Manager
Cene nafte se stabilizirajo
13.03.2018 09:10
Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale, vendar so ostale blizu izhodišč. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so se dopoldne po singapurskem času
Več ▼

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale, vendar so ostale blizu izhodišč. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so se dopoldne po singapurskem času podražile za štiri cente na 64,99 dolarja. Cena teksaške nafte z dobavo aprila se je zvišala za tri cente na 61,39 dolarja za 159-litrski sod. (STA)

Novartis ukinja več tisoč delovnih mest
4 min
Švicarski farmacevtski velikan Novartis se je odločil zaradi zmanjšanja prihodkov od prodaje zdravil zapreti več kot 2500 delovnih mest v Švici in Veliki Britaniji. Na domačem trgu bo v
Več ▼

Švicarski farmacevtski velikan Novartis se je odločil zaradi zmanjšanja prihodkov od prodaje zdravil zapreti več kot 2500 delovnih mest v Švici in Veliki Britaniji. Na domačem trgu bo v naslednjih štirih letih ukinjenih 2150 delovnih mest oz. skoraj vsako šesto, je danes sporočil prvi mož Novartisa Vas Narasimhan.

Hkrati namerava koncern tudi zaposlovati, tako da je neto zmanjšanje števila delovnih mest v Švici do leta 2022 predvideno za približno 1700. Najbolj bo ukrep prizadel sedež koncerna v Baslu, kjer je predvidno zaprtje približno 1000 delovnih mest. Število zaposlenih pa se bo zmanjšalo tudi na Novartisovih lokacijah v krajih Schweizerhalle, Stein in Locarno.

Novartis se sooča z upadanjem prodaje generičnih zdravil. Podobno kot pri njegovem tekmecu iz Basla Rocheju se namreč tudi Novartisu izteka patentna zaščita za nekatera generična zdravila. (STA)

(TOP 10) To so najdražje prodana ljubljanska stanovanja letos
48 min
Razkrivamo deseterico stanovanj, za katera so kupci letos plačali največ
Na članek...

Čeprav je število sklenjenih poslov s stanovanji v prestolnici letos opazno upadlo, cene še kar rastejo. V drugem letošnjem četrtletju so bile glede na isto lansko obdobje cene rabljenih stanovanj višje za 16 odstotkov. Pogledali smo, katera stanovanja so bila letos prodana za največ denarja – rekorder je plačal dobrih 700 tisočakov.

Povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani je v letošnjem prvem polletju znašala 2.700 evrov, je pokazala analiza, ki jo je za revijo Moje finance izdelal Gregor Grmek iz družbe Capital Genetics. To je malenkost pod ljubljanskim predkriznim cenovnim rekordom, ki je bil dosežen v prvem polletju leta 2008. Visoke cene pa so, kot kaže, že začele odganjati kupce, število sklenjenih poslov z rabljenimi stanovanji je bilo v letošnjem drugem četrtletju najmanjše po prvem četrtletju leta 2015.

TOP 10 tega leta

Z aplikacijo Trgoskop smo prečesali letošnje transakcije v Ljubljani in sestavili lestvico desetih najdražje prodanih stanovanj. Ker transakcije v bazo prihajajo z zamikom, je možno, da seznam (še) ni popoln. Štiri od desetih letos najdražje prodanih stanovanje so v Eko srebrni hiši ob Dunajski cesti za Bežigradom.

1. Stanovanje v Eko srebrni hiši

Cena: 722.308 evrov

Uporabna površina: 119 m²

Cena za m²: 6.069 evrov

Opis: Stavba je bila zgrajena leta 2014, stanovanje je v desetem nadstropju in ima teraso, pripadata mu dva parkirna prostora.

2. Stanovanje v Eko srebrni hiši

Cena: 708.208 evrov

Uporabna površina: 119 m²

Cena za m²: 5.951 evrov

Opis: Stavba je zgrajena leta 2014, stanovanje je v desetem nadstropju, ima tri sobe in veliko teraso, pripadajo mu trije parkirni prostori.

3. Stanovanje v Stari Ljubljani

Cena: 650 tisoč evrov

Uporabna površina: 164 m²

Cena za m²: 3.963 evrov

Opis: Stavba je bila zgrajena leta 1751, stanovanje s tremi sobami je v četrtem nadstropju.

4. Stanovanje v Eko srebrni hiši

Cena: 599.116 evrov

Uporabna površina: 114 m²

Cena za m²: 5.255 evrov

Opis: Stavba je bila zgrajena leta 2014, dvosobno stanovanje je v osmem nadstropju, ima teraso in dve parkirni mesti.

5. Stanovanje v Stari Ljubljani

Cena: 555.800 evrov

Površina: 345 m²

Cena za m²: 1.611 evrov

Opis: Stavba je bila zgrajena leta 1500, v nepremičninski bazi je označena kot ruševina, stanovanje je mansardno.

6. Stanovanje v Vili Urbani

Cena: 525 tisoč evrov

Uporabna površina: 103,6 m²

Cena za m²: 5.067 evrov

Opis: Stavba je bila zgrajena leta 2000, stanovanje s tremi sobami je v prvem nadstropju, pripadata mu dve parkirni mesti.

7. Stanovanje v Eko srebrni hiši

Cena: 498.505 evrov

Uporabna površina: 98 m²

Cena za m²: 5.086 evrov

Opis: Stavba je bila zgrajena leta 2014, trisobno stanovanje je v desetem nadstropju, ima teraso in dve parkirni mesti.

8. Stanovanje na Ledarski ulici

Cena: 465 tisoč evrov

Uporabna površina: 100,6 m²

Cena za m²: 4.622 evrov

Opis: Stavba je bila zgrajena leta 2008, trisobno stanovanje je v pritličju, pripadata mu dve parkirni mesti.

9. Stanovanje v Zgornji Šiški

Cena: 465 tisoč evrov

Uporabna površina: 117,5 m²

Cena za m²: 3.957 evrov

Opis: Stavba je bila zgrajena leta 2004, štirisobno stanovanje je v drugem nadstropju in ima en parkirni prostor.

10. Stanovanje na Stoženski ulici

Cena: 450 tisoč evrov

Uporabna površina: 120 m²

Cena za m²: 3.750 evrov

Opis: Stavba je bila zgrajena leta 2009, dvosobno stanovanje je v drugem nadstropju in ima štiri parkirna mesta.

(TOP 10) To so najdražje prodana ljubljanska stanovanja letos
Stanovanja v Ljubljani: število poslov dol, cene tik pod vrhom iz leta 2008 2
50 min
Število sklenjenih poslov z ljubljanskimi rabljenimi stanovanji v drugem četrtletju najnižje po letu 2015
Na članek...

Cene nepremičnin še vedno rastejo, izhaja iz poročila statističnega urada o dogajanju na trgu nepremičnin v drugem letošnjem četrtletju. Glede na četrtletje prej so se najbolj podražili nova stanovanja in rabljene hiše, na medletni ravni pa nova stanovanja in hiše ter rabljena ljubljanska stanovanja.

Nekaj glavnih poudarkov iz ugotovitev Sursa:

– Cene stanovanjskih nepremičnin so se v drugem četrtletju 2018 v primerjavi s prvim četrtletjem zvišale za 4,2 odstotka, promet z novimi stanovanjskimi nepremičninami se je zmanjšal.

– Rabljena stanovanja v Ljubljani so se glede na prejšnje četrtletje podražila za 3,8 odstotka, rabljena stanovanja v preostali Sloveniji pa za 2,0 odstotka. Ljubljanska rabljena stanovanja so se v letu dni podražila za 16 odstotkov.

– Cene rabljenih družinskih hiš so se v drugem četrtletju 2018 glede na prejšnje četrtletje spet zvišale, tokrat za pet odstotkov, v letu dni pa za deset odstotkov.

Cene v Ljubljani tik pod vrhom iz leta 2008

Surs računa le indeks cen stanovanj, povprečnih cen za kvadratni meter pa ne – za uradne podatke o tem bo treba počakati na polletno poročilo geodetske uprave. Gregor Grmek iz družbe Capital Genetics pa je za revijo Moje finance na podlagi podatkov iz baze Trgoskop izračunal, da je povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani v letošnjem prvem polletju znašala 2.700 evrov. To pomeni, da je tik pod cenovnim vrhom iz leta 2008 – takrat je povprečna cena za kvadratni meter v prvem polletju znašala 2.780 evrov.

