Manager
(Nepremičnina tedna) Bowling center v Radljah ob Dravi (OGLAS)
8 min

V Radljah ob Dravi je naprodaj poslovno-gostinski objekt Bowling Center Bajta, ki stoji zraven nogometnega igrišča in drugih športnih površin.

V pritličju dvoetažnega objekta je urejeno in z vrtom povezano gostišče z barom, restavracijo, lastno kuhinjo in servisnimi prostori. V tej etaži sta še modern šeststezni bovling, družabni prostor in kegljišče s štirimi stezami.

V prvem nadstropju so dvorana, bar in izhod na zunanjo teraso. V dvorani je na prireditvah mogoče pogostiti do 130 oseb, tu se lahko organizirajo tudi različne vadbe.

Cena: 1,55 milijona evrov

Prodaja: Simobilia

(Nepremičnina tedna) Bowling center v Radljah ob Dravi
Prestavitev množičnega vrednotenja nepremičnin zelo verjetno ni zadnja 1
17 min
Napovedi vlade so bile preveč optimistične
Na članek...

Prestavitev novega sistema vrednotenja nepremičnin, ki ga je Državni zbor Republike Slovenije z novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin z avgusta letos prestavil na začetek aprila prihodnje leto, je med nepremičninska združenja vnesla precej nejevolje. Vrednotenje nepremičnin je namreč osnova za obračunavanje davka na nepremičnine, ki ga, kot je že lani napovedala vlada, prihodnje leto ne bomo uvedli.

Prestavitev vrednotenja podpira le slovensko nepremičninsko združenje FIABCI, ki tudi sodeluje pri vzpostavitvi sistema množičnega vrednotenja. Franci Gerbec, član častnega razsodišča tega združenja, je povedal, da zdaj ni pogojev za vzdržno vrednotenje. Težavo oziroma bojazen vidijo v dejstvu, da tudi do 1. aprila prihodnje leto tega sistema ne bodo mogli vzpostaviti, kar pomeni, da se bo vrednotenje, s tem pa tudi uvedba davka na nepremičnine, spet preložila.

FIABCI je sicer že oktobra lani predlagal nekatere ukrepe, pri čemer bi morala država z evropskimi sredstvi vzpostaviti usklajen sistem, vendar z ministrstva za okolje in prostor niso dobili nobenih odzivov na svoje predloge. »Veliko slovenskih občin je premajhnih, da bi zagotavljale dovolj sredstev za dolgoročno vodenje podatkov o razvojnih stopnjah zemljišč in njihovih vrednosti. Niti nimajo za to ljudi,« razlaga Franci Gerbec in dodaja, da bomo v Sloveniji na tem področju v manj kot letu dni po vzpostavitvi ustreznih evidenc spet imeli nedosledno urejene podatke o vrednosti zemljišč, saj jih občine ne bodo mogle sproti osveževati.

Dobro je že, da ni vse skupaj zastalo

»Slovensko gospodarstvo že dolga leta opozarja, da želi urejene predpise, ki bi določali obdavčevanje vseh nepremičnin,« se je na odlog odzval Boštjan Udovič, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS. V njihovi zbornici posebnega stališča do odloga vrednotenja nepremičnin sicer nimajo, odgovorili so nam, da bi si želeli, da država čim prej uredi to področje. »Odlog sistema vrednotenja nepremičnin vsekakor ni dober, še slabše pa bi bilo, če bi ti postopki povsem zastali,« pravi Udovič in dodaja, da ne bo presenečen, če bodo sistem vrednotenja zamaknili še za pol leta ali leto dni.

Gurs kot ocenjevalska agencija

Medtem ko v Združenju stanovanjskih skladov omenjene zbornice pri GZS nimajo izoblikovanega stališča do zamika, njihov predsednik Sašo Rink opozarja, da se s prestavljanjem odlaga tudi ureditev slovenskega nepremičninskega trga. V Združenju lastnikov nepremičnin Slovenije so precej bolj jasno izrazili nezadovoljstvo. »Že šest let čakamo na urejene evidence, ki bodo podlaga za obdavčitev,« poudarja predsednik združenja dr. Edo Pirkmajer in razlaga, da bi z ustreznim obdavčevanjem nepremičnin dosegli red na tem področju. Sedanji sistem je zelo neučinkovit, očitke za to pa na združenju usmerjajo na zelo neučinkovito državno upravo, ki želi na Gursu uvesti državno ocenjevalsko agencijo, ki bo avtomatično sporočala vrednosti za vsako od več milijonov nepremičnin, ki jih imamo v Sloveniji, pri čemer država ne zna ali noče urediti evidenc teh nepremičnin, da bi pozneje lahko uvedla primeren in učinkovit sistem obdavčevanja.

V združenju še opozarjajo, da polletni zamik pri evidencah nikakor ne potrjuje lanskih vladnih napovedi, da bomo prihodnje leto dobili zakon o davku na nepremičnine. Precej bolj je verjetno, da se bo čakanje nanj še podaljšalo, ker so v zvezi z davkom odprta tudi nekatera politična vprašanja, ki se jih koalicija sploh še ni lotila.

Pot do davka bo posuta s trnjem

Sistem množičnega vrednotenja je bil prenovljen z novim zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je začel veljati že lani, a so na vladi ugotovili, da so bili roki za izpeljavo množičnega vrednotenja prekratki. Z novo zakonodajo vlada odpravlja pomanjkljivosti iz prejšnjega zakona. Zgodovina vrednotenja je zelo pestra. Na ustavnem sodišču sta že leta 2014 padla davek na nepremičnine in tudi množično vrednotenje nepremičnin. Tako se posplošena trž­na vrednost po sedanjem vrednotenju tudi ni smela uporabljati denimo za morebitno odmero davka na promet z nepremičninami.

Vladi tako ni uspelo zagotoviti vsega potrebnega – torej tudi ne modelov vrednotenja – do sprva začrtanega roka. Tako so poslanci s tokratno spremembo samo zamaknili roke za osem mesecev. Poleg zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin so sprejeli tudi povezane spremembe zakona o evidentiranju nepremičnin. Rok za začetek uporabe novega sistema vodenja podatkov o dejanski rabi zemljišč v zemljiškem katastru se s 1. junija 2019 prestavlja na 31. marec 2020.

Na ministrstvu za finance so glede odložitve poudarili, da želijo ob preteklih negativnih izkušnjah tokrat doseči čim večjo splošno družbeno sprejemljivost množičnega vrednotenja. Želijo namreč več časa nameniti usklajevanju s strokovno javnostjo in občinami. Vlada ocenjuje, da je osem mesecev zadosten in primeren rok za izvedbo vse potrebnih aktivnosti, dodatni čas pa bodo pristojni resorji izkoristili tudi za izboljšanje kakovosti podatkov o nepremičninah. Jeseni bo tako izvedeno poskusno vrednotenje, takrat bodo tudi javno razgrnjeni modeli. Geodetska uprava bo po proučitvi pripomb in predlogov nato predlagala sprejetje modelov na vladi in do konca marca izvedla množično vrednotenje.

Prestavitev množičnega vrednotenja nepremičnin zelo verjetno ni zadnja
GT za drobiž
28 min
Mercedes-Benz na naših tleh predstavlja novi CLA – štirivratni kupe na osnovi razreda A oziroma kompaktne generacije mercedes-benzov. Tudi novi CLA je privlačen, dinamičen in sodoben. Tudi drag ali pa poceni, odvisno od tega, kako ga gledate.
Na članek...

V Mercedes-Benzu sicer pravijo, da CLA nikoli ni sledil modnim smernicam, da je liga zase. O tem bi se sicer dalo debatirati. Velja pa, da si je stuttgartska znamka, nekdaj sinonim za starokopitnost, s CLA upala več kot drugi. Na kompaktni platformi je izdelala pomanjšani CLS oziroma štirivratni kupe ter ga v prvi generaciji prodala v kar 750 tisoč izvodih. Še bolj pomembno kot količina pa je dejstvo, da je CLA k Mercedes-Benzu pripeljal 70 odstotkov novih kupcev.

Uroš je novi CLA podrobno preizkusil na prvi predstavitvi v Nemčiji. Pravi, da gre za enega redkih mercedes-benzov, v katerem se bodo vozili tudi milenijci.

Medtem ko je bil prvi CLA skladen, a vseeno nekoliko oglat, je novi dizajnerski izdelek brez primere. Skladen in privlačen z vseh strani. Na moč podoben CLS, a vseeno samostojen izdelek, ki nikakor ne deluje le kot dodelan ali predelan A. Poleg tega je tudi mersko zrasel in v kabini pridobil prostor, čeprav je še vedno kupe.

S tega vidika je unikaten in niti ne drag, saj je oblikovno pravi avto razreda GT s ceno pod 30 tisočaki. Za vse tiste, ki gledajo predvsem na obline, šele nato na vsebino, je prava kupčija. Glede vsebine pa je seveda tako, da tudi CLA lahko navduši z močnimi bencinskimi ali dizelskimi motorji, a je krepko dražji. Osnovnega CLA 180 za ceno pod 30 tisočaki poganja 1,33-litrski turbobencinar s sto kilovati, najcenejši dizelski stroj je CLA 180 d, stane 33.530 evrov in ima 85 kilovatov. Na vrhu je trenutno AMG CLA 35 4Matic + z 225 kilovati in ceno 50.660 evrov. Pozneje prihaja še AMG CLA 45 s 310 kilovati oziroma 422 konjskimi močmi.

