Manager
Volkswagen odprl prvo tovarno v Ruandi 1
30.06.2018 14:15
Volkswagen je odprl svojo prvo tovarno v Ruandi, kjer bodo po prvih načrtih proizvedli 5000 vozil in zaposlili 1000 ljudi. Potencial ruandskega trga ocenjujejo kot zelo velik, njihov dolgoročni
Več ▼

Volkswagen je odprl svojo prvo tovarno v Ruandi, kjer bodo po prvih načrtih proizvedli 5000 vozil in zaposlili 1000 ljudi. Potencial ruandskega trga ocenjujejo kot zelo velik, njihov dolgoročni cilj pa je prevzeti vodilno vlogo v afriški avtomobilski industriji. Zagnali so tudi aplikacijo za deljenje prevozov.

V Ruandi, ki ima 12 milijonov prebivalcev, je bilo lani 300.000 avtomobilov. Večinoma gre za uvožene rabljene avtomobile iz azijskih držav. Najpogostejše prevozno sredstvo so minibusi, ki delujejo kot taksiji, raste pa povpraševanje po avtomobilih in motornih kolesih.

Volkswagen je bil že pred tem prisoten v številnih drugih afriških državah, med drugim Nigeriji, Južni Afriki in Keniji. (STA)

Kitajska: FedEx bi moral ponuditi konkretno razlago glede (ne)pošiljanja Huaweijevih izdelkov 1
26 min
Kitajsko zunanje ministrstvo je dejalo, da bi morali predstavniki FedEx-a ponuditi konkretno razlago, potem ko se je podjetje opravičilo, ker ni želelo sprejeti pošiljke, ki je vsebovala telefon
Več ▼

Kitajsko zunanje ministrstvo je dejalo, da bi morali predstavniki FedEx-a ponuditi konkretno razlago, potem ko se je podjetje opravičilo, ker ni želelo sprejeti pošiljke, ki je vsebovala telefon proizvajalca Huawei in je bila namenjena iz Velike Britanije v ZDA, poroča Reuters.

Neljubi dogodek se je pripetil ameriški reviji PC Magazine, ki je želela prek FedEx-a dostaviti mobilni telefon v ZDA, a se je pošiljka pomotoma vrnila k pošiljatelju, kar naj bi bila zgolj napaka in ne posledica spora med ZDA in Kitajsko.

Kitajska: FedEx bi moral ponuditi konkretno razlago glede (ne)pošiljanja Huaweijevih izdelkov
Foto: Shutterstock
Nižji dobiček Daimlerja vpliva na evropski trg
1 ura
Opozorilo o nižjem dobičku s strani Daimlerja, ki proizvaja Mercedes-Benz, je umirilo evropske delniške trge, poroča Reuters. Vse oči bodo sedaj oprte na vrh G20, ko bodo ameriški in kitajski
Več ▼

Opozorilo o nižjem dobičku s strani Daimlerja, ki proizvaja Mercedes-Benz, je umirilo evropske delniške trge, poroča Reuters. Vse oči bodo sedaj oprte na vrh G20, ko bodo ameriški in kitajski predstavniki nadaljevali pogovore.

Daimlerjeve delnice so padle za 3-odstotne točke, potem ko so znižali svojo napoved za leto 2019 in so morali v Nemčiji vpoklicati še dodatnih 60.000 avtomobilov na dizelski pogon.

To je povzročilo padec nemškega indeksa DAX, ki je padel za 0,1 odstotka, in padec evropskega delniškega indeksa Stoxx 600 za 0,2 odstotka.

Brez pritožb na izbor izvajalca razširitve terminala na brniškem letališču
2 uri
lead">Fraport Slovenija ni prejel nobene pritožbe na izbor izvajalca razširitve potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, so povedali v družbi. Izbrani družbi GIC
Več ▼

lead">

Fraport Slovenija ni prejel nobene pritožbe na izbor izvajalca razširitve potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, so povedali v družbi. Izbrani družbi GIC Gradnje in Elcom bosta tako po podpisu pogodbe lahko začeli z gradnjo. Kdaj bo podpisana pogodba in kdaj bodo stekla dela, bo znano v prihodnjih dneh. Na razpis je sicer prispelo šest ponudb, ponudba izbranih izvajalcev v vrednosti 17,273 milijona evrov pa je bila najugodnejša.

GIC gradnje je v skoraj 30 letih izvedel že več tisoč projektov, razširitev potniškega terminala pa bi bila glede na reference, navedene na spletnih straneh podjetja, eden njegovih največjih projektov.

Dela za razširitev potniškega terminala naj bi sicer stekla kmalu po pravnomočnosti odločitve o izboru, saj Fraport Slovenija še vedno želi zaključiti dela na terminalu pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. (STA)

Calcit lani z višjimi prihodki, a nižjim dobičkom
2 uri
Kamniški proizvajalec kalcijevih karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov Calcit je lani ustvaril 78,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,9 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček
Več ▼

Kamniški proizvajalec kalcijevih karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov Calcit je lani ustvaril 78,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,9 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je kljub temu zmanjšal za 16,3 odstotka na 4,59 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe, objavljenega na Ajpesu.

