Manager
Umrl je Carlo Benetton, najmlajši od ustanoviteljev modne hiše
10.07.2018 19:02
V 75. letu starosti je na svojem domu v bližini Trevisa umrl Carlo Benetton, najmlajši od treh bratov in ene sestre, ki so leta 1965 ustanovili slavno modno hišo, poročajo tuje tiskovne agencije.
Več ▼

V 75. letu starosti je na svojem domu v bližini Trevisa umrl Carlo Benetton, najmlajši od treh bratov in ene sestre, ki so leta 1965 ustanovili slavno modno hišo, poročajo tuje tiskovne agencije. Vodenje Benettona, ki se je v zadnjih letih znašel v težavah, je sicer lani spet prevzel 83-letni Luciano Benetton. (STA)

Ascent Resources lani več kot podvojil prihodke
24 min
Britansko podjetje Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa in prodaja zemeljski plin, je lani več kot podvojilo prihodke. S povečanjem proizvodnje je izgubo znižalo iz predlanskih 1,98
Več ▼

Britansko podjetje Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa in prodaja zemeljski plin, je lani več kot podvojilo prihodke. S povečanjem proizvodnje je izgubo znižalo iz predlanskih 1,98 milijona na 1,37 milijona funtov, prihodki pa so se ustavili pri 1,9 milijona funtov, medtem ko so leta 2017 znašali 814.000 funtov.

Družba je lani proizvedla 11,9 milijona kubičnih metrov plina in 2930 milijonov sodov plinskega kondenzanta. Predsednik podjetja Cameron Davies je ob objavi poročila kot ključni dejavnik za nadaljnje poslovanje izpostavil okoljevarstveno dovoljenje za obrat za čiščenje plina oz. rafinerijo v Petišovcih. (STA)

Berlusconi bi na mestu italijanskega premiera rad videl Draghija
48 min
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je pozval prvega moža Evropske centralne banke Maria Draghija, da postane predsednik naslednji italijanske vlade, poroča Bloomberg. »V preteklosti
Več ▼

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je pozval prvega moža Evropske centralne banke Maria Draghija, da postane predsednik naslednji italijanske vlade, poroča Bloomberg. »V preteklosti sem že dejal, brez da bi se z njim posvetoval, da bi bil Draghi pravi človek za položaj visoke odgovornosti v Italiji,« Bloomberg navaja neapeljski časopis Il Mattino.

Draghijev mandat na čelu ECB se končuje čez pet mesecev. Berlusconi pa pritiska na italijanskega notranjega ministra in vodjo Lige Mattea Salvinija, da izstopi iz vladajoče koalicije z Gibanjem petih zvezd in zahteva predčasne volitve.

Kljub naraščajočim napetostim z Gibanjem petih zvezd pred evropskimi parlamentarnimi volitvami, se je Salvini doslej upiral pozivom iz njegove stranke in širše, da izstopi iz koalicije. Nekateri si želijo, da bi sklenil zavezništvo z desnico, skupaj z Berlusconijem, s katerim je Salvinijeva Liga že vladala v preteklosti.

Umetna inteligenca bo napovedovala možnosti za prometno nesrečo in maligni tumor
2 uri
Predstavljamo štiri zelo obetavne projekte s področja umetne inteligence in strojnega učenja
Na članek...

1. Robot za sortiranje odpadkov

Smetišča, sežigalnice odpadkov in centri za reciklažo bi že v nekaj letih lahko močno napredovali in po zaslugi robotizacije in avtomatizacije postali še precej bolj učinkoviti. Ekipa raziskovalcev iz inštituta MIT namreč intenzivno dela na projektu RoCylce. Cilj raziskovalcev je temeljita prenova in izboljšava ravnanja z odpadki. Izdelali so posebno programsko opremo, ki ob pomoči robotske roke, tehnologije računalniškega vida in strojnega učenja deluje kot robot za reciklažo.

Avtorji projekta pojasnjujejo, da so se med učenjem robota soočili z vrsto izzivov, saj je imel sprva težave z razločevanjem različnih materialov – težko je namreč ocenil, ali je skodelica za kavo iz plastike ali iz papirja. Posebna robotska roka je tako poleg računalniškega vida dobila še dodatne senzorje, s pomočjo katerih lažje in natančneje razlikuje plastiko od papirja in kovine.

Čeprav robotova natančnost prepoznavanja odpadkov še ne dosega človeške, je napredek očiten, na MIT pa so prepričani, da bi lahko ta tehnologija že »jutri« vodila do popolnoma avtomatskih tovarn za razvrščanje odpadkov in reciklažo.

2. Napovedovanje verjetnosti prometnih nesreč

Iz Googlove storitve Ulični pogled (Street View) lahko že danes dobimo ogromno uporabnih podatkov – kmalu bomo denimo uživali v navigiranju v obogateni resničnosti, o čemer smo pisali v članku Tako bo Google služil z obogateno resničnostjo. Skupina raziskovalcev na univerzi Stanford pa je posnetke iz Google Zemljevidov in Uličnega pogleda analizirala v navezi s podatki poljskih zavarovalnic o prometnih nesrečah.

S strojnim učenjem in umetno inteligenco opremljeni algoritmi so uspeli izjemno natančno izračunati verjetnost za nastanek prometnih nesreč glede na lokacijo – dom ali službo posameznega zavarovanca. Primerjava s trenutnimi modeli zavarovanj je pokazala, da z umetno inteligenco nadgrajena analitika dosega znatno boljše rezultate kot najsodobnejši modeli, ki jih trenutno uporabljajo zavarovalnice. Edini izziv pri implementaciji novega modela na področju zavarovalništva utegne biti varovanje osebnih podatkov in zasebnosti posameznika. Zavarovalnice bodo morale od vsakega zavarovanca pridobiti dovoljenje za zbiranje in obdelavo teh podatkov.