Vse nove CLA sicer povezujejo sodobna platforma ter urejena in futuristična kabina iz razreda A z dvema zaslonoma, elektronskimi merilniki in asistentom MBUX, ki s prepoznavanjem gest poskrbi za dodatno mero inteligence v notranjosti. Različne komfortne funkcije in funkcije MBUX so še enostavnejše in bolj intuitivne. Poleg tega je Mercedes-Benz izboljšal glasovno upravljanje z uporabo ključne besede »Hey Mercedes«. Zdaj namreč prepozna aktualne odgovore z vse več področij.

Nova je storitev energizing coach, ki povezuje različne sisteme udobja v vozilu. Če je povezana pametna ura vivoactive3 ali kakšna druga združljiva Garminova naprava, potem osebne vrednosti, kot sta raven stresa ali kakovost spanca, povečajo natančnost priporočila.

Foto: Miloš Milač

GT za drobiž
Šesterica, ki najbolje obvlada posel
38 min
Šesterica dostavnikov in tovornjakov se bo tudi letos bojevala za lovoriki dostavno in tovorno vozilo leta
Na članek...

Dober dostavnik ali tovornjak je tisti, ki svojemu lastniku ali uporabniku omogoča opravljanje posla. Najboljši med njimi pa je dober na vseh področjih, pri natovarjanju, nosilnosti, stroških, porabi … Predstavljamo šesterico, ki se bojuje za letošnji lovoriki.

Tudi letos smo prečesali trg dostavnikov in tovornih vozil, preverili njihove lastnosti in izračunali stroške uporabe. Čakata jih še podrobno ocenjevanje in soočenje z uporabniki tovrstnih vozil, zmagovalca – tovorno in dostavno vozilo leta 2018 – pa bomo razglasili 6. junija letos. Projekt skupaj pripravljamo Časnik Finance in revija Kamion & Bus.

Dostavni kandidati

Ford transit connect

Prenova je prinesla nov prepoznaven hišni dizajn prednje maske, v notranjosti pa posodobljeno armaturno ploščo, ki lahko vključuje tudi multimedijski sistem Sync 3 z velikim šestpalčnim barvnim zaslonom, občutljivim za dotik, ter nove, trpežnejše materiale oblazinjenja.

Motorna ponudba zajema nov 1,5-litrski dizelski motor ecoblue in izpopolnjen bencinski 1,0-litrski ecoboost. Pri dizelskih modelih je serijsko na voljo nov paket za učinkovitejšo porabo, ki zagotavlja optimalno aerodinamičnost z aktivno masko, ki odpira oziroma zapira zračne reže. Tako se motor ogreje veliko hitreje, obenem pa je pri vožnji zmanjšan zračni upor.

Ročni šeststopenjski menjalniki so zdaj serijsko na voljo v kombinaciji z vsemi motorji, opcijsko pa se kupci connecta lahko odločijo še za nov osemstopenjski samodejni menjalnik, ki je opremljen s pretvornikom navora.

Razširjena je ponudba dodatne opreme, ki vključuje opcijske ksenonske žaromete z dnevnimi LED-lučmi, brezžično indukcijsko polnjenje za mobilne telefone in pametni ključ. Nabor asistenčnih sistemov je povečan, med njimi so inteligentni omejevalnik hitrosti s samodejno prilagoditvijo hitrosti vozila, sistem za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in sistemom za zaviranje v sili, stabiliziranje v primeru bočnega vetra in aktivna pomoč pri parkiranju, ki pomaga usmerjati vozilo tako pri bočnem kot pri pravokotnem parkiranju.

Še naprej so na voljo različice s kratko in dolgo medosno razdaljo ter prostorom za tovor s prostornino do 3,6 kubičnega metra, ki lahko sprejme dve evropaleti, in nosilnostjo v razponu od 520 do 890 kilogramov.

Citroën berlingo/peugeot partner/opel combo

Nova generacija prinaša nov in zelo atraktiven videz, ki je popolnoma integriran v druga vozila iz palete. Treba je priznati, da je PSA s tem, ko je izdelal tri zelo različne avtomobile, ki pa so v bistvu enaki, opravil odlično delo. S spremembo sprednjega dela in notranjosti sta bila namreč v notranjosti dosežena zelo drugačna vizualni vtis in občutek. Novi model uporablja modularno platformo EMP2, ki jo deli z modeloma citroën C4 in peugeot 308, na njej pa je izdelan tudi nov jumpy oziroma expert. To pomeni manjše previse, povsem novo (sprednje) vzmetenje in električno servokrmiljenje namesto mehanskega.

Novinci so na voljo v dveh velikostih: M-dolžine 4,4 metra in XL-dolžine s 4,75 metra. V kombinaciji z zložljivim sedežem sovoznika to omogoča natovarjanje predmetov do 2,70 metra dolžine v M-izvedbo in 3,05 metra v XL-izvedbo. Prostornina prtljažnika se je povečala za 100 litrov.

Tu je tudi kup elektronskih pripomočkov, koristna novost, ki je prej še ni bilo, pa je električna parkirna zavora, ki je med sedežema sprostila veliko prostora. Od preostalih sistemov omenimo radarski tempomat s funkcijo ustavljanja, spremljanje mrtvega kota, prepoznavanje prometnih znakov, opozorilo o zapuščanju voznega pasu, opozorilo v primeru utrujenosti voznika in samodejno aktiviranje luči. Kamera za vzvratno vožnjo prikazuje ves prostor za vozilom, ta pomoč pa se lahko razširi s funkcijo bird’s-eye ali prikazom prostora iz ptičje perspektive.

Za pogon se uporabljajo bencinski motorji 1.2 puretech s 110 in 130 konjskimi močmi; šibkejši ima šeststopenjski ročni menjalnik, močnejši pa osemstopenjskega samodejnega. Tu je tudi 1.5 bluehdi, ki je na voljo v izvedbah 75, 100 in 130 konjskih moči s petstopenjskim ročnim menjalnikom, razen pri najmočnejši izvedbi, ki ima lahko šeststopenjski ročni menjalnik ali opcijski osemstopenjski samodejni.

Mercedes-benz sprinter

Medtem ko je sprinter doslej ponujal zadnji in vsekolesni pogon, pri tretji generaciji prihaja tudi prednji pogon. To prinaša kar nekaj prednosti – vozila s prednjim pogonom so cenejša, za 50 kilogramov lažja, njihov tovorni prostor pa je tudi osem centimetrov bliže tlom, s čimer so olajšali natovarjanje.

Glavna novost pogonskega sklopa sta dva nova menjalnika. Prvi je devetstopenjski samodejni menjalnik, ki je opremljen s pretvornikom navora. Gre za edini tovrsten menjalnik v segmentu velikih dostavnikov. Njegova izbira bo omejena le na vozila s prednjim pogonom. Prav tako bo le vozilom s prednjim pogonom namenjen drugi novinec, šeststopenjski ročni menjalnik, ki je bil prav tako razvit povsem na novo. V ponudbi ostaja še samodejni sedemstopenjski 7G-tronic plus.

Motorna ponudba se začenja z 2,1-litrskim vrstnim štirivaljnikom z največjimi močmi 114, 143 in 163 konjskih moči, pri čemer zadnja opcija ni na voljo pri vozilih s prednjim pogonom. Novost je še zmogljivejša različica s 177 konjskimi močmi, ki bo namenjena izključno šasijam s prednjim pogonom, in sicer za avtodome. Motorji dosegajo z zmanjšanjem notranjih izgub pri trenju in jermenu večji navor in boljše zmogljivosti pri nižjih vrtljajih. Mercedes je edini v Evropi, ki v ponudbi dostavnika ohranja šestvaljni motor – trilitrski dizelski agregat V6 ponuja največjo moč 190 konjskih moči, predvsem pa navduši s 440 newtonmetrov navora in mirnim delovanjem.

Pogled v voznikovo kabino razkriva povsem novo okolje, ki si številne elemente deli z najnovejšimi vozili iz Mercedesovega osebnega programa. Armaturne plošče so na voljo v štirih izvedbah: od povsem osnovne z velikim predalom na sredi do luksuzne, kjer je na osrednjem delu velik 10,2-palčni barvni LCD-zaslon na dotik. Na splošno so povečali število odlagalnih mest po celotni kabini, zagon motorja poteka s pomočjo gumba in ne več klasičnega ključa, v primeru samodejnega menjalnika pa je njegova ročica ob volanu.

Parkirna zavora je elektronska s stikalom na armaturni plošči, zato v kabini ostaja več prostora na tleh, povsem na novo pa so zasnovane še komande za upravljanje prezračevanja.

T0vorni kandidati

Ford trucks F-MAX

Turški proizvajalec je po uspešnem modelu cargo pred petimi leti začel razvijati prestižnega dolgoprogaša z veliko in prostorno kabino. Pogovarjali so se s strankami in proučili konkurenco. Med razvojem so se primerjali s petimi vodilnimi proizvajalci na evropskem trgu. Po naših prvih izkušnjah jim jih je uspelo v celoti doseči. F-MAX je tovornjak, ki bo pretresel konkurenco in trg tovornjakov s kakovostjo, zmogljivostjo in ceno.

Kabina je široka 2,5 metra in ima skoraj ravna tla. Notranja višina 2.160 milimetrov zadošča tudi za tiste košarkaških mer. Vstopa se prek treh stopnic, pri čemer je zadnja s posebnim gumastim tesnilom na vratih zaščitena pred vdorom vode in umazanije.

Notranjost je dvobarvna in udobna, odlagalnega prostora ne manjka. Nad vetrobranskim steklom so tri zaprte omarice in dva manjša odprta predala s skupno prostornino 225 litrov. Nad preklopnim zgornjim ležiščem so tri odlagališča, narejena po vzoru letalskih predalov. So edinstvena na trgu tovornjakov in imajo skupno prostornino 105 litrov. Preklopno zgornje ležišče je široko 650, spodnje pa 810 milimetrov, pri čemer se del spodnjega ležišča lahko dvigne.