Upad prometa s stanovanji v Ljubljani

Število sklenjenih poslov z ljubljanskimi rabljenimi stanovanji je bilo v drugem letošnjem četrtletju najnižje po prvem četrtletju 2015. Za primerjavo: v drugem četrtletju lani je bilo v Ljubljani prodanih 543 rabljenih stanovanj, letos pa 388. Več o upadu prodaje števila stanovanj v Ljubljani smo pisali v članku Zakaj je prodaja ljubljanskih stanovanj letos upadla za četrtino?

Stanovanja v Ljubljani: število poslov dol, cene tik pod vrhom iz leta 2008
Menjave med politiko in vrhovnim sodiščem: svoja položaja zamenjala Tina Brecelj in Gregor Strojin 6
2 uri

Z ministrstva za pravosodje, torej iz politike, na vrhovno sodišče – torej v sodstvo. In nasprotno. Z vrhovnega sodišča v politiko. Ob nastanku nove vlade Marjana Šarca sta se zamenjala dva pomembna človeka v pravosodju, pa tudi politiki. Če bi bila to Poljska, bi se spraševali, ali bodo sodniki delali politiko ali bo politika delala sodstvo.

Tina Brecelj, doslej državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu – že pod ministrom Senkom Pličaničem pa tudi pod Goranom Klemenčičem –, je postala vodja službe za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču. Tina Brecelj je sicer življenjska sopotnica vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića. Goran Klemenčič, nekdanji pravosodni minister, je letos spomladi državnemu zboru predlagal, da Đorđevića imenuje za podpredsednika vrhovnega sodišča. Imenovanje ni uspelo.

Gregor Strojin, doslej vodja službe za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču, pa je pod novo vlado in novo pravosodno ministrico postal državni sekretar. Torej je prevzel dosedanjo funkcijo Brecljeve. Ministrica za pravosodje je zdaj Andreja Katič iz SD.

Državni sekretar ima status funkcionarja. Imenuje in razrešuje ga vlada na predlog ministra, ki vodi ministrstvo. Državnemu sekretarju preneha funkcija z dnem prenehanja funkcije ministra. Politika poudarja, da je to strokovna funkcija, vendar pa gre za politiko. Državni sekretar pomaga ministru pri opravljanju njegove funkcije v okviru pooblastil, ki mu jih da minister. Minister lahko pisno pooblasti državnega sekretarja, da ga nadomešča v času njegove odsotnosti ali zadržanosti pri vodenju in predstavljanju ministrstva ter predlaganju gradiv v obravnavo vladi. S podelitvijo pooblastila se minister ne razbremeni odgovornosti. Minister ne more pooblastiti državnega sekretarja ali koga drugega, da izdaja predpise in glasuje na seji vlade. V zakonu o vladi pa je zapisano, da strokovno delo na širših zaokroženih področjih v okviru ministrstva vodijo državni sekretarji, ki so odgovorni ministru.

Menjave med politiko in vrhovnim sodiščem: svoja položaja zamenjala Tina Brecelj in Gregor Strojin
Črni četrtek in rdeče pravosodje 2
2 uri

13. 9. 2018 prav gotovo ne bo s svetlimi črkami zapisan v zgodovino slovenske demokracije. Še dobro, da ni bil petek, ker bi sicer utegnilo biti še slabše. Že tako ali tako se je zgodil črni četrtek. V očeh menda desnih, ker je oblast nastopila manjšinska in zato nelegitimna Šarčeva vlada, v očeh levih pa zato, ker je Marjan, na katerega so številni predvsem na dominantni levici polagali toliko vrednostnih pričakovanj, za državnega sekretarja imenoval Damirja Črnčeca. Črni Damir na črni četrtek je, čeprav se mu je Janša javno odrekel, označujoč ga za podtaknjenca, bil več kot preveč tudi za naše strpne levičarje. Nastal je medijskih vihar v podobi peticije, za katerim je novemu predsedniku vlade odlično uspelo skriti še nekatere druge, morda še bolj skrb vzbujajoče kadrovske poteze. Najbrž najbolj povedne, poleg onih z rdečo zvezdo na šolstvu, so tiste na pravosodnem ministru. Te so poskrbele za to, da je po črnem četrtku popolnoma jasno, kakšne barve je slovensko pravosodje.

Piše rasistične tvite, kaj je to?

Pomudimo se najprej pri imenovanju tega desetletja, ki je, kot so modro opazili nekateri, povezalo nezdružljivo: Levico in SDS. Nobena od teh strank ne prenese novega državnega sekretarja. Prva zato, ker je preveč od Janše; druga pa zato, ker je premalo njegov. Neracionalno. Ker ni mogoče ugotoviti, kdo ima prav, s takimi razlogi za zavračanje državnosekretarskega imenovanja pač ni mogoče oglašati. Bolj omikana je tokrat poskušala biti kulturna levica, tista iz medijev in civilne družbe. Ta je novega državnega sekretarja preprosto označila za rasista. Svojo javno tezo je peticijsko podkrepila z nebroj dokazi s Twitterja, na katerem je novi državni sekretar praktično več let smetil z izjavami, med katerimi so nekatere odkrito in objektivno, v smislu, da jih dobronamerni bralec sme razumeti tako, rasistične.

Ali ima potemtakem naša kulturna civilnodružbena levica prav? Ali je nekdo, ki prolifično piše rasistične tvite, rasist? Tega z gotovostjo ne moremo vedeti. Morda gospod le provocira, morda je to njegov alter ego, morda pride v poštev še kakšen drugi morda. Iz zagate nam lahko pomaga tako imenovani račji test. Ta pravi, da kdor zgleda kot raca, plava kot raca, gaga kot raca, je verjetno raca. Enako velja za tistega, ki rasistično, skrajno nestrpno in ksenofobno piše po tednikih in različnih družbenih omrežjih, da je verjetno rasist, nestrpnež in ksenofob. Pravim verjetno, ker tega z gotovostjo ne vem. Prepričan pa sem, in to popolnoma, da ljudje s takimi stališči ne sodijo v nobeno ugledno institucijo, kaj šele v vlado.

Med integritetno državo in sekretom

Zakaj? V moji predstavi urejene države, v nasprotju s tretjerazrednim pašalukom, je ključno, da se njene institucije ponašajo z institucionalno integriteto. Institucije in njihovo delovanje morajo biti vzor državljankam in državljanom. Voditi in spodbujati jih morajo s svojim zgledom, iz katerega posledično črpajo tudi svojo avtoriteto, utemeljeno na zaupanju. Integriteta institucij pa je v popolni odvisnosti od ljudi, ki jih napolnjujejo. Če institucije v neki državi napolnjujejo ljudje, za katere se zdi, da so verjetno rasisti, mafijci, spolni nadlegovalci, notorični lažnivci, pasivno agresivni psihopati, raznovrstni sociopati in kar še tega ponuja vsakokratna neimenovana slovenska danost, potem je jasno, da te institucije nimajo nobene integritete, ne uživajo nikakršnega zaupanja in posledično taka država ne deluje, ker ne more delovati.

Pri tem ni prav nič pomembno, ali je taka oseba največji strokovnjak, kakor tudi ne, pace gospod premier, da »kaj takega ne bo več ponovil.« Še manj pa bi moralo šteti, ali je »naš«, »njihov«, ali »podtaknjen«. Vprašanje je eno samo: ali želimo integritetno, dostojno državo, ali pa njeno nasprotje, državo kot vrednostni sekret. Odgovor je, vsaj zame, preprost. Večina, enkrat naših, drugič pa njihovih, očitno razmišlja in dela drugače.

Problem je politika, v sodstvu samem

Kot že rečeno, pa se črni četrtek ni izčrpal že s Črnčecem, ampak je naredil še velikanski korak dlje. Povsem v senci črnine, ki se je ulegla na slovenski medijski prostor, ni skorajda nihče opazil, da se je popolnoma potrdila hipoteza, ki jo je že davnega leta 2012 razvil tedanji ustavni sodnik Jan Zobec. Ko je v Mehkem trebuhu zapisal, »da glavna težava [v Sloveniji] ni v prodiranju politike v sodstvo«, ampak da je kardinalni problem slovenskega sodstva »sodstvo sàmo. Najprej politika v njem samem.«, si najbrž ni mogel misliti, da ga bo povolilno dogajanje v letu 2018 popolnoma vindiciralo. Kako naj si drugače razlagamo dejstvo, da je najbolj neodvisni in strokovni tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča, ki je bil velik zaupnik njegovega vodstva, še posebej Branka Masleše, če si v spomin prikličemo samo dogajanje v zadevi Patria, zdaj v kvoti SD imenovan kot državni sekretar na ministrstvu za pravosodje? In obratno, kaj porečete na to, da se nekdanja državna sekretarka s tega istega ministrstva že predstavlja kot nova svetovalka predsednika Vrhovnega sodišča?