Calcit je junija lani pripojila družbo pooblaščenko - delniško družbo Calcit, ki je bila tudi njena obvladujoča družba. Zaradi pripojitve se je zmanjšal preneseni dobiček, in sicer za 3,63 milijona evrov, so zapisali v poročilu.

Skoraj polovico Calcitove prodaje je lani predstavljal mokro mleti proizvod iz naravnega kalcijevega karbonata, ki se uporablja kot premazni pigment za vse vrste papirja in kartona.

Opozorili so, da se z gospodarsko rastjo zvišujejo tudi cene materialov in storitev, zato bodo morali v prihodnje še bolj intenzivno iskati konkurenčne alternative. Lani so stroški materiala dosegli 22,7 milijona evrov.

Konec lanskega leta je bilo v Calcitu 161 zaposlenih. Lani so na novo zaposlili deset delavcev, štirim pa je delovno razmerje sporazumno prenehalo. (STA)

Kako je Renaultov električni pionir ujel in prehitel prihajajoče tekmece
3 ure
Renault zoe je po sedmih letih krepko osvežen. Manj oblikovno, močno pa tehnično. Renaultov električni pionir je dobil dva zmogljiva motorja z 80 ali 99 kilovati ter baterijo zmogljivosti 52 kilovatnih ur z izjemno energijsko gostoto. Tako je zoe odlično pripravljen na jesenski spopad s tekmeci.
Na članek...

Zadnje leto se je na evropskem trgu električnih vozil zgodilo veliko, res veliko. Teslin model 3 je na staro celino udaril kot orkan. V prvih treh mesecih letos je na evropske ceste zapeljalo kar 20 tisoč tesel model 3, od tega le marca 15.771. Dosedanji prvaki so ostali v ozadju. Renault zoe je v prvem trimesečju letos pritegnil 11.139 kupcev, nissan leaf 10.226 in priključni hibrid mitsubishi outlander PHEV 9.747 kupcev. Celoten trg se je, predvsem po zaslugi tesle, okrepil za 87 odstotkov, na 65 tisoč vozil, in to le v prvem trimesečju letos.

V prejšnjih letih je bil zoe najbolje prodajani električni avtov v Evropi.

Naše izkušnje z zoejem EV40 z motorjem R90 – 500-kilometrski družinski izlet na Cres in nazaj – in Janezova izkušnja sredi turistične sezone.

Če pogledamo vse elektrificirane in priključne avtomobile, je rast krepko več kot stoodstotna, skupna prodaja pa je v tem obdobju znašala 125.848 vozil.

Razmere so torej obetavne, za teslo in tekmece. Jesen pa prinaša nove modele, ki bodo poskrbeli za nov prepih. Peugeot predstavlja dvojec e-208 in e-2008, prvi bo stal manj kot 30 tisočakov. Opel predstavlja corso-e z enako tehniko, najbrž tudi ceno. Honda prihaja z majhnim električnim avtom, Tesla pa s cenejšimi različicami modela 3. Zgoraj omenjene številke je dosegla z avtomobili s ceno 55 in 60 tisočakov. Osnovni model 3 bo v Nemčiji stal 44.500 evrov.

Skromne zunanje spremembe, LED-sijalke

Vrnimo se k zoeju. Oblikovno so spremembe skromne, a takoj opazne po novih LED-žarometih na prednjem delu in povečanem rombu motorne maske. Ta je hkrati tudi loputa, pod katero je skrita polnilna vtičnica. Masko zdaj krasijo kromasti vstavki, v spodnjem delu odbijača pa sta kromasto obrobljeni meglenki. LED-sijalke so tudi v zadnjih žarometih in v smernikih v ogledalih.

Posebno opazna novost v novem zoeju je 10-palčni zaslon pred voznikom, ki je edinstven v tem razredu in na voljo že od osnovne različice.

Serijski 10-palčni zaslon

V kabini je zoe dobil 10-palčni zaslon pred voznikom, serijski že od osnovne različice. Armatura je obrobljena z mehkejšo plastiko mat površine. Pod zaslonom multimedijske naprave Renault Easy Link je nova sredinska konzola z novo elektronsko prestavno ročico, samodejno parkirno zavoro in indukcijskim polnilnikom za pametni telefon. Več je prostora za drobnarije, zadnja potnika sta dobila dve USB-vtičnici.

Tehnične novosti

Glavne novosti pa zajemajo tehniko: torej motor, baterije in sistem polnjenja. Renault ponuja dva elektromotorja: R110 z močjo 80 kilovatov, ki je bil v prejšnjo generacijo uveden lani, in novo različico R135, ki prihaja z novim zoejem in ima moč sto kilovatov. Inženirji so izkoristili zmogljivejši akumulator novega zoeja za to, da so iz njega izvlekli kar največ. Tako ima R135 več moči in navora ter boljšo odzivnost pri povečevanju vrtljajev.