F-MAX ni padel z neba in je rezultat skoraj šest desetletij dolge tradicije proizvodnje tovornjakov ter osvajanja najsodobnejše tehnologije in trendov v industriji tovornjakov. Tu predvsem mislimo na inteligenten pogonski sklop s predvidljivim topografskim tempomatom in funkcijo eco-roll. Vrstni šestvaljni motor ecotorq z delovno prostornino 12,7 litra izpolnjuje normo Euro 6d s kombinacijo povratnega kroženja izpušnih plinov (EGR), turbopolnilnikom s spremenljivo geometrijo lopatic, sistemom direktnega vbrizgavanja goriva, naprednim krmiljenjem in sistemom SCR. Da bi zmanjšali energijske izgube in porabo goriva, so uporabili vodno črpalko in ventilator hladilnika s spremenljivo hitrostjo delovanja, kompresor za zrak s sklopko, servočrpalko krmila z variabilnim pretokom, pameten alternator ... Motor na papirju pušča izjemen vtis, saj doseže 500 konjskih moči v širokem razponu vrtljajev od 1.400 do 1.850 vrtljajev na minuto, pri odličnih 2.500 newtonmetrih navora že od tisoč vrtljajev na minuto.

Mercedes-benz actros

Mercedes je prenovil actrosa, ki kot prvi tovornjak na evropskem trgu nadomešča vzvratna ogledala s kamerami, v kabino pa namesto merilnikov prinaša LCD-zaslone. Da se avtonomna vožnja počasi približuje, pri Mercedesu nakazujejo s sistemom Active Drive Assist, ki združuje že poznan radarski tempomat in na novo razvit sistem Lane Keeping Assist. Z njim lahko vozilo samodejno ohranja smer vožnje znotraj zarisanih prometnih pasov, kadar je njihova širina med 3,2 in 4,5 metra. Prav tako lahko samodejno popravi smer vožnje ob bočnih sunkih vetra. Skupaj z radarskim tempomatom, ki omogoča popolno ustavitev v primeru zastoja in samodejno speljevanje, pa je actros prvi serijski tovornjak, ki ponuja polavtonomno vožnjo.

Gre za drugo stopnjo avtonomne vožnje, kar je tudi največ dovoljeno po trenutni evropski zakonodaji. Pri tem je pogoj, da voznik sedi na sedežu in ima roke na volanu, kar zaznavajo senzorji.

Ker je danes ekonomičnost ključna, je pričakovano, da so pri Mercedesu na tej točki močno staknili glave. Rezultat je do pet odstotkov manjša poraba goriva, kar so delno dosegli z že omenjeno nadomestitvijo ogledal s kamerami, še več pa k temu prispeva izboljšan predvidljiv topografski tempomat PPC (Predictive Powertrain Control). Ta zdaj pokriva do 95 odstotkov vseh cest, predvsem pa ima izboljšano pokritost lokalnih cest. Na njih tudi bolje upravlja hitrost, saj ima podatke o omejitvah hitrosti v naseljih, tako da hitrost vožnje samodejno zmanjša že pred začetkom naselja.

Volvo FH LNG

Volvovi tovornjaki, gnani z utekočinjenim zemeljskim plinom, so posebni in edinstveni po tem, da njihovi motorji delujejo po Dieslovem procesu v nasprotju s konkurenco, ki se je odločila za Ottov proces. Razlog za to je 15 do 25 odstotkov večja toplotna učinkovitost Dieslovega procesa, ki naj bi ugodno vplivala na manjšo porabo Volvovih motorjev ravno za tak odstotek. To naj bi očitno kompenziralo slabo stran te tehnologije – potrebo po polnjenju na treh mestih. Namreč, Volvo za vžig plina v motorju namesto svečk uporablja majhno količino dizelskega goriva in zato potrebuje dizelski rezervoar prostornine 170 litrov. Ker uporabljajo dizelsko gorivo, morajo imeti ti motorji tudi sistem SCR za čiščenje izpušnih plinov, kar pomeni, da je treba polniti tudi rezervoar za adblue. Morda ne tako pogosto kot v običajnih tovornjakih, ker je poraba reagenta tudi do 20 odstotkov manjša.

Z uporabo zemeljskega plina namesto dizelskega goriva je mogoče doseči znatno zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida. Če je beseda o dizelskem gorivu in plinu fosilnega izvora, se zmanjšanje giblje približno pri 20 odstotkih. Uporaba bioplina in hidrogenskega rastlinskega olja (HVO) namesto dizla pa izpuste ogljikovega dioksida v izpuhu zmanjša kar za 100 odstotkov.

Zemeljski plin se v utekočinjeni obliki hrani v posebni kriogeni posodi na vozilu, običajno pri temperaturah med 140 in 120 stopinjami Celzija pod ničlo. Vendar tudi tedaj pride do njegovega delnega izparevanja, tako da je zgornji del posode vedno napolnjen s plinsko fazo. Prehod iz tekočega v plinasto stanje je deloma zaželen in potreben, saj se v motorju uporablja za delo ravno v plinastem stanju. Posebna hidravlična črpalka v LNG-rezervoarju se poganja prek odgona na motorju, jemlje plin z vrha posode in ga stisne na tlak od 300 do 320 barov.

Šesterica, ki najbolje obvlada posel
Foto: Renault
Najbolj brani članki danes
2 uri
1. Se bo bencin v torek prvič letos pocenil?2. Minister Šabeder nima časa, da bi vam prihranil 48.432 evrov3. Google Huaweiu umaknil licenco za android. Kaj to pomeni za uporabnike teh
Več ▼

1. Se bo bencin v torek prvič letos pocenil?

2. Minister Šabeder nima časa, da bi vam prihranil 48.432 evrov

3. Google Huaweiu umaknil licenco za android. Kaj to pomeni za uporabnike teh telefonov?

4. Je Alenka Bratušek zamenjala Bojana Žlendra? Ne, reorganizirala ga je

5. Država gnezdi v vsaj 3,5 milijona evrov vredni gradbeni jami za Bežigradom

6. Kamniški forum: Podjetnik, ki ima na Veliki planini glavno turistično sezono celo leto

7. Domel do prvega milijona na Japonskem, tudi zaradi baterij za Teslo in Panasonic

8. Če bi bili vsi avti v Evropi čez noč električni, bi se izpusti CO2 zmanjšali le za 0,4 odstotka

9. Pregled programov na evropskih volitvah: Za kaj se zavzemajo vodilni kandidati, ki jim kaže najbolje

10. Predajte tehnologijo ali pa vas ne bo: tak je vsakdan evropskih podjetij na Kitajskem

Naslovne zgodbe Financ
2 uri
Danes objavljeno...
Več ▼

Danes objavljeno...

Naslovne zgodbe Financ
Ob rasti se vsem smeji 1
3 ure
Prihodi turistov res rastejo, a če želimo, da tudi zapravijo, jim je treba tudi ponuditi več
Na članek...

Če imate namen, zaradi kakršnegakoli razloga že, v prihodnjih dneh v Ljubljani rezervirati hotelsko sobo, boste skorajda pred misijo nemogoče. Proste sobe v hotelih, če gre verjeti portalu Booking.com, praktično ni.

Prihodi turistov v Slovenijo zadnjih devet let nenehno rastejo. Če primerjamo leto 2010 z letom 2018, je bilo tako lani za 80 odstotkov več prihodov turistov, če pogledamo le tuje turiste, pa se je število njihovih prihodov več kot podvojilo. Tudi če prihode tujih turistov omejimo le na Ljubljano, se je njihovo število podvojilo.

Kljub vsej množični rasti, ki jo slovenski turizem doživlja zadnja leta, je to, da je vsaj nekaj dni v Ljubljani praktično nemogoče dobiti sobo, zame še vedno presenetljiv podatek. Morda bo kmalu drugače, Ljubljani se namreč obeta kup novih hotelov, Turizem Ljubljana denimo napoveduje, da bo prestolnica do leta 2022 število sob z današnjih 2.700 povečala na štiri tisoč.

Sobe torej bodo. Če bo tudi več kongresov in konferenc, kar se napoveduje, je dobra novica, da naj bi bil nov ali vsaj prenovljen kongresni prostor tudi v načrtu. Za opeke bo tako poskrbljeno.

A ob vsej tej rasti, ob vseh zasedenih hotelih in restavracijah, se ob turističnih številkah vedno ustavimo pri eni. In to je seveda poraba turistov. Kot sicer kažejo podatki Banke Slovenije, je turistični priliv oziroma izvoz potovanj vsako leto večji, tudi prvo letošnje četrtletje je bilo boljše od primerljivega lanskega. Kot je pred časom razlagal Gregor Jamnik iz ljubljanskega Best Western Premier hotela Slon, turisti ostajajo dlje, zato je tudi poraba večja, saj, kot je dodal, še vedno prevladujejo turisti z dokaj majhno kupno močjo.

Sicer naj bi novi petzvezdični hoteli spremenili tudi to, privabili goste z globljimi žepi. Toda pri porabi ne gre le za ponudbo sob in hotelov. Ljubljanska ponudba pa še vedno zaostaja. Če želimo, da turisti tu zapravijo več denarja, jim je tudi treba več ponuditi. Pekarne, trgovine hitre mode in podobno niso dovolj. Sploh, če je njihova ponudba boljša v državah, iz katerih turisti prihajajo. Ali če si sposodim besede strokovnjakinje za turizem Maje Uran Maravić s portoroške fakultete za turistične študije: »Če za sobo zaračunamo 300 evrov na noč, morajo biti tudi vse preostale znamenitosti konkurenčne destinacijam, kjer za prenočitev zaračunajo toliko denarja.«

V Ljubljani ta teden ni prostih hotelskih sob – vendar pa boste težko našli srečnega hotelirja 2
3 ure
V tem tednu v prestolnici skoraj ni prostih hotelskih sob. Hotelirji imajo namreč polne roke dela z udeleženci kongresov in konferenc. Kako pa kaže za poletje?
Na članek...