3. Boljše zagotavljanje humanitarne pomoči

Znanje o tem, kako je populacija porazdeljena po Zemlji, je lahko koristno za zagotavljanje optimalne pomoči po naravnih in drugih nesrečah. S tem se ubada Facebookov oddelek za umetno inteligenco, ki je objavil povsem svež zemljevid gostote prebivalstva v Afriki v navezi z optimalnimi načrti zagotavljanja humanitarne pomoči ob nesrečah. Kmalu naj bi bili podobni načrti na voljo tudi za preostale dele sveta.

Satelitske posnetke in druge podatke je prispeval projekt Open Street Map, podatke o možnostih za zagotavljanje humanitarne pomoči pa so pripravili v Facebooku. Uporabili so dve različni tehniki, tako imenovano šibko nadzorovano učenje in delno nadzorovano strojno učenje.

4. Učinkovito odkrivanje raka na dojkah

Od tehnologij umetne inteligence si veliko obeta tudi zdravstvena panoga. Raziskovalci na Univerzi v New Yorku so uporabili več kot milijon mamografskih posnetkov iz več kot 200 tisoč preiskav ter z njimi zgradili globalno nevronsko mrežo ter modele za odkrivanje raka na dojkah. Uspešnost modela so preizkusili s pomočjo 14 radiologov in ugotovili, da umetna inteligenca že dosega 90-odstotno natančnost pri napovedovanju prisotnosti malignega tumorja dojke zgolj na podlagi posnetka. Raziskovalci pričakujejo, da se bo natančnost prepoznavanja še dvignila, v praksi pa naj bi se najprej uveljavil hibridni model – aplikacija najprej izračuna verjetnost prisotnosti maligne tvorbe na podlagi posnetka, ki ga nato v primeru večje verjetnosti temeljito pregleda še radiolog.

Poglejte realnost številk pri ciljih za obnovljive vire energije
3 ure
Če upoštevamo jedrsko energijo, razogljičenje energetike za Slovenijo ni strahotno težak problem, pač pa imamo velike težave pri doseganju deleža obnovljivih virov energije, je povedal direktor Direktorata za energijo Hinko Šolinc.
Na članek...

Najprej spomnimo: edini slovenski veljavni cilj za obnovljive vire energije (OVE) je zapisan v strategiji, sprejeti pred nekaj leti in je 27 odstotkov OVE v končni bruto rabi energije leta 2030. Leta 2020 moramo doseči 25-odstotni delež, dejansko pa smo predlanskim dosegli 21,5-odstotnega.

Kakšen ciljni delež za leto 2030 nam bo določila EU? Ne vemo. V postopku sprejemanja tako imenovanega čistega paketa direktiv EU se je delež obnovljivih virov na ravni EU dvignil od 30 na 32 odstotkov, je povedal Šolinc na konferenci En.grids.

Kaj to pomeni za Slovenijo? Bo naš delež 32-odstoten, kot je povprečje EU? Šolinc: »Po nekaterih indicih iz evropske komisije bi lahko dobili celo 37-odstotnega.«

Na Institutu Jožefa Stefana (IJS) pa so izračunali, da lahko realno dosežemo 26-odstotni delež OVE. Pri izračunu so med drugim upoštevali gospodarsko rast, krepitev učinkovite rabe energije in naraščanje potreb v prometu, kjer bo naraščal predvsem tranzitni promet.

Več kot 26-odstotni delež OVE bo izjemno težko doseči, je opozoril Šolinc in spomnil na težave pri umeščanju v prostor hidroelektrarn na Savi in Muri.

Težave so tudi pri umeščanju vetrnih elektrarn, je dodal in razložil, da so na Agenciji za energijo prek pozivov dodelili pravice do porabe sredstev za 66 projektov vetrnih elektrarn v skupnem znesku 18,9 milijona evrov in skupne moči 215 megavatov.

»V dveh letih ni bila umeščena v prostor niti ena od teh vetrnih elektrarn, pa se bo prvim kmalu končal rok za začetek gradnje,« je povedal Šolinc.

Ostanejo samo še sončne elektrarne. Po izračunih IJS bi morali z njimi proizvesti deset teravatnih ur električne energije na leto, da bi dosegli 27-odstotni delež OVE. Za primerjavo: lani je bila v sončnih elektrarnah proizvodnja na generatorju 0,25 teravatne ure.

Pri doseganju ciljev za obnovljive vire imamo tri sektorje, je nadaljeval Šolinc: električna energija, toplota in promet.

1. Pri toploti bomo ciljni delež dosegli, čeprav bo treba pri toplotnih črpalkah na letni ravni vložiti približno četrtino energije kot električno energijo. Tega ni mogoče zmanjšati zaradi fizikalnih lastnosti toplotnih črpalk, ki v prihodnje ne bodo bistveno boljše kot danes. Kljub temu lahko v kombinaciji z učinkovito rabo energije, biomaso in soncem pri toploti dosežemo cilje.

2. Pri električni energiji lahko pridemo na 50 ali 60 odstotkov obnovljivih virov.

3. V prometu pa lahko z današnjimi tehnologijami primešavanja biogoriv dosežemo, gledano tehnično, od deset do 15 odstotkov obnovljivih virov.

Rešitve se iščejo, koliko nas bodo stale, pa bomo videli, je končal Šolinc.

