Manager
Evroposlanci hočejo več jasnosti za male vlagatelje v zavarovalne naložbene produkte
14.09.2016 18:10
Danes je evropski parlament z resolucijo kot neustreznega zavrnil predlog  evropske komisije za dopolnitev uredbe o dokumentih s ključnimi informacijami o paketnih naložbenih produktih za male
Več▼

Danes je evropski parlament z resolucijo kot neustreznega zavrnil predlog  evropske komisije za dopolnitev uredbe o dokumentih s ključnimi informacijami o paketnih naložbenih produktih za male vlagatelje in zavarovalnih naložbenih produktih (PRIIP) z določitvijo regulativnih tehničnih standardov. Za zavrnitveno resolucijo sta glasovala 602 poslanca (od 751).

Pojasnimo: EU želi po finančni krizi povrniti zaupanje malih vlagateljev v finančni trgi, med drugim z boljšo preglednostjo informacij o omenjenih naložbenih produktih. To želi storiti z določitvijo regulativnih tehničnih standardov (RTS), s pomočjo katerih bi se določila vsebina v "dokumentih s ključnimi informacijami" (angl. KID, Key Information Document) za te naložbene produkte. Te dokumente bi morali pripraviti tisti, ki oblikujejo take naložbene produkte (torej upravitelji skladov, zavarovalnice, banke oziroma kreditne ustanove, investicijska podjetja), v njih pa zagotoviti, da so informacije o naložbenih produktivh (PRIIP) točne, poštene, jasne in da ne zavajajo vlagateljev.

Da bi bila vsebina v dokumentih s ključnimi informacijami res taka, so potrebni regulativni tehnični standardi RTS. S tem bi zagotovili, da bi lahko potrošniki dejansko primerjali produkte med seboj in se odločali, kaj jim prinašajo oziroma ali so primerni zanje. Kot so pokazale izkušnje, so se mali vlagatelji večkrat odločili tudi za naložbe, pri katerih niso povsem razumeli, kakšna so njihova tveganja ali kakšni stroški so povezani s temi produkti, zato so v nekaterih primerih utrpeli nepredvidene izgube.

Evropski poslanci pa so danes predlog evropske komisije za dopolnitev uredbe glede teh standardov zavrnili, ker po njihovem mnenju predlog ni dovolj dodelan in ne zagotavlja osnovnega namena (večjo preglednost o značilnostih naložbenih produktov PRIIP za male vlagatelje). Poslanci so naložili predsedniku evropskega parlamenta, naj zavrnitveno resolucijo posreduje evropski komisij in jo obvesti, da delegirana uredba ne more začeti veljati.

V resoluciji so evroposlanci med drugim navedli, da bi bilo za vlagatelje zavajajoče, če bi pri izračunu kategorizacije tveganj za zavarovalne produkte izpustili kreditno tveganje. Navedli so tudi, da "delegirani akt, ki ga je sprejela evropska komisija, vsebuje napake v metodologiji, uporabljeni za izračun scenarijev prihodnje uspešnosti, zato ne izpolnjuje zahteve iz Uredbe (EU) št. 1286/2014 o zagotavljanju informacij, ki so točne, poštene in jasne ter ne zavajajo, zlasti pa pri nekaterih PRIIP niti v negativnem scenariju niti pri produktih, ki v priporočenem najkrajšem obdobju razpolaganja redno vodijo v izgube, ne pokaže, da vlagatelji lahko izgubijo denar".To ne pomeni, da boljših informacij potrošniki sploh ne bomo o dobili – pomeni le, da najverjetneje nova pravila ne bodo uveljavljena do konca leta, kot je bilo predvideno.