Prosti termini ljubljanskih hotelov so bili v tem tednu obarvani večinoma rdeče, poleg pa napis: »Razprodano.«

»Med 22. in 24. majem v Ljubljani ni proste hotelske sobe,« je na Twitterju zapisal eden izmed uporabnikov. Njegov zapis nam je dal misliti. Preverjanje prostih zmogljivosti ljubljanskih hotelov je potrdilo, da ima prav – na portalu Booking.com v tem obdobju dejansko ni bilo nobene proste hotelske sobe, prav tako je nismo našli neposredno na spletnih straneh največjih hotelov.

A ta zasedenost po navedbah hotelirjev niti ni nenavadna za ta termin, saj je Ljubljana polna kongresov in konferenc. Pogledali smo, kdo od prihajajoče sezone pričakuje največ in kakšno je bilo lansko poslovanje hotelirjev.

Hotelirji pričakujejo rast kongresnega turizma

»Zdaj je kongresna sezona, ta ponavadi traja od aprila do junija, rezervacije pa potekajo že kakšni dve leti vnaprej,« nam je povedal Sandi Kovačevič, direktor hotela Cubo. In dodal, da je popolna zasedenost vseh ljubljanskih hotelov za to obdobje nekaj povsem običajnega.

Pritrdil mu je tudi Matej Rigelnik, direktor Union hotelov: »Trenutna zasedenost hotelskih zmogljivosti v Ljubljani ni nekaj nenavadnega, saj gre za sezonski splet obiska poslovnih, predvsem kongresnih gostov in počitniških gostov, željnih raziskovanja prestolnice.« Podatkov o poslovanju nam niso razkrili, saj so delniška družba.

Je pa Kovačevič dodal, da je letošnja sezona za zdaj sicer slabša kot lani, »a sodeč po trendu, vemo, da bo v dveh, treh letih še več rezervacij kot, denimo, letos. V Ljubljani imamo precej konferenc in te so v razcvetu.«

Na vprašanja, kakšna so pričakovanja za prihajajočo sezono, je Kovačevič odgovoril: »Gledamo dva in tri mesece vnaprej, junij in julij bosta v začetku meseca vsaj 80-odstotno zasedena.« Povedal je tudi, da zaradi dviga cen na raven petzvezdičnega hotela Intercontinental niso vedno povsem polni. Kovačevič pozdravlja vse nove petzvezdične gradnje, saj meni, da ima Ljubljana še veliko prostora za razširitev ponudbe in s tem zadržanje turistov.

V Ljubljani je v gradnji kar nekaj novih hotelov, stari pa povečujejo svoje zmogljivosti. V nekaj letih bo Ljubljana dobila več kot tisoč novih hotelskih sob.

»Mestni hotelirji kar trpimo«

Gregor Jamnik, direktor Slona in predsednik Združenja hotelirjev Slovenije (ZHS), pojasnjuje, da je bil termin 5. in 7. junija zapolnjen že več kot pol leta vnaprej. V Ljubljani bo takrat pomemben politični dogodek – Tri morja – in v prestolnico se bodo zgrnile politične delegacije iz več držav, nam je pojasnil. »Tudi mi smo v tem obdobju polni, ekstremna sezona pa se začne v juniju in traja skoraj do novembra. Mestni hotelirji kar 'trpimo'.«

Cene sob so tako kot v hotelu Cubo dvignili tudi v ljubljanskem hotelu Slon, nam je zaupal Jamnik. V Slonu so za letos dvignili cene za štiri do pet odstotkov, a so povečali tudi ponudbo in kakovost. »Težko gremo čez 85-odstotno zasedenost zmogljivosti, več kot to je že fizično težko izpeljati.«

»Letos pričakujemo podobno sezono kot lani, zaradi dviga cen pa tudi večje prihodke, seveda,« je komentiral Jamnik in omenil, da hotelirje kar malce skrbi, kako bo s kadri, saj jim jih še vedno primanjkuje. »Manjka sobaric, kuharjev, natakarjev, verjetno pa jih – predvsem mlade – od tega odvračata prav narava dela in plačilo. Zadnje je v primerjavi z drugimi panogami nižje,« je še dodal Jamnik.

Kako so poslovali lani

Pogledali smo rezultate šestih hotelov v Ljubljani, štirih večjih in dveh butičnih. Čiste prihodke od prodaje so povečali vsi, razen Cuba. Največja ljubljanska hotelska družba Union hoteli je lani ustvarila že za 22,2 milijona evrov prodaje in dosegla tudi lepo rast čistega dobička.

Hotel Slon je lani ustvaril več kot sedemodstotno rast čistih prihodkov od prodaje, a mu je čisti poslovni izid nekoliko upadel – za slabih devet odstotkov, na 1,04 milijona evrov.

Hotel City, ki je v lasti hotela Slon, je prihodke v letu 2018 povečal, a ne tako močno kot predlanskim. So pa presegli milijon evrov čistega dobička.

Austria Trend Hotel pri severni obvoznici je čiste prihodke od prodaje povečal za 8,5 odstotka.

Butični hotel Vander v strogem središču Ljubljane ima za sabo uspešno leto in se približuje dvema milijonoma evrov prihodkov, sploh prvič, odkar poslujejo, pa so dosegli tudi omembe vreden čisti dobiček.

Hotel Cubo je edini od pregledanih, ki so mu prihodki od prodaje nekoliko upadli, enako tudi čisti dobiček.

V Ljubljani ta teden ni prostih hotelskih sob – vendar pa boste težko našli srečnega hotelirja
Foto: Aleš Beno
Astronomska cena okoljskih predpisov za tovorni promet: od 20 do 50 tisoč evrov na tovornjak 2
4 ure
Za izpolnitev postavljenih okoljskih izpustov tovornega prometa za leti 2025 in 2030, bi v Evropi potrebovali približno 20 tisoč priključkov moči od 150 do 500 kilovatov in šest tisoč priključkov za polnjenje do moči 500 (ali več) kilovatov. V tem trenutku ni niti enega.
Na članek...

Po letu 2025 bodo morali tovornjaki zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 15 odstotkov, po letu 2030 pa še za dodatnih 15 odstotkov (skupno 30 odstotkov) v primerjavi z današnjimi izpusti. Ocenjuje se, da bi se cena vozil zaradi tehnologije, ki bo to omogočila, lahko zvišala za 20 tisoč do 50 tisoč evrov, vendar bi s tem povezana manjša poraba goriva pomenila tudi velike prihranke pri uporabi vozila.

Ko so nas pred nekaj leti vprašali, kaj bo prinesel standard Euro 7, smo trdili, da je malo verjetno, da ga bomo kmalu videli, ker se ravni škodljivih plinov ne morejo več znižati in da se bodo vsa prizadevanja usmerila v zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida. Na žalost (ali na srečo) smo imeli prav.

Čeprav gospodarska vozila poznamo že več kot stoletje, so se prvi koraki pri urejanju kakovosti izpušnih plinov začeli leta 1990 z uvedbo standarda Euro 0, ki je postopoma vodil k standardu Euro 6 iz leta 2014, ki do danes ostaja bolj ali manj nespremenjen. Okoljski predpisi Euro urejajo količino dušikovega oksida (NOx ) in trdnih delcev ter niso povezani z izpusti ogljikovega dioksida. Nadzor izpustov ogljikovega dioksida se je leta 2009 začel z Uredbo 595/2009, s katero je evropska komisija prepoznala potrebo po opredelitvi metodologije za določanje izpustov ogljikovega dioksida težkih vozil.

Pomemben pogoj za omejevanje izpustov plinov je določitev količine ogljikovega dioksida, ki ga sproščajo gospodarska vozila. Lani je bil sprejet VECTO, to je simulacijski protokol, ki izračunava izpuste ogljikovega dioksida celotnega vozila. Zaradi številnih izvedenk tovornjakov in priklopnikov je potrebno kompleksno orodje, ki upošteva vse elemente motorja, menjalnika, kabine, priklopnika ... in na tej osnovi izračuna količino izpustov ogljikovega dioksida. V začetku leta se je začela opredelitev emisij ogljikovega dioksida za nekatere skupine vozil (denimo pogonske konfiguracije 4 x 2), v prihodnjih dveh letih pa bodo znane emisije vseh (novih) vozil, ki bodo prišla na trg.

Ko so dobili informacije o količini ogljikovega dioksida, ki jo oddajajo današnja vozila, je bil naslednji korak določiti cilje za zmanjšanje izpusta in tu so se začele težave.

Visoko postavljene meje

Evropska komisija je maja 2018 v evropski parlament poslala predlog za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida za 15 odstotkov do leta 2025 in za 30 odstotkov do leta 2030 (vozila bi morala po letu 2025 sprostiti 15 odstotkov manj ogljikovega dioksida in po letu 2030 30 odstotkov) za vozila z največjo dovoljeno težo nad 7,5 tone v primerjavi z današnjimi izpusti. Po drugi strani je ACEA, ki združuje vodilne proizvajalce vozil, predlagalo zmanjšanje za sedem odstotkov oziroma 15 odstotkov. Novembra je evropski parlament izglasoval 20-odstotno zmanjšanje do leta 2025 in 35-odstotno do leta 2030, kar je povzročilo ostre odzive združenja ACEA in pričakovano odobritev okoljskih organizacij. Nazadnje je februarja romunsko predsedstvo Evropskega sveta in parlamenta doseglo sporazum o določitvi omejitev na 15 oziroma 30 odstotkov. Ti cilji so zavezujoči in tisti, ki jih ne bodo izpolnjevali, bodo plačali (visoko) kazen, odvisno od stopnje prekoračitve.

