Manager
(video v živo) Kamniški forum: Pečečnik vs. Frankl
14.06.2017 17:26
Na današnjem kamniškem forumu Časnika Finance Peter Frankl, direktor in glavni urednik Financ, vodi pogovor z Jocem Pečečnikom, enim najuspešnejših slovenskih podjetnikov. Govora je o ...
Več ▼

Na današnjem kamniškem forumu Časnika Finance Peter Frankl, direktor in glavni urednik Financ, vodi pogovor z Jocem Pečečnikom, enim najuspešnejših slovenskih podjetnikov. Govora je o gospodarskih razmerah v državi, o položaju izvoznikov, Frankl pa ga bo tudi vprašal, kakšne lastnosti mora imeti vodja, da postane zelo uspešen podjetnik.

 

Nadzorniki Luke Koper so omejli pooblastila Dragomirju Matiću
8 ur
Danes na seji nadzornega sveta so nadzorniki omejili pooblastila upravi, ki lahko do nadaljnjega opravlja samo tekoče posle. Nadzornik Luke in SDH sicer že dlje časa opozarjajo na nepravilnosti v ...
Več ▼

Danes na seji nadzornega sveta so nadzorniki omejili pooblastila upravi, ki lahko do nadaljnjega opravlja samo tekoče posle. Nadzornik Luke in SDH sicer že dlje časa opozarjajo na nepravilnosti v zvezi z najemanjem delavcev prek IPS. Do izredne skupščine delničarjev Luke Koper, ki bo 28. decembra 2017, naj bi pripravili izbor novih članov uprave.

Preberite tudi:

Delovna zakonodaja se zaostruje za vse. Se bo tudi za Luko Koper?

Sij s četrto izdajo komercialnih zapisov do 27,3 milijona evrov
7 ur
Skupina sij je zaključila četrto izdajo komercialnih zapisov, tokrat v višini 27,325 milijona evrov. Komercialni zapisi imajo ročnost enega leta, zapadejo pa 14. decembra 2018. Obrestna mera je ...
Več ▼

Skupina sij je zaključila četrto izdajo komercialnih zapisov, tokrat v višini 27,325 milijona evrov. Komercialni zapisi imajo ročnost enega leta, zapadejo pa 14. decembra 2018. Obrestna mera je 1,10 odstotka, so sporočili iz Sija.

Ob tem so se v jeklarsko-prehrambeni skupini pohvalili, da so z izdajo dosegli najnižjo obrestno mero izdanih komercialnih zapisov na slovenskem kapitalskem trgu. Zanimanje institucionalnih in zasebnih vlagateljev po njihovem prepričanju kaže na zaupanje v konkurenčnost in stabilnost poslovanja skupine ter uspešno uresničevanje strategije njenega razvoja tudi v prihodnjem obdobju.

Namen izdaje komercialnih zapisov je optimizacija stroškov financiranja in razpršitev kratkoročnih virov financiranja. Uvrščeni bodo v trgovanje na organiziranemu trgu Ljubljanske borze.

Z zbranimi sredstvi bo Sij poplačal lanskoletno izdajo komercialnih zapisov, ko je izdal za 30 milijonov evrov teh dolžniških instrumentov, ter zagotovil ustrezne likvidnostne vire za uravnavanje sezonskih potreb po obratnem kapitalu, so še poudarili v družbi.

Skupina Sij je v devetmesečju ustvarila za 13,7 milijona evrov čistega dobička, v enakem obdobju lani je ta znašal 28,5 milijona evrov. Za 19,7 odstotka na 763,5 milijona evrov pa je zvišala prihodke od prodaje.

Lani je skupina ustvarila 51,3 milijona evrov čistega dobička, prihodki od prodaje pa so dosegli 842,7 milijona evrov. (STA)

Na Wall Streetu optimistično
7 ur
Potem ko se je osrednji indeks borze na Wall Streetu Dow Jones v četrtek zaradi bojazni pred neuspehom davčne reforme ameriškega predsednika Donalda Trumpa hitro poslovil od svoje rekordne ravni, ...
Več ▼

Potem ko se je osrednji indeks borze na Wall Streetu Dow Jones v četrtek zaradi bojazni pred neuspehom davčne reforme ameriškega predsednika Donalda Trumpa hitro poslovil od svoje rekordne ravni, se je med vlagatelje danes vrnil optimizem. Vsi pomembnejši indeksi so obrnjeni navzgor.

Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja zvišal za 0,42 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 0,36 odstotka višji ravni kot v četrtek, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa beleži 0,48-odstotno rast.

Ameriška davčna reforma še ni pod streho. Večina glasov v senatu namreč še ni povsem zagotovljena, saj je med drugim republikanski senator Marco Rubio s Floride zagrozil, da bo glasoval proti, če ne bo določenih prilagoditev. V primeru neuspeha davčne reforme analitiki prihodnji teden pričakujejo na borzah napete razmere.

Pozornosti so deležne delnice dveh proizvajalcev programske opreme - Adobe in Oracle. Iz Oracla so v četrtek po zaprtju borze sporočili, da so v preteklem četrtletju povečali tako prihodke kot dobiček, vendar pa z napovedmi za naslednje četrtletje niso razveselili vlagateljev in delnica družbe se je doslej pocenila že za skoraj šest odstotkov.

Bolj zadovoljni so vlagatelji z rezultati Adoba in njegove delnice so doslej pridobile 0,68 odstotka.

Za 3,82 odstotka so se podražile tudi že delnice farmacevtskega koncerna Teva. Iz družbe, ki se sooča s finančnimi težavami, so sporočili, da nameravajo v dveh letih ukiniti 14.000 delovnih mest. To je 25 odstotkov vseh zaposlenih. Vendar pa se bodo morali tudi delničarji sprijazniti z nižjimi dividendami. V preteklih mesecih so se Tevine delnice občutno pocenile. (STA)

Hranilnica Lon se bo preimenovala v Lon banko 1
8 ur
Delničarji Hranilnice Lon so na skupščini v četrtek potrdili predlog, da se družba s 1. marcem 2018 preimenuje v Lon banko oz. s krajšim imenom Lon. Podprli so nasprotni predlog glede sprememb ...
Več ▼

Delničarji Hranilnice Lon so na skupščini v četrtek potrdili predlog, da se družba s 1. marcem 2018 preimenuje v Lon banko oz. s krajšim imenom Lon. Podprli so nasprotni predlog glede sprememb statuta, s čimer so upravi dali pooblastilo za povečanje osnovnega kapitala za tri milijone evrov. Predsedniku uprave Jaki Vadnjalu so izrekli nezaupnico.

Po tem so upravo pooblastili, da v petih letih ob soglasju nadzornega sveta poveča osnovni kapital za največ 40.000 delnic oz. tri milijone evrov, tako da bo znašal največ 8.689.200 evrov. Pri tem bo lahko uprava ob soglasju nadzornega sveta prednostno pravico obstoječih delničarjev delno izključila, tako da bo dolžna k dokapitalizaciji pozvati vsaj 50 največjih delničarjev.

Skupščina je tudi izrekla nezaupnico predsedniku uprave Vadnjalu. Kot so ob zahtevi za dopolnitev dnevnega reda obrazložili v družbi Alea Iacta, predsednik uprave ni uspel izboljšati poslovanja družbe, kot je to predstavil delničarjem in nadzornemu svetu. "Rezultati poslovanja močno zaostajajo za plani, ki jih je sam predložil v potrditev nadzornemu svetu družbe," so zapisali v Alea Iacti, ki jo vodi Sergej Racman. Kot so dodali, je posledica neizpolnjevanja plana hitrejša rast stroškov v primerjavi z rastjo prihodkov, kar kaže na neobvladovanje stroškov poslovanja.