Kaczinski in Orban zelenita od zavisti. Medtem ko ta dva le mukoma kadrujeta po svojih sodiščih in ju zato iz Bruslja šeškajo po riti, smo pri nas s političnim kadrovanjem očitno že tako daleč, da so sodišča tista, ki nepolitično politično kadrujejo po ministrstvih. Nepolitično zato, ker so slovenska sodišča, jasno, nevtralna, prav takšni pa so njegovi kadri, ko delajo na sodiščih. Ko pridejo na ministrstva, so politiki v kvoti SD. Ko pridejo nazaj, pa so spet strokovnjaki. In tako naprej in tako nazaj do onemoglosti. Kot je že zdavnaj zapel Djordje: Ma daj okreni ta ringlšpil u mojoj glavi, to ne zna nitko bolje […] kot slovensko pravosodje.

Popolnoma pravično sodstvo

Kljub naslovnim poudarkom pa največji problem slovenskega pravosodja ni v tem, da je popopolnoma očitno rdeče barve. To je seveda občutljivo z vidika naše polpretekle zgodovine, prav tako pa vrednostna homogenost stoji na poti pluralizmu, ki je prepotreben v smislu zagotavljanja zavor in ravnovesij znotraj katerekoli državne veje oblasti, še posebej pa sodstva. Rdeča barva je bolj kot zgodovinski relikt ovira za sedanjost in prihodnost. Rdeče je v Sloveniji, drugače kot drugje v Evropi, kjer se kiti s perjem naprednjaštva, konservativno. Pomeni ohranjanje tradicije, utečenega modusa operandi in statusa quo. To pa je slabo, ker je slovensko sodstvo, in pravosodje v širšem smislu, objektivno v zelo slabi kondiciji.

Tega ne more spremeniti še ne vem kako fantastičen piar, ki ga očitno obvlada novi državni sekretar. Dokaz za to je komajda doumljiva raziskava vrhovnega sodišča iz leta 2017, objavljena v juliju 2018, v kateri nam sporočajo, da je »delež splošne javnosti, ki meni, da so postopki na sodiščih popolnoma pravični, izredno narasel (s 44 odstotkov leta 2013 na 59 odstotkov leta 2017).« Popolnoma pravični?! Iz filozofije, ta pa se napaja iz praktičnega diskurza, vemo, da je pojem pravičnosti eden najbolj spornih, saj se o njegovi vsebini niti na abstraktni ravni posamezniki nikakor ne moremo zediniti. No, na našem vrhovnem sodišču pa nam sporočajo, da so leta 2017 v splošni javnosti našli ne samo 59 odstotkov tistih, ki soglašajo o pomenu pravičnosti, temveč tudi o rezultatih aplikacije tega standarda na prakso slovenskih sodišč. Zadeva bi bila smešna, če ne bi bila popolnoma nora. Ker popolne pravičnosti ni, o njej ljudi tudi ne morete spraševati. To bi moral vedeti vsak: tisti, ki je, domnevam da na sodniji, tak vprašalnik sestavil; kakor oni, sociološko menda bolj izurjeni, ki so ga pomolili anketirancem pod nos.

Labodji spev

Kako naprej? Dejansko je to vprašanje tisto, ki bi si ga morali nujno postaviti vsi, ki ocenjujemo, da se tako stanje ne more več nadaljevati. Dobro življenje v katerikoli državi zahteva, da ima ta država dober imunski sistem. Njegova naloga je, da iz institucionalnega telesa politične skupnosti čim prej odstrani tujke, deviacije in patologije, ki grozijo, da ga bodo razžrli od znotraj. Prav tako je njegova naloga skrbeti za to, da telo politične skupnosti ostaja živo, da se prilagaja izzivom, ne pa da trohni pod težo konservativizma vladajočega razreda, ki se vse bolj napaja iz krvi političnih nevednežev in naivnežev. Prav tako naloga oslabljenega imunskega sistema ni pretvarjati se, da je zdrav, temveč priznati bolezen, poiskati pravo diagnozo in zdravila za čimprejšnje okrevanje. Imunski sistem slovenske države je globoko prizadet. Interesi tistih, ki parazitirajo nanj, so mogočni, prav taka pa je slepota naših, ki za vsako ceno branijo svoje, samo zato, ker so naši; in njihovih, samo zato, ker so njihovi. V vsem tem pa, vendarle, tli vse več upanja in razlogov za optimizem. Javne zadeve še nikdar niso bile bolj transparentne kot danes. Če želijo, jih zmorejo videti tudi že slepci. Morda pa opisani politični pavperizem, javno-institucionalna dekadenca ter pozni socializem prav v tej konstelaciji in pred našimi očmi žvrgolijo svoj labodji spev?

Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Črni četrtek in rdeče pravosodje
Pirnar z vhodno steno theatrica napoveduje prelom s pettisočletno zgodovino klasičnih vhodnih vrat
2 uri
Ta inovativni izdelek je nominiran za german design award 2019, Pirnar pa z njim meri na še višji cenovni razred
Na članek...

»Imeti želimo najinovativnejši in najboljši izdelek, ki ga je mogoče kupiti na trgu. Temu cilju sledimo z vhodno steno theatrica. To niso vrata, res je, da so tako videti, a dejansko gre za tehnološko mojstrovino. Theatrica prek kamere samodejno prepozna lastnika in se potiho drsno odpre in potem samodejno zapre. Brez dotika. Je bentley v svetu vhodov in z njo merimo še višje kot z našimi dosedanjimi izdelki,« ponosno pove Roman Pirnar, ustanovitelj in direktor družinskega podjetja Pirnar.

V podjetju Pirnar, kjer izdelujejo aluminijasta vhodna vrata, so lani ustvarili 26,7 milijona evrov prihodkov, od tega 23,3 milijona na tujih trgih, in 849 tisoč evrov čistega dobička. Dodana vrednost na zaposlenega je bila 52.619 evrov. V zadnjih treh letih so izvoz v povprečju letno povečali za dobrih 22 odstotkov. Letos načrtujejo 12-odstotno rast prodaje.

»Uspešni smo, ker verjamemo, da nič ni nemogoče. Vedno želimo ustvariti nekaj, kar zbuja občudovanje, navdušuje z inovativnostjo in se ne uklanja omejitvam. Želimo narekovati kupcem všečne trende, kar nam tudi uspeva. Svetovne tehnične novosti uspešno kombiniramo z nagrajenim oblikovanjem. Za najbolj oseben vhod na svetu one touch smo prejeli prestižno nagrado german design award winner 2017. Zanjo se potegujejo podjetja z vsega sveta. Letos nas je German Design Council znova nominiral za to prestižno nagrado za theatrico ter za kolekciji potezal magmalight in crystal,« pove Pirnar. Nagrajence bodo razkrili novembra.

Ponosni so, da so letos dobili tudi več slovenskih nagrad: nagrado obrtno-podjetniške zbornice zlati ceh, priznanje mestnega sveta mestne občine Celje ter priznanje Celjskega sejma.

Od ideje do prototipa dve leti

Od ideje do izdelave prototipa theatrice so potrebovali dve leti. Pri razvoju so sodelovali tudi z zunanjimi dobavitelji. »Rešitve in prilagoditve so bile razvite posebej za naš vhod. Za theatrico smo vložili tudi več patentnih prijav za evropski trg in ZDA, bomo pa jo zaščitili tudi na Kitajskem. Theatrico bomo januarja predstavili na mednarodnem sejmu Bau v Münchnu, naprodaj pa bo čez približno leto dni,« je pojasnil Pirnar.

Višji cenovni razred, a dostopen

Na vprašanje, koliko bo stal ta izdelek, ustanovitelj družinskega podjetja Pirnar odgovarja: »Theatrica je revolucionarni izdelek, ki pomeni prelom s pettisočletno zgodovino klasičnih vrat. Že zdaj smo z našimi vhodi v srednjem in višjem cenovnem razredu. S theatrico merimo še nekoliko višje. A ne gremo v skrajnosti, vsekakor bo dostopna.«

Les, kamen, aluminij, steklo …

Theatrica je lahko izdelana v največjih dimenzijah, kar ustvarja vtis odpirajoče se stene. Čista površina, brez potezala, je lahko poljubno površinsko obdelana – v lesu, kamnu, steklu ali aluminiju. Sama vgradnja bo zelo preprosta.

Kaj pa, če zmanjka elektrike? »Tudi za to smo poskrbeli. Še vedno jo je mogoče ročno upravljati in za ta novi vhod dobite tudi ključ,« pojasni sogovornik.