Poleg zavezujočih ciljev so se zakonodajalci dogovorili, da bodo okrepili sistem spodbud za vozila z ničelnimi in majhnimi izpusti v razredu težkih vozil. Prav tako so bili sklenjeni dogovori za zagotovitev razpoložljivosti popolnih in zanesljivih podatkov o porabi goriva, ki bodo pridobljeni z napravo, ki bo v vozilu spremljala dejansko porabo goriva.

Stališče ACEA je, da postavljeni cilji do leta 2025 zahtevajo vgradnjo novih tehnologij v vozila, ki so že razvita, in da kratek rok ne ustreza dolgoročnemu razvojnemu ciklu tovornjakov. Poleg tega ACEA podpira sistem spodbud, s pomočjo katerih bi se povečal delež vozil z ničelnimi ali majhnimi izpusti, ne pa tudi kazni, naložene proizvajalcem, ki ne izpolnjujejo ciljev.

»Člani evropskega parlamenta zavestno ignorirajo dejstvo, da so zmogljivosti elektrifikacije tovornjakov občutno manjše kot pri avtomobilih zaradi izjemno visokih začetnih stroškov, omejenega dosega vozil, nezadostne infrastrukture, zlasti na avtocestah, in nenaklonjenosti strank tej tehnologiji,« pravi Erik Jonnaert, glavni tajnik ACEA. »Zavzemamo se za uravnoteženo ureditev, ki bo pripomogla in pospešila tehnološki premik proti vozilom z majhnimi in ničelnimi izpusti, brez ogrožanja konkurenčnosti industrije.«

Takšni strogi standardi bi lahko ogrozili evropsko proizvodnjo tovornjakov, ki je brez konkurence vodilna na svetu po varnostnih in ekoloških standardih (ne glede na to, da »strokovnjaki« iz organizacije Transport & Environment trdijo drugače). Ne dvomimo o dobrih namenih poslancev evropskega parlamenta, vendar večina med njimi ni dovolj usposobljena, da bi odločila o teh vprašanjih. Na koncu bi debelejši konec potegnili kupci vozil, ki bi morali plačati ogromne stroške razvoja, in končno uporabniki zaradi neizogibno dražjega prevoza.

Večkrat smo poudarili, da teh ciljev ni mogoče izpolniti brez uvedbe alternativnih goriv, saj se porabe goriva (ali s tem povezanega izpusta ogljikovega dioksida) ne da toliko zmanjšati (ne glede na to, kaj trdijo različni okoljski "strokovnjaki"), tudi z uporabo hibridnih pogonov ali "waste heat management tehnology'' (izkoriščanje toplote izpušnih plinov in podobne rešitve). Termodinamični potencial dizelskega procesa preprosto ni neomejen (ravno nasprotno). Danes ostaja glavno vprašanje, katere alternativne tehnologije so uporabne in za katere je zagotovljena infrastruktura.

Alternativne rešitve

Na tej točki ima samo plin (nekakšno) infrastrukturo, ki lahko zagotovi nemoten transport, ter dovolj razvito in dostopno tehnologijo. Težava je v tem, da se lahko s plinskim pogonom izpusti ogljikovega dioksida zmanjšajo za največ 20 odstotkov (ker je zemeljski plin tudi ogljikovodik in tekoče gorivo).

Predstavili smo že primerjavo energetskih potreb tovornjaka na 800 kilometrov dolgi poti: klasični tovornjak potrebuje približno 224 litrov dizelskega goriva, ki tehta 186 kilogramov in je v rezervoarju, ki tehta 17 kilogramov. Ta količina dizelskega goriva ima energetski potencial 2.192 kilovatnih ur. Po drugi strani pa za isto razdaljo potrebuje električni tovornjak akumulatorje s skupno maso osem ton ali zmogljivostjo tisoč kilovatnih ur. Ker je električni pogon precej učinkovitejši (tu ne govorimo o učinkovitosti proizvodnje električne energije), potrebujemo manj moči, vendar je energijska gostota baterije bistveno manjša.

Če na tej točki ne upoštevamo potrebe po prostoru za namestitev take baterije, poglejmo čas, potreben za polnjenje. S 500-kilovatnim polnilnikom potrebujemo dve uri in s 350-kilovatnim okoli tri ure, kar ni slabo. Edina težava je, da v Evropi ni polnilnikov moči, večjih od 150 kilovatov, ki bi bili prilagojeni tovornjakom, in ocenjuje se, da bi za izpolnitev postavljenih ciljev med letoma 2025 in 2030 potrebovali približno 20 tisoč priključkov moči od 150 do 500 kilovatov. Prav tako bi v istem obdobju potrebovali približno šest tisoč priključkov za polnjenje do moči 500 (ali več) kilovatov, v tem trenutku (uganili ste) pa ni niti enega.

Razmere so nekoliko boljše pri vodiku, ker za 800 kilometrov potrebujemo 830-litrski rezervoar z 58 kilogrami utekočinjenega vodika, pri čemer je skupna masa rezervoarjev in goriva manjša od dveh ton. Tudi če bi imeli dovolj vodika (ki ga nimamo) in tovornjakov, ki ga uporabljajo (ki jih tudi nimamo), bi za oskrbo teh vozil morali imeti vsaj 500 polnilnic z utekočinjenim vodikom in še 500 s stisnjenim vodikom, v tem trenutku pa imamo le nekaj polnilnic s stisnjenim vodikom in nič z utekočinjenim. Dodatna težava je proizvodnja vodika, ki mora biti iz obnovljivih virov (dejansko gre za proizvodnjo električne energije in njeno uporabo za elektrolizo vode). Letne potrebe po prometu na svetu znašajo okoli 210 milijonov ton vodika, trenutna letna proizvodnja pa je približno 30 milijonov ton, imamo pa težavo s prometom, saj ni veliko transportnih zmogljivosti ali tankerjev, ki bi prevažali ves ta vodik.

Kaj nas čaka?

Evropski proizvajalci ocenjujejo, da bi s povečanjem proizvodnje električnih vozil do leta 2030 število električnih tovornjakov z največjo dovoljeno maso nad 16 ton znašalo osem odstotkov, delež vozil pod 16 ton pa približno 15 odstotkov. Skupno število električnih tovornjakov v EU bi bilo tako okoli 110 tisoč.

Proizvajalci poudarjajo, da bi za tako veliko število električnih tovornjakov (z možnostjo nadaljnje rasti) potrebovali vsakih 100 kilometrov polnilnice z močjo do 500 kilovatov in vsakih 50 kilometrov polnilnice moči od 150 do 500 kilovatov, pri čemer bi vsaka polnilnica imela osem priključnih mest. Upoštevati je treba tudi, da bi v tem primeru morala imeti vsaka 500-kilovatna polnilnica priključno moč najmanj šest megavatov, šibkejše polnilnice do tri megavate, kar je velik izziv. Če vemo, da trenutno nimamo niti dovolj parkirnih mest za tovornjake, je veliko vprašanje, kako zgraditi take polnilne zmogljivosti.

Ko se vse skupaj sešteje, se bodo cene tovornjakov morale občutno zvišati, ker ta tehnologija stane. Dobra novica je, da 30 odstotkov manj izpustov ogljikovega dioksida pomeni prav tolikšno zmanjšanje porabe goriva, kar so ogromni prihranki pri stroških, zato nekatere ocene kažejo, da bi bili prihranki lahko višji od stroškov. Bomo videli.

Astronomska cena okoljskih predpisov za tovorni promet: od 20 do 50 tisoč evrov na tovornjak
Foto: Shutterstock
Predajte tehnologijo ali pa vas ne bo: tak je vsakdan evropskih podjetij na Kitajskem 4
4 ure
Kitajska tveganja za evropski denar v petih slikah
Na članek...

Medtem ko je Kitajska še leta 2017 po svetu investirala za 280 milijard dolarjev, so leta 2018 investicije bolj podobne ravni iz leta 2014. Kitajska je lani tako po svetu investirala za 179 milijard dolarjev. V Evropo je šlo po podatkih ameriškega inštituta za podjetništvo AEI 47 milijard dolarjev, v ZDA 10 in Avstralijo pet milijard dolarjev kitajskih naložb. Podjetja iz EU so na Kitajsko leta 2018 vložila le šest milijard evrov.

To so podatki iz najnovejše ankete o zaupanju evropskih podjetij na Kitajskem, ki jo je objavila Evropska gospodarska zbornica v Pekingu v sodelovanju s svetovalno hišo Roland Berger. Kljub tem številkam, kljub povečanim globalnim tveganjem, kljub velikim kitajskim obljubam – pa v resnici počasnemu odpravljanju ovir za tuja podjetja – se evropski posel Kitajski ne namerava zlahka odreči. Trg, prihodki in dobički so dovolj dobri, da se splača vztrajati. Posebej se je lani kitajski trg odprl za kozmetiko, finančne storitve in turizem. Ne gre za to, da se podatki o enaki obravnavi kitajskih in podjetij s tujim kapitalom na Kitajskem ne izboljšujejo, gre za to, da je trend počasen. Da so besede večje od dejanj.