Hranilnica je v zadnji dokapitalizaciji prodajala nove delnice po ceni 99 evrov ter kapital povečala za 1,51 milijona evrov na 5,30 milijona evrov. (STA)

Intereuropa za leto 2018 načrtuje slabih 158 milijon evrov prihodkov
9 ur
Na današnji seji je nadzorni svet družbe Intereuropa sprejel planski dokument za leto 2018, v katerem načrtujejo rast prihodkov od prodaje na 157,8 milijon evrov, rast EBITDA pa na 14,5 milijon ...
Več ▼

Na današnji seji je nadzorni svet družbe Intereuropa sprejel planski dokument za leto 2018, v katerem načrtujejo rast prihodkov od prodaje na 157,8 milijon evrov, rast EBITDA pa na 14,5 milijon evrov. V letu 2018 načrtujejo investicije v višini 7,9 milijonov evrov. Na zadnji dan leta 2018 je  v koncernu planirano 1.406 zaposlenih.

Intereuropa bo tudi v letu 2018 izvajala prodajne aktivnosti s ciljem krepitve tržnega položaja vodilnega ponudnika celovitih logističnih storitev na območju jugovzhodne Evrope. Pomemben del načrta za prihodnje leto so tudi prodaje poslovno nepotrebnega premoženja.

Intereuropa za leto 2018 načrtuje slabih 158 milijon evrov prihodkov
Reke ponekod znova naraščajo, večja verjetnost za zemeljske plazove. Kako se zavarovati?
9 ur
Reke bodo ponekod znova naraščale, tako Ljubljanica, Kolpa in Krka. Tudi ojezerjene površine na kraških poljih Dolenjskega in Notranjskega krasa se bodo v naslednjih dneh še povečale. V zahodni ...
Več ▼

Reke bodo ponekod znova naraščale, tako Ljubljanica, Kolpa in Krka. Tudi ojezerjene površine na kraških poljih Dolenjskega in Notranjskega krasa se bodo v naslednjih dneh še povečale. V zahodni in južni Sloveniji pa je povečana verjetnost za zemeljske plazove. (STA)

 

SBI TOP upadel
9 ur
Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP današnje trgovanje končal pri vrednosti 793,01 točke, kar je 1,27 točke oz. 0,16 odstotka manj kot v četrtek. Indeks so navzdol potisnile ...
Več ▼

Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP današnje trgovanje končal pri vrednosti 793,01 točke, kar je 1,27 točke oz. 0,16 odstotka manj kot v četrtek. Indeks so navzdol potisnile predvsem delnice Zavarovalnice Triglav, ki so bile v prvi kotaciji najbolj prometne in so se pocenile za več kot odstotek.

Delnice Zavarovalnice Triglav, s katerimi je bilo za skoraj 300.000 evrov prometa, so se pocenile za 1,02 odstotka. Delnice Telekoma Slovenije so se spustile za 0,89 odstotka, Pozavarovalnice Sava za 0,47 odstotka in Petrola za 0,14 odstotka.

Na drugi strani se je tečaj Gorenjevih delnic zvišal za 1,82 odstotka, delnice Krke so pridobile 0,18 odstotka in delnice Luke Koper 0,17 odstotka. (STA)

Opel z zaposlenimi dorekel o paketu varčevalnih ukrepov
9 ur
Nemški proizvajalec avtomobilov Opel se je z zaposlenimi dogovoril o paketu ukrepov, s katerimi naj bi znižali stroške dela v njegovih nemških tovarnah. Družba, ki jo je poleti prevzel francoski ...
Več ▼

Nemški proizvajalec avtomobilov Opel se je z zaposlenimi dogovoril o paketu ukrepov, s katerimi naj bi znižali stroške dela v njegovih nemških tovarnah. Družba, ki jo je poleti prevzel francoski koncern PSA, delavcem med drugim ponuja predčasno ali delno upokojitev.

Zaposleni v upravi in razvoju bodo v prvi polovici vsakega leta delali skrajšani delovni čas, medtem ko bodo iz Oplovih tovarn v Rüsselsheimu in Kaiserslauternu morali oditi najeti delavci. V tovarni v Eisenachu bo še naprej veljal skrajšani delovni čas.

Delovni čas bodo skrajšali s 40 ur na 35 ur tedensko, so v skupni izjavi zapisali vodstvo Opla, svet delavcev in sindikat IG Metall. Hkrati je vodstvo, ki si želi kolikor hitro je mogoče občutno izboljšati dobičkonosnost poslovanja, vnovič poudarilo namero, da v okviru sanacije ne bo zapiralo tovarn ali odpuščalo zaposlenih.