Najsodobnejša tehnologija in ročno delo

Vsaka vrata v Pirnarju so narejena po željah kupca. »Naša prednost je, da najsodobnejšo tehnologijo oziroma najboljše tehnične rešitve združujemo z veliko ročnega dela. To nameravamo obdržati. So stvari, ki jih s stroji še vedno ne moreš narediti, zato je ročno delo naša prednost. Le tako lahko ustvarjamo presežke,« pove Pirnar.

Po širitvi programa še širitev proizvodnje

V zadnjih letih so se v podjetju posvečali predvsem širitvi prodajnega programa. "Letos smo za nekajkrat razširili proizvodne prostore, podvojili proizvodne zmogljivosti in tako smo pripravljeni na nadaljnjo rast,« napoveduje sogovornik.

Pirnar ima lasten razvoj, oblikovanje in proizvodnjo. Večino proizvodnje imajo v Bosanskem Petrovcu. "Vsaka vrata, ki gredo iz naših rok, imajo podpis Pirnar,« pojasni Roman Pirnar. Podjetje ima trenutno več kot 200 zaposlenih.

Največji trg Nemčija

V podjetju letno naredijo okoli deset tisoč vrat. Približno 55 odstotkov jih prodajo v Nemčiji, drugi njihovi večji izvozni trgi so še Avstrija, Švica, Francija, Italija in Velika Britanija. Imajo okoli 400 večjih stalnih kupcev. To so podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo stavbnega pohištva. V zadnjih dveh letih jim je uspelo malo prečistiti portfelj večjih kupcev in se zdaj posvečajo tistim, s katerimi imajo dobre izkušnje.

V ZDA imajo dve franšizni trgovini

Začeli so tudi vstopati na zunajevropske trge. Najdlje so v ZDA, kjer imajo franšizni trgovini v Kaliforniji – v Los Angelesu in Las Vegasu. »Pripravljamo se tudi na odprtje franšize v New Yorku in pridobivamo certifikate za vstop na Florido. Prve pošiljke smo novemu partnerju poslali tudi na Kitajsko.«

Pirnar z vhodno steno theatrica napoveduje prelom s pettisočletno zgodovino klasičnih vhodnih vrat
Sodnik suspendiran, odvetnik obsojen, odvetniki tudi v osebnih stečajih. In kaj potem koga kaj briga? 6
3 ure
Na zapor pogojno je bil ob priznanju krivde obsojen odvetnik Dušan Korošec, v osebnem stečaju pa so končali Irena Ferme, Mojca Lukančič in Marko Schulz
Na članek...

Pozno poletje in posebej jesen se za pravosodje – od neuspehov tožilcev, suspendiranih sodnikov, obsojenih odvetnikov in ne nazadnje do razrešenega notarja – nista dobro začela.

Vrhovno sodišče je Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni zaradi umora, in to zaradi kršitev pravice do obrambe. To je – ocenjujemo – klofuta za tožilstvo, prvostopenjsko ter tudi višje sodišče. Še huje je klofuta za pravno državo, varnost in zaupanje na vseh straneh: za Noviča, za sorodnike umorjenega in za vse nas.

Predsednik mariborskega delovnega sodišča Stanko Omerzu je zaradi sodnega postopka o domnevnem zalezovanju končno suspendiran. Primer se sicer vleče že od leta 2016.

Licenco je izgubil notar Jože Sikošek oziroma je bil razrešen kot notar po odločbi ministrstva za pravosodje.

Znani celjski odvetnik Dušan Korošec ni plačeval davkov. Tako je bil pred nedavnim obsojen za dve kaznivi dejanji zatajitve finančnih obveznosti, in sicer na enotno kazen eno leto in 11 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo petih let. Korošec je krivdo priznal. Zagrožena kazen je sicer precej višja.

Kako si je torej Korošec zaslužil milost? »Za dokaj milostno kazensko sankcijo se je tožilstvo odločilo, ker naj bi Korošec, kot smo izvedeli, dejansko vse v letih 2006 in 2007 zatajene finančne obveznosti Fursu poravnal in je bila škoda popravljena, ker gre za časovno oddaljen dogodek in ker je v humanitarne namene nakazal 45.000 evrov, ki jih je enakovredno razdelil med društva Sonček, Hospic, Rdeči noski in centru za socialno delo za poseben projekt,« so zapisali v Dnevniku.

Trije odvetniki pa so se znašli v osebnem stečaju, in sicer Irena Ferme, Mojca Lukančič in Marko Schulz.

Pomemben zakonski pogoj za odvetnika je, da je vreden zaupanja. V zakonu o odvetništvu tudi piše, da ni vreden zaupanja, kdor je bil obsojen za kaznivo dejanje. Odvetnik se izbriše iz imenika odvetnikov, če je pravnomočno obsojen na kazen zapora šestih mesecev ali hujšo kazen in gre za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Po statutu odvetniške zbornice pa zaupanja ni vreden niti tisti odvetnik, zoper katerega je bil začet stečajni postopek. Tudi odvetniki, ki pristanejo v osebnem stečaju, se izbrišejo iz imenika odvetnikov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je 24. julija 2018 začelo postopek osebnega stečaja nad odvetnico Ireno Ferme, 23. avgusta je sklep o začetku stečajnega postopka postal pravnomočen. (Razkritje: odvetnica Irena Ferme v zasebnem kazenskem pregonu zaradi razžalitve zastopa Jožeta Stegneta, nekdanjega prvega človeka Delavske hranilnice, proti Petri Sovdat, novinarki Financ. Prvostopenjsko sodišče je odločilo, da ni utemeljenega suma in da ne uvede preiskave. Višje sodišče pa ni prisluhnilo prvostopenjskemu, temveč je po pritožbi Stegneta uvedlo preiskavo.)

Na isti dan, torej 24. julija 2018, je bil začet tudi osebni stečaj nad Mojco Lukančič, ki je morda še bolj kot odvetnica znana kot nekdanja podjetnica, nazadnje povezana z nakupom sredstev iz stečaja Mure. Mojci Lukančič je sicer konec avgusta sodišče posebej dovolilo poslovanje kot podjetnice, in sicer lahko opravlja drugo podjetniško in poslovno svetovanje, druge pravne dejavnosti in posreduje pri prodaji izdelkov.

Okrožno sodišče v Kranju pa je 24. septembra 2018 začelo postopek osebnega stečaja nad odvetnikom Markom Schulzem.

Vsi našteti odvetniki, obsojeni in tisti, nad katerimi so se začeli osebni stečaji, so danes še vedno vpisani v imenik odvetnikov pri odvetniški zbornici. Že ob uvedbi osebnega stečaja za dve odvetnici smo odvetniško zbornico spraševali, ali so uvedli postopek izbrisa iz imenika odvetnikov, katera dejanja so bila že narejena v postopku izbrisa, kdaj je mogoče pričakovati izbris oziroma zakaj postopek za izbris ni bil uveden. Odgovor odvetniške zbornice je: »Odvetniška zbornica Slovenije informacij o postopkih, ki so v teku, ne more podajati osebam, ki niso stranke posameznega postopka.« To pomeni, da sta vsaj postopka zoper odvetnici Ferme in Lukančič v teku.

Če primerjamo, kako dolgo je trajal izbris kakšnega odvetnika zaradi osebnega stečaja iz imenika odvetnikov, je pričakovati od uvedbe stečaja do izbrisa kakšne tri mesece (vmes so bile sodne počitnice).

Sodnik suspendiran, odvetnik obsojen, odvetniki tudi v osebnih stečajih. In kaj potem koga kaj briga?
Uporabniška izkušnja kot konkurenčna prednost – ali slabost (PRO)
3 ure
Stranke najpogosteje prežene h konkurenci občutek nepomembnosti. Ključno vlogo pri tem ima uporabniška izkušnja, ki bo po napovedih kmalu pomembnejša celo od cene.
Na članek...

Podjetja pogosto vlagajo svoja sredstva v marketing in prodajo, a ob tem zapostavljajo dejstvo, da je pridobitev novih strank od šest- do sedemkrat dražja kot vzdrževanje zadovoljstva že pridobljenih kupcev. Ob vse višjih in večjih pričakovanjih strank je prav njihova uporabniška izkušnja odločilnega pomena – še več, do leta 2020 bo ta postala najpomembnejši dejavnik pri izbiri ponudnika ter tako prevladala nad pomembnostjo cene in blagovne znamke, napoveduje Walker, podjetje, specializirano za svetovanje na tem področju.