Zmogljivejši motor

Elektromotor R135 ima navor 245 newtonmetrov, kar omogoča, da novi zoe od hitrosti 80 do 120 kilometrov na uro pospeši v samo 7,1 sekunde, za 2,2 sekunde hitreje kot z elektromotorjem R110. Z mesta do sto kilometrov na uro pospeši v manj kot 10 sekundah. Poleg tega se je največja hitrost zoeja povzpela za pet kilometrov na uro, na 140. Nov način B hkrati deluje podobno kot e-pedal pri nissanu leafu, dodaja zavorno silo, povečuje regeneracijo elektrike in razbremenjuje zavore.

Zmogljive in lahke baterije

Baterijski sklop v zoeju Z. E. 50 ima zdaj 52 kilovatnih ur zmogljivosti oziroma 20 odstotkov več kot prej (zoe Z. E. 40), masa baterije pa se je povečala za le šest odstotkov, na 326 kilogramov, kar pomeni, da ima precej večjo energijsko gostoto in enake mere kot prejšnja baterija.

Doseg po ciklu WLTP se je povečal s 300 na 390 kilometrov, torej za 30 odstotkov. Nova baterija ima še eno prednost. Zmožnost oddajanja bolj intenzivnega toka pripomore k zmogljivostim novega elektromotorja R135.

Več možnosti polnjenja

Poleg tega ima zoe prilagojen vtič combo (CCS), ki je nekaj večji od prejšnjega. V njem sta združena standardna evropska vtičnica in dvopolni konektor za polnjenje z enosmernim tokom. Položaj na sredini prednjega dela olajšuje priklop, še zlasti na javnih polnilnih mestih, ki imajo lasten kabel.

Vtičnica »tip 2« in polnilnik caméléon sta še vedno na voljo za vsakdanjo rabo. Doma, na delovnem mestu, na parkiriščih nakupovalnih središč ali uličnih javnih polnilnih mestih omogoča polnjenje z izmeničnim tokom (AC) do 22 kilovatov moči. Poleg tega je zoeja mogoče hitro polniti z enosmernim tokom (AC) do 50 kilovatov moči. Za to je treba kabel hitrega polnilnega mesta priključiti v dvopolno vtičnico, ki je pod vtičnico »tip 2«.

Na domači stenski polnilnici moči sedem kilovatov se zoe napolni v dobrih devetih urah, na javnih 11-kilovatnih polnilnicah v dobrih štirih urah. V dveh urah, denimo, pridobi za 125 kilometrov dosega. Na javni 22-kilovatni polnilnici pa enak doseg pridobi v le eni uri. Na avtocestnih hitrih polnilnicah boste 150 kilometrov dosega pridobili v pol ure.

Kako je Renaultov električni pionir ujel in prehitel prihajajoče tekmece
Foto: Renault
Močan potres stresel Indonezijo 1
4 ure
Odročen del vzhodne Indonezije je danes stresel potres z magnitudo 7,3. Čutili so ga vse do severa Avstralije. O škodi ali morebitnih žrtvah ni poročil, nevarnosti cunamija niso
Več ▼

Odročen del vzhodne Indonezije je danes stresel potres z magnitudo 7,3. Čutili so ga vse do severa Avstralije. O škodi ali morebitnih žrtvah ni poročil, nevarnosti cunamija niso razglasili.

Potres je imel žarišče v morju v globini 208 kilometrov južno od otoka Ambon v Bandskem morju, je sporočil ameriški geološki inštitut USGS. Tihomorski center za opozarjanje pred cunamiji je sporočil, da je bil potres preveč globoko, da bi lahko sprožil nevarne popotresne valove.

Indonezijske oblasti so sporočile, da je bil potres tako močan, da so ga čutili tudi na oddaljenem indonezijskem otoku Bali, kot tudi v avstralskem Darwinu. Tu so po potresu del poslovnega središča mesta preventivno evakuirali. (STA)

Nove Finance že v aplikaciji
13 ur
Nove Finance, ki bodo v tiskani obliki izšle jutri, so že na voljo v naših aplikacijah:- namizni računalniki,- iOS (App Store),- Android (trgovina Google Play).Za dostop morate biti prijavljeni z
Več ▼

Nove Finance, ki bodo v tiskani obliki izšle jutri, so že na voljo v naših aplikacijah:- namizni računalniki,- iOS (App Store),- Android (trgovina Google Play).Za dostop morate biti prijavljeni z naročniškim uporabniškim imenom.Kako uporabljati aplikacijo Finance in kaj vse vam ponuja – preverite v videu.Še niste naročnik? Preverite ponudbo

Najbolj brani članki danes
16 ur
1. Leon Korošec: Zakaj letim z Adrio?2. Estonski državni letalec Nordica postaja podizvajalec za poljski Lot3. TOP razpisi tega tedna: SPIRIT, ministrstvo za izobraževanje, Eko sklad in drugi4.
Več ▼

1. Leon Korošec: Zakaj letim z Adrio?

2. Estonski državni letalec Nordica postaja podizvajalec za poljski Lot

3. TOP razpisi tega tedna: SPIRIT, ministrstvo za izobraževanje, Eko sklad in drugi

4. Najpodjetniška ideja: Kako gre nekdanjim zmagovalcem

5. Prednosti in pasti nakupa nepremičnine v postopku osebnega stečaja

6. Še ob mlaki krvi dna ni

7. Zakaj centralni bančniki zaradi sanacije bank ne bi smeli biti zaprti in kaj je zelo narobe

8. Življenje brez Adrie: kam in s kom bi lahko leteli z Brnika?