Poglejte realnost številk pri ciljih za obnovljive vire energije
Foto: Jure Makovec
Najbolj brani članki danes
13 ur
1. Hotelirska vročica v Ljubljani: za koliko hotelov je še prostor?2. Avstrijski podkancler Strache po razkritju afere Ibiza odstopil3. Američan iz Kamnika: Zame je Slovenija najboljša država na
Več ▼

1. Hotelirska vročica v Ljubljani: za koliko hotelov je še prostor?

2. Avstrijski podkancler Strache po razkritju afere Ibiza odstopil

3. Američan iz Kamnika: Zame je Slovenija najboljša država na svetu!

4. Poglejte, kako dobro se živi v Kamniku

5. Če bi bili vsi avti v Evropi čez noč električni, bi se izpusti CO2 zmanjšali le za 0,4 odstotka

6. Minister Šabeder nima časa, da bi vam prihranil 48.432 evrov

7. LTH Castings, ki dela za BMW in Mercedes, končal eno največjih letošnjih naložb v slovenski industriji

8. Volkswagnova elektrorevolucija dobiva ambiciozen slovenski epilog

9. Brez strahu pred evroskeptiki

10. Bodo študenti letos dražji kot zaposleni z minimalno plačo?

HPE za 1,3 milijarde dolarjev prevzel proizvajalca superračunalnikov
15 ur
Ameriško informacijsko tehnološko podjetje Hewlett Packard Enterprise (HPE) je prevzelo družbo Cray Inc, enega izmed proizvajalcev najhitrejših superračunalnikov, za 1,3 milijarde dolarjev (1,16
Več ▼

Ameriško informacijsko tehnološko podjetje Hewlett Packard Enterprise (HPE) je prevzelo družbo Cray Inc, enega izmed proizvajalcev najhitrejših superračunalnikov, za 1,3 milijarde dolarjev (1,16 milijarde evrov) - oziroma 35 dolarjev za delnico, poroča BBC. Po objavi prevzema so delnice ameriške družbe Cray pridobile 18 odstotkov vrednosti.

»Odgovori na nekatere najbolj pereča vprašanja družbe so zakopana v ogromnih količinah podatkov,« je dejal izvršni direktor HPE Antonio Neri. Računalniki družbe Cray so sposobni obdelati bilijone kalkulacij na sekundo. V HPE napovedujejo, da bo trg za podatkovne storitve in skladiščenje iz področij, kot je umetna inteligenca, z lanskih 28 milijard dolarjev zrasel na 35 milijard dolarjev do leta 2021. Superačunalnik družbe Cray uporabljajo v britanski vremenski službi Met Office za napovedovanje vremena.

Matej Čer za Delo: Cenim vsako sekundo z Muskom in se iz tega poskušam učiti 10
15 ur
»Mobilnost se seli iz lastniške oblike v nelastniško oziroma mobilnost kot storitev, kjer bodo različne oblike za različne potrebe zadovoljevale današnje in prihodnje uporabnike,« je v
Več ▼

»Mobilnost se seli iz lastniške oblike v nelastniško oziroma mobilnost kot storitev, kjer bodo različne oblike za različne potrebe zadovoljevale današnje in prihodnje uporabnike,« je v intervjuju za Delo dejal ustanovitelj podjetja Avant Car Matej Čer, ki širi prvi slovenski sistem souporabe električnih vozil.

V floti Avant Carja v Sloveniji in na Hrvaškem je trenutno okoli 3500 vozil, desetina električnih. »Ravno te dni smo, denimo, prevzeli že tudi prve tesle model 3, ki naj bi bile široko dostopne in so trenutno najbolj vroče električno vozilo v svetovnem okviru.«

Večkrat se je srečal z ustanoviteljem Tesle, Elonom Muskom. »Imel sem jih priložnost že nekajkrat srečati. To so ljudje, ki delajo zares velike stvari. Ne samo zahtevne, ampak tudi v smislu poslanstva za ves svet, hkrati pa imajo vsak dan tisoče klicev in želja sogovornikov, ki jih v večini niti ne poznajo. Vsak, ki poskuša ukrasti en sam dan na primer Elonu Musku, s tem upočasni tudi celoten razvoj družbe.«

Napoveduje, da bodo storitev souporabe električnih vozil kmalu razširili še v druga mesta in na Hrvaško. »Souporaba ves čas raste. V čedalje več primerih ugotavljamo, da nam je ni bilo treba aktivno promovirati, saj so nas potencialni uporabniki začeli iskati kar sami.«

»Pričakovati je, da bo okoli leta 2030 bistveno manj avtomobilov na cestah, morda le polovica glede na danes in od tega le še deset odstotkov lastniških. Infrastruktura bo namreč tako dobra in poslovni modeli tako dodelani, da bomo ponudniki, kot smo mi, skrbeli za 90 odstotkov avtomobilov.

Avant Car je lani ustvaril okoli 16 milijonov evrov prihodkov v Sloveniji in 6,5 milijona evrov na Hrvaškem. V zadnjih desetih letih rastejo za deset do 25 odstotkov na leto. »Sama trenutna rast ni tako pomembna – bolj so pomembni razvoj in investicije, ki bodo omogočili dolgoročno rast.«

Matej Čer za Delo: Cenim vsako sekundo z Muskom in se iz tega poskušam učiti
Potrošniško razpoloženje v ZDA maja na najvišji ravni po letu 2004 1
16 ur
Potrošniško razpoloženje v ZDA se je maja izboljšalo. Vrednost indeksa potrošniškega razpoloženja, ki ga izračunava Univerza Michigan, se je namreč zvišala z aprilskih 97,2 na majskih 102,4
Več ▼

Potrošniško razpoloženje v ZDA se je maja izboljšalo. Vrednost indeksa potrošniškega razpoloženja, ki ga izračunava Univerza Michigan, se je namreč zvišala z aprilskih 97,2 na majskih 102,4 točke, kar je najvišja vrednost v zadnjih 15 letih. Američani so dobro razpoloženi glede trenutnega gospodarskega položaja, pa tudi glede bližnje prihodnosti.

"Potrošniki so veliko bolj optimistični glede gospodarskih obetov, čeprav pa bodo negativne posledice uvedbe carin v zadnjem tednu zanesljivo vidne konec maja in v začetku junija," je sporočil glavni ekonomist univerze za potrošniške raziskave Richard Curtin.

