostiti z zaupanjem opravljanja IT-storitev ponudniku, ki si zaradi ekonomije obsega lažje privošči visoko usposobljen kader in vrhunske rešitve. »Dobre prakse, odlična organizacija in varovanje ključnih podatkov so obvezni gradniki sodobnega informacijskega okolja, seveda pa se zavedamo, da pri najemu zunanjega izvajanja daje naročnik vajeti v roke svojemu poslovnemu partnerju in s tem izgublja neposreden nadzor,« je pojasnil. »Čeprav imajo stroški pri izbiri partnerja neizogibno pomembno vlogo, je zelo pomembno, da se naročnik pri izbirnem postopku osredotoči na ponudnikove kompetence in druge dejavnike, ki se optimalno umeščajo v njegovo dolgoročno strategijo in mu zagotavljajo varnost naložbe.«

Zakaj je čedalje več zanimanja za zunanje upravljanje IT-okolja
Medijski prevzem padel v vodo, prodaje Pro Plusa ne bo 2
12 ur

Po tem, ko je varuh konkurence v dosedanjem postopku v povzetku relevantnih dejstev nakazal, da ne bo odobril prevzema, se je ameriški lastnik družbe Pro Plus, ki med drugim izdaja komercialni televiziji Pop TV in Kanal A, odločil za odstop od prodajne pogodbe z United Group, lastnikom Telemacha. To je skupina CME objavila na svoji spletni strani.

CME sicer v sporočilu za javnost kot razlog za prekinitev prodajne pogodbe ne navaja dolgotrajnega postopka odločanja Agencije za varstvo konkurence (AVK) o priglašeni koncentraciji podjetij Pro Plus in Slovenia Broadband, prek katere je prevzem želel izvesti United Group.

AVK je novembra zapisala, da bi prevzem Pro Plusa s strani Slovenia Broadband lahko prinesel horizontalne učinke koncentracije na trgu televizijskega oglaševanja, trgu nakupa pravic za prenos športnih vsebin in na veleprodajnem trgu dobave otroških programov. V luči teh močnih pomislekov so poznavalci ocenjevali, da regulator brez korenitih korektivnih ukrepov Slovenia Broadbanda prevzema ne bi odobril.

V CME so zapisali, da so od podpisa pogodbe o prodaji slovenskih in hrvaških dejavnosti Slovenia Broadbandu odplačali za okoli 370 milijonov dolarjev dolga in tako svoje bruto obveznosti zmanjšali za 30 odstotkov. Istočasno pa so v Sloveniji zabeležili občutno rast prihodkov in dosegli najvišjo raven dobičkonosnosti v desetletju. Dobiček iz poslovanja pred depreciacijo in amortizacijo (OIBDA) je lani dosegel 20,8 milijona dolarjev.

V skladu so tako po navedbah enega od izvršnih direktorjev Michaela del Nina ocenili, da se bodo tudi brez prodaje v doglednem času približali želeni ravni zadolženosti. To naj bi dosegli le eno četrtletje pozneje kot v primeru prodaje.

United Group je julija 2017 s češko družbo CME sklenil 230 milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu njenih medijskih družb v Sloveniji in na Hrvaškem. Potrebovali so le soglasje regulatorjev.

Medijski prevzem padel v vodo, prodaje Pro Plusa ne bo
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
12 ur
1. Vas je udaril račun za elektriko? Ste prepričani, da ne plačujete več, kot je treba?2. Car sharing: kako sem se iz skeptika prelevil v navdušenca3. Grmi in postavlja se za 200 tisočakov,
Več ▼

1. Vas je udaril račun za elektriko? Ste prepričani, da ne plačujete več, kot je treba?

2. Car sharing: kako sem se iz skeptika prelevil v navdušenca

3. Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70

4. »Svetovne delnice bodo letos zrasle za 11 odstotkov«

5. Bencinski focus proti dizelskemu – kako se izide večna dilema?

d-app-480x258-599d87845658b-599d878468d91.jpg

Finance tudi v aplikacijah:

- namizni računalniki,

- iOS (App Store),

- Android (trgovina Google Play).