1. Skrb zbujajoče nepoštene zahteve za prenos tehnologij

V dveh letih se je število primerov, ko so bila podjetja prisiljena prenesti tehnologijo ali poslovne skrivnosti, da bi ohranila dostop do trga, podvojilo. Leta 2019 je kar 20 odstotkov vprašanih povedalo, da so bili prisiljeni v takšne posle, leta 2017 je bilo takšnih le deset odstotkov. Včasih podjetja svojo tehnologijo prenesejo prostovoljno, posebej, kadar želijo svoje dobavitelje narediti bolj zanesljive. Prenos tehnologije pod prisilo je, denimo, neprostovoljna ustanovitev družbe s skupnimi vlaganji, na katero je treba prenesti podatke, ali pa družbe ne bo. Prisilni prenosi tehnologij niso enakomerno razporejeni, posebej imajo s tem težave v kemični in naftni industriji, pri medicinski opremi, s težavami pa se srečujejo tudi farmacevti in avtomobilski proizvajalci. Nespodbuden je tudi podatek, da je kar 63 odstotkov vprašanih povedalo, da se prisilni prenosi dogajajo pravkar ali pa so se zgodili v zadnjih dveh letih.

2. Kitajska pravila o zbiranju in shranjevanju podatkov so visoko varnostno tveganje

Kitajska pravila za kibernetsko varnost že od leta 2016 določajo, da se morajo vsi pomembni poslovni in osebni podatki, ki so zbrani ali obdelani na Kitajskem, hraniti v okviru kitajskih meja. To določilo skrbi evropska podjetja v vseh sektorjih, tako pri telekomunikacijah, v zdravstvu kot denimo pri letalskih prevoznikih. Kar 24 odstotkov vprašanih pravila motijo z vidika varnosti, potem jim zvišujejo stroške, moti pa jih tudi nejasnost teh pravil.

Sploh so blokiran internet, slabe povezave, nestabilnost sistema še vedno velike ovire za posel na Kitajskem. Dobra polovica vprašanih ima zaradi tega težave pri izmenjavi dokumentov tako s podjetji na tujem kot pri izmenjavi med zaposlenimi in s kupci. Skoraj polovica vprašanih ima zaradi tega manjšo produktivnost.

3. Za večino je O. K., a še vedno se 45 odstotkov podjetij počuti neenakopravne

Čeprav se delež evropskih podjetij, ki opozarjajo na neenakost, zmanjšuje, je delež tistih, ki se izrekajo za diskriminirane, še vedno velik. Posebej zato, ker kitajska vlada nenehno govori o zmanjševanju neenakosti in ukrepih, ki bi odpravili diskriminacijo. Neenakopravnost se kaže pri dostopu do trga, administrativnih ovirah in pri komunikaciji z vlado. Za registracijo podjetja na Kitajskem je po poročilu »Doing business« potrebnih devet dni. Iz aktualne ankete pa je razvidno, da je le 11 odstotkov vprašanih podjetje ustanovilo v manj kot 15 dneh, večina je potrebovala več kot mesec, tretjina celo več kot tri mesece.

Še vedno tudi 31 odstotkov vprašanih podjetij meni, da na Kitajskem nikoli ne bo enakopravnosti med domačimi in tujimi podjetji.

Pri tem zbornica v Pekingu opozarja, da v Evropi za kitajska podjetja veljajo enaka pravila kot za domača in da je skrajni čas, da se to zgodi tudi na Kitajskem. Evropa je sicer letos spomladi sprejela – do uveljavitve je še dobro leto – sklop novih pravil, s katerimi bo mogoče zaradi varnosti ali javnega reda temeljiteje pregledovati neposredne naložbe iz tretjih držav. Čeprav se nikjer ne omenja le Kitajska, torej pravila niso diskriminatorna, so bila sprejeta ravno zaradi kitajske »nevarnosti«.

4. Reforme stagnirajo, pa še se bo poslabšalo

Reforme na Kitajskem, ki bi morale povečati enakopravnost tujih podjetij, ne dajejo sijočih rezultatov. Omembe vreden je tako podatek, da je na vprašanje, ali ste zamudili poslovno priložnost na Kitajskem zaradi omejevanja dostopa na trg in drugih ovir, kar 43 odstotkov podjetij odgovorilo z da. V petih letih je to sicer izboljšanje, a za sedem odstotnih točk, kar pri zbornici ocenjujejo kot malo. Dobrih deset odstotkov podjetij, ki so zamudila poslovno priložnost zaradi neenakih pravil, tudi pravi, da je šlo za posel, ki je bil večji od četrtine njihovega letnega prihodka na Kitajskem.

Tudi pri pričakovanjih o administrativnih ovirah za naprej je bolje, a ne veliko bolje. Skoraj polovica vprašanih namreč še vedno verjame, da se bodo ovire za evropska in tuja podjetja nasploh v prihodnjih petih letih povečale, 25 odstotkov pa jih meni, da bodo tam, kjer so zdaj. Večina torej misli, da bo slabše ali enako. Se je pa v primerjavi z lani za sedem odstotnih točk povečal delež tistih, ki napovedujejo, da bo ovir manj. A optimisti so še vedno v manjšini.

5. Največja nevarnost za prihodnost je kitajska gospodarska rast, pa tudi stroški dela – hud upad je pri optimizmu za prihodnji dve leti

Ko so podjetja vprašali, kateri so trije dejavniki z največjim vplivom na njihov prihodnji posel na Kitajskem, Trumpova trgovinska vojna ni bila neposredno prva. Posredno pa ima pomembno zvezo. Največ jih je na prvo mesto postavilo gospodarsko upočasnjevanje na Kitajskem, MDS je Kitajski za letos napovedal 6,2-odstotno rast. Na drugem mestu je globalno upočasnjevanje. Šele potem so trgovinska vojna in stroški dela.

Dodajmo še en podatek, le 45 odstotkov vprašanih je v letošnji anketi dejalo, da so optimistični pri rasti za svoj sektor za prihodnji dve leti, kar je 17 odstotkov manj v primerjavi z lansko anketo.

Predajte tehnologijo ali pa vas ne bo: tak je vsakdan evropskih podjetij na Kitajskem
Foto: Shutterstock
Kje v Ljubljani bodo na voljo nove hotelske sobe
5 ur

Na vse večjo zasedenost hotelskih sob v Ljubljani je odgovorila tudi stran ponudbe. V gradnji je kar nekaj novih hotelov, delujoči hoteli pa povečujejo svoje zmogljivosti. V nekaj letih bo Ljubljana dobila več kot tisoč novih hotelskih sob.

Zlatarna Celje na Bavarskem dvoru že gradi hotel s 300 sobami, podjetje Brtprule, v ozadju katerega so ljubljanski podjetnik Sandi Jeram, Gašper Koren iz Zemante ter soustanovitelja Iconomija Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec, vlaga v hotel na lokaciji nekdanjega Šumija s 160 sobami, na Kolodvorski ulici v središču Ljubljane pa bo hotel Neuhaus s približno 55 sobami.

Tudi obstoječi hotelirji se širijo

Hotela Slon v središču Ljubljane in Four Points by Sheraton Mons na obrobju mesta bosta s prenovo zmogljivosti povečala za skupno 200 sob, so za Manager povedali v Turizmu Ljubljana. Tudi hotel Lev bo skozi več faz prenove pridobil okoli 50 sob, že prenovljen in na novo odprt hotel Central skupine Union Hoteli pa jih je dodal še 15.

Do leta 2022 naj bi bil obnovljen tudi hotel Bellevue s približno sto sobami – lastnik Izet Rastoder je povedal, da imajo vse pripravljeno, čakajo pa še gradbeno dovoljenje.

Družba Clipplus v lasti Iztoka Lampiča in Petra Cesarja (prvi vodi geodetsko, drugi pa arhitekturno podjetje) bo predvidoma še pred poletjem ob Kolodvorski ulici, poleg poslopja Televizije Slovenija, začela graditi objekt Neuhaus Kolodvorska, v katerem bo 49 hotelskih sob in sedem luksuznih stanovanj. Vrednost projekta je ocenjena na osem milijonov evrov. Objekt bo gradil Kolektor Koling, cilj pa je gradnjo končati konec leta 2020. Po oceni Petra Cesarja iz arhitekturnega biroja Arhitektura 2211, ki je skupaj z birojem Kosi in partnerji projektant objekta, je vrednost investicije osem milijonov evrov. Hotel bodo snovalci projekta upravljali sami s pomočjo strokovnega kadra.

Šumi: 150 sob

Na območju nekdanjega Šumija družba Šumijev kvart poleg stanovanj ter gostinske in trgovske dejavnosti načrtuje tudi hotel. Tega bo financirala družba Brtprule, v ozadju katere so po poročanju Financ ljubljanski podjetnik Sandi Jeram, Gašper Koren iz Zemante ter soustanovitelja Iconomija Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec. Hotel naj bi imel okoli 150 sob, svetovalci investitorjev naj bi trenutno iskali upravljavca. Pogovarjajo se z mednarodno hotelsko verigo.

Atower, Bavarski dvor: 350 sob

Zlatarna Celje se na Bavarskem dvoru nasproti hotela Intercontinental že pripravlja na gradnjo stolpnice Atower. V objektu bo tudi hotel, več o načrtih pa še ni znano. Zlatarna ima že hotel Plaza v BTC, ki pa ga je oddala v upravljanje verigi Radisson Blu. Ali bodo v upravljanje oddali tudi hotel v središču, ni znano. V Zlatarni Celje na naša vprašanja o poteku projekta niso odgovorili.

Bellevue: 100 sob

Družba Rastoder je pripravljena na 20 milijonov evrov ocenjeno rušitev in rekonstrukcijo dotrajanega glavnega objekta nekdanjega hotela Bellevue ter gradnjo novega dela in prizidka. Čakajo le še gradbeno dovoljenje. Novi hotel z depandanso naj bi ponujal sto sob in štiri apartmaje. Rastoder je hotel kupil konec leta 2017 od jordanskega nepremičninskega sklada Mawared, ki je leta 2009 razpadajoč Bellevue kupil od Študentskega servisa Maribor, a sedem let pozneje obupal in začel iskati kupca. Upravljavec hotela Intercontinental na bavarskem dvoru in srbska Delta pa načrtujeta še eno naložbo v prestolnici, kjer naj bi prav tako zrasel hotel. Podrobnosti za zdaj niso znane.