9. To je Kamničan, ki mu je uspelo s spletno prodajo očal in leč, ki so nekajkrat cenejše

10. Pozor, zaradi kolesarske dirke danes zapore cest med Trebnjem in Novim mestom

Kako slovenska podjetja evidentirajo zaposlene in koliko so dovzetna za inovativna partnerstva
17.06.2019 08:06
Izpostavljamo najbolj zanimive vsebine preteklega tedna
Na članek...

S produktnim direktorjem vodilnega slovenskega ponudnika opreme, sistemov in rešitev za logistiko in avtomatsko identifikacijo smo govorili o trendih v identifikaciji zaposlenih, elektronskem beleženju delovnega časa in rešitvah za vstop.

Podjetje Seven Refractories je leta 2011 v Divači začelo proizvodnjo ognjevzdržnih betonov in čepov za plavže. Lani so tam s kupci z vseh celin ustvarili že 42,4 milijona evrov prihodkov in 3,7 milijona evrov čistega dobička. Sedaj so z lokalnim partnerjem Dalmia Bharat Group odprli tovarno v Indiji. Ta je sredi maja tam začela redno proizvodnjo na najbolj sodobni liniji za izdelavo ognjevzdržnih betonov. Na trg Indije vstopajo, ker je to eden redkih trgov monolitne ognjevzdržne keramike, kjer se napoveduje dolgoročna več kot desetodstotna rast.

Pisalo smo kako argeto izdelujejo v tovarni Droga Kolinske v Izoli, kjer proizvodnja zaradi velikega povpraševanja poka po šivih in teče šest dni v tednu 24 ur na dan. Kot je povedal Aleš Vesel, direktor operacij delikatesni namazi v družbi Atlantic Grupa, katere del je Droga Kolinska postala pred slabim desetletjem, letos načrtujejo proizvesti 14,85 tisoč ton argete, od tega blizu osem tisoč ton v Izoli.

Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla, največji slovenski jeklar, je v preteklih devetih mesecih v največji jeklarski družbi SIJ Acroni digitalizirala procese za načrtovanje proizvodnje in dobavne verige, pred dvema tednoma pa pred začrtanim rokom zagnala platformo Quintiq, ki že daje rezultate. Naložba je vredna 600 tisoč evrov. Novo platformo

Podjetja in znanstvene institucije, ki so se zadnja tri leta povezovali v projektu MARTINA (Materiali in tehnologije za nove aplikacije), so razvili osem novih inovativnih izdelkov in 86 novih procesnih oziroma organizacijskih rešitev ter pridobili 106 znanstvenih objav in 46 novih mentorjev. V razvoj so vložili 9,6 milijona evrov, od tega so 5,9 milijona evrov pridobili od EU, projekt pa je potekal v okviru partnerstva SRIP MATPRO.

Jupol je znamka notranjih disperzijskih barv, ki je nastala leta 1969 in je danes najmočnejša Jubova blagovna znamka. Ime Jupol je nastalo iz njene osnovne formule – pol barve jubcolor in pol barve juboflor – ter imena podjetja. Po danes slišani anekdoti ga je sestavila kar takratna računovodkinja v podjetju. V prostorih Švicarije v ljubljanskem Tivoliju je potekalo sklepno praznovanje 50-letnice Jupola.

V kratkem intervju z Leonom Lebarjem, direktorjem področja zavarovanja posojil in investicij, ter Nadjo Cvek, pomočnico direktorja oddelka za projektno in izvozno financiranje, smo govorili o tem katera zavarovanja potrebujejo izvozniki v Belorusijo. Po višini izpostavljenosti SID banke gre za drugi največji trg, takoj za Rusijo.

Naslovne zgodbe Financ 3
17 ur
Danes objavljeno...
Več ▼

Danes objavljeno...

Naslovne zgodbe Financ
Kaj je bila tema srečanja gospodarskih ministrov na Mokricah 1
17 ur
Izpostavljamo najbolj zanimive vsebine preteklega tedna
Na članek...

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško strmo narašča. V obdobju zadnjih petih let se je izvoz slovenskega blaga na Hrvaško povečal za dve tretjini, izvoz hrvaškega blaga v Slovenijo pa za dobro polovico. Na poslovnem zajtrku SLO CRO Poslovnega kluba ob Dnevu državnosti Republike Slovenije in Republike Hrvaške sta se na Mokricah srečala slovenski in hrvaški gospodarski minister.