Še niste naročnik? Preverite ponudbo

Bloomberg: Tesla odpušča, dobiček dol 11
13 ur
Tesla bo odpustila sedem odstotkov svojih redno zaposlenih, čeprav naj bi povečali proizvodnjo modela 3, poroča Bloomberg.V pismu zaposlenim pa Elon Musk sporoča slabe novice tudi o načrtovanem
Več ▼

Tesla bo odpustila sedem odstotkov svojih redno zaposlenih, čeprav naj bi povečali proizvodnjo modela 3, poroča Bloomberg.

V pismu zaposlenim pa Elon Musk sporoča slabe novice tudi o načrtovanem dobičku. V tretjem četrtletju 2018 je Tesla naredila prvi omembe vreden dobiček v 15 letih in “navdušila” vlagatelje, zadnje četrtletje pa je spet slabše, dobiček bo, če bo sreča, pravi Musk, malenkosten - tiny.

www.tesla.com/blog/tesla-company-update

Bloomberg: Tesla odpušča, dobiček dol
Bi več prodali na tujem? Tu do nasvetov, kako
13 ur
Udeležite se Izvoznega fokusa, na katerem bomo ob praktičnih primerih poskušali odgovoriti na številne izzive v mednarodni prodaji.
Na članek...

Prvi Izvozni fokus v letu 2019 bo 5. februarja od 9. do 13. ure v kongresni dvorani Kristalne palače. Ob praktičnih primerih bomo govorili o tem, kako povečati prodajo na tujih trgih, kako si pri tem pomagati z digitalnim marketingom in kako financirati izvoz.

Kupci prepoznajo zanesljivega in stabilnega partnerja

»Potrebna je inovativnost, ki prinaša dodano vrednost kupcu, predvsem pa te morajo kupci prepoznati kot zanesljivega in stabilnega partnerja, s čimer podjetje pridobi tudi zaupanje na različnih trgih,« pove Roland Kacin, vodja področne prodaje družbe E.G.O. GMBH, ki bo prikazal nekaj pomembnih korakov, ki jih je podjetje EGO, proizvajalec komponent za belo tehniko in del skupine Blanc & Fischer, naredilo, da je s svojimi mednarodnimi kupci povečalo obseg poslovanja. V podjetju E.G.O. so lani ustvarili 600 milijonov evrov prodaje.

Pri pristopu do oseb na višjih pozicijah se osredotočite na dober uvod in zgodbo

»Preden se podjetje sploh loti razširitve svoje prodajne mreže na mednarodni trg je ključnega pomena, da opredelimo, če sploh imamo v podjetju ljudi, ki so kompetentni za vodenje prodora na tuji trg in jim zaradi preteklih izkušenj resnično zaupamo takšno odgovornost,« o iskanju pravega kadra pove Igor Vučetić, direktor podjetja BIG.

Podjetje BIG omogoča rast podjetja skozi revizijo in reorganizacijo notranjih procesov s ciljem revitalizacije prodaje in marketinga. Njihova ekipa je usposobljena za pomoč pri poslovnih analizah, trženju, tržnih raziskavah, posredni in neposredni prodaji ter uspešnem komuniciranju s strankami.

»Pri diferenciranem prodoru na mednarodno raven je ključnega pomena, da najdemo način, kako obrniti klasičen način prodaje, kjer prodajnik prepričuje, da je njegov produkt najboljši. Marveč vsi nekaj prodajamo, zato v tej poziciji ne prodajaš sebe, vendar se osredotočiš na njihove interese in se postaviš v njihovo kožo,« diferenciacijo pojasni Vučetić.

Ključne razlike, ko se diferenciacije loti podjetje kot je Steklarna Hrastnik in start up Chipolo

Ključne razlike med podjetjema so v življenjski dobi produkta, tipu produkta ter industriji. »Chipolo prodaja končni produkt, ima kratko življenjsko dobo, zato je pomembno ujeti pravi trenutek, ko odpiramo tržišče. V našem primeru je bilo to že bilo prepozno, saj je produkt že zasedal prodajne police in je fluktuacija izdelkov v trgovinah na drobno velika,« pojasnuje Vučetić in doda, da je v drugem primeru Steklarna Hrastnik prodaja polizdelek, ki predstavlja tek na dolge proge in je del verige do končnega produkta na polici (Belvedere vodka, kjer Steklarna Hrastnik izdeluje samo steklenico). Tu skupaj s partnerji sooblikujemo nek trajnostni produkt, zato je časovni okvir diferenciacije daljši od tega pri Chipolu.