V današnjem času imajo stranke na voljo večjo izbiro kot kadarkoli prej, zato je nujno zagotoviti izkušnjo, zaradi katere se bodo vedno znova vračale in delile svoje vtise z drugimi. Ravno počutje posameznika je tisto, ki pomembno vpliva na njegovo zvestobo, zato bi moralo biti upravljanje tega dojemanja primarni cilj vsake organizacije.

Občutki trajnejši od vsebine

Stranke si ne bodo nujno zapomnile vsebine pogovora, a si bodo zagotovo zapomnile občutke, ki so se jim ob tem vzbudili.

Kako zagotoviti ustrezno podporo, pozitivno izkušnjo ter občutek pomembnosti, je za mnoga podjetja izziv, s katerim se soočajo različno. Pri Gartnerju tako predvidevajo, da bo že do konca leta več kot polovica organizacij začela vlagati v razvoj novih prijemov in orodij za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Napoved ni presenetljiva, saj se podjetja vsak dan bolj zavedajo pomembnosti negovanja odnosov z že pridobljenimi in novimi uporabniki.

Univerzalnega recepta za uspeh žal ni, a kot pravi Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona: »Če nam uspe zadržati konkurenco osredotočeno na nas, medtem ko se mi osredotočamo na stranko, nam bo zagotovo uspelo.«

Vsako podjetje se mora najprej zavedati dejstva, da je njegov obraz prav ekipa, ki skrbi za stike s strankami, in presoditi, ali obstaja možnost izboljšav. Naslednji korak zahteva dobro premišljeno strategijo z jasnimi cilji, določitev smernic in meril ter vsakodnevno spremljanje izvedbe. Odločilnega pomena je tudi analiza rezultatov in sprotno prilagajanje novostim.

Veliko razhajanje med percepcijo ponudnikov in strank

Da bi dosegli želene učinke, je nujno obvladati osnove: stranki se je treba posvetiti in jo upoštevati. Zveni enostavno, v resnici pa gre za obsežen in zahteven proces, pri katerem je treba izhajati iz želja oziroma pričakovanj vsakega posameznika – biti slišan, cenjen, sprejet in se dobro počutiti.

Način komunikacije je na tej točki odločilnega pomena, pri čemer so najpomembnejši dostopnost, veščina poslušanja ter primeren ton in odnos. Nadalje morajo biti zaposleni dovolj usposobljeni, da lahko stranki ponudijo konkretne, pravilne odgovore na postavljena vprašanja. Pomembna je tudi uporaba CRM-orodij in beleženje interakcij, saj se tako ohranita pregled ter ne nazadnje možnost poznejše analize.

V želji, da se približajo svojim kupcem, mnogi vzpostavijo do uporabnika prijazne storitve, na primer možnost kontakta po različnih komunikacijskih kanalih, pregledno spletno stran, ocenjevanje izdelkov ali storitev, brezplačno telefonsko številko, dosegljivost zunaj delovnega časa, preverjanje zadovoljstva in podobno. Podjetja, ki želijo ohraniti celovit pregled nad količino in vsebino kontaktov ter obenem ohraniti visoko raven komunikacije, se neredko odločijo za lasten ali najeti kontaktni center.

Odlična storitev postavlja vsakega posameznika na prvo mesto

Odločitev je smiselna, saj enotna, centralizirana točka, skozi katero poteka večina komunikacije med stranko in podjetjem, omogoča večjo dosegljivost, prilagodljivost, spremljanje kakovosti, obdelavo osebnih podatkov v skladu s smernicami GDPR in tako pomeni najučinkovitejšo rešitev za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje.

Andrej Grčman, ki vodi kontaktni center Odmev, navaja: "Ni dovolj, da smo odzivni. Ni dovolj, da postrežemo s pravo vsebino. Pomembno je, da se vsak posameznik počuti, da je za nas na prvem mestu, in to je tisto, kar dobro storitev spremeni v odlično.«

Skrb za zadovoljstvo strank je torej nepogrešljiv proces, ki ga je treba vseskozi izpopolnjevati, prilagajati in razvijati. Zvestoba kupcev ni samoumevna in trajna, nanjo vplivajo malenkosti, nič pa je ne omaja bolj kot brezbrižnost. Ne zatiskajmo si oči – če za svoje stranke ne bomo poskrbeli mi, bo to zagotovo in z veseljem storila konkurenca.

Uporabniška izkušnja kot konkurenčna prednost – ali slabost
Predsednik NS Hita: Mlakarja smo več mesecev opozarjali, zdaj pa smo morali ukrepati
3 ure
Nadzorni svet je upravo Hita, ki sta jo od aprila lani sestavljala predsednik Janez Mlakar in član Tevž Korent, na včerajšnji seji odpoklical zaradi slabega poslovanja v letošnjem letu. Kot je
Več ▼

Nadzorni svet je upravo Hita, ki sta jo od aprila lani sestavljala predsednik Janez Mlakar in član Tevž Korent, na včerajšnji seji odpoklical zaradi slabega poslovanja v letošnjem letu. Kot je danes povedal predsednik nadzornega sveta Hita Marjan Pintar, so Mlakarja že nekaj mesecev opozarjali, sedaj pa so morali ukrepati.

Kljub temu, da je bilo poslovanje novogoriške igralniške družbe pozitivno, po Pintarjevih besedah uprava ni dosegala niti ciljev, ki si jih je sama zastavila.

Mlakar poleg tega kljub pozivom nadzornega sveta tudi ni predlagal tretjega člana uprave. Hitovo upravo bi morali sestavljati štirje člani - poleg predsednika in dveh članov še delavski direktor.

Kljub krivdni razrešitvi kazenskih ovadb ne bodo vložili. Pintar je pojasnil, da bi kljub vsemu zelo težko ovrednotili, za koliko naj bi bila družba oškodovana. (STA)

Predsednik NS Hita: Mlakarja smo več mesecev opozarjali, zdaj pa smo morali ukrepati
Novi ford focus: s čim bo vabil, s čim odganjal Slovence 4
4 ure
Novi ford focus na slovenski trg prinaša pošten prepih v kompaktnem razredu. Celostno zelo dober avto pa ima precej višje cene kot prej. Analizirali smo nov položaj focusa, razloge za podražitev in preverili kaj ponuja za najmanj 16.990 evrov.
Na članek...

Nemški Ford se je znašel na prelomnici. Po poročanju Sunday Timesa v Evropi razmišlja o zaprtju 24 tisoč delovnih mest, ukinitvi modelov S-max in galaxy, mondeo naj bi si rešil kožo. Med aprilom in junijem je ustvaril 65 milijonov evrov izgube, nujno mora krčiti stroške in se usmeriti v bolj dobičkonosne programe. Kako je to povezano z novim focusom in Slovenijo? Zelo!

Ford focus prejšnje generacije je imel v Sloveniji zelo ugoden cenovni položaj. Novi focus pa je zaradi zgoraj omenjenega stanja, uvedbe cikla meritev WLTP in okoljskega predpisa Euro 6d ter še precejšnje tehnične in opremske nadgradnje precej dražji. Cenovni preskok je velik, kar pomeni velik izziv za distributerja in trgovce. Morda tudi priložnost, da focus z novega položaja nagovori bolj zahtevne kupce, kakšnega ukrade premijski konkurenci. A ta proces zahteva čas in pravilne odločitve, predvsem pa utegne trajati.

Začnimo v preteklosti. Focus je v prvih treh generacijah od leta 1998 prepričal 16 milijonov kupcev, torej v povprečju 800 tisoč na leto. S tem rezultatom je eden najbolje prodajanih avtov na svetu. Leta 2012 in 2013 pa je bil celo najbolje prodajan na svetu. Pomemben je tudi v Evropi, po prodaji je v Fordovi paleti drugi (za fiesto), lani je prepričal 212 tisoč kupcev, enako število kot predlanskim. Dober rezultat je dosegel tudi zaradi zelo ugodnih cen.

A ta cenovna politika zaradi v uvodu omenjenih težav ni več vzdržna. Tu sta še cikel WLTP in okoljski predpis Euro 6d, ki sta povzročila dodatne stroške testiranj, prilagajanj in tehničnih posodobitev – filtre trdih delcev za bencinske motorje ter tehnologijo adblue za dizelske. Izpusti so po novih meritvah višji, zato so višji tudi davki, vezani nanje.