Lani je slovenska industrija, ki v 18 tisoč podjetjih zaposluje več kot 200 tisoč ljudi, ustvarila skoraj tretjino celotne prodaje in dobro polovico slovenskega izvoza blaga. Na konferenci Industrija prihodnosti, ki so jo na Brdu pri Kranju soorganizirali ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, agencija SPIRIT in Gospodarska zbornica Slovenije so pripravili podlago nove industrijske strategije za prihodnje obdobje.

Pridelava mleka je ena pomembnejših kmetijskih panog v Sloveniji. Pri pridelavi ekološkega mleka pa imamo še velike rezerve, saj povpraševanje ves čas raste. Ljubljanske mlekarne kmetijam zato ponujajo dolgoročen odkup ekološkega mleka, strokovno svetovanje in tudi finančno pomoč za obdobje ekološke preusmeritve ter konkurenčno ceno mleka z ekocertifikatom.

Miha Dolinšek, direktor in lastnik družb Adrial in Vallis MG, kjer prek spletne trgovine moje-lece.si prodajajo leče in očala, bo te dni v poslovni coni Komenda začel 5,5-milijonsko naložbo v logistično-distribucijski center s pisarnami, ki bo imel na strehi košarkarsko igrišče za zaposlene.

Lani smo nagrado zmagovalec slovenskega izvoza podelili družbi Kolektor Etra" title="Kolektor Etra">Kolektor Etra, ki je komisijo prepričala, ker je v zadnjih letih rasla trikrat hitreje kot trg, in to ne zaradi nizkih cen svojih izdelkov, in ker pri načrtovanju izdelkov uporablja umetno inteligenco. Novega zmagovalca bomo razglasili 20. septembra na 5. izvozni konferenci, ki bo potekala na Brdu pri Kranju. Kako pa gre Kolektor" title="Kolektor">Kolektorju Etra" title="Etra">Etri?

Zagorela rafinerija v Philadelphii, ogenj po treh dneh pod nadzorom 2
17 ur
V petek zjutraj je zagorela rafinerija nafte v Philadelphii, gasilci se po treh dneh še vedno bojujejo s plameni, ki so danes pod nadzorom, poroča CBS News. Zagorela je ena največjih rafinerij na
Več ▼

V petek zjutraj je zagorela rafinerija nafte v Philadelphii, gasilci se po treh dneh še vedno bojujejo s plameni, ki so danes pod nadzorom, poroča CBS News. Zagorela je ena največjih rafinerij na vzhodni obali Amerike, vzroki za tako hud požar še vedno niso znani. Močna eksplozija pa je iz postelje vrgla tudi prebivalce New Yerseja, ki so od rafinerije oddaljeni več kot 90 kilometrov.

Celoten kompleks v lasti podjetja Philadelphia Energy Solutions, pa je star že več kot 150 let. Dnevno pa v rafineriji proizvedejo 335 tisoč sodčkov surove nafte, še komentirajo iz podjetja. Zaenkrat so lažje poškodovane štiri osebe.

Povezava do posnetka.

Facebook z digitalno valuto širi posel 4
18 ur

Facebook je minuli teden predstavil digitalno valuto libra, v svojo ponudbo bo tako dodal finančne storitve in še razširil svoj posel. Ameriški spletni tehnološki velikan Facebook je sredi tedna predstavil podrobnosti o kriptovaluti libra. Konzorcij, v katerem so tudi podjetja Mastercard, Visa, PayPal in Uber, naj bi jo v uporabo dal prihodnje leto, varčevanje, transakcije in nakupi z njo pa naj bi bili tako preprosti, kot je pošiljanje sporočil.

Na to gledamo kot na dopolnilno dejavnost za Facebookovo poslanstvo povezovanja ljudi, so sporočili iz podjetja. Veliko ljudi Facebook namreč uporablja v državah, v katerih se srečujejo z ovirami pri uporabi bančnih storitev, nova kriptovaluta pa bo Facebooku tako omogočila, da bo v svojo ponudbo dodal finančne storitve in razširil svoj posel. Vlagatelji so novico dobro sprejeli, delnica Facebooka je v zadnjem tednu pridobila dobrih pet odstotkov.

Predstavitev prihaja v času, ko se ameriški tehnološki velikan bojuje z okrnjenim ugledom zaradi več varnostnih spodrsljajev. Kot obljubljajo v Facebooku, bo digitalna denarnica strogo ločena od drugih podatkov, ki jih upravlja podjetje, hkrati pa teh podatkov ne bodo uporabili za ciljne oglase. V konzorciju, ki združuje 28 članov, so libro zasnovali z željo po stabilnosti, zaupanje med strankami pa naj bi pridobili z vezavo vrednosti svoje virtualne valute na košarico valut, v kateri bosta tudi dolar in evro. Valuto so zavarovali z rezervami, ki zagotavljajo uporabnost in majhno nihajnost.