Praktični primeri za povečevanje mednarodne prodaje

Na tokratnem izobraževalnem dogodku bodo govorniki tudi Jernej Čopi iz podjetja 360 Karting, ki ponuja celovite rešitve za kartinške steze po vsem svetu. Govoril bo o tem, kako urediti celotno dobaviteljsko verigo, da lahko z omejenimi človeškimi in finančnimi viri zadovoljiš globalne kupce. Lilijana Kocbek iz podjetja Boxmark Leather bo z nami delila, kako z digitalnim marketingom podpreti nastop na sejmih. Tomaž Deisinger iz Litostroja Power pa bo povedal, kako je njim uspelo pridobiti podporo finančnih inštitucij za financiranje poslov v Srednji Ameriki, Aziji in Evropi.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Izkoristite priložnost in rešite svoj mednarodni izziv

S fokusi želimo vsem izvoznikom omogočiti mesto za izmenjavo idej, pristopov in informacij v živo. Če imate izziv, pri katerem bi vam pomagala praksa drugih, nam ga zaupajte, mi pa bomo vse sodelujoče na dogodku vprašali, kako bi se lotili vašega izziva. Udeleženci dogodka lahko svoj poslovni izziv pošljete na elektronski naslov kristina.zgur@finance.si.

Bi več prodali na tujem? Tu do nasvetov, kako
Alpina z znamko Peko na sejmu v Milanu
13 ur

Nova strategija, samozavesten nastop predstavnikov podjetja in prepričanje v uspeh dveh najmočnejših slovenskih obutvenih blagovnih znamk so izzvali pozitivne odzive kupcev iz tujine, so sporočili iz Alpine.

V žirovski Alpini, specializirani za športno obutev, so po nakupu najstarejše slovenske obutvene blagovne znamke pripravili novo strategijo trženja, novosti pa so trgu predstavili zdaj v sredini januarja, saj je podjetje formalnopravno lastnik blagovne znamke Peko postalo šele oktobra 2018.

Globalno uveljavljena blagovna znamka Alpina, ki bo tudi v prihodnje predstavljala glavnino razvoja in prodaje v segmentu športne in modne obutve, ohranja ključno vlogo poslovanja Skupine Alpina. Ta bo potencial Peka, druge najmočnejše obutvene znamke na slovenskem trgu, (raziskava Valicon, november 2018) izkoristila za pridobivanje novih kupcev doma in na trgih bivše Jugoslavije, priložnost pa vidijo tudi v tujini, so sporočili iz Alpine.

Po uspešnem poslovnem letu nove priložnosti

"Verjamem v uspeh najmočnejših slovenskih obutvenih znamk, saj prejemam zelo pozitivne odzive ljudi v poslovnih in osebnih krogih. Mnenja tujih partnerjev kažejo, da so slovenske blagovne znamke lahko kreativne v modi in da je delo izkušenih domačih čevljarjev sinonim za kakovost, ki je na trgu iskana in cenjena," pravi direktor Alpine Bojan Gantar.

Pozitivni odzivi na kolekcijo Peter Kozina

Modna obutev Peter Kozina, ki so jo v teh dneh predstavili na sejmu v Italiji, premika meje oblikovanja v smeri globalnih modnih smernic, upoštevajoč trende športne mode, atraktivnih vzorcev in materialov. Ta bo zelo trendovska, višjega cenovnega razreda in primerna za različne priložnosti. Odzivi kupcev na Alpinine novosti in kolekcijo Peter Kozina so zelo pozitivni, saj so prejeli naročila vzorcev od dolgoletnih partnerjev iz Nemčije, Rusije, Finske, Irske, Estonije, pa tudi nekaterih novih iz Švedske, Švice in Italije. Modni čevlji Peter Kozina in Peko bodo v prodajalnah Alpina na voljo to jesen, še sporočajo iz Alpine.

Alpina z znamko Peko na sejmu v Milanu