Poročilo ob razkritju novega focusa - Fordov enotni odgovor na tekmece in športne terence

Poročilo iz prvih voženj s focusom - Ford v katerega se ne bo težko zaljubiti

Novi focus z litrskim bencinskim motorjem ecoboost ima izpuste od 107 do 135 gramov ogljikovega dioksida na kilometer – odvisno od moči, menjalnika, oblike karoserije in velikosti koles. Pri dizelskem je razpon od 91 do 116 gramov. Izpusti novega focusa so v osnovni konfiguraciji manjši, v nekaterih pa so lahko večji kot prej – le zaradi meritev po novem.

Vse skupaj pa novega focusa, sicer očitno boljšega od prejšnjega, postavlja v povsem drug cenovni položaj. Poglejmo Fordovo paleto vozil na našem trgu: stari petvratni focus 1.0 ecoboost 125 ST-line iz zaloge denimo stane 16.340 evrov (pogoj je hišno financiranje), za novega pa boste plačali 21.220 evrov (brez pogojev pri plačilu).

Morda je bolj merodajen osnovni focus, novi petvratni 1.0 ecoboost trend s 74 kilovati stane 16.990 evrov, kar je le 450 evrov manj od enoprostorca C-max z enakim motorjem in opremo trend. Če vzamete C-maxa iz zaloge, izberete hišno financiranje, ga dobite za 16.660 evrov skupaj s kovinsko barvo, torej za manj kot novega focusa.

Če si boste zaželeli bogatejši focus 1.5 TDCi 120 z opremo titanium, boste zapeljali v cenovni revir mondea, saj bo cena presegla 24 tisoč evrov. Idealen dizelski focus je sicer nekaj nižje, pri 21.440 evrih za 1.5 TDCi 120 trend edition, ki poleg druge kar bogate opreme ponuja tudi 6,5-palčni zaslon na dotik. Cene nekoliko omili lizinška ponudba, drugo polovico avta plačate po dveh letih, vmes pa za dolg ne tečejo obresti.

Nove cene vseeno sporočajo velik preskok za model, ki se je vselej hvalil tudi z ugodno ceno. Kaj pa mere, tehnika, udobje in druge lastnosti. Ali focus tudi na tem področju ponuja primerno velik preskok?

»Ford, v katerega se ne bo težko zaljubiti,« je po prvih testnih vožnjah napisal Janez Kovačič, ko je z njim odpeljal vrsto zahtevnih zavojev. »Izvrstna komunikacija volana s cesto, primerno podvozje, ustrezni motorji in še kakšna druga sicer ne povsem razložljiva podrobnost ustvari avto, ki v resnici ljubi zavito cesto. S to je focus v nekakšnem strastnem ljubezenskem razmerju, ki pa ne razvodeni niti v drugačnih (cestnih) okoliščinah,« je bolj barvito pojasnilo njegovih občutkov.

Te pa je v nadaljevanju nadgradil še z ugotovitvami, da je novi prvak iz Kölna boljši prav na vseh področjih. Denimo v prostornosti kabine, kjer je zaradi petcentimetrskega prirastka medosne razdalje (270 centimetrov) več prostora tako za kolena (plus pet centimetrov) kot tudi po višini oziroma v predelu ramen (plus šest centimetrov). To pomeni, pravijo, da se lahko focus brez posebne zadrege primerja s škodo octavio, ki je očitno nekakšna prostorska referenca v tem razredu.

Tudi volumen prtljažnika pri kombilimuzini in wagonu je v tem smislu primerljiv (375 oziroma 1.354 litrov pri prvem in 608 oziroma 1.653 litrov pri drugem), kar med drugim pomeni, da je Ford prisluhnil sedanjim lastnikom focusa, ki jih je očitno precej motila dosedanja prtljažniška podrejenost.

Poleg ureditve potniške kabine, zaslona na dotik, sistema Sync3 mu je ugajal še dolg seznam asistenčnih sistemov: vzvratna kamera s 180-stopinjskim kotom, aktivni tempomat, ki deluje do hitrosti 200 kilometrov na uro, sistem samodejnega parkiranja, ki zmore povsem sam (voznik v glavnem opazuje) s hitrostjo štiri kilometre na uro parkirati v 110 centimetrov daljši parkirni prostor, pa samodejna vožnja druge stopnje …

Focus je že v serijskem paketu trend zelo dobro opremljen, predvsem z varnostjo. Tako ponuja samodejno prepoznavo nevarnost trka s pešci in kolesarji (tudi ponoči) ter takrat tudi samodejno zavira. Serijsko so na voljo še trije vozni načini, električno nastavljivi ogrevani vzvratni ogledali v barvi karoserije, dinamični pomočnik pri vzdrževanju smeri (LKA), omejevalnik hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec. Da je serijska tudi klimatska naprava, v tem razredu ni treba več poudarjati.

Opremska stopnja višje, edition trend za doplačilo 1.350 evrov, ponuja še električno parkirno zavoro, avdio sistem, 6,5-palčni barvni zaslon na dotik s sistemom SYNC 3 ter prednja športna sedeža. Takšen focus 1.0 ecoboost 100 edition trend stane 18.380 evrov.

Foto: Ford

Novi ford focus: s čim bo vabil, s čim odganjal Slovence
Sodišče EU je odločilo: evropski parlament je novinarjem upravičeno zavrnil dostop do dokumentov o izdatkih evroposlancev 9
4 ure
Sodišče EU v Luksemburgu je danes potrdilo odločitev evropskega parlamenta (EP), kjer so v letu 2015 evropskim novinarjem iz vseh članic zavrnil dostop do dokumentov o splošnih mesečnih
Več ▼

Sodišče EU v Luksemburgu je danes potrdilo odločitev evropskega parlamenta (EP), kjer so v letu 2015 evropskim novinarjem iz vseh članic zavrnil dostop do dokumentov o splošnih mesečnih izdatkih, ki se pokrivajo s tako imenovanim dodatkom za splošne stroške, ki je določen v pavšalnem znesku (za leto 2018 znaša po 4.416 na mesec, kar nanese 52.992 evrov na leto na poslanca, teh je v evropskem parlamentu 751).

Ta pavšalni mesečni dodatek je namenjen za pokritje poslančevih stroškov delovanja v državi članici, v kateri so bili izvoljeni - gre za stroške za upravljanje poslančeve pisarne, telefonske in poštne račune ter nakup, delovanje in vzdrževanje računalniške, informacijske in telekomunikacijske opreme ... Nadomestilo se sicer zmanjša za pol, če evroposlanci brez ustrezne obrazložitve manjkajo na polovici plenarnih sej, sicer pa jim za izplačilo tega dodatka ni treba predložiti računov oziroma dokazil glede porabe.

Evropski parlament je leta 2015 novinarjem dostop do podatkov mesečnih izdatkih glede tega in še nekaterih drugih dodatkov zavrnil z obrazložitvijo, da teh podatkov ne more posredovati, češ da gre za osebne podatke poslancev. Na Sodišču EU so takšni razlagi EP pritrdili, ker po njihovi oceni novinarjem kot tožnikom ni uspelo dokazati potrebe po prenosu podatkov za pregled izdatkov evroposlancev.

Na argument novinarjev, da bi parlament lahko zakril osebne podatke v dokumentih o izdatkih, za katere so zaprosili, je Sodišče EU ocenilo, da bi razkritje takšne različice dokumentov, v katerih bi bili prikriti osebni podatki, vključno z imeni evroposlancev, onemogočil, da bi bil dostop do teh dokumentov uporaben, saj bi tak dostop tožnikom (novinarjem) onemogočil, da bi izdatke evroposlancev nadzirali posamično, ker dokumentov v takšni različici ne bi mogli povezati s posameznim evroposlancem. Ob tem je Sodišče EU ocenilo tudi, "da bi redakcija dokumentov, v katerih bi se prikrili vsi osebni podatki, pomenila pretirano administrativno breme, glede na obseg zahtevanih dokumentov (več kot štiri milijone dokumentov)".

Na odločitev Sodišča EU so se že odzvali pri Transparency International, kjer so "močno razočarani nad odločitvijo Sodišča EU, ki evropskemu parlamentu dovoljuje, da podrobnosti o izdatkih evroposlancev skriva pred novinarji, civilno družbo in državljani".

TOP ČLANKI - Kaj danes berete
4 ure
1. Razkrivamo, kako se kupci na dražbah tepejo za stanovanja v Ljubljani2. Prva Šarčeva prava preizkušnja3. NLB: za 75 odstotkov lahko dobimo znesek sanacije iz leta 20134. Kadrovski pretresi v
Več ▼

1. Razkrivamo, kako se kupci na dražbah tepejo za stanovanja v Ljubljani

2. Prva Šarčeva prava preizkušnja

3. NLB: za 75 odstotkov lahko dobimo znesek sanacije iz leta 2013

4. Kadrovski pretresi v Hitu: Mlakarja razrešili zaradi 'hujših kršitev'

5. Zakaj vnovična prodaja Elana nikakor ne pomeni katastrofe na Gorenjskem, prej nasprotno

d-app-480x258-599d87845658b-599d878468d91.jpg

Finance tudi v aplikacijah:

- namizni računalniki,

- iOS (iTunes),

- Android (trgovina Google Play).