Facebook z digitalno valuto širi posel
Foto: Facebook
Val optimizma s prihodom poletja
18 ur

S poletjem je na svetovne borze pljusknil val optimizma, ki ga niso skalili niti okrepljene napetosti z Iranom in različna mnenja o tem, ali se bodo letos v ZDA obrestne mere znižale. Na svetovnih borzah je v minulem tednu prevladovalo optimistično razpoloženje, delnice so se večinoma dražile, indeksi so kar občutno zrasli. V nasprotju s prejšnjimi minuli teden ni mineval toliko v znamenju trgovinskih sporov med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in preostalim svetom, ampak so se vlagatelji bolj osredotočili na pričakovanje odločitve ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed).

Že v začetku tedna je tako zavladal previdni optimizem in indeksi so rahlo napredovali. Fed sredi tedna pričakovano ni spremenil obrestnih mer, izjavo po zasedanju odbora za odprti trg pa so si analitiki razlagali po svoje. Predsednik Feda Jerome Powell je nakazal na možnost skorajšnjega znižanja obrestnih mer v ZDA, guvernerje pa skrbi pomanjkanje inflacije. Kot je dejal, so se argumenti za nižanje obresti utrdili, čeprav še ni čas za to. Nekateri analitiki menijo, da se bodo obrestne mere letos znižale le, če ne bo pozitivne rešitve trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko. Konec tedna so indeksi nazadovali, tudi zaradi zaostrovanja odnosov med ZDA in Iranom, ki dviga cene nafte.

Industrijski indeks Dow Jones je tako pridobil 2,4 odstotka, širši indeks S & P 500 je napredoval za 2,2 odstotka, na rekordnih 2.950,46 točke, tehnološki indeks Nasdaq pa za tri odstotke.

Prihajajo drugi časi za nemško gospodarstvo Nemško gospodarstvo bo v prihodnjih 15 letih raslo občutno počasneje kot do zdaj, je razvidno iz študije münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Razlog za to je vse večje pomanjkanje delovne sile, ki je posledica demografskih sprememb. Prepad med posameznimi deželami, ko gre za gospodarsko moč in življenjski standard, se bo tako občutno povečal, razlik, ki že zdaj zevajo med vzhodno in zahodno Nemčijo, v prihodnjih letih ne bo mogoče zmanjšati. Nemški indeks DAX je minuli teden sicer pridobil dva odstotka, britanski FTSE pa 0,8 odstotka.

Zelo dober telefonski pogovor reši (skoraj) vse Vlagatelji na azijskih borzah so po uspešnem začetku tedna na koncu že pogledovali naprej, ko se bosta v okviru vrha G-20 srečala Trump in Ši Džinping. Njun »zelo dober« telefonski pogovor pred srečanjem je obudil upanje, da se bodo trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko vendarle premaknila z mrtve točke in da bosta državi izplavali iz trgovinske vojne. Japonski indeks Nikkei je pridobil 0,7 odstotka.

Val optimizma s prihodom poletja
Domače delnice mamljive za vlagatelje
18 ur

Optimizem na ljubljanski borzi je minuli teden pripomogel k rasti indeksa SBI TOP, saj je pridobil 2,24 odstotka in se povzpel na 891,23 točke. Tik pred dopusti je bilo na domači borzi živahno kot že nekaj časa ne. Lastnika je prejšnji teden zamenjalo za 8,7 milijona evrov vrednostnih papirjev, vlagatelji pa so bili optimistično razpoloženi in skoraj vse pomembnejše delnice so se podražile.

Opazna je bila predvsem rast tečaja delnic Zavarovalnice Triglav, indeks SBI TOP pa je poletel za več kot dva odstotka. Delnice Triglava so se minuli teden sicer podražile za 5,2 odstotka, povpraševanje je bilo živahno in skupni promet je dosegel 1,2 milijona evrov.

Vlagatelji so vnovič največ povpraševali po delnicah Krke, skupaj je bilo z njimi sklenjenih za nekaj več kot 2,8 milijona evrov poslov, pri čemer so se podražile za 1,9 odstotka. Druge najprometnejše so bile delnice NLB, delnice največje slovenske banke so se ob 1,7 milijona evrov sklenjenih poslih podražile za dober odstotek. Slovenski državni holding je sredi tedna prodal še deset odstotkov največje slovenske banke, s čimer je končana privatizacija te banke. Država je s 25 odstotki in eno delnico ostala največja posamična delničarka NLB. Po prometu tretjem Triglavu je s 658 tisočaki sledil Petrol, ki je pridobil dva odstotka in pol, tečaj Cinkarne pa je kljub pol milijona evrov prometa ostal nespremenjen.

Z delnicami pozavarovalnice Sava in Telekoma je bilo sklenjenih za nekaj več kot 200 tisoč evrov poslov, pri tem so se prve podražile za 1,2 odstotka, druge pa za 0,3 odstotka. Za več kot sto tisoč evrov poslov so borzni posredniki sklenili le še z delnicami Luke Koper, pri tem so se okrepile za več kot štiri odstotke.