 

Analitiki: zaradi napadov na Savdsko Arabijo bi se danes nafta lahko podražila za 5 do 10 dolarjev na sod
1 ura
Nemški vložek v zaščito podnebja: 40 milijard evrov do leta 2023
4 ure
Nemška vlada bo predstavila sveženj podnebnih ukrepov, ki bo težak vsaj 40 milijard evrov. Med drugim napovedujejo uvedbo finančnih obremenitev za izpuste ogljika.
Na članek...
Metalurgi zahtevajo: odgovornost nevladnikov je treba opredeliti
4 ure
Nujno je treba spremeniti zakonodajo pri okoljevarstveni in raziskovalni dejavnosti, so predstavniki Strateškega sveta za metalurgijo zatrdili državnemu sekretarju v Šarčevem kabinetu Vojmirju Urlepu.
Na članek...
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika (Oglas)
4 ure
Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike operacij se med seboj razlikujejo in v spektru vseh možnih operacij bomo našli rešitev za vas.
Na članek...
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij (Oglas)
5 ur
S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane odločitve in podjetje z uspehom upravljate tudi v vse bolj negotovih časih.
Na članek...
Nove Finance že v aplikaciji
8 ur
Nove Finance, ki bodo v tiskani obliki izšle jutri, so že na voljo v naših aplikacijah:- namizni računalniki,- iOS (App Store),- Android (trgovina Google Play).Za dostop morate biti prijavljeni z
Več▼
Fordova zmagovalna formula
9 ur
Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend - dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion&Bus.
Na članek...
Prihodnji teden zasedajo ameriška centralna banka Fed, švicarska SNB in japonska BoJ
10 ur
Minuli četrtek je ECB sprejela bogat sveženj spodbujevalnih ukrepov za evrsko območje, med drugim bo od evrskih poslovnih bank spet odkupovala evrske obveznice, depozitno obrestno mero pa je še
Več▼
(Dan D - razprodano!) Analiza slovenskih delnic: kaj kupiti, prodati, držati (PRO) 5
10 ur
Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi recesijo. Kako izkoristiti trenutne razmere in zaslužiti? O tem se bomo pogovarjali 17. septembra na investicijskem dogodku za male vlagatelje: Dan D – dan za delničarje slovenskih blue chipov. Dogodek je razprodan. Sprejemamo v čakalno vrsto.
Na članek...
Roglič dobil dirko po Španiji, Pogačar tretji 2
11 ur
Primo Roglič je zmagovalec 74. dirke po Španiji. Gre za prvo slovensko zmago na tritedenskih dirkah in največji uspeh slovenskega kolesarstva. Tretje mesto v skupnem seštevku je dosegel mladi
Več▼
Najbolj brani članki danes
11 ur
1. Kdo in zakaj se boji družine Janković?2. Racmanovo posestvo oktobra na dražbi za 850 tisočakov3. Na Furs prihajajo novi podatki o računih v tujini. Kaj to pomeni za proračun, davčne
Več▼
Naslovne zgodbe Financ
13 ur
Danes objavljeno...
Več▼
Optimizem se po delčkih vrača na domačo borzo
13 ur
British American Tobacco si rešuje kožo z odpuščanjem 1
14 ur
Umiritev trgovinske vojne podžgala indekse
15 ur
Za uvajanje vitkega poslovanja lahko dobite do 20 tisoč evrov subvencije 1
15 ur
Za vpeljevanje procesnih izboljšav v podjetjih je razpisanih 2,1 milijona evrov
Na članek...
Peking naj bi bil črtan s seznama najbolj onesnaženih mest na svetu
17 ur
Razvpito slaba kakovost zraka v kitajski prestolnici Peking se je v zadnjih letih izboljšala, tako naj bi bilo mesto letos črtano z liste 200 najbolj onesnaženih mest na svetu. Ne glede na dobre
Več▼
TOP razpisi tega tedna: evropska komisija in občine
18 ur
Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije
Na članek...
TOP ČLANKI - Kaj danes berete 1
19 ur
1. Kdo in zakaj se boji družine Janković?2. Na Furs prihajajo novi podatki o računih v tujini. Kaj to pomeni za proračun, davčne skrivače in vse druge imetnike računov?3. Rešitev za
Več▼
Racmanovo posestvo oktobra na dražbi za 850 tisočakov 5
19 ur