Še niste naročnik? Preverite ponudbo

Na dražbi prodan kompleks bivše tovarne Paloma na Prevaljah
5 ur
Poslovna stavba tovarne Paloma v Prevaljah, ki je bila del stečajne mase Papir Servisa - ta je bil nekoč del poslovnega imperija Martina Odlazka - je na tretji javni dražbi dobil novega lastnika.
Več ▼

Poslovna stavba tovarne Paloma v Prevaljah, ki je bila del stečajne mase Papir Servisa - ta je bil nekoč del poslovnega imperija Martina Odlazka - je na tretji javni dražbi dobil novega lastnika. Stečajni Upravitelj Zlatko Hohnjec imena kupca ne razkriva, pravi le, da je kompleks kupil eden od lokalnih podjetnikov. Naprodaj je bilo dobrih 12.000 kvadratnih metrov zemljišč na katerih se nahaja dotrajana upravna stavba, proizvodni in skladiščni prostori, delavnici in kuhinja.

Kompleks nekdanje tovarne lepenke Paloma Prevalje je bil na prvih dveh dražbah naprodaj za 805.398 in 724.860 evrov, vendar zanimanja zanj ni bilo. Na tretji dražbi je bil prodan edinemu dražitelju po likvidacijski ceni 653 tisoč evrov.

Papir Servis je bilo invalidsko podjetje, eden ključnih delov tiskarskega, medijskega in papirnopredelovalnega imperija Martina Odlazka. Kot smo pisali, ima Papir servis do družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) 12 milijonov evrov dolga. Skupaj pa dolg, ki jih imajo družbe iz sistema Krater, in sicer Set, Papir servis in Delo TČR, do DUTB, znaša okvirno nekaj več kot 19 milijonov evrov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Najpogostejše napake, ki jih podjetja naredijo, še preden se prijavijo na razpis za subvencije
5 ur
In nasveti iz prakse, kako se napakam izogniti
Na članek...

Priprava dokumentacije za prijavo na razpis je že dobro utečena praksa v mnogih podjetjih, pri črpanju nepovratnih sredstev pa so tudi precej uspešna. Zakaj so torej nekatera podjetja (zelo) uspešna pri prijavi na razpise, medtem ko druga nikakor ne uspejo pri kandidaturi za subvencije?

Odgovor je preprostejši, kot se zdi na prvi pogled – mnogo prijaviteljev namreč že pred samo prijavo na razpis naredi nekaj osnovnih napak, ki navadno pripomorejo k neuspešni prijavi, ne glede na to, kako dobra in izvirna je projektna ideja ali kako uspešno je dejansko poslovanje podjetja.

Katere so torej najpogostejše napake, ki jih naredijo podjetja v času priprave na prijavo na razpis? Kaj je torej tisto, kar podjetja naredijo ali ne naredijo, še preden začnejo pripravo dokumentacije in lahko pomembno vpliva na (ne)uspešno prijavo?

Projektne ideje še nimamo … jo bomo pa za namen prijave na razpis ustvarili

Mnogokrat, ko podjetje zasledi objavljen razpis za nepovratna sredstva, ki bi potencialno lahko bil primeren za njihovo področje delovanja, želi na silo »ustvariti« idejo, ki bi bila primerna za prijavo. Tak pristop je pravzaprav poln zank, v katere se boste na koncu ujeli sami. V dokumentaciji bodo nastale neskladnosti, ki bodo zbijale kredibilnost prijavljeni vsebini.

Nasvet iz prakse: najboljši projekti so tisti, ki imajo izdelano idejo že pred objavo razpisa za nepovratna sredstva – to torej pomeni, da bi bila ideja najverjetneje uresničena v vsakem primeru, dobljena nepovratna sredstva pa pomenijo le dodatno spodbudo in zgolj pohitrijo postopek njene izvedbe.

Na voljo je 100 tisoč evrov nepovratnih sredstev … sicer še ne vemo, kaj bi z njimi, ampak škoda bi jih bilo izpustiti

Ko je vaš cilj zgolj pridobiti denar, ste pri pripravi dokumentacije pripravljeni sprejeti kompromise, ki jih največkrat opravičujete z mislijo »to bomo že nekako naredili«. Treba se je zavedati, da kar v projektni dokumentaciji obljubite, morate potem tudi dejansko in dosledno uresničiti. Dejstvo je, da če že pri pripravi dokumentacije ne veste, kako bi nekaj izpeljali, so možnosti izjemno majhne, da boste uspešni pri izvedbi.

Nasvet iz prakse: najbolje zastavljena vsebina je tista, ki ima dobro razdelana vsa področja (aktivnosti, kadre, učinke, stroške, strategije, postopke ...) in ki na ključnih mestih odgovarja ne le na vprašanje »kaj«, temveč zelo natančno tudi na vprašanja: »kako«, »kdo« in »kdaj«.

Naša ideja je povsem unikatna … na trgu ni še ničesar podobnega

No, to je zelo, zelo malo verjetno, zato nizka kritičnost do lastne projektne ideje ni nikoli dobro izhodišče. Pretirana samozavest o unikatnosti projektne ideje se navadno izkaže kot pomanjkljivost pri oblikovanju projektne ideje. Dejstvo je, da če se nam zdi nekaj samoumevno, ni nujno, da se bo to zelo tudi razpisniku. Vse trditve, povezane s projektno idejo, predvsem z vidika inovativnosti, je treba podkrepiti z relevantnimi dokazi, referencami ali sklici na pomembne dokumente oziroma dejstva.

Nasvet iz prakse: preverjanje konkurenčnih rešitev, še preden začnete pisati projekt, je izjemno koristno tudi zato, ker vam bo raziskovanje omogočilo, da boste prepoznali podobnosti in razhajanja med vašo idejo in produkti oziroma storitvami, ki so že na trgu. Tako boste tudi lažje definirali točke, pri katerih se vaša ideja zares razlikuje od tega, kar trg že ponuja, posledično pa boste tako dejansko lažje utemeljili svojo inovativnost.

Ne vem, kakšna je naša bonitetna ocena in mi je tudi vseeno … tega tako ali tako nihče ne gleda

Bonitetna ocena je še kako pomembna, saj kaže, denimo, kakšna je vaša plačilna disciplina, kako dosledni ste pri računovodskih aktivnostih, kolikšna je vaša stopnja zadolženosti ... Če je bonitetna ocena podjetja nižja, denarni tok pa negativen, ocenjevalec projekta takoj podvomi o tem, ali ste projekt, ki ste ga prijavili, kljub morebitnim dodeljenim nepovratnim sredstvom, finančno sploh sposobni izvesti. Ob tem je treba omeniti še, da se na določene razpise podjetja, ki imajo negativni kapital, so prezadolžena ali imajo celo blokirane račune, največkrat sploh ne morejo prijaviti.

Nasvet iz prakse: urejeno poslovanje podjetja se kaže tudi skozi boniteto oceno. Če je ta dobra, si ne povečate zgolj možnosti za črpanje nepovratnih sredstev, temveč tudi lažje pristopite do drugih morebitnih investitorjev ali bank, hkrati pa z njo svojim potencialnim poslovnim parterjem sporočate, da ste zaupanja vredno podjetje.

Rok oddaje dokumentacije na razpis je šele čez mesec dni … časa za pripravo imamo več kot dovolj

To je past, v katero se ujamejo tudi izkušeni prijavitelji. Razpisna dokumentacija je lahko na prvi pogled varljiva – zahtevana vsebina in obrazci so videti kratki in enostavni, zahtevane priloge pa so mnogokrat spregledane. Odlašanje s pripravo dokumentacije lahko torej vodi v situacijo, ko tik pred rokom oddaje ugotovite, da niste pridobili določene priloge ali da morate zapisati poglavja na teme, o katerih še sploh niste razmišljali, obseg poglavij pa je precej daljši in zahtevnejši, kot ste sprva ocenili.

Nasvet iz prakse: da se izognete nepotrebnemu stresu in napakam, ki nastanejo kot posledica hitenja, se priprave dokumentacije lotite dovolj zgodaj. V pripravo vključite dovolj ljudi, že na začetku definirajte odgovornosti in naloge članov projektne ekipe, začrtajte časovnico izvedbe, v katero vključite tudi vmesne mejnike. Več časa kot boste namenili pripravi projekta, bolj kakovostno vsebino boste lahko pripravili.