Domače delnice mamljive za vlagatelje
Foto: Jure Makovec
Prelivanje dobička med družbami v skupini ima lahko davčne posledice. Jih poznate?
19 ur

Cilj poslovanja vsake družbe je ustvarjanje dobička. Družbe v skupinah oziroma multinacionalke pogosto prelivajo dobičke iz držav z višjo obdavčitvijo v države z ugodnejšo davčno obravnavo prek prodaje in nabave blaga oziroma storitev in si tako v medsebojnih transakcijah zaračunavajo cene, ki niso nujno v skladu z neodvisnim tržnim načelom in smernicami OECD.

Družbe torej lahko s premišljeno davčno in poslovno politiko transfernih cen močno vplivajo na celotno davčno obveznost, saj z višanjem cen blaga in storitev znotraj skupine povečujejo svoj dobiček ter hkrati zvišujejo stroške in posledično manjšajo dobiček na ravni družbe, ki te storitve in blago kupuje. Davčne uprave so na takšno prakso čedalje bolj pozorne, inšpekcijski nadzori pa zato tudi čedalje bolj pogosti.

Cenovna prilagoditev je le ena od sankcij

Kadar se izkaže, da so bile transferne cene znotraj skupine določene neustrezno glede na tržne razmere oziroma poslovne okoliščine, morajo družbe za davčne namene opraviti določene cenovne prilagoditve in tako zagotoviti skladnost z neodvisnim tržnim načelom. Take prilagoditve se lahko opravijo prek izdaje dobropisov oziroma bremepisov konec leta ali prek prilagoditev prihodkov in odhodkov znotraj davčnega obračuna, kot to predpisuje slovenska davčna zakonodaja.

Velikokrat pa se družbe ne zavedajo, da prilagoditve iz naslova transfernih cen niso edina davčna posledica, ki jih lahko doleti, kadar izkoriščajo možnosti za prilagajanje poslovnih rezultatov znotraj skupine in iščejo najugodnejše poti izplačila dobička svojim lastnikom. Če namreč finančna uprava (Furs) ugotovi, da transferne cene niso ustrezne, lahko kljub že opravljenim cenovnim prilagoditvam odstopanja od tržnih cen prekvalificira v tako imenovano prikrito izplačilo dobička.

Prikrita izplačila dobička

Prikrita izplačila dobička in njihovo obdavčitev v slovenski davčni zakonodaji ureja zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2). Ta določa, da se za prikrito izplačilo dobička šteje vsako nadomestilo oziroma ugodnost (ne glede na obliko), ki jo družba zagotovi obvladujoči povezani družbi in je pod tržnimi pogoji ne bi zagotovila neki nepovezani osebi. To pa ni nujno le v obliki zaračunavanja ali plačevanja previsokih oziroma prenizkih cen.

Prepoved takih izplačil načeloma sledi spoštovanju temeljnih načel gospodarskega prava, ki pa sta ohranitev osnovnega kapitala in varstvo upnikov. Tudi z davčnega vidika so tovrstna izplačila prepovedana oziroma so predmet dodatne obdavčitve (to je davčni odtegljaj v višini 15 odstotkov), predvsem z namenom zaščite davčne osnove in s tem seveda tudi državne blagajne. Izplačila, ki lahko pomenijo prikrito izplačilo dobička, namreč družba velikokrat opredeli kot poslovno potreben strošek in so zato načeloma davčno priznana, kar pa pomeni, da znižujejo davčno osnovo družbe, ki tako izplačilo opravi.

Najpogostejši načini za maksimiranje dobičkov

Zaračunavanje upravljavskih storitev oziroma tako imenovani management services je pogosto način, prek katerega družbe izplačujejo dobičke svojim matičnim družbam, torej lastnikom v tujino. Take storitve praviloma pomenijo davčno priznan odhodek za družbo, ki te storitve plačuje (če so seveda podprte z ustrezno dokumentacijo in dejansko prinašajo ekonomsko korist prejemniku), in posledično znižujejo davek, ki ga podjetje plača v Sloveniji.

Tudi obresti na posojila, dana po nižji oziroma prejeta po višji obrestni meri, kot je tržna, ter obresti od presežka posojil nad dovoljenim razmerjem dolga in kapitala (to je tanka kapitalizacija) v praksi lahko pomenijo prelivanje dobička. Poleg tega, da zakonodaja take obresti obravnava kot davčno nepriznan odhodek, se namreč lahko dodatno prekvalificirajo v prikrito izplačilo dobička in so posledično predmet davčnega odtegljaja.

Dokazno breme je na strani davčnih zavezancev

Nadzor nad politikami transfernih cen in raznih izplačil družbenikom je torej še posebej močan pri mednarodnem poslovanju, saj je cilj vsake države, da pobere ustrezen del davkov glede na vir ustvarjenih prihodkov. Nasprotno pa je cilj multinacionalk maksimiranje dobička in zniževanje davčne obveznosti na ravni skupine kot celote. Oba cilja sta legitimna, dokler poslovne odločitve za dosego posameznega cilja temeljijo na veljavni zakonodaji. Zato avtomatično domnevanje, da je glavni cilj vseh mednarodnih skupin družb prelivanje dobička prek medsebojnih transakcij zgolj zaradi zlorabe davčnih predpisov, ni sprejemljivo.