Anketa, na podlagi katere izračunavajo indeks, je bila namreč večinoma izvedena, preden je predsednik ZDA Donald Trump povišal carine na uvoz iz Kitajske, ta pa je odgovorila s podobno mero. (STA)

Mala in srednja podjetja lahko za statusno preoblikovanje dobijo subvencijo
17 ur
Slovenski podjetniški sklad ponuja do pet tisoč evrov spodbude
Na članek...

Slovenski podjetniški sklad je razpisal vavčer za statusno preoblikovanje družb. Gre za subvencijo od tisoč do pet tisoč evrov, s katero lahko prijavitelj krije stroške svetovanja in izvedbe aktivnosti statusnega preoblikovanja podjetij. Z ukrepom želijo podpreti podjetja za njihovo večjo konkurenčnost.

Namen in cilj javnega razpisa je spodbuditi mikro, mala in srednja podjetja k statusnemu preoblikovanju, in sicer:

  • samostojnega podjetnika posameznika v kapitalsko družbo,
  • delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo ali nasprotno ali
  • zadruge v gospodarsko družbo ali nasprotno.

Do pet tisoč evrov subvencije

Z vavčerjem lahko podjetja dobijo subvencijo od tisoč do pet tisoč evrov, s čimer lahko krijejo do največ 60 odstotkov upravičenih stroškov.

Upravičeni stroški so stroški svetovanja zunanjega izvajalca, notarski stroški, stroški revizijske družbe ali samostojnega revizorja pri aktivnostih statusnega preoblikovanja podjetij.

Prijavitelj mora v vlogi za vavčer navesti zunanjega izvajalca, če se zanj odloči. Pri izboru zunanjega izvajalca mora ravnati gospodarno in storitev pridobiti po tržni ceni. Statusno preoblikovanje ne sme biti izvedeno pred oddajo vloge za javni razpis.

Denar na voljo do marca 2023

Razpis je odprt vse do 31. marca 2023, prijavitelj pa lahko prek tega razpisa dobi sredstva samo enkrat v celotnem obdobju.

Prijavitelji bodo o odločitvi o dodelitvi sredstev praviloma obveščeni najkasneje v roku 15 dni od prejema posamezne vloge na SPS. Vse podrobnosti razpisa z razpisno dokumentacijo dobite prek povezave subvencije.finance.si/r/2231378.

Na voljo tudi drugi vavčerji

Podjetniški sklad je objavil že več vavčerjev, na voljo so:

Mala in srednja podjetja lahko za statusno preoblikovanje dobijo subvencijo
Foto: Shutterstock
Dnevnik: Zadolženi podjetniki vse pogosteje skrivajo dokumente
17 ur
Ministrstvo za pravosodje na podlagi prijav stečajnih upraviteljev vse pogosteje kaznuje nekdanje direktorje zadolženih družb, ki skrivajo dokumentacijo o poslovanju, piše Dnevnik. Ko upravitelj
Več ▼

Ministrstvo za pravosodje na podlagi prijav stečajnih upraviteljev vse pogosteje kaznuje nekdanje direktorje zadolženih družb, ki skrivajo dokumentacijo o poslovanju, piše Dnevnik. Ko upravitelj ne prejme podatkov o poslih, mora direktorja prijaviti ministrstvu za pravosodje, ki nato ugotovi, ali je direktor storil prekršek.

Zagrožena globa je od 800 do 4.100 evrov. Leta 2016 so upravitelji sprožili 101 postopkov, v 2017 174, 2018 pa 253. Od leta 2016 do lani se je število stečajev podjetij povečalo s 1062 na 1267. Število prijav se je povečalo tudi zato, ker je zbornica v zadnjih letih pozivala upravitelje, naj neodzivne direktorje prijavljajo bolj dosledno.

Med tem ko se število prijav in izrečenih kazni veča, lani je bilo izrečenih za 113 tisoč evrov kazni, pa se je znesek plačanih in izterjanih kazni znižal iz 24 tisoč evrov v letu 2016 na 11 tisoč evrov v 2018.

Več stečajnih upraviteljev je dejalo, da število prijav zoper direktorje ni zraslo zato, ker bi upravitelji dosledneje ukrepali zoper kršitelje. Prepričani so, da je vedno več podjetij, ki jih lastniki zaradi izogibanja odgovornosti predajo slamnatim osebam, po navadi tujcem ali osebam z družbenega roba.

Boeing popravil programsko opremo na simulatorjih letal 737 MAX 12
18 ur
Ameriški proizvajalec letal Boeing je popravil programsko opremo za simulatorje, ki posnemajo izkušnjo letenja z letali 737 MAX, poroča Reuters. Letalo modela 737 max je bilo udeleženo v obeh
Več ▼

Ameriški proizvajalec letal Boeing je popravil programsko opremo za simulatorje, ki posnemajo izkušnjo letenja z letali 737 MAX, poroča Reuters. Letalo modela 737 max je bilo udeleženo v obeh tragičnih nesrečah v Etiopiji in Indoneziji.

Spremembe bodo zagotovile, da bo izkušnja na simulatorju reprezentativna pri različnih pogojih letenja in bo izboljšala simulacijo, so sporočili v podjetju. V podjetju so se odzvali po poročilu New York Timesa, ki je poročal, da je Boeing pred kratkim odkril, da letalski simulatorji letenja, ki jih uporabljajo za usposabljanje pilotov, ne morejo ustrezno ponoviti pogojev, ki so igrali vlogo pri strmoglavljenju letal 737 MAX.

Ameriški proizvajalec letal Boeing je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 2,1 milijarde dolarjev (1,85 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 13,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Po ocenah analitikov se že kažejo finančne posledice afere z letali 737 max. Skupni stroški njihove prizemljitve za Boeing so dosegli milijardo dolarjev.