Kje v Ljubljani bodo na voljo nove hotelske sobe
Foto: Aleš Beno
(časovnica) Korak za korakom od novega parlamenta do nove evropske komisije
5 ur

Kaj sledi, ko bodo še v zadnjih članicah EU v nedeljo, 26. maja, evropski državljani izbrali, kdo jih bo prihodnjih pet let zastopal v evropskem parlamentu? Dogodki si bodo vse do jeseni sledili po bolj ali manj jasnem urniku, vse od volilnega dne pa do ustanovne seje novega sklica evropskega parlamenta ter umestitve evropske komisije.

Ker brexita (še) ni, bodo državljani EU na tokratnih evropskih volitvah znova volili 751 poslancev v evropski parlament, med njimi bo 8 evroposlancev iz Slovenije. Po anketi Vox populi, ki jo je na vzorcu 700 oseb med 14. in 16. majem za časnika Dnevnik in Večer ter RTV Slovenija izvedla agencija Ninamedia, bi ob upoštevanju le tistih vprašanih, ki nameravajo oditi na volitve in so navedli, koga bodo obkrožili, skupna lista SDS in SLS z nosilcem liste Milanom Zverom dobila 22,7 odstotka glasov, lista SD z nosilko Tanjo Fajon 21,7 odstotka glasov, lista LMŠ z nosilko Ireno Jovevo pa 20,3 odstotka glasov. Kot navajajo pri Dnevniku, se tem trem listam nakazujeta po dva evropska poslanca, možnost za enega poslanca pa se po tokratnem merjenju kaže NSi z nosilko liste Ljudmilo Novak (9,1 odstotka opredeljenih anketirancev) in Desus z nosilcem liste Igorjem Šoltesom (8,2 odstotka).Od 23. do 26. maja: V članicah EU bodo potekale volitve v evropski parlament, v Sloveniji bodo v nedeljo, 26. maja.

Od 27. maja do vključno junija: Novoizvoljeni evroposlanci bodo takoj po volitvah začeli pogajanja za oblikovanje političnih skupin. Pogajanja bodo sicer večinoma tekla v juniju. Po pravilih evropskega parlamenta se mora za oblikovanje politične skupine zbrati najmanj 25 evroposlancev, ki morajo prihajati iz vsaj četrtine različnih članic (v primeru EU-28 gre za sedem članic).

2. julija: Novoizvoljeni poslanci se bodo sešli na ustanovnem zasedanju v Strasbourgu. Tako bo steklo delo novega sklica evropskega parlamenta, ki se bo začelo s formalnimi opravili, kot je izvolitev predsednika evropskega parlamenta, 14 podpredsednikov in pet kvestorjev, ter odločanje o sestavi parlamentarnih odborov. V evropskem parlamentu sicer deluje 20 specializiranih stalnih odborov, vsak pa ima od 25 do 73 polnopravnih članov in prav toliko nadomestnih.

15. do 18. julij: Predvidoma v tem času se bodo novoizvoljeni poslanci sešli na drugem plenarnem zasedanju, na njem pa bodo predvidoma izvolili predsednika nove evropske komisije. Skladno s postopkom vodilnih kandidatov bi morali pri tem upoštevati izide evropskih volitev.

Realne možnosti, da postaneta predsednik nove komisije, imata po projekcijah vodilna kandidata obeh glavnih političnih skupin v EP, ki bosta predvidoma ostali največji: gre za desnosredinsko politično skupino EPP ter levosredinsko politično skupino S & D. Za zdaj velja, da naj vodilni položaj v novi evropski komisiji pripade kandidatu tiste politične skupine, ki je na volitvah dobila največ podpore.

Proceduralno je kandidat za novega predsednika evropske komisije lahko potrjen, če dobi absolutno večino glasov (ker ima evropski parlament 751 članov, absolutno večino sestavlja 376 glasov).

Od septembra do oktobra: Ko bo potrjen predsednik nove evropske komisije, mora dobiti svojo ekipo ... in v naslednjem koraku bodo poslanci evropskega parlamenta zaslišali kandidate, ki jih bodo članice predlagale za komisarje.

Prejšnjič so zaslišanja trajala po tri ure, kandidati odgovarjajo na vprašanja članov enega pa vse do štirih parlamentarnih odborov, pristojnih za področje dela v evropski komisiji, ki ga želi opravljati kandidat. Večinoma kandidate v odborih podprejo. Posamičnega komisarskega kandidata evroposlanci ne morejo zavrniti. Ker lahko zavrnejo komisijo kot celoto, pa grožnja s čim takim pomeni politični pritisk, ki je v preteklosti pripeljal do tega, da so kandidati odstopili ali je bila njihova kandidatura umaknjena. Spomnimo, po negativni oceni na podlagi zaslišanja je nekdanja premierka Alenka Bratušek sama odstopila kot komisarska kandidatka. Kandidaturo Italijana Roccoja Buttiglioneja, ki je bil komisarski kandidat za področje pravosodja, svobode in varnosti, a je dobil negativno oceno zaradi svojih skrajnih stališč do homoseksualcev in žensk, je umaknil tedanji italijanski premier Berlusconi.

V zadnjem koraku bodo evroposlanci, predvidoma oktobra na plenarnem zasedanju, glasovali o podpori celotni novi evropski komisiji.

(časovnica) Korak za korakom od novega parlamenta do nove evropske komisije
Foto: Shutterstock
Deset najzanimivejših dražb poslovnih prostorov
6 ur

Tokrat smo pogledali, katere poslovne prostore boste lahko kupili na javnih dražbah v prihodnjih tednih, in izbrali nekaj najzanimivejših. Izbirali smo med največjimi poslovnimi kompleksi, ki jih je trenutno možno kupiti na trgu, pa tudi med manjšimi poslovnimi prostori, ki so na zanimivih lokacijah. Najcenejša poslovna prostora, prodajalni, v Ljubljani se prodajata za dobrih 130 tisoč evrov, najdražja poslovna stavba v prestolnici, v kateri so pisarne, pa za 1,9 milijona evrov.

Precej poslovnih prostorov in objektov je naprodaj tudi zunaj prestolnice. Med drugim je naprodaj večji Primorjev poslovni kompleks v Postojni in večji poslovno-skladiščni objekt v Šentjurju pri Celju. Podrobnosti o dražbah dobite na povezavah pod vsako od nepremičnin.

Deset najzanimivejših dražb poslovnih prostorov
WSJ: Ford odpušča 7.000 ljudi 16
6 ur
Ameriški proizvajalec avtomobilov Ford bo odpustil sedem tisoč zaposlenih oziroma 10 odstotkov vseh zaposlenih, poroča Wall Street Journal. Kot je v pismu, ki ga je mogoče prebrati na Axiosu,
Več ▼

Ameriški proizvajalec avtomobilov Ford bo odpustil sedem tisoč zaposlenih oziroma 10 odstotkov vseh zaposlenih, poroča Wall Street Journal. Kot je v pismu, ki ga je mogoče prebrati na Axiosu, napisal predsednik uprave Jim Hackett, to pomeni tudi zmanjšanje menedžerske strukture za petino. S tem bodo letno prihranili 600 milijonov dolarjev.

WSJ: Ford odpušča 7.000 ljudi
Foto: Matej Kačič
Dodatnih 180 milijonov evrov za dolgotrajno oskrbo? 2
6 ur
Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi vlada po scenariju ministrstva za zdravje vložila v parlamentarni postopek novembra, dokončno sprejet pa naj bi bil najpozneje aprila prihodnje leto. To je dejal
Več ▼

Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi vlada po scenariju ministrstva za zdravje vložila v parlamentarni postopek novembra, dokončno sprejet pa naj bi bil najpozneje aprila prihodnje leto. To je dejal premier Marjan Šarec v odgovoru na poslansko vprašanje Matjaža Hana (SD).

Po sedanjih ocenah bo za uresničitev predvidenih rešitev na področju dolgotrajne oskrbe potrebnih dodatnih 180 milijonov evrov, je dejal Šarec. To po njegovem prinaša vprašanje, kje vzeti sredstva za to. Postavil je vprašanje, ali bi se kot družba ali za začetek vsaj v državnem zboru strinjali z uvedbo obveznega socialnega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. In, ali bi našli konsenz za preoblikovanje in nadgradnjo zdravstvene zavarovalnice, kar piše v koalicijskem sporazumu, je vprašal Šarec.

Spomnimo, nazadnje je bil zakon o dolgotrajni oskrbi predlagan oktobra 2017, takrat je bilo govora o potrebnih dodatnih 100 milijonih evrov; rešitve so bile takrat deležne veliko kritik in niso dobile epiloga. Za te storitve v Sloveniji nimamo posebnega zavarovanja, ampak se zdaj stroški krijejo večinoma iz obveznega zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja ter iz žepa. Po zadnjih podatkih statističnega urada je šlo v letu 2016 za dolgotrajno oskrbo 499 milijonov evrov ali 1,24 odstotka BDP, od tega tri četrtine iz javnih virov (večinoma prispevki in davki), 26,3 odstotka pa iz zasebnih virov.

Pahor ponavlja razpis za namestnika predsednika KPK 3
6 ur
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes podpisal tretji javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnico oziroma namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije (KPK),
Več ▼

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes podpisal tretji javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnico oziroma namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije (KPK), sporočajo iz njegovega kabineta. Javni poziv bo objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije v sredo, 22. maja 2019.