Za družbe v skupini je zato odločilnega pomena ustrezna podporna dokumentacija, s katero lahko kot davčni zavezanci pristojnemu organu v vsakem trenutku dokažejo, da so zaračunane transferne cene in obrestne mere v skladu s tržnimi načeli, in tako zagovarjajo morebitna izplačila svojim družbenikom.

Prelivanje dobička med družbami v skupini ima lahko davčne posledice. Jih poznate?
Salvini: Slovenija in Italija bosta 1. julija začeli skupne mejne patrulje 10
19 ur
Slovenija in Italija bosta s prvim julijem začeli s skupnim patruljiranjem na mejnem območju, je v Rimu včeraj napovedal italijanski premier Matteo Salvini. Cilj je zaustaviti nezakonite prehode
Več ▼

Slovenija in Italija bosta s prvim julijem začeli s skupnim patruljiranjem na mejnem območju, je v Rimu včeraj napovedal italijanski premier Matteo Salvini. Cilj je zaustaviti nezakonite prehode meja. Iz ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da bo izvedbeni sporazum za to podpisan prihodnji teden, in potrdili datum, ki ga je navedel Salvini, poroča STA.

Naravni prirast v lanskem letu negativen 6
20 ur
Naravni prirast je bil v Sloveniji, tako kot leta 2017 kot tudi lani- negativen, ugotavlja Surs. Umrlo je 20.485 prebivalcev, rodilo se jih je 19.585. Naravni prirast je tako znašal 900 oseb. V
Več ▼

Naravni prirast je bil v Sloveniji, tako kot leta 2017 kot tudi lani- negativen, ugotavlja Surs. Umrlo je 20.485 prebivalcev, rodilo se jih je 19.585. Naravni prirast je tako znašal 900 oseb. V lanskem letu pa se je v Sloveniji prvič po desetih letih rodilo manj kot 20 tisoč otrok, natančneje 19.585 otrok. Od vseh novorojenih je bilo zabeleženih 10.157 dečkov in 9.428 deklic. V letu 2017 pa je bilo to število novorojencev višje za 656 otrok ali 3,2 odstotka.

Statistični urad izpostavlja še nekaj zanimivosti: v lanskem letu se je na dan rodilo povprečno 54 otrok. Največ se jih je rodilo 5. julija (83 otrok), več kot trikrat manj pa 11. novembra, na Martinovo nedeljo (25 otrok). Največ novorojenih dečkov je tudi v tem letu, že dvajsetem zaporednem, dobilo ime Luka. Največ novorojenih deklic je dobilo ime Ema.

Daimler mora vpoklicati še 60 tisoč avtomobilov z dizelskim motorjem 1
21 ur
Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler mora v Nemčiji vpoklicati še 60 tisoč avtomobilov z dizelskim motorjem znamke mercedes-benz GLK 220 CDI, proizvedenih v letih od 2012 do 2015. Razlog je
Več ▼

Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler mora v Nemčiji vpoklicati še 60 tisoč avtomobilov z dizelskim motorjem znamke mercedes-benz GLK 220 CDI, proizvedenih v letih od 2012 do 2015. Razlog je domnevno nezakonita oprema, uporabljena za zmanjšanje škodljivih izpustov. Daimler bo vpoklic izvedel, a zavrača očitke o manipulacijah, STA.

Johnson & Johnson se sooča z večmilijardno tožbo 3
22 ur
Svetovno znan farmacevtski gigant Johnsons & Johnson, se zaradi zdravil, ki naj bi povzročala zasvojenost (opioidov) sooča z večmilijardno tožbo. Na giganta se je spravila ameriška zvezna
Več ▼

Svetovno znan farmacevtski gigant Johnsons & Johnson, se zaradi zdravil, ki naj bi povzročala zasvojenost (opioidov) sooča z večmilijardno tožbo. Na giganta se je spravila ameriška zvezna država Oklahoma, poroča Guardian. Oklahoma toži giganta, ker je ta na trg lansiral zdravila proti bolečinam, ki so zasvojljiva, ugotavljajo zdravniki. V podjetju obtožbe zavračajo in odgovarjajo, da zdravstvenim institucijam že več mesecev skušajo obrazložiti pozitivne učinke zdravil. Hkrati se tudi branijo obtožb prirejanja medicinskih raziskav in zavajanja zdravnikov. Povpraševanje po tovrstnih zdravilih pa narašča, po nekaterih podatkih naj bi Johnsons & Johnson kupoval podjetja v Avstraliji, ki gojijo mak (ta je namreč tudi opiat), tega pa prodajal tudi drugim proizvajalcem zdravil.