Boeing popravil programsko opremo na simulatorjih letal 737 MAX
Foto: Boeing
Višji DDV znižal rusko gospodarsko rast
19 ur
Ruski BDP se je v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepil za 0,5 odstotka, kar je bilo bistveno manj kot v zadnjem lanskem trimesečju in manj od predhodnih ocen.
Več ▼

Ruski BDP se je v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepil za 0,5 odstotka, kar je bilo bistveno manj kot v zadnjem lanskem trimesečju in manj od predhodnih ocen. Ruska vlada upočasnitev pripisuje zaviralnemu učinku dviga DDV z novim letom.

Rusko gospodarsko ministrstvo je sicer pred nekaj tedni ocenjevalo, da bo medletna rast v prvih treh mesecih leta dosegla 0,8 odstotka, centralna banka pa je napovedovala celo rast med 1,0 in 1,5 odstotka. Gospodarsko ministrstvo je upočasnitev pripisalo dvigu DDV. Z novim letom je namreč Rusija za izboljšanje javnofinančne slike osnovno stopnjo tega najpomembnejšega neposrednega davka dvignila z 18 na 20 odstotkov, kar je nekoliko znižalo sicer visoko raven priljubljenosti predsednika Vladimirja Putina.

Analitiki družbe Capital Economics medtem poudarjajo, da to kaže na precej širšo sliko o šibkosti ruskega gospodarstva, saj je nespodbudna gibanj zaznati v predelovalnem sektorju, trgovini na drobno, gradbeništvu in kmetijstvu. (STA)

Tako je ljubljanski startup s projektom za zaznavanje bakterij v tekočinah prepričal bruseljsko komisijo
19 ur
Podjetje Microbium je prek razpisa SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Na članek...

Microbium, ljubljanski startup, ki ponuja storitve in izdelke na področju industrijske mikrobiologije, je eden izmed prejemnikov subvencije v okviru februarskega roka prve faze evropskega razpisa SME Instrument. So člani Tehnološkega parka Ljubljana, letos pa s štirimi zaposlenimi in dvema zunanjima sodelavcema praznujejo četrto obletnico ustanovitve. Preverili smo, s čim so prepričali ocenjevalce in kakšni so njihovi načrti.

Ko pridejo rezultati, je že prepozno

Mikrobiološki preizkusi tekočin so danes časovno potratni in delovno intenzivni. Informacijo o številu bakterij uporabnik dobi šele po nekaj dneh – to velja za pitno vodo v vodovodih, tehnološke vode, surovine in končne izdelke v industriji. To pomeni, da je pitna voda že porabljena, surovina že predelana ali pa je končni izdelek celo že dostavljen kupcem, preden imamo na voljo rezultat o morebitni bakterijski kontaminaciji, pojasnjuje direktor Microbiuma Gregor Zupin.

In prav za te izzive razvijajo rešitve v ljubljanskem podjetju – vodovodom in podjetjem omogočajo učinkovitejši in hitrejši nadzor nad kakovostjo njihovih izdelkov ter pomagajo pri odstranjevanju mikrobnih kontaminacij. »Čas detekcije skrajšujemo z nekaj dni na nekaj ur,« pravi Zupin.

Prijavo so pripravljali več mesecev

S svojim projektom so prepričali tudi ocenjevalce na evropskem razpisu SME Instrument, in sicer v prvi fazi, v kateri podjetja dobijo 50 tisoč evrov subvencije za študijo izvedljivosti. »Izredno smo bili veseli, da smo uspeli na SME Instrumentu v konkurenci več kot dva tisoč drugih evropskih podjetij in že to je neko priznanje,« pravi Zupin.

Kot pojasnjuje, so prijavo pripravljali vzporedno z običajnimi aktivnostmi več mesecev, tako da delo včasih ni bilo preprosto, a jim je verjetno prav zato uspelo prepričati ocenjevalce. »Vse naše aktivnosti so namreč usmerjene v delo z vodovodi in industrijo in s tem smo že večinoma spoznali njihove potrebe in vzporedno prilagajali razvoj ter tudi večkrat popravljali prijavni dokument.«

V februarskem prijavnem roku so v Bruslju skupno dobili 2.822 prijav, za sofinanciranje so jih izbrali 274, tudi štiri slovenske (poleg Microbiuma še projekte podjetij BIA, Borza terjatev in Mysteria Colorum – MyCol). Skupno so razdelili 13,7 milijona evrov.

Mikrobiološki nadzor z eno napravo

Kaj torej razvija Microbium? »Rezultat projekta bo naprava, ki bo omogočala avtomatizirano odčitavanje in prepoznavanje pozitivnih rezultatov (vsebnost bakterij) takoj, ko ti nastanejo. Informacija bo samodejno poslana na pametni telefon uporabnika. To pomeni, da bodo organizacije, ki nimajo nobenega mikrobiološkega predznanja, lahko takoj začele same uvajati lasten mikrobiološki nadzor z le eno napravo in brez uvajanja mikrobiologa v delo, kar lahko traja leto dni,« pojasnjuje Zupin. Cilj prijave na SME Instrument je izdelati podrobno trženjsko strategijo, ki bo usklajena z razvojnimi aktivnostmi v podjetju.

V razvojnem lijaku imajo sicer več izdelkov in storitev, čas pa bo pokazal, katere bo trg najbolje sprejel, pravi Zupin. »Naša vizija je postati vodilni v svetu v hitri mikrobiologiji s stališča hitre detekcije bakterij (naprave in testerji) kot tudi storitev (hitra vpeljava izboljšanega nadzora kakovosti v podjetja).«

Izzivi: financiranje razvoja in davki

Kot pravi Zupin, je največji izziv Microbiuma financirati razvoj. »Naša strategija je takšna, da s prodajo poskušamo financirati večji del razvoja. To velja še posebej za projekt iz prijave SME Instrumenta, saj za ta del razvoja nismo izkoristili nobenih razvojnih spodbud. Hkrati je davčna politika izredno neprijazna do startupov in nagrajevanja sodelavcev, vendar se tudi to počasi izboljšuje,« ugotavlja sogovornik.