Dogovorjeni ukrepi naj bi na začetku prinesli 1,1 milijarde evrov prihrankov letno, k njim pa naj bi prispevala tudi združitev Oplove prodaje z ustreznim oddelkom pri PSA. Po letu 2020 so prihranki ocenjeni celo na 1,7 milijarde evrov.

Preden je Opel letos poleti prešel pod okrilje PSA, je bil skoraj 90 let v lasti ameriškega koncerna General Motors, a že vse od leta 1999 ni uspeval ustvarjati dobička. Skupaj s hčerinsko avtomobilsko znamko Vauxhall ima po vsej Evropi približno 38.000 zaposlenih, od tega polovico v Nemčiji. (STA)

Opel z zaposlenimi dorekel o paketu varčevalnih ukrepov
Karavanke lezejo naprej
12 ur
Gradbeno dovoljenje za  vzhodno cev avtocestnega predora Karavanke in dograditev odseka avtoceste je pravnomočno.  Objavljen pa je tudi razpis za graditelja druge cevi predora, objavili smo ga ...
Več ▼

Gradbeno dovoljenje za  vzhodno cev avtocestnega predora Karavanke in dograditev odseka avtoceste je pravnomočno.  Objavljen pa je tudi razpis za graditelja druge cevi predora, objavili smo ga tako mi kot Avstrijci. Na slovenski strani je cev dolga 3,5 kilometra, malo več kot pol je je na avstrijski strani. Če bo vse po sreči, bi lahko izvajalca izbrali v prvi polovici leta 2018, potem pa je pet let časa za izgradnjo, sporoča Dars. To na žalost ne pomeni, da se bomo skozi Karavanke že čez dobrih pet let vozili po dveh pasovih po eni cevi v vsako smer. Ko bo nova cev končana, bodo staro za predvidoma dve leti zaprli zaradi obnove.

In koliko bo nova cev stala? Ocena je 151, 6 milijona evrov.

Še malo zgodovine. Predor je bil zgrajen leta 1991, odprt pa tik pred slovensko osamosvojitveno vojno, promet je stekel 2. junija 1991.  Je zadnji enocevni predor na slovenskih avtocestah. Je tudi najdaljši predor, in sicer meri osem kilometrov. V teh letih je skozi predor peljalo prek 50 milijonov vozil.

Dars k sporočilu za javnost prilaga tudi dokumentarni film. [www.youtube.com]

 

Kriptoslovani 5
10 ur
Kriptoslovani
Adriatic Slovenica z novo petletno strategijo
10 ur
Zavarovalnica Adriatic Slovenica, ki je lani dosegla 14,7-odstotni tržni delež, leto končuje z novo petletno strategijo, s katero nameravajo učinkovito nasloviti naraščajoče tržne izzive. Med ...
Več ▼

Zavarovalnica Adriatic Slovenica, ki je lani dosegla 14,7-odstotni tržni delež, leto končuje z novo petletno strategijo, s katero nameravajo učinkovito nasloviti naraščajoče tržne izzive. Med drugim načrtujejo nove asistenčne storitve in vpeljavo hibridnega distribucijskega modela, po katerem pri delu s strankami ohranjajo osebni stik.

Na lanski upad tržnega deleža je precej vplivala združitev Zavarovalnice Maribor in Zavarovalnice Tilia v okviru Zavarovalnice Sava, ki združeni predstavljata močnejšo konkurenco. Padec tržnega deleža pričakujejo tudi letos, obenem pa nameravajo z novo strategijo poslovanje izboljšati.

Tako med drugim načrtujejo izboljšanje stroškovne politike in novo ravnovesje produktov, razvoj novih asistenčnih storitev in povečanje dobičkonosnosti obstoječih ter vpeljavo hibridnega distribucijskega modela.

Adriatic Slovenica je v prvem devetmesečju upravljala s 525 milijonov evrov premoženja. Bruto premija in prilivi v pokojninske sklade so obsegali 235 milijonov evrov, obračunane bruto škode pa 163 milijonov. Čisti dobiček zavarovalnice se je povzpel na šest milijonov evrov, kar je 17 odstotkov manj kot pred letom dni.