Na drugem javnem pozivu sta se prijavila Zoran Dimović in Rajko Gerič, vendar pa se Pahor po posvetu z izbirno komisijo ni odločil za nikogar od njiju. "Tako se je odločil, ker se želi prepričati, da bo izbrani kandidat med prijavljenimi resnično najboljši in bo tako prepričana tudi večina javnosti. O tej možnosti se je pogovarjal tudi z izbirno komisijo in obema kandidatoma, ki ju je izbirna komisija ocenila kot primerna. Predsednik Pahor ocenjuje, da so razumeli njegovo željo, dati še eno možnost za zbiranje kandidatur, pri čemer je obema kandidatoma, ki sta bila tokrat ocenjena za primerna predlagal, da se vnovič prijavita," pišejo Pahorjevi.

Novi namestnik predsednika KPK bo imenovan za petletni mandat.

Trumpova trgovinska vojna s Kitajsko – spopad družbenih ureditev? 1
7 ur

Kiron Skinner, direktorica načrtovanja politik na ameriškem zunanjem ministrstvu, je prejšnji mesec v Washingtonu na forumu o varnosti označila kitajsko-ameriški konflikt kot “spopad, v katerem so se Združene države doslej prvič znašle pred nasprotnikom s popolnoma različno družbeno ureditvijo in drugačno ideologijo”.

Njen poskus opredelitve spopada Trumpove administracije s Kitajsko ni bil deležen odobravanja, četudi je prišel iz pozicije, ki so jo pred njo zasedale korifeje, kot so George Kennan, Paul Nitze, Richard N. Haass in Anne-Marie Slaughter, saj ni niti originalen niti točen. Kajti koncept je pred več kot četrt stoletja razvil že politični znanstvenik Samuel P. Huntington, kitajska komunistična partija kot institucija pa je ideološko že zdavnaj propadla.

Še huje – Skinnerjeva je delila tudi rasistične insinuacije. V nasprotju z ameriško tekmo s Sovjetsko zvezo, ki jo je opisala kot “spopad znotraj zahodne družine” naj bi se Združene države v boju za prevlado s Kitajsko “prvič soočile z nasprotnikom, ki ni bele rase” – ne glede na dejstvo, da so se Združene države med drugo svetovno vojno bojevale proti Japonski.

Lahko samo upamo, da je razprava Skinnerjeve o spopadu med belo in nebelimi civilizacijami samo neljub lapsus linguae. Kajti namensko vključevanje rasizma v uradna stališča lahko pripelje ne samo do tega, da bo ena izmed strani iz konflikta izšla gospodarsko in vojaško poražena, temveč je s tem lahko ogrožena tudi njena družbena ureditev. Okvir, v katerega bodo določevalci politik umestili kitajsko-ameriški konflikt, bo imel dolgosežne posledice in Združene države morajo, če si želijo zagotoviti široko mednarodno podporo, pokazati, da njihova politika temelji na moralno vzdržnih predpostavkah.

Za večino komentatorjev je kitajsko-ameriški konflikt boj za oblast med ustaljeno velesilo in njenim najnevarnejšim izzivalcem. Zdi pa se, da se državi ne bosta zmogli izogniti Tukididovi pasti – samo sebe uresničujoči prerokbi, ki napoveduje, da bo obvladujoča sila v strahu pred izgubo oblasti sprožila vojno za ohranitev svetovne prevlade.

Ne glede na možnost, da je gonilna sila današnjega konflikta boj za oblast z ničelno vsoto, pa bi morale Združene države vendarle vzeti v obzir tudi nekatere druge dejavnike. Kajti zaradi grožnje propada družbenih ureditev zaradi podnebnih sprememb izpade ravnanje na zgolj ameriške interese osredotočene Trumpove administracije v očeh preostalega sveta sebično in neodgovorno.

Večini tega sveta – ki vključuje tudi dobršen delež Američanov – namreč ni prav nič do tega, da bi se za ohranitev ameriške hegemonije zapletla v novo hladno vojno. Ameriška administracija si mednarodno podporo pri preprečevanju vzpona kitajske moči in vpliva lahko pridobi le s prepričljivim argumentom.

Ki pa je že na dlani, saj vzpon Kitajske kot enopartijske diktature ogroža ne samo ameriško prevlado, temveč tudi na naboru uveljavljenih pravil temelječo mednarodno ureditev. Namesto da spor označujejo kot boj med različnimi rasami, bi se Združene države morale osredotočiti na dejstvo, da Kitajska ogroža obstoj mednarodnih institucij, kar posredno ogroža tudi razvoj in stabilnost mnogih drugih držav.

Tem namreč zdajšnja mednarodna ureditev – z vsemi prednostmi in slabostmi ameriškega vodenja – zagotavlja precej več koristi kot katerakoli druga alternativna ureditev. In Združene države so si med hladno vojno s Sovjetsko zvezo pridobile tako široko mednarodno podporo zaveznikov prav zaradi tega, ker so se bojevale za ohranitev te ureditve. Po koncu hladne vojne pa se je večina sveta – ob predpostavki, da bodo Združene države še naprej ohranjale liberalni okvir – z večjim ali manjšim odobravanjem pač sprijaznila z ameriško prevlado.

Žal pa predpostavka ne drži več. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je s svojo “najprej Amerika” zunanjepolitično usmeritvijo obrnila hrbet dosedanjim zaveznikom in s svojimi ozkimi političnimi interesi močno razburila preostali svet. Prav nič pretirana ni ugotovitev, da Trumpove zgrešene politike ogrožajo liberalno mednarodno ureditev vsaj toliko, če ne še bolj, kot jo ogroža Kitajska.

Vsekakor se Trumpova administracija lahko še naprej zanaša na prepričanje, da bodo Združene države lahko Kitajsko premagale same, brez pomoči drugih. A stroški bodo zelo visoki, verjetnost zmage pa precej manjša, kot če bi se Združene države naslonile na pomoč svojih prijateljev in zaveznikov.

Če v spor vpleteni strani ne bosta dosegli dogovora, bo kitajsko-ameriška hladna vojna zagotovo eskalirala v naslednjo fazo. Prej ali slej pa bo Trumpova administracija spoznala, da za prevlado nad Kitajsko nujno potrebuje tudi podporo svojih zaveznikov. In takrat bi bilo zelo koristno, če jih na svojo stran ne bo vabila, da se udeležijo rasističnega konflikta ali pa spopada med različnimi družbenimi ureditvami, temveč bi za nasprotovanje Kitajski uporabila moralno ustreznejše razloge. Ne nazadnje so Združene države zgodovinski branitelj liberalnega reda in čas bi že bil, da končno začnejo temu ustrezno tudi ravnati.

Copyright: Project Syndicate, 2019.

www.project-syndicate.org

Eko sklad: nove spodbude za e-avte, znižanje pri priključnih hibridih
7 ur

Eko sklad je objavil nova poziva za električna in priključno-hibridna vozila za občane in podjetja. Ohranili so visoke spodbude za električna vozila, znižali pa spodbude za priključne hibride.

Nova javna poziva za dodeljevanje spodbud za električna in priključno-hibridna vozila za občane in podjetja prinašata več novosti:

● omejitev emisij ogljikovega dioksida za priključno hibridno vozilo (plug-in) ali vozilo na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender) so znižali z 80 gramov ogljikovega dioksida na kilometer na 50 gramov,

● višino spodbude pri kategoriji vozil L7e ("štirikolesa razen lahkih štirikoles") so znižali od 4.500 evrov na dva tisoč evrov,

● višino spodbude pri priključnem (plug-in) hibridnem vozilu ali vozilu na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender) so znižali s 4.500 evrov na dva tisoč evrov,

● višina spodbude pri vozilih kategorije L6e ("lahka štirikolesa") so znižali s tri tisoč evrov na 1.500 evrov.

Pri javnem pozivu za občane so spremenili tudi pogoje za uveljavljanje subvencije za testna vozila, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Eko sklad: nove spodbude za e-avte, znižanje pri priključnih hibridih
Foto: Jure Makovec
(graf) Koliko subvencij damo za zeleno energijo in koliko elektrike za to dobimo? 4
7 ur
V slovenske obnovljive vire energije se je lani steklo za 135 milijonov evrov subvencij, kar je šest odstotkov manj kot leta 2017. Koliko elektrike smo za ta denar dobili? Po podatkih ministrstva za
Več ▼

V slovenske obnovljive vire energije se je lani steklo za 135 milijonov evrov subvencij, kar je šest odstotkov manj kot leta 2017. Koliko elektrike smo za ta denar dobili? Po podatkih ministrstva za infrastrukturo 937,9 gigavatnih ur elektrike. Je to veliko ali malo? Glede na podatke Sursa smo v Sloveniji lani proizvedli 16.300 gigavatnih ur elektrike, največ, več kot pet tisoč gigavatnih ur, v nuklearki. Dodajmo, da so nas subvencije obnovljivih virov energije doslej stale že krepko prek milijardo evrov, več spodaj.

(graf) Koliko subvencij damo za zeleno energijo in koliko elektrike za to dobimo?
Bencin bo cenejši, dizel za malenkost dražji
7 ur
Opolnoči se bodo spremenile cene reguliranih pogonskih goriv. Neosvinčen 95-oktanski bencin se bo pocenil za dva centa na 1,335 evra za liter, dizel pa podražil za 0,1 centa na 1,293 evra za
Več ▼

Opolnoči se bodo spremenile cene reguliranih pogonskih goriv. Neosvinčen 95-oktanski bencin se bo pocenil za dva centa na 1,335 evra za liter, dizel pa podražil za 0,1 centa na 1,293 evra za liter, je objavilo ministrstvo za gospodarstvo.

Gre za prvo letošnjo pocenitev bencina, napovedali smo jo že v članku Se bo bencin v torek prvič letos pocenil?

Bencin bo cenejši, dizel za malenkost dražji
Foto: Shutterstock