Hkrati pa poudarja, da so v Sloveniji na področju mikrobiologije in biotehnologije odlične priložnosti zaradi številnih oddelkov na fakultetah ali inštitutih, ki se posredno ali neposredno ukvarjajo s tem, zaradi dveh večjih in več malih farmacevtskih in biotehnoloških podjetij in zaradi študijev mikrobiologije, biotehnologije, biokemije, molekulske in funkcionalne biologije. »Takšne kombinacije ne premorejo niti nekajkrat večje države.«

Tako je ljubljanski startup s projektom za zaznavanje bakterij v tekočinah prepričal bruseljsko komisijo
Foto: Microbium
Po Uljaniku ladjedelnici - zdaj v stečaj še krovni Uljanik, d.d. 2
20 ur
Po tem, ko se je prejšnji ponedeljek začel stečajni postopek nad Uljanik ladjedelnico, je včeraj sodišče v Pazinu sprejelo tudi odločitev o začetku stečaja nad krovno družbo Uljanik, d. d.
Več ▼

Po tem, ko se je prejšnji ponedeljek začel stečajni postopek nad Uljanik ladjedelnico, je včeraj sodišče v Pazinu sprejelo tudi odločitev o začetku stečaja nad krovno družbo Uljanik, d. d. Odločitev je sprejel stečajni sodnik Damir Rabac, “ne preostane mi nič drugega”, njegove besede prenaša Glas Istre.

V stečaju so tako vsa glavna podjetja skupine Uljanik, razen enega, poleg ladjedelnice tudi strojegradnja. Sicer pa je v sistemu Uljanik 11 družb, ki so v stoodstotni lasti Uljanika.

Začetka stečajnega postopka ni le še nad družbo 3. maj, torej nad ladjedelnico na Reki, ki je tudi v sistemu Uljanika. Tam je Uljanik 87 odstotni lastnik. Odločitev o stečaju na Reki bo predvidoma čez dobra dva tedna, ko bo že šesti narok v tem postopku, najverjetneje pa tudi zadnji.

Italijanska centralna banka nad podjetja, ki ne ravnajo okoljsko odgovorno
20 ur
Italijanska centralna banka namerava sprejeti naložbena merila, ki nagrajujejo podjetja, ki ukrepajo na področju podnebnih sprememb. Tako se pridružuje drugim centralnim in komercialnim bankam,
Več ▼

Italijanska centralna banka namerava sprejeti naložbena merila, ki nagrajujejo podjetja, ki ukrepajo na področju podnebnih sprememb. Tako se pridružuje drugim centralnim in komercialnim bankam, ter upravljavcem skladov pri povečevanju pritiska na uprave, da se vedejo okoljsko odgovorno, poroča Reuters.

Nova merila bodo začela veljati konec junija za približno osem milijard evrov imetniških delnic, kasneje pa še za milijardo evrov podjetniških obveznic. Zaradi novih meril naj bi izpusti toplogrednih plinov podjetjem v portfelju upadle za 23 odstotkov, poraba energije in vode pa za 30 oziroma 17 odstotkov. Italijanska banka je članica mreže zelenjenja finančnega sistema, svetovne finančne skupine, ki podnebne spremembe obravnava kot grožnjo finančni stabilnosti.

Avstrijski premier Kurz po odstopu podkanclerja Stracheja napovedal predčasne volitve 8
21 ur
Strache priznava, da so bila njegova dejanja neumna, neodgovorna in napačna. Vztraja pa, da ni kršil zakonov.
Na članek...

"Dovolj je," je dejal avstrijski premier Sebastian Kurz in tako napovedal predčasne volitve, ki bodo sledile odstopu podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja. Včeraj sta nemška časnika Süddeutsche Zeitung in Der Spiegel objavila posnetek, na katerem je domnevni ruski vlagateljici, ki bi vložila denar v medije, v zameno za medijsko podporo ponujal javna naročila.

Kdaj bodo predčasne volitve še ni znano, Kurz, sicer vodja ljudske stranke, se je zavzel, da bi predsednik Alexander Van der Bellen te razpisal "čim prej".

Strache je v izjavi pred novinarji ob odstopu z vesh funkcij, tudi kotvodja svobodnjaške stranke, video označil kot "skrbno načrtovan političen atentat." "Da, bilo je neumno, bilo je neodgovorno in bila je napaka," je še dodal. "To je bil tipični mačo govor, pod vplivom alkohola in v katerem sem se verjetno trudil narediti vtis na privlačno gostiteljico."

Vztrajal je, da ni kršil zakonov. Na novinarska vprašanja ni odgovarjal. Ni jasno, kdo je pripravil 'past' in kdo je posnel srečanje. Strache krivi "kriminalne mreže", dodal je še, da je bil incident "načrtovan politični napad" na desno vlado Avstrije. Na mestu vodje stranke svobodnjakov in položaju podkanclerja ga bo zamenjal minister za promet Norbert Hofer.

Poslovne ponudbe v zameno za utrditev političnega položaja

Podkancler in vodja svobodnjakov (FPÖ) Strache je sogovornici julija 2017 na španskem otoku Ibiza ponujal poslovne ponudbe v zameno za utrditev njegovega političnega položaja, razkrivata Spiegel in Süddeutsche Zeitung. Video si lahko ogledate na povezavi.

Ženska, ki se je predstavila kot Alyona Makarova in se izdajala za bogato Rusinjo, je Stracheju večkrat ponovila, da želi v Avstriji investirati več sto milijonov evrov sumljivega izvora. Predlagala je nakup 50 odstotkov delnic največjega avstrijskega časnika Kronen Zeitung, da bi dosegla do svobodnjakov naklonjeno poročanje, Strache pa ji je v primeru vstopa v vlado obljubil javna naročila. Nakazilo donacije stranki pa ji je predlagal prek človekoljubnega sklada, da bi ga prikrili računskemu sodišču.