Ugodne gospodarske kazalce je še posebej izpostavil predsednik uprave hčerinske družbe KD Skladi Luka Podlogar, ki je spomnil, da se Slovenci po deležu prihodkov, namenjenih varčevanju, v EU uvrščamo na peto mesto. Med dejavnostmi družbe je izpostavil letošnji zagon novega obvezniškega sklada ter sklada za vlaganje v nepremičnine v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem.

Adriatic Slovenica je sicer v postopku prodaje večinskega deleža. V kateri fazi je postopek, vodstvo danes ni želelo razkriti. Upravni odbor KD Group je minuli mesec za iskanje strateškega investitorja izbral finančnega svetovalca Lazard. (STA)

Adriatic Slovenica z novo petletno strategijo
Za razvoj kompetenc starejših na voljo do tri tisočake spodbude 2
10 ur
Podjetja lahko za posameznega starejšega zaposlenega pridobijo do 1.834 evrov spodbude, za pripravo strategij za učinkovito upravljanje starejših pa do tri tisoč evrov spodbude
Na članek...
Za razvoj kompetenc starejših na voljo do tri tisočake spodbude
Kako izterjati dolg od najemnika? (PRO)
11 ur
Ste najemniku oddali stanovanje, pa vam zdaj neredno plačuje najemnino ali pa sploh ne? Preverite, kaj lahko storite in kaj bi že morali storili.
Na članek...
Kako izterjati dolg od najemnika?
Zaradi pomoči bolnišnicam proračun novembra s 174 milijoni evri primanjkljaja 4
11 ur
Po več mesecih presežkov je državni proračun novembra spet zašel v primanjkljaj. Tega je bilo za 173,8 milijona evrov, največji delež tega zneska pa je odpadel na transfer v javne zdravstvene ...
Več ▼

Po več mesecih presežkov je državni proračun novembra spet zašel v primanjkljaj. Tega je bilo za 173,8 milijona evrov, največji delež tega zneska pa je odpadel na transfer v javne zdravstvene zavode. V 11 mesecih skupaj znaša proračunski primanjkljaj 159 milijonov evrov.

Davkov se je novembra v proračun steklo za skupaj 647,3 milijona evrov, kar je 44 milijonov evrov več kot novembra lani. Pri tem so se povečali prilivi iz naslova vseh davčnih prihodkov: realizacija iz naslova davka na dodano vrednost se je izboljšala za 44 milijonov evrov na 325,8 milijona evrov, iz naslova dohodnine za sedem milijonov evrov na 85,1 milijona evrov, iz naslova davka od dohodka pravnih oseb pa za 13 milijonov evrov na 57 milijonov evrov.

Med odhodki največji delež v novembrski realizaciji predstavljajo drugi domači tekoči transferji (npr. občinam, skladom socialnega zavarovanja ipd.), in sicer 44,2 odstotka, kar pomeni 397 milijonov evrov. Sledijo transferji posameznikom in gospodinjstvom v višini 96,3 milijona evrov ter plačila plač in prispevkov, ki so znašala 96 milijonov evrov. Večji delež med odhodki so predstavljali še izdatki za blago in storitve, za katere je bilo treba plačati 70,5 milijona evrov, medtem ko smo za vse investicijske odhodke in transferje skupaj namenili 62,3 milijona evrov.

Na letni ravni skupaj so odhodki državnega proračuna v prvih enajstih mesecih znašali 8,2 milijarde evrov, prihodki pa osem milijard evrov. Od tega je bilo davčnih prihodkov za sedem milijard evrov oz. 463,7 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani. Najbolj so se povečali prilivi od davka na dodano vrednost.

Vrh EU potrdili prehod v drugo fazo pogajanj o brexitu 1
12 ur
Na vrhu EU, ki poteka v Bruslju, so evropski voditelji 27 članic EU odločili, da je bilo v britansko-evropskih pogajanjih o brexitu doseženega dovolj napredka, da se pogajalci iz prve ...
Več ▼

Na vrhu EU, ki poteka v Bruslju, so evropski voditelji 27 članic EU odločili, da je bilo v britansko-evropskih pogajanjih o brexitu doseženega dovolj napredka, da se pogajalci iz prve faze pogajanj, ki je bila namenjena ločitvenim vprašanjem, lahko premaknejo v drugo fazo, k razpravi o prihodnjih odnosih.