Najpogostejše napake, ki jih podjetja naredijo, še preden se prijavijo na razpis za subvencije
Avgusta neto proizvodnja električne energije manjša kot avgusta lani
5 ur
Proizvodnja električne energije se je v avgustu 2018 v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšala za odstotek, oskrba z energenti pa se je povečala.
Na članek...

Avgusta 2018 je bila neto proizvodnja električne energije 1.248 gigavatnih ur in se je glede na julij 2018 zmanjšala za odstotek. Poraba je bila 1.145 gigavatnih ur in se je glede na julij 2018 zmanjšala za tri odstotke, so sporočili s Statističnega urada.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je zmanjšala za 15 odstotkov. V termoelektrarnah je bila proizvodnja večja za 11 odstotkov, v jedrski elektrarni Krško pa je ostala na isti ravni.

Večji proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi večja poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv avgusta 2018 večja za 16 odstotkov.

Avgusta 2018 smo uvozili 536 gigavatnih ur, izvozili pa 611 gigavatnih ur električne energije.

V avgustu 2018 so na Statističnem uradu zaznali porast oskrbe s petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 87 odstotkov, ekstra lahkim kurilnim oljem za 86 odstotkov, rjavim premogom in lignitom za 18 odstotkov, motornim bencinom za šest odstotkov in utekočinjenim naftnim plinom za pet odstotkov. Oskrba s koksom je upadla za 22 odstotkov, z drugimi naftnimi proizvodi za 13 odstotkov, črnim premogom in antracitom za sedem odstotkov, z zemeljskim plinom za pet odstotkov in dizelskim gorivom za pet odstotkov, so še sporočili s Statističnega urada.

Avgusta neto proizvodnja električne energije manjša kot avgusta lani
Plasta povečala lastništvo v v Tovarni olja Gea
5 ur
Šentrupertska družba Plasta je v prevzemni ponudbi za Tovarno olja Gea, ki se je iztekla minulo soboto, pridobila 398.132 delnic, kar predstavlja 31,72-odstotni delež družbe. Skupaj s
Več ▼

Šentrupertska družba Plasta je v prevzemni ponudbi za Tovarno olja Gea, ki se je iztekla minulo soboto, pridobila 398.132 delnic, kar predstavlja 31,72-odstotni delež družbe. Skupaj s 60,11-odstotnim deležem, ki jih je imela že pred objavo ponudbe za prevzem, je lastništvo v Tovarni olja Gea povečala na 91,83 odstotka. (STA)

Plasta je v lasti podjetnika Franca Freliha, ki je že julija kupila 60-odstotni delež v največjem slovenskem proizvajalcu jedilnih olj.

Plasta je matično podjetje Franca Freliha iz dolenjskega Šentruperta, ki izhaja iz družinske obrti. Začeli so s proizvodnjo folij in plastičnih vrečk, danes pa je to skupina več podjetij za proizvodnjo plastičnih izdelkov, vključuje pa tudi mirnskega proizvajalca pijač Dana, ki so ga kupili leta 2003. Franc Frelih se je Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev uvrstil na 18. mesto.

Švedski parlament izglasoval nezaupnico premierju Löfvenu 1
5 ur
Švedski parlament je danes izglasoval nezaupnico premierju Stefanu Löfvenu. 204 poslanci iz desnosredinske opozicije in skrajne desnice so glasovali proti socialdemokratskemu premierju, 142 ga je
Več ▼

Švedski parlament je danes izglasoval nezaupnico premierju Stefanu Löfvenu. 204 poslanci iz desnosredinske opozicije in skrajne desnice so glasovali proti socialdemokratskemu premierju, 142 ga je podprlo.

Na Švedskem so bile 9. septembra parlamentarne volitve, po katerih je moral novoizvoljeni parlament v dveh tednih obvezno glasovati o zaupnici premierju.

Löfvenov levosredinski blok si je na volitvah zagotovil 144 sedežev, medtem ko je desnosredinsko zavezništvo štirih opozicijskih strank pod vodstvom Kristenssove Zmerne stranke osvojilo 143 mandatov.

Na volitvah torej noben od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Švedskim demokratom zato pripisujejo ključno vlogo pri sestavljanju vlade, čeprav je Kristersson zavrnil sodelovanje z njimi. Švedski demokrati so sicer izrazili pripravljenost, da podprejo Kristerssona za premierja, če bodo lahko imeli vpliv na vladno politiko. (STA)

LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office
5 ur
Poslovno družabno omrežje bo postalo sestavni del pisarniške zbirke Office, predvsem e-poštnega odjemalca Outlook
Na članek...

Microsoft, ki je pred več kot dvema letoma za 26 milijard ameriških dolarjev kupil družbeno omrežje LinkedIn, je tega do sedaj ohranil bolj kot ne nedotaknjenega. A prihajajo spremembe. Lanska manjša integracija s programom Microsoft Word je bila bržkone preizkus, saj je programski gigant olajšal pripravo življenjepisa in njegovo objavo na strani LinkedIn.

V prihodnje si lahko obetamo stalno prisotnost omrežja LinkedIn v aplikacijah pisarniške zbirke Office. Poleg Worda ga bodo deležni verjetno kar vsi programi, vsekakor pa Outlook, Excel in PowerPoint – torej najbolj pogosto uporabljan četverček.

Programerji iz Redmonda so že razkrili, na katerih funkcionalnostih delajo. Želijo namreč omogočiti soustvarjanje dokumentov v Wordu, Excelu ali PowerPointu z uporabnikovimi kontakti na omrežju LinkedIn ter še olajšati deljenje dokumentov. Integracija bi lahko poskrbela tudi za zanimive predstavitve oseb, ki se znajdejo na spletnih sestankih ali videokonferenčnih klicih.

V prihodnje pa bo na vrsti še povezovanje Microsoft in LinkedIn računov uporabnikov – skupaj z izboljšanimi in obogatenimi informacijami.

Čeprav Microsoft še ni razkril časovnice, kdaj naj bi se LinkedIn pridružil pisarniški zbirki Office, je že jasno, da bo imel podobno vlogo, kot jo imata Cortana in Skype, ki sta postala del standardnega nabora orodij v operacijskem sistemu Windows 10.

LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office
London za izenačitev pogojev zaposlovanja za vse delavce
5 ur
Po izstopu iz Evropske unije bo v Veliki Britaniji za državljane članic EU vzpostavljen popolnoma enak režim zaposlovanja, kot velja za vse ostale, se je po poročanju britanskega BBC v ponedeljek
Več ▼

Po izstopu iz Evropske unije bo v Veliki Britaniji za državljane članic EU vzpostavljen popolnoma enak režim zaposlovanja, kot velja za vse ostale, se je po poročanju britanskega BBC v ponedeljek strinjal ministrski kabinet britanske premierke Therese May.

Ministri so "soglasno podprli sistem, ki bo temeljil na veščinah in ne na nacionalnosti", je za BBC dejal neimenovani vir. Dogovor sledi poročilu neodvisnega Svetovalnega odbora za migracije (MACC), ki ga podpirajo tudi laburisti.

Ministrski kabinet je odločitev sprejel po predstavitvi omenjenega poročila, sprejeto pa je bilo načelo, da bodo po brexitu pravila zaposlovanja in priseljevanja za državljane EU popolnoma enaka kot za vse druge. Velika Britanija ne bo pristranska do priseljencev iz kateregakoli dela sveta, prednost pa naj bi imeli visoko kvalificirani delavci. (STA)

Odstopila ustanovitelja Instagrama
5 ur
Ustanovitelja Instagrama Kevin Systrom in Mike Krieger sta napovedala odhod iz podjetja, ki stoji za eno najbolj popularnih mobilnih aplikacij na svetu. V izjavi za javnost sta zapisala, da sta
Več ▼

Ustanovitelja Instagrama Kevin Systrom in Mike Krieger sta napovedala odhod iz podjetja, ki stoji za eno najbolj popularnih mobilnih aplikacij na svetu. V izjavi za javnost sta zapisala, da sta pripravljena na novo poglavje in tudi namignila, da pripravljata nov projekt. Razlog za odhod naj bi bilo po poročanju Bloomberga naraščajoče nestrinjanje s prvim imenom Facebooka Markom Zuckerbergom.

Facebook je leta 2012 prevzel Instagram za milijardo dolarjev. Z več kot milijardo aktivnih mesečnih uporabnikov predstavlja najhitreje prihodkovno rastoči del portfelja Facebooka.