Ugotavljali so, kako bi lahko zagotovili, da bi ruski investitor dobil naročila avstrijskih podjetij in vlade. V skupini so bili: ženska, ki naj bi bila iz Rusije, avstrijska ženska s srbskimi koreninami, ter trije Avstrijci.

Dva izmed njih sta že bila na poti v središče avstrijske politične moči. Strache, vodja avstrijskih svobodnjakov, in Johann Gudenus, član zveznega odbora FPÖ in nekdanji podžupan Dunaja. Skoraj tri mesece po srečanju so Avstrijci izvolili nov državni svet - spodnji dom parlamenta. Še dva meseca kasneje pa je Strache prisegel kot avstrijski podkancler.

Na posnetku je Stracheja mogoče slišati tudi, da navaja imena domnevnih donatorjev, kot so: Gaston Glock, nemško milijarderko Heidi Horten, avstrijskega nepremičninskega mogotca Rene Benko in druge.

To je past

"Past, past, to je past," je Strache na enem izmed posnetkov zašepetal Gudenusu. Slednji pa ga je pomiril, da ne gre za past. Kot pa se je izkazalo, je imel Strache prav, pogovore v vili so posneli s skritim kamerami.

Ali bo škandal končal avstrijsko koalicijo ali bo premier Sebastian Kurz sodeloval z drugim vodjo svobodnjakov, ni znano. Omenjajo se predčasne volitve ali preoblikovanje vlade.

Avstrijski premier Kurz po odstopu podkanclerja Stracheja napovedal predčasne volitve
Američan iz Kamnika: Zame je Slovenija najboljša država na svetu! 17
21 ur
Predstavljamo vam Noaha Charneyja, podjetnika iz Kamnika, ki ga bomo gostili tudi 23. maja v Domu kulture Kamnik. Udeležba je brezplačna!
Na članek...

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Američan Noah Charney, pisatelj in umetnostni zgodovinar, je prepotoval že kar nekaj sveta in se na lovu za ženo ustavil v Sloveniji. Preživlja se s pisanjem knjig in člankov tudi za tuje medije, druži se z znanimi Slovenci, raziskuje Plečnika, svetuje profesorjem, kako pisati zanimive znanstvene članke, pomaga tudi pri izdaji knjig v tujini. Je tudi ljubitelj slovenskih babic in njihove kuhinje.

»Če imaš luštno taščo, potem vse gre,« se je v intervjuju pošalil Charney, ko smo ga vprašali, kako se je naučil slovenskega jezika. Pri učenju mu je veliko pomagala družina, predvsem tašča, sicer pa se je slovenščine naučil kar sam.

»Razmerje med kakovostjo življenja in ceno je najboljše v Sloveniji«

Charney živi v Sloveniji že osem let, tu je našel svojo ljubezen in si ustvaril družino, s katero živi v Kamniku. »Sem najbolj zadovoljen kvazi Slovenec, sem daleč največji navijač za Slovenijo,« pove Charney.

Prepotoval je že veliko držav, živel je v 14 mestih v ZDA, na Nizozemskem in v Italiji, študiral je v Londonu in Cambridgeu, doktorski študij pa končal v Ljubljani. Takoj, ko sta s slovensko partnerico zasnovala družino, sta se odločila za življenje v Sloveniji, saj meni, da je razmerje med kakovostjo življenja in ceno tega najboljše v Sloveniji.

Piše o Plečniku, slovenskih običajih in navadah, kuha z JB

Charney privablja tujce v Slovenijo in želi, da ji dajo priložnost, kot ji je dal pred leti sam. Pravi, da promovira našo deželo po več različnih poteh. Med temi je tudi pisanje knjig. V svojem doktorskem delu in knjigi Večni arhitekt – življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika, je opisal življenje Plečnika, našega največjega arhitekta, čigar delo poznajo po celem svetu. »Plečnik je večji za Slovenijo kot Gaudi za Barcelono,« pove.

V nekem drugem delu, knjigi »Slovenologija«, opisuje slovenske običaje in šege. Pravi, da je najbolj nenavaden slovenski običaj postavljanje šrange, med posebnostmi je tudi, da si na obisku sezuješ čevlje. »V Ameriki se obiskovalci ne sezuvajo, četudi imajo blatne čevlje, zato imajo čistilke,« pove Charney.

Namesto da bi bil sam polno zaposlen kot profesor, raje svetuje profesorjem, kako znanstveni članek narediti še bolj zanimiv tudi za anglofonski svet. Tako na Univerzi v Ljubljani izvaja zasebni tečaj s profesorji, kjer jih uči kreativnega pisanja v znanstvenih člankih. »Suhoparno pisanje znanstvenih člankov je način pisanja v srednji Evropi, a to ni dovolj dobro za anglofonski svet.« Meni, da so slovenski profesorji odlični znanstveniki, vendar pa njihova dela premalokrat pridejo v tujino.

Pisanje je njegov kruh

Charney živi od pisanja knjig. »Na leto in pol izdam knjigo, kar je zame včasih že skoraj premalo, saj sem hiperaktiven,« pove Noah. Piše za mednarodne medije Guardian, Washington Post, Salem Observer in tudi za lokalni medij Modre novice in včasih za Playboy. Prireja neformalne klepete z znanimi Slovenci in podobno.

Ureja tudi besedila za podjetja in tekste pisateljev, ki pripravljajo knjige za tujino. Sodeluje z znanimi Slovenci, pred kratkim je z Janezom Bratovžem, JB, pripravil kuharsko knjigo, pa sodeloval z Đurom, Janezem Bogatajem ... V načrtu ima projekt s slovenskimi babicami, ki bi ga naučile pripravljati tradicionalne slovenske jedi.