Kot smo že poročali v članku (brexit) Preboj dosežen, a kaj sledi v pogajanjih, se bodo v drugi fazi pogajalci sicer najprej posvetili pogajanjem o prehodnem obdobju, za katero je zaprosila britanska vlada, šele nato pa pogajanjem o prihodnjih odnosih med VB in EU po brexitu.

 

 

Bundesbank zvišala napoved gospodarske rasti
12 ur
Nemška centralna banka Bundesbank je danes občutno povišala napoved letošnje gospodarske rast in rasti v prihodnjem letu, vendar opozorila, da rast zavira pomanjkanje delovne sile. Napoved ...
Več ▼

Nemška centralna banka Bundesbank je danes občutno povišala napoved letošnje gospodarske rast in rasti v prihodnjem letu, vendar opozorila, da rast zavira pomanjkanje delovne sile. Napoved letošnje rasti je povišala za 0,1 odstotne točke na 2,6 odstotka, za prihodnje leto pa za 0,2 odstotne točke na 1,9 odstotka.

Gospodarsko rast poganja večje povpraševanje po nemških izvoznih produktih, medtem ko rekordno nizka stopnja brezposelnosti spodbuja domačo potrošnjo. Centralna banka ob tem opozarja na pomanjkanje delovne sile v Nemčiji.

Vendar pa se bo gospodarska rast v prihodnjih letih ohlajala, in naj bi v letih 2019 in 2020 dosegla med 1,7 in 1,5 odstotka.

Napoved za letošnje in prihodnje leto je pred časom zvišala tudi nemška vlada. Rast bruto domačega proizvoda bo po njihovih ocenah letos dosegla dva odstotka, prihodnje leto pa 1,9 odstotka. (STA)

Vrednost gradbenih del na stavbah oktobra na letni ravni višja za 40 odstotkov
12 ur
Vrednost gradbenih del na stavbah oktobra na letni ravni višja za 40 odstotkov
Hitri pregled tedna: Ducati ostaja v nemških rokah, Srbi prodajajo luksuzne apartmaje, Avstrijci pa rešujejo letalsko družbo
12 ur
Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so v preteklem tednu dni zaznamovali dogajanje v državah okoli nas
Na članek...
Hitri pregled tedna: Ducati ostaja v nemških rokah, Srbi prodajajo luksuzne apartmaje, Avstrijci pa rešujejo letalsko družbo
V izogib stavkam Ryanair pilote povabil na pogovore
12 ur
Irski nizkocenovi letalski prevoznik je na pogovore povabil pilote, da bi se izognil stavkam v prazničnem času. Sindikate pilotov so pripravljeni priznati kot partnerje v socialnem dialogu, vendar ...
Več ▼

Irski nizkocenovi letalski prevoznik je na pogovore povabil pilote, da bi se izognil stavkam v prazničnem času. Sindikate pilotov so pripravljeni priznati kot partnerje v socialnem dialogu, vendar le v primeru, da bo šlo za sindikate njihovih pilotov in ne pilotov konkurenčnih letalskih družb, poročajo tuje tiskovne agencije.

Družba je danes soočena s štiriurno stavko pilotov v Italiji, s stavko pa grozijo tudi piloti drugje po Evropi, in to ravno v času, ko imajo letalske družbe največ prometa. Piloti na Portugalskem so stavko napovedali za sredo, s stavko grozijo tudi piloti v Nemčiji.

"Božični poleti so zelo pomembni za naše stranke, zato želim odpraviti vse skrbi glede morebitnih odpovedi," je dejal izvršni direktor družbe Michael O'Leary. Danes je k pogovorom pozval pilote iz Velike Britanije, Nemčije, Španije, Italije in Portugalske. Upa, da bodo dogovor dosegli kmalu po novem letu.

Ryanair je moral septembra napovedati množične odpovedi poletov. Do marca prihodnje leto so jih odpovedali 20.000 zaradi težav s planiranjem urnikov plotov. (STA)