»Slovenci smo premalo samozavestni«

Na vprašanje, kakšni smo Slovenci, odgovori: »Glede na to, koliko ste ali smo pridni, ste preveč skromni, premalo samozavestni v primerjavi z Američani, ki so preveč samozavestni, četudi nimajo razloga.« Meni tudi, da če Slovenec reče, da si njegov prijatelj, gre za prijatelja v pravem pomenu besede.

Američan iz Kamnika: Zame je Slovenija najboljša država na svetu!
Foto: Aleš Beno
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
21 ur
1. Minister Šabeder nima časa, da bi vam prihranil 48.432 evrov2. Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice3. (intervju) Mlada slovenska bančnica v
Več ▼

1. Minister Šabeder nima časa, da bi vam prihranil 48.432 evrov

2. Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice

3. (intervju) Mlada slovenska bančnica v Londonu o življenju v velikem mestu, ki te lahko tudi utrudi

4. LTH Castings, ki dela za BMW in Mercedes, končal eno največjih letošnjih naložb v slovenski industriji

5. Če bi bili vsi avti v Evropi čez noč električni, bi se izpusti CO2 zmanjšali le za 0,4 odstotka

d-app-480x258-599d87845658b-599d878468d91.jpg
Finance tudi v aplikacijah:- namizni računalniki,- iOS (App Store),- Android (trgovina Google Play).Še niste naročnik? Preverite ponudbo

Urlep za Dnevnik: Demografski sklad je nujen, a potrebni bodo še drugi ukrepi 6
22 ur
»Demografski sklad ne bo v celoti razbremenil proračuna, prav tako ne bo mogel sam pokriti strmo naraščajočih pokojninskih izdatkov, zato bodo potrebni še mnogi drugi ukrepi,« je v intervjuju
Več ▼

»Demografski sklad ne bo v celoti razbremenil proračuna, prav tako ne bo mogel sam pokriti strmo naraščajočih pokojninskih izdatkov, zato bodo potrebni še mnogi drugi ukrepi,« je v intervjuju za Dnevnik dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in dolgoletni predsednik uprave Leka Vojmir Urlep. Meni, da je Slovenija v zadnjih letih naredila veliko, da bi naslednjo krizo pričakala boljše pripravljena.

»Gospodarstvo je v boljši kondiciji kot pred desetimi leti, bistveno manj je zadolženo oziroma je razdolženo, v precejšnji meri ima posodobljeno opremo, povečane proizvodne zmogljivosti, deloma prilagojene poslovne modele, prav tako so v veliko boljšem stanju slovenske banke. Seveda pa je na drugi strani država dandanes bolj zadolžena.«

Glede davčne reforma pravi, da bo zadeva več področij. »Na eni strani naj bi razbremenila delo, na drugi strani pa naj bi nekoliko bolj obremenila kapital, oboje v okviru potreb po javnofinančni vzdržnosti. Vse mednarodne primerjave nam kažejo, da je delo pri nas nadpovprečno obremenjeno, kapital pa podpovprečno. Vendar je tukaj treba upoštevati podatke, da namreč do nadpovprečne obremenitve dela ne prihaja pri najnižjih, temveč pri srednjih plačah, ko pridemo do 1,5- oziroma 1,6-kratnika povprečne plače, kar je »razred«, v katerem je večina tistih, ki lahko največ prispevajo k dvigu dodane vrednosti. V njem so razvojniki, tehnologi, inženirji in podobni kadri.«

Da v Sloveniji še pred koncem leta nobena večja banka ne bo v državni lasti, ga ne skrbi. »Banke pač posojajo denar pod določenimi pogoji, ne glede na to, v čigavi lasti so. In to je edino pomembno za gospodarstvo. Ne nazadnje pa se je v obdobju po krizi pokazalo, da so se številna slovenska podjetja obračala s prošnjami za kredite na banke v tuji lasti, ker so domače banke pač postavljale pogoje, ki zanje niso bili sprejemljivi.«

»Demografski trendi, za Slovenijo izrazito neugodni, kažejo, da se bodo potrebe na odhodkovni strani v naslednjih letih naglo povečevale, zaradi česar bo treba povečati tudi prihodke. Niti povečanje prispevnih stopenj niti povečanje deleža proračuna v tem pogledu ne prideta v poštev, prvo zaradi konkurenčnosti gospodarstva, drugo zaradi stabilnosti javnih financ,« je dejal glede demografski trendov.

Urlep za Dnevnik: Demografski sklad je nujen, a potrebni bodo še drugi ukrepi
Foto: Aleš Beno
ZDA ukinile carine na uvoz kanadskega jekla in aluminija 1
24 ur
ZDA so s Kanado sklenile sporazum o ukinitvi carin na uvoz jekla in aluminija, kar bi lahko pripeljalo do novega severnoameriškega trgovinskega dogovora, piše BBC. ZDA in Kanada sta v skupni izjavi
Več ▼

ZDA so s Kanado sklenile sporazum o ukinitvi carin na uvoz jekla in aluminija, kar bi lahko pripeljalo do novega severnoameriškega trgovinskega dogovora, piše BBC. ZDA in Kanada sta v skupni izjavi objavili, da bodo 25-odstotna carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na aluminij odpravljene v 48 urah. V kratkem podobno objavo pričakujejo tudi med ZDA in Mehiko. ZDA so lani carine uveljavile zaradi ogrožanja "nacionalne varnosti".

Carine se je obravnavalo kot ključno oviro pri odobritvi prenovljenega trgovinskega sporazuma med ZDA in Mehiko ter Kanado (USMCA), ki je bil podpisan leta 2018 in je zamenjal je Severnoameriški sporazum o prosti trgovini (NAFTA).

ZDA ukinile carine na uvoz kanadskega jekla in aluminija
Foto: